"Brødre i blodet" (I. Ambjørnsen)

Referat av "Brødre i Blodet" av Ingvar Ambjørnsen.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.01.15
Tema
Elling

I Brødre i Blodet møter vi igjen Elling fra Utsikt til Paradiset og Fugledansen.

 

” Da jeg var guttunge, var jeg veldig glad i rips, sa Kjell Bjarne. –Nå kan jeg ikke fordra det.” Boken åpner med at Elling begynner å tenke på denne setningen og beskriver litt Kjell Bjarne som person. Vi får også vite at Elling og Kjell Bjarne nå bor alene i en leilighet i Oslo. Det er torsdag den femtende og  Frank kommer. Frank er en sosialarbeider fra Oslo kommune som besøker Elling og Kjell Bjarne med jevne mellomrom. Frank har ansvar for at alt går som det skal for Elling og Kjell Bjarne både fysisk og psykisk.

 

Elling forteller også til Kjell Bjarne at han må fortelle Frank om sex-telefonene Kjell Bjarne ringer til. Elling og Kjell Bjarne var i starten veldig i mot Frank, særlig Elling. For Elling syntes Frank ikke tok hensyn til hans meninger. Dette har Elling nemlig fått oppleve i starten når han bodde alene i leiligheten mens Kjell Bjarne fortsatt bodde på Brøynes. Det var da Frank bestemte at leiligheten skulle males hvit mens Elling ville male den appelsinoransje. Men etter hvert som de ble mer vant til hverandre og mer kjent gikk det lettere for Elling. For han ble vant til å ikke få meningene sine hørt, noe han etter hvert godtok. Frank lærte også Elling å prate i telefonen noe Elling ikke turte eller klarte på egen hånd. At ikke Elling klarte å ta telefonen var bare på grunn av hans egen fantasi og holdninger. For Elling måtte ”se” for seg personen han pratet med og da endte det med at fantasien løp løpsk og han måtte legge på. At Frank lærte Elling å prate i telefonen var noe Elling satte veldig pris på, noe som også bedret forholdet mellom Frank og Elling.

 

I leiligheten har Kjell Bjarne ansvar for maten mens Elling har ansvar for økonomien og de klarer å holde leiligheten helt strøken. Dette synes Frank er veldig fint og en bra ordning men siden Elling og Kjell Bjarne har problemer med å omgås folk som de ikke kjenner og aldri er utenfor leiligheten. Maser Frank hele tiden når han er på besøk at de må gå ut og være sosiale. Han tvinger dem til å bli med på kino etterfulgt av en pizza, noe Elling veldig i mot i starten men etter hvert som det blir en rutine innser Elling at han liker det. Han føler et kameratskap og en tilhørighet han ikke har hatt før.

 

En dag bestemmer Elling og Kjell Bjarne seg for å kjøpe en katt. Dem leter i avisene etter noe som gir bort kattunger. Etter en stund finner dem noen som gjør det og dem ringer for å avtale når de kan hente kattungene. Etter et kort besøk hos eierne så ender det med at de drar hjem med to stykk hannkattunger. En til hver av dem og begge er veldig fornøyde. Kjell Bjarne bestemmer seg for å kalle sin katt for ”Pepper’n” med en gang mens Elling derimot ikke klarer å finne på navn til sin. Og etter å fått med kattene hjem via t-banen bestemmer dem seg for å gå ut på byen for å bli kjent med andre mennesker og være sosiale. De bestemmer seg for å gå på en lokal restaurant/pub som hetter ”Larsen”. Etter en kort gå tur som virker som en evighet for Elling, sitter de inne på Larsen og titter ut av vinduet. Etter å ha spist flesk og duppe og blitt kjent med servitøren Johanne, bestemmer Elling og Kjell Bjarne seg for å gå hjem.

 

Men på vei opp trappene til leiligheten hører dem mye bråk og rabalder. Dette rabaldere viser seg å være en full kvinnelig nabo. Damen heter Reidun Nordsletten og henne er så full at henne ikke en gang klarer å stå på sine egne ben. Kjell Bjarne bestemmer seg for å bære henne opp i leiligheten hennes og bli der resten av natten for å passe på henne.  Etter mye om og men får dem henne inn i leiligheten men Elling på sin side synes de bare skulle legge henne på sofaen og gå. Dette syntes Kjell Bjarne ikke noe om og det hele ender med at Elling blir sint og går ned til leiligheten sin. Der sitter han oppe hele natten og venter på Kjell Bjarne men han klarer også i løpet av natten å skrive et dikt, noe han er storfornøyd med. Kjell Bjarne kommer ned på morgenen og Elling går å legger seg. Det går et par dager uten at de prater så mye om hendelsen men så ringer Reidun Nordsletten på døren. Hun spør om Kjell Bjarne kan hjelpe henne med å bære noe ved fra kjelleren. Henne ber også Kjell Bjarne og Elling på middag samme kveld. Men Elling vill ikke være femte jul på vognen og sier han skal ut på et møte. Elling drar på cafe Nordraak og diktlesning, der blir han kjent med en mann med navn Alfons Jørgensen. Det ender med at Elling og Alfons drar et annet sted for å prate sammen. Etter et par timer bestemmer Elling seg for at han må dra hjem men før han går, gir han nummeret sitt til Alfons.

 

Så er det vår igjen og ikke noe har skjedd mellom Kjell Bjarne og Reidun. Dette synes Elling bare er bra for da har han Kjell Bjarne for seg selv. Men en dag når Kjell Bjarne er på butikken kommer Reidun ned og spør ut Elling om Kjell Bjarne. Hun forteller også at henne er forelsket i Kjell Bjarne, Elling forteller henne at Kjell Bjarne også er forelsket i henne men at han ikke tør å gjøre noe med det. Men Elling forteller også Reidun at han skal ordne det slik at de to kan møtes samtidig som det ser ”tilfeldig” ut. Men samme dag ringer Alfons Jørgensen og sier han trenger hjelp for han har falt og slått foten sin. Elling og Kjell Bjarne drar og hjelper han med å dra til legen og lage middag som de aller spiser sammen hos Alfons. Under middagen kommer det også fram at Alfons har en ødelagt Buick fra nittenfemtito noe Kjell Bjarne blir veldig glad for. Alfons lover at hvis Kjell Bjarne klarer og fikse den skal de alle dra på en hyttetur.

 

Så får vi et tilbakeblikk hvor vi får vite hvordan Frank hjelper Elling til å innrede leiligheten. Vi får også bli med når Frank og Elling henter Kjell Bjarne på stasjonen, da han kommer for å flytte inn i leiligheten til Elling. Etter et par uker alene i leiligheten blir Kjell Bjarne og Elling invitert på middag av Frank privat. Men de må klare å komme seg til Asker hvor Frank bor helt på egen hånd. Det klarer de helt fint, selv om de må sitte i over to timer og vente siden de var altfor tidlig ute. På vei hjem klarer de også å falle og knuse flasken med saft de hadde fått av samboeren til Frank. De skjærer seg på glassgårene og blander ufrivillig blod. De blir brødre i blodet.

 

Så er vi tilbake til ”nå-tiden” hvor Elling risper inn diktet han har laget inn i toalett døren på ”stamkneipen” Larsen. I mellom tiden sitter Kjell Bjarne og Reidun og prater mens de venter på maten. Reidun dukket ”tilfeldigvis” opp på Larsen etter å ha gjort en hemmelig avtale med Elling. For etter Reidun hadde spurt Elling om råd, har han fått det for seg at skal spille Kirstengiftekniv for Reidun og Kjell Bjarne. Og dermed hadde han fått i stand dette ”tilfeldige” møte mellom Reidun og Kjell Bjarne. Etter de var ferdige med å spise drar alle samme bort til Alfons for å se åssen det går med han. Når de kommer fram etter å ha hilst på Alfons, begynner Reidun å lage mat. I mens Reidun lager mat bestemmer Kjell Bjarne seg for å gå ut å fikse på bilen til Alfons.

 

Dagen etter eksperimenterer Elling med hvordan man åpner surkål pakker uten at folk kan se at de har blitt åpnet. For Elling har tenkt til å putte diktet sitt ned i surkål pakkene han kjøper og smugle de tilbake til butikken. Dette gjør han i håp at noen skal finne diktet og si i fra til avisene. Elling har lyst til å bli en slags ”undergrunnspoet” som han selv kaller det. I mellomtiden er Kjell Bjarne og Reidun hos Alfons for å fikse bilen hans. Kjell Bjarne og Reidun har i løpet av den siste tiden blitt mer og mer intime. Og hvis Kjell Bjarne klarer å fikse bilen til Alfons skal de dra på hyttetur alle sammen. Men Elling blir ganske sint og opprørt når Alfons foreslår at de skal spørre Frank om lov først, før de kan dra på hyttetur. Men etter en liten diskusjon går Elling med på å spørre Frank. For han har gjort klar en hel haug med banneord hvis han får nei som svar.

 

Men Frank sier ja og Elling blir veldig glad for nå kan han endelig dra på hyttetur. Han drar også å besøker graven til moren og faren sin. Noe han har utsatt i over ett år i frykt for å få et anfall. Dagen etter drar Elling, Kjell Bjarne, Alfons, Reidun og kattungene på hytta til Alfons. På vei til hytta blir de stoppet av politiet, men dem har ikke gjort noe galt så det ender med at de bare prater om bilen til Alfons i stedet. Når de endelig kommer fram til hytta og skal bestemme hvor de skal ligge, viser det seg at Reidun vil ligge på rom med Kjell Bjarne. Elling blir først perpleks og skjønner ikke hvordan Reidun kan gjøre dette. Elling bestemmer seg for å gå en tur for han orker ikke tanke på at Reidun og Kjell Bjarne skal ha sex mens Reidun er gravid. Men Kjell Bjarne følger etter og vil låne trusa til Elling siden han selv ikke har byttet på flere uker, Elling blir motvillig med på det. Og om natten har selvfølgelig Kjell Bjarne og Reidun sex, noe Elling hører. De neste dagene prøver Elling så godt han kan å takle at Kjell Bjarne og Reidun har sex. Men han løser det ved å unngå Kjell Bjarne så mye han kan og gå turer. Og om kvelden får han en sovepille av Alfons som gjør at han sover så tung at han ikke hører bråket Kjell Bjarne og Reidun lager. Og etter 3 dager drar de tilbake til byen.

 

4.Juni hadde Reidun termin og Elling og Kjell Bjarne drev og forberedte seg ved å øve seg på pusteteknikker. De hadde også hengt opp en plakat med telefunnummeret til Oslo Taxi på veggen. Men natt til 1.juni braket det løs ved at Reidun ringer ned til Elling og Kjell Bjarne for å si at henne skulle føde. Etter en stund med panikk klarer Elling å ringe Alfons og ber han hente dem alle. Etter å ha ankommet sykehuset blir Elling, Kjell Bjarne og Alfons kastet ut av et monster av en kvinnelig resepsjonist. Alfons drar hjem og sover mens Elling og Kjell Bjarne drar på en restaurant for et glass vin bare for å roe nervene. Så etter et par glass ringer Kjell Bjarne til sykehuset og får vite at Reidun har født ”EI HELVETES STOR JENTE”. Noe som får hele restauranten til å juble og de blir tilbudt gratis champis. Og det hele ender med at Elling våker opp på sofaen i leiligheten sin druknet i sitt eget spy. Og han husker ikke noe av hva som har skjedd. Han ringer Frank og spør når han skal fraktes tilbake til Brøynes men Frank bare ler og sier han er stolt av dem. Men han ber Elling vekke Kjell Bjarne, rydde opp og kjøpe en kartong melk.

 

Et par dager senere hos Alfons sitter Kjell Bjarne i solveggen sammen med Frank, og med jentungen i armene. Mens Reidun er på kjøkkenet og lager mat. Elling derimot er travelt opptatt med å lese Dagbladet og en artikkel som handler om en viss ”Surkål-Poet”. En gammel mann har funnet et dikt i surkål pakken sin, som var undertegnet E. Da Elling spør Alfons om han har lest artikkelen om ”Surkål-Poeten” skjønner Alfons at det er Elling som har gjort det. Ungen begynner å skrike og avbryter Elling og Alfons. Dermed er boken slutt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst