"Doppler" av Erlend Loe

Ein roman av Erlend Loe, gidd ut av Cappelen forlag i 2004.

Sjanger
Referat
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2006.10.27
Tema
Doppler

Det heile startar i november med at Doppler drep ein elg etter å ha bodd ute i skogen i fleire måneder på bær og stjålet mat.

 

Er det noko han ikkje kan fordra så er det mennesker og verden. Dette skulle han vekk fra. Etter å ha sykla i skogen og slegi hovudet i en stein gjekk det opp for han at han ikkje kunne fortsette tilværelsen slek han gjorde nå. Og med det flytta han ut i skogen i et vanleg telt med hans eineste oppgave å skaffe mat.

 

Elgen han drepte hadde ein kalv, og denne kalven knyte seg til Doppler. Dette var ikkje Doppler like begeistret for i byrja, men sidan han nettopp sjølv havd mista faren sin skjønte han kordan den hadde det. Elgen og Doppler blive bestevennar, nesten som hund og menneske. 

 

Doppler har tatt sitt steg ut i skogen etter å ha fått nok av menneskers verden. Han hater mennesker, det høyres kanskje ut som ein einsom psykopat, men ved å bestemme seg for dette gjer han opp kone, to barn og ein god jobb for å bu i skogen. Han vil vise ka han meine om samfunnet vi har i dag. Hvilke krav det setter til mennesket med hensyn til å alltid være flink. I skogen trenger han ikkje føle det presset, der trenger man ikkje gjøra noko anna enn å skaffe mat. Likevel slår det han fleire gonger at han har kommet til å være flink. Dette vil han ikkje at hans barn skal være, så han får med seg sin sønn Gregus fra barnehagen, og opp i skogen ein stund.

 

Hans kone kommer jevneleg opp i skogen for å få sex av Doppler. Han syns det er greit, men aller helst vil han være aleine. En dag kjem kona hans og sier at hun er gravid, og hvis han ikkje er heime i mai kan han gløyme ho og familia deires.

 

Ein dag bestemme kona seg for å dra til Roma en helg med ei venninde. Da ber ho Doppler ta seg av barna og denne natten kjem det ein mann som bryt seg inn i huset. Doppler tek han på fersk gjerning og serverar mannen. Det vise seg at mannen heter Roger og stjel ting for at han ikke får nogen jobb. Han har barn og kone, så Doppler gjer bort dvd spilleren og alle barnefilmene til Gregus.

 

Han er veldig glad i sjokolade og mjølk, og det må han stjele av husa utenfor skogen. Det er ein spesiell person han har kunnet forsynt seg masse hos, nemlig Düsseldorf. Herr Düsseldorf er pensjonert, og bruker all sin tid på å bygge en miniatyr scene fra 2.verdenskrig, i stuen sin. Til minne om hans far som døyde akkurat der, og på akkurat det klokkeslettet modellen er ein kopi av.

 

Ein dag i skogen kjem en høgremann med hund. Han liker ikkje at Doppler har teltet oppe på samme sted i fleire måneder. Han heiter Bosse. Doppler liker ikkje han så han bestemme seg for å ta han neste gang han kjem. Doppler liker dårleg at høgremannen, som han har valgt å kalle han, til tross for at han har et navn, synes det var en god ide å bu i skogen. Og ikkje bare det, men Gregus er tilbake igjen også. Han hadde prøvd å rømme fra barnehagen og ble sett på vei opp skogbrynet. Der ble han plukket opp av politiet, og sendt hjem til sin mor. Hun ringte sin brur og fekk han til å spenne på seg skiene og pulken og overlate Gregus hos sin far i skogen. Og på toppen av det heile har Düsseldorf begynt å komme opp på besøk. Han spenner på seg skiene og tar seg en tur, og ligger gjerne over til neste dag.

 

Mens alt dette pågår, tar den 11meter høye totempælen form. Dette er et minne han først og fremst skal lage for faren sin. Totempælen skal inneholde et rytmeegg, faren hans, kalven, han selv på sykkel og Gregus på toppen. Doppler var veldig glad i sin far, og vil hedre han med Totempælen. Høgremannen har tatt med seg telt og flytta inn i skogen han og. Målet hans er å ha ein stor fest for alle religioner og folkeraser, for å få de til å slutte å krige. Denne festen blir ein fiasko siden det dukke opp en jøde, en muslim, en kristen og en journalist. Men Doppler er fornøyd for da får han hjelp med å reise den store Totempælen.

 

Totempælen er reist og Doppler begynne å pakke ned alle tingene sine. Doppler vil vandre lenger inn i skugen der ingen finner dem, fordi nå er det Mai og han vet at svogern kjem for å hente han. Akkurat da Doppler, elgen og Gregus skal byrja og gå, kjem svogern hans. Han har med seg gevær, og når Doppler prøver å forsvare seg med pil og bue, får han ein bedøvelsespil i låret. Bedøvet blir Doppler båret ned til Rikshospitalet, med kalven og Gregus hakk i hæl. Opp på rommet der Dopplers kone ligger med ein gutt på magen. Doppler hviske til dn nyfødte at han skal ta med broren på en lang reise, og at de sees om noen år. Han må ikkje bli for flink i mellomtida for flinke folk er vanlege, dumme folk. Doppler forteller planen om å reise rundt i skoger med Gregus, og kona går med på det så lett som bare det. Det er nok de smertestillende medikamentene som gjer henne så medgjerlig. Doppler og Gregus benytte anledningen og forlate sykehuset. De finner Kalven gressende bak sykehuset, og sammen begjer de seg ut i dette langstrakte lands skoger.

 

På neste side står det : «To be continued»

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst