"Beatles" (L. Saabye Christensen)

Kort handlingsreferat brukt til særemne av Lars Saabye Christensens "Beatles".
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.19
Tema
Beatles

Denne boken handler om Kim, Ola, Seb og Gunnar som vokser opp i Oslo by på 60- og 70-tallet. Man følger dem gjennom oppveksten, og ser hvilke situasjoner og prøvelser de møter. De skjønner at livet ikke er så lett som de først trodde når de står på spranget inn i voksenverdenen og dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem. Guttene elsker gruppen ”Beatles”, og kaller hverandre for John, Paul, Ringo og George. Selv om de ofte sklir vekk fra hverandre møtes de alltid igjen hver gang Beatles gir ut ny plate, og hvert kapittel er navngitt etter forskjellige Beatles-sanger som har sammenheng med handlingen i kapittelet. Historien fortelles av Kim gjennom hele boka ved en retrospektiv førstepersonssynsvinkel.

 

Boken begynner med at guttene går i siste klasse på barneskolen. De bruker mye tid på å sykle rundt i byen og stjele bilmerker fra panseret på biler. Etter hvert begynner guttene på ungdomsskolen, og Kim blir sammen med Nina fra Danmark. Guttene planlegger å starte et band, The Snafus, men det blir aldri noe av ettersom de ikke har råd til instrumenter. Etter en stund begynner også guttene på videregående, og de sklir mer og mer fra hverandre. Kim blir forelsket i en som heter Cecilie, og utvikler også et problem ettersom han alltid tyr til alkohol når han møter motgang. Banken til faren hans blir ranet, noe som fører til at faren hans blir veldig vanskelig å ha med å gjøre. Kim spiller sinnssyk for å slippe unna militæret og roter til livet sitt ved å bruke hele studielånet på alkohol og røyk. Guttene blir mer og mer politisk aktive og rebelske, og storebroren til Gunnar, Stig, blir et forbilde for dem på grunn av hans politiske engasjement og evne til å få med seg alt som skjer av opprør ute i Europa.

 

Seb havner etter hvert mer og mer på kjøret og drar til Paris for å møte sin far og kanskje til og med realisere sin drøm om å bli sjømann. Kim, Ola og Gunnar jobber en hel sommer for å reise til Frankrike og lete etter ham. Der finner de ham på gata hvor han sitter og spiller munnspill for å tjene penger til narkotika. De klarer å få ham med seg hjem igjen og redder ham fra livet som narkoman. Guttene er endelig samlet igjen. Kim har problemer med sitt forhold til både Nina og Cecilie og sliter mye med det. Ola får plutselig et brev av sin tidligere kjæreste Kirsten som forteller at hun er gravid med hans barn. Han bestemmer seg for å flytte sammen med henne i Trondheim og ta ansvar.

 

Etter en veldig tung periode blir Kim innlagt på Gaustad sykehus etter et mentalt sammenbrudd. Der inne får han besøk av Nina og Cecilie samtidig, noe som fører til at ingen av jentene vil ha noe med ham å gjøre. Det ender med at Ola, Sebastian og Gunnar kidnapper Kim og får ham vekk fra sykehuset, og igjen er guttene samlet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst