Sur nedbør og kalking

N&M Rapport. Balanserte likninger, beskrivelse og illustrasjon. Svoveldioksid, Kalsiumhydroksid og sur nedbør.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.12.07

Innledning:

Hensikten med dette forsøket var å vise hvordan sur nedbør kan oppstå, påvise at den faktisk har oppstått, og deretter vise en måte å gjøre de utsatte områdene nøytrale igjen.

 

I og med at jeg ser meg selv som en nokså oppegående tenåring, har jeg også litt allmenn kunnskap om syrer og baser. I tillegg har jeg gjort noen forsøk på barne- og ungdomsskolen.

 

Jeg tror (vet) at når svovelgassen kommer i kontakt vannet i kolben, vil vannet bli en syre. Altså vil det ha en PH-verdi på under 7. Dette kan vi se ved hjelp av BTB-løsningen vi har i vannet. Den vil skifte farge ettersom PH-verdien forandres. Grønt er nøytralt, Gult er surt og blått er basisk. Dette kalles for en Indikator.

 

Utstyr:

Erlenmeyerkolbe

Vann

BTB-Løsning (Bromtymolblått)

Forbrenningsskje

Gassbrenner

Fyrstikker

Svovelpulver - (S)

Kalsiumhydroksid - Ca(OH)

Dråpeteller

Aluminiumsfolie

Vernebriller

 

Fremgangsmåte: Vi startet med å fylle Erlenmeyerkolben med vann. Ca. 5 cm fra bunnen. Så tilsatte vi omtrent 5 dråper med BTB-løsning, ved hjelp av en dråpeteller. Løsningen i kolben hadde nå en

blå-grønn farge.

 

Svovelpulver ble puttet i en forbrenningsskje og holdt over gassbrenneren, og inn i flammen, i noen sekunder. Vi kunne tydelig se at svovelet skiftet både form og farge. Fra å være et pulver med en kunstig, lys gulfarge, ble det en kokende væske. Det var vanskelig å se fargen på det flytende svovelet pga. oppripede vernebriller, en godt brukt, og ikke helt ren forbrenningsskje, skittent glass i avtrekksskapet osv.

 

Uansett, Svovelet begynte å ryke. Den rykende forbrenningsskjeen ble puttet opp i Erlenmeyerkolben, uten å berøre væsken som var oppi. Toppen av kolben ble tettet igjen med aluminiumsfolie. Etter omtrent 40 sekunder med røyking nede i kolben, bestemte vi oss for å gi oss. Kolben var så røykfylt at det ikke gikk å se igjennom den. Forbrenningsskjeen ble tatt ut og…. Still no changes..

 

RIST!! Å-jadda! Vi ristet som vi aldri før hadde gjort! Og løsningen i kolben skiftet farge fra å være blå-grønn til å være gul. Skikkelig gul. Umulig å i det hele tatt se spor av den blå fargen som nettopp lyste ut av Erlen Meyers flotte kolbe. Og det hele skjedde i løpet av brøkdeler av et sekund.

 

Her ser vi resultatene i form av reaksjonslikninger

 

 

  S   +    O2    ^     SO2

Svovel   Oksygen   Svoveldioksid

 

Svovel reagerer med oksygen i lufta (skjer uansett når noe brenner) det dannes svoveldioksid.

 

 

2SO2      +   O2        ^         2SO3

Svoveldioksid   Oksygen               Svoveltrioksid

 

Svoveldioksid reagerer med oksygen i lufta og danner svoveltrioksid.

 

 

SO3        +  H2O     ^     H2SO4

Svoveltrioksid        Vann                  Svovelsyre

 

Svoveltrioksid reagerer med vannet i kolben (i skylaget) og danner svovelsyre.

 

 

H2SO4    +    2H2O   ^    2H3O+      +     SO42-

Svovelsyre            Vann          Oksoniumion          Syrerest

 

Ved hjelp av en redoksreaksjon har svovelsyre og vann blitt til 2 positivt ladde Oksoniumioner og èn negativt ladet syrerest. Disse to nøytraliserer hverandre.

 

 

Nøytralisering:

 

Ca(OH)2                  +    H2SO4   ^    H2O  +  2H3O+  +    SO42- +   Ca2+   +   2(OH-)

Kalsiumhydroksid         Svovelsyre                 Vann   Oksoniumion   Syrerest  Kalsiumion  Hydroksidion

 

 

^ 4H2O    +    CaSO4

    Vann                Kalsiumsulfat (Gips)

 

 

 

Som du ser helt til slutt i listen med likninger, har vi altså nå puttet Kalsiumhydroksid i den ”sure nedbøren” vår. Dette er noe som gjøres for å nøytralisere innsjøer og vassdrag som er blitt utsatt for sur nedbør. Kalsiumhydroksid er en kalsiumforbindelse som i liket med flere andre kalsiumforbindelser går under fellesbetegnelsen kalk. Kalken vi hadde var ett hvitt, og tilsynelatende kjedelig, pulver. Vi tok enkelt og greit en skje oppi løsningen i Erlenmeyerkolben, rørte litt, og vips så var fargen tilbake til grønt.

 

Som du ser i likningen blir løsningen helt nøytral. Bestående av Vann og Kalsiumsulfat. Det vil si at vi endte opp med like mange oksoniumioner som hydroksidioner som nøytraliserte hverandre.

 

Resultater:

Vi kan nå konkludere med flere ting vi har gjort rede for i dette forsøket.

 

- Sur nedbør kan oppstå av svovel som stiger opp i lufta fra industriområder o.l.

- Sur nedbør kan nøytraliseres ved hjelp av kalk.

- PH kan måles ved hjelp av en indikator, i dette tilfellet BTB, eller Bromtymolblått.

- Hypotesen min stemte (Yes!!)

- Å jobbe på labben er svært interessant og lærerikt.

 

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst