"Albertine" av Christian Krohg

Handlingsreferat fra boka "Albertine" skrevet av Christian Krohg.
Sjanger
Referat
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2005.04.26

Dette er ein ein bok melding om boka Albertine. Denne boka er skreve av ein forfattar som heitar Christian Krohg han levde frå 1852 – 1925. Han arbeidet med maling og var forfattar. Han var medlem av Kristiania bohemane. Da Albertine ble lansert ble den forbydd dagen etter. Han ble seinare satt i fengsel på grunn av denne boka. Dette var ein stor triumf for Krohg. Da Albertine blei skrevet var det ein tid da Kvinnene hadde langt dårligare kår ein de har nå og vi skulle ikkje snakke eller skrive om prostitusjon.

 

Albertine er ei fattig jente som må sy kåper for at å halde familien med mat og eit tak over hovudet. Det heile startar med at vi for bli kjent med personane. Albertine er ei vakker jente som bor heime hos mor hennar og saman med bror hennar Edvard. Vi for også greie på at hun ikkje vil gå ut og høre på musikk i Karl Johan fordi hun ikkje er venn med søstera si Oline og derfor ikkje låne regnfrakken hennar som hun kunne trenge. Samtidig er broren hennar alvorlig sjuk med turberkolose. Han blir sjukare for kvar dag som går.

 

Ein dag tar ho mott til seg og får lånt kåpa til Oline og går ut saman med ei jente som heitar Jossa. Ho har ikkje reint mel i posen Etter denne hendinga går ho meir og meir ut og hørar musikk. Ein dag treff ho ein man som heitar Helgesen ho blir forelska i han og deg treff nokon dagar heilt til Helgesen kjem til og huske at han var forlova med ei annan jente som heitar frøken møller. Da Blir Albertine Fryktelig lei seg. Etter dette er ho ikkje ute om kvelden på ei stund.

 

Endelig blir det 17. mai og det blir varmt og fint på denne dagen. Da begynner mora til Albertine med å innbille seg at Edvard son hennar blir frisk av den finne varmen som er komet. Albertine har laget den siste 17. mai stasen til Edvard. Edvard for til og med lov til å gå i tog å riktig ta seg ut. Til slutt når toget er slutt må de heim med Edvard som er blitt mykje sjukarre etter det heile. Om kvelden er Albertine saman med jossa igjen og finner ut korleis det var og verre ute igjen.

 

Nokon dagar seinare treffer Albertine ein politibetjent som heitar konstabel Winther. Han seier at Albertine må møte i Tollborgata 5 fordi ho har vert ute med jossa. Her for ho noko og drikke slik at hun sovnar inn og vaknar ikkje før hun finner ut at hun har blitt voldtatt av manen. Så blir det sommar og Edvard ligger på dødsleie. Her dør Edvard ung som han var. Etter dette havnet Albertine i Horestrøket i byen akkurat slik hennes søster hadde gjort før hennar. Detta er grove trekk kva som skjedde i denne boka det siste må du sjølv lese deg til.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst