"Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen

Sammendrag av hvert kapittel fra "Brødre i blodet" av Ingvar Ambjørnsen.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.07.05
Tema
Elling

Kapittel 1:

 

I kapittel en møter vi Kjell Bjarne og Elling.

 

Kjell Bjarne starter med å fortelle at når han var liten var han veldig glad i rips. Han sier det helt uten mål og mening.

Elling er veldig glad i rips. Han liker å kose seg.

Boka heter Brødre i blodet. Det er fordi Kjell Bjarne og Elling har blandet blod, ufrivillig riktignok.

 

Den natta har Kjell Bjarne vært i telefonen. Sex-telefon, og Elling truer med å sladre til Frank hvis han fortsetter. I førsten hadde de vært to om sex-telefonen, men Elling hadde skjønt alvoret da de fikk telefonregningen. Den hadde vært på 3000 kroner. Nå var Elling økonomisk ansvarlig, og Kjell Bjarne hadde ansvar for maten. Han var en god kokk.

 

Torsdag var det Frank-dag, og Frank kommer. Frank, Kjell Bjarne og Elling er gode venner nå. Det var de ikke før. De drar på kino, og Peppes pizza. Elling likte ikke filmen, men Kjell Bjarne syns den var bra.

I slutten av kapittelet sier Frank at han har sjekket ut om det er i orden at Kjell Bjarne og Elling har katt. Det er i orden.

 

 

Kapittel 2:

 

Kjell Bjarne og Elling skal dra for å hente katten. Elling hadde ringt dagen før.

Hun som eier kattene heter Dagny. Hun ber Elling og Kjell Bjarne inn på kaffe og kake. Elling liker egentlig ikke kaffe, men drikker litt bare for å være høflig.

 

Dagny forteller dem at det er lettere med to katter. Da får kattene lekt med hverandre når Kjell Bjarne og Elling ikke er hjemme.

Det var sorte og hvite katter å velge mellom. Kjell Bjarne finner en katt han vil ha og sier at den skal hete Pepper`n fordi den har en liten bart.

En liten kattunge kommer å slikker på fingeren til Elling. Elling bestemmer seg for at han vil ha den katten.

Det ble to kattunger.

 

På kvelden når Kjell Bjarne og Elling legger seg finner de ut at de bør gå ut mer, sånn som Frank sier. De bestemmer seg for å gå på Larsen dagen etter for å spise flesk og duppe.

 

Kapittel 3:

 

Elling sitter og tenker på et bilde E. Munch har malt. Elling mener at bildet beskriver det han ofte har følt selv. Ensom og forlatt vekk fra fellesskapet.

Før følte han ofte at han kom ut av sammenhengen, da slo han seg selv for å gjenvinne kontakten.

 

På vei til Larsen får han samme følelsen, men får ikke panikk. Han klarer å gjenvinne kontakten.

Dagens meny var brun lapskaus. De skulle jo egentlig ha flesk og duppe, men går inn likevel.

Inne sitter de å snakker om hvor alle folkene utenfor er på vei.

Selv om dagens meny var brun lapskaus, får de flesk og duppe. De hadde igjen på kjøkkenet fra torsdag. Hun som serverte dem het Johanne.

Elling føler at de får god kontakt.

 

Elling må på do. Han tenker på at damer alltid går sammen på do, og har med veske.

Han går på do, og skal til å tisse. Mens han står og skal til å tisse kommer det en mann inn, og Elling klarer ikke å tisse.

Mannen som kom inn, knipser med fingeren og de begynner å tisse begge to.

 

Elling ringer til Frank.

 

Kapittel 4:

 

Etter at Elling og Kjell Bjarne har har vært å spist på Larsen, tar de en spasertur i Frogner-parken.

Elling sier at de skal se på statuer av nakne damer. Kjell Bjarne skjønner ikke noe, og vil hjem. Da ser han plutselig en statue av en naken dame.

Elling forteller om Gustav Vigeland, og sier at statuene er kultur av ypperste klasse.

 

Når de kommer hjem hører de rare lyder fra trappeoppgangen. Lydene kom fra en dame. Kjell Bjarne hører at hun er full, og styrter opp trappa. Det tar lang tid før de klarer å få ut av henne hvor hun bor. Hun er så full at hun ikke klarer å stå på bena. Kjell Bjarne tar ho over skuldra, og Elling leter i veska hennes og finner VISA kortet. Hun heter Reidun Nordsletten.

 

De kommer opp til leiligheten hennes. Elling finner nøkkel og låser opp.

Kjell Bjarne ser at ho er på “tjukka”, og er redd for at ho kan ha skada ungen.

Kjell Bjarne sier at Elling bare kan gå ned til deres egen leilighet, men at han skal bli der.

Eling går hjem. Der venter kattungene på han. Han gir dem fleskesvor.

 

Kapittel 5:

 

Det var den merkeligste natta Elling noen gang hadde hatt. Han sitter å bekymrer seg om hva som kan komme til å skje når ektemannen, elskeren eller kjæresten til Reidun Nordsletten kommer hjem.

Han er også redd for at han og Kjell Bjarne kan miste leiligheten.

Mens han venter på Kjell Bjarne, kommer han plutselig på et dikt han dikter selv, uten rim og rytme. Elling sovner.

Når Kjell Bjarne kommer hjem blir Elling sint, og sier at Kjell Bjarne er forelska i Reidun. Kjell Bjarne sier at han skal fikse en kran hjemme hos Reidun dagen etter.

 

Kapittel 6:

 

Dagen etterpå hører Elling skritt over i leiligheten til Reidun. Han prøver å forestille seg hva de driver med, men klarer det ikke.

 

Elling og Kjell Bjarne har et tomt rom fordi de sover sammen. Innimellom er det mye rommet skal brukes til, og innimellom vet de ikke hva de skal bruke det til. De finner ut at det skal brukes som en blanding av et snekkerverksted og bibliotek.

Elling gleder seg. Han må skaffe seg en ørelappstol. Det er hans nye prosjekt.

 

Reidun Nordsletten ringer på døra. Hun spør Kjell Bjarne om et eller annet, også går de.

Når Kjell Bjarne kommer tilbake, sier han at han hjalp Reidun med en sekk bjørkeved, og at hun har bedt han og Elling på middag.

Elling sier at han ikke kan fordi han skal på et møte. Han finner diktopplesing i avisa, og bestemmer seg for å dra dit.

 

Han gjorde seg klar rundt 18.00 selv om det ikke begynte før 20.00. Han likte å ha god tid.

Når han skal til å gå sier Kjell Bjarne at han gjerne kan være med, men Elling sier nei.

 

Det tok et kvarter før han klarte å gå inn..

Han setter seg ved bardisken, og bestiller en fanta.

Litt senere begynner Cecilie Kornes å fortelle om diktningen sin. Elling mener at hun hadde havnet på feil hylle, og at hun egentlig burde vært på psykriatisk behandling.

Så hører han på Haakon Willum. Hovedinnholdet hans var hva to menn kunne få til med seksuelle øvelser.

 

Elling møter den gamle mannen fra Larsen som knipser med fingrene. Han knipset ofte. Det var en stygg uvane. Den gamle mannen presenterte seg og sa at han het Alfons Jørgensen.

Alfons foreslår at de skal gå et annet sted. De går på Broker. Der finner de et ikke-røyker bord.

Alfons ber Elling se opp, og Elling ser det vakreste taket han noen gang har sett.

De sitter lenge å snakker om poeter, helt til Elling ser på klokken, og Alfons foreslår at det er på tide å gå hjem. Elling ga Alfons telefonnummeret sitt.

 

På vei hjem kjøper Elling en grillpølse til kattene.

Når han kommer hjem står Kjell Bjarne og pusser tennene i kjøkkenvasken.

Han forteller Elling om Reidun. Hun har ingen kjæreste, og venter barn med en spanjol. Elling lurer på hva han fikk å spise og Kjell Bjarne forteller at han fikk høne og ris, og den beste puddingen han noen gang hadde smakt.

Reidun liker Kjell Bjarne.

 

Kapittel 7:

 

Siste lørdag i Mars ringer det på døra. Det er Reidun Nordsletten. Kjell Bjarne er i butikken, men det gjør ikke noe, fordi Reidun vil snakke med Elling.

Elling tror han er i et trekantdrama.

 

Reidun lurer på hva kattene heter og Elling sier Pepper`n og Elmer. Han døpte katten sin der og da.

Reidun lurer på om Kjell Bjarne liker ho, og da sier Elling nei, men at han elsker ho.

Elling sier til Reidun at ho skal stole på han og at han skal spleise dem.

Skal ta ho med på Larsen. Elling legger en plan.

 

Senere på dagen ringer Alfons. Han har ramlet, og klarer ikke å reise seg.

Kjell Bjarne og Elling drar for å hjelpe han. De ringer til legevakta, men må ta taxi. Det var heldigvis ikke noe brekt, bare en kraftig forstuelse. De spiser middag hos Alfons. Alfons forteller at han har en gammel bil, og Kjell Bjarne vil mekke.

 

Kapittel 8:

 

Elling tenker tilbake til tida på Brøynes. Han tenker på da de overbeviste om at han og Kjell Bjarne måtte få bo sammen.

 Elling tenker på da han fortalte usanne sex-historier til Kjell Bjarne. Kjell Bjarne hadde fortalt det til Gunn, og Gunn sa at Elling måtte fortelle Kjell Bjarne at de var usanne. Elling ba om unnskyldning og Kjell Bjarne sier at det er greit. Han likte å høre historiene uansett. Oppholdet på Brøynes hadde lært Elling å tie.

 

I kapittel 8, skal Elling og Kjell Bjarne besøke Frank. De kommer mange timer for tidlig og må sitte ute å vente. Elling kaster opp når Frank og dama kommer hjem. Dama til Frank het Janne.

De spiser mat, og en deilig dessert med hyllebærsaft.

 

Elling og Kjell Bjarne får en flaske hyllebærsaft av Janne. Når de kommer hjem, sklir Kjell Bjarne på isen, og drar med seg Elling i fallet. De klarer å knuse flaska med hyllebærsaft og får kutt i henda. De får ufrivillig blandet blod. Slik ble de blodsbrødre. Til og med skjebnen ville det.

 

Kapittel 9:

 

I kapittel 9 har Elling forandret seg. Han er blitt nerd-poeten Elling. Han har kjøpt seg nye klær, og går å legger dikt innimellom varene på Prix og Rema 1000.

 

Elling leker Kirsten giftekniv. Sier at Reidun skal komme på Larsen. Han og Kjell Bjarne skal dit senere på dagen. Når de har kommet dit, går Elling på do, og når han kommer ut igjen har Reidun kommet. Hun sitter samme Kjell Bjarne. Kjell Bjarne sier ingenting. De ser på menyen. Kjell Bjarne og Reidun vil ha fårikål. Elling tar noe annet for at de to skal ha noe sammen. De snakker om faren til barnet i Reiduns mage. Spanjolen. Reidun sier at hun ikke tror han er i Norge lenger. Kjell Bjarne sier at hvis han hadde vært det skulle han jammen fått bråk med han.

 

Elling sier at de må gå hjem til Alfons. Når de kommer hjem til Alfons er han bedre. Reidun er med. Hun vasker opp, og lager kaffe.

Kjell Bjarne begynner å mekke bil.

 

Kapittel 10:

 

Kjell Bjarne forteller at han har hatt både traktor og bil.

 

Elling prøver å legge dikt inn i erteposer, men det går ikke uten at pakken blir ødelagt.

Han prøver surkålpakninger i stedet, og finner ut at det er mye bedre. Han dro ut den ene posen, festet diktet med limbånd og limte pakken sammen igjen. Det ble perfekt. Elling tenker for seg selv: “Åpnet surkålpakke.” “Fant dikt.”.

Kjell Bjarne sier at han skal til Alfons, Elling sier han kommer senere.

 

På vei til Alfons kjøper han seg en tipakning Bellman light. Han har ikke røykt på 20 år. Alfons sier at så fort de har bilen i orden kan de dra på hyttetur.

 

Kapittel 11:

 

Kjell Bjarne og Elling hører med Frank om de får lov å dra på hyttetur med Alfons og Reidun. Frank sier at han må snakke med Alfons først.

Når de snakker om Alfons lurer Frank på hva Alfons heter til etternavn. Elling og Kjell Bjarne forteller han at han heter Alfons Jørgensen. Frank forteller at han vet at Alfons har gitt ut to diktsamlinger.

Elling blir begeistret, men sier at verken Kjell Bjarne eller Frank skal snakke med Alfons om diktsamlingene.

 

Senere i kapittelet går Elling, Alfons, Kjell Bjarne og Reidun tur.

Elling har bestemt seg for at han vil besøke sin mors grav. Han kjøper gule påskeliljer. Det passa veldig bra med gule påskeliljer for gul var yndlingsfargen hennes.

 

Kjell Bjarne får bilen i gang.

 

Kapittel 12:

 

Siden bilen hadde startet, ble det hyttetur.

Skjærtorsdag var det av gårde i bilen til Alfons. Elling blir litt sur, for han må sitte bak samme Reidun og kattungene.

På veien blir de stoppet av politiet. Det er ikke noe farlig, bare en kontroll. Han skulle se vogn- og førerkort.

Politimannen blir stående å snakke med Alfons og Kjell Bjarne om bilen.

Elling blir litt sur over all oppmerksomheten Kjell Bjarne får, og går ut og later som han har peiling på bil han også.

 

Når de kommer fram på hytta ser de at det er en fin hytte. Den er lun og fin, ligger mellom to fjellknauser og har utsikt til havet.

 

Når de skal dele ut sengeplasser sier Reidun at hun vil sove samme Kjell Bjarne. Elling er redd for at Kjell Bjarne og Reidun skal ha sex, og at Kjell Bjarne skal skade barnet.

Elling blir sint. Han går en lang tur, og plutselig ser han at Kjell Bjarne følger etter.

Kjell Bjarne spør Elling om han kan få låne underbuksa hans. Elling sier at det er greit. De er tross alt blodsbrødre.

 

Kjell Bjarne går og legger seg hos Reidun, men Elling blir sittende å spille monopol med seg selv.

Han hører rare lyder inne fra rommet til Kjell Bjarne og Reidun. På morgenen drar han og Alfons å fisker. De får ikke fisk.

 

Kapittel 13:

 

Reidun hadde termin 4. Juni. Reidun ringer sent på kvelden å ber Elling ringe etter taxi, og Kjell Bjarne komme opp. Elling får ikke tak i taxi, og ringer til Alfons. Alfons sier at han kommer om fem minutter. Fem minutter senere var Alfons på plass og de drar til sykehuset alle sammen.

Når de kommer til sykehuset blir Elling sint, fordi det ikke står noen klare å tar imot Reidun.

 

En sykesøster ber Kjell Bjarne og Elling dra hjem.

Alfons kjører Elling og Kjell Bjarne hjem. Elling er redd. Han tenker at Reidun kanskje kan sprekke. Kjell Bjarne vil ut, og foreslår at de skal gå en tur. De går en tur i Frogner-parken, men skremmer hverandre opp. Elling sier at de kan gå å ta et glass vin. De går på en liten kafé. Elling knipser med fingeren og bestiller to glass utsøkt vin.

Kjell Bjarne ringer sykehuset, og de sier at fødselen er i gang.

Elling og Kjell Bjarne skåler for en ny verdensborger og en vidunderlig kvinne.

Kjell Bjarne ringer sykehuset igjen. Det ble en jente. De får spandert “champis” på huset. Kjell Bjarne og Elling blir fulle.

Dagen etterpå husker de ingenting. Elling ringer Frank, og er redd han må tilbake til Brøynes.

 

Kapittel 14: Siste kapittel…

 

I siste kapittel får vi høre at Reidun dekker bordet, Alfons lager kaffe, Kjell Bjarne og Frank sitter i solveggen, med den nyfødte jenta og “Surkål- poeten” blir oppdaget.

 

Elling hadde debutert i Norges største kulturavis. Det var Kaare Svingen som hadde finne diktet.

Alfons skjønner at det var Elling som hadde skrevet diktet. Elling spør hvorfor Alfons ga seg med å skrive dikt, og Alfons sier at han hadde sagt sitt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst