Et Dukkehjem

Beskriver i grove trekk handlingen i skuespillet "Et Dukkehjem" skrevet av Henrik Ibsen.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.01.16

Et dukkehjem er et skuespill som omhandler ”vakre” Nora som også kalles ”sangfuglen”. Nora er gift med sin mann Torvald, som er nettopp blitt banksjef.

 

For flere år siden var Torvald veldig syk, og Nora følte det var hennes plikt å hjelpe han. Hun tok opp et falsk lån og skrev et falskt gjeldsbrev så de kunne reise. Beløpet var på 2800 kr, og var lånt av en Krogstad. Krogstad merket noe mistenkelig ved gjeldsbrevet, og gikk bort til Nora, og Nora innrømmet alt. For at Krogstad ikke skulle gå ut med dette, måtte Nora sørge for at han beholdt sin stilling i banken. Nora prøvde alt hun kunne for at Krogstad skulle få beholde sin stilling, men det nyttet ikke.

 

Kort tid etter Krogstad mottok oppsigelsen, gikk han rett bort til Nora og puttet brevet i postkassen. Nora forhindrer at Torvald leser posten, mens hennes barndomsvenninne og Krogstads ekskjæreste, Kristine, skal prøve å overtale Krogstad til å glemme saken. Ut på kvelden greier ikke Nora å holde ham lenger. Han leser brevet fra Krogstad og farer opp i sinne. Kort tid etter kommer hushjelpen med et nytt brev fra Krogstad, og Torvald blir som før.

 

Da Nora oppdager at Torvald bare er opptatt av sin egen posisjon og makt – og glemmer at hun har reddet livet hans, forstår hun at hun selv har vært naiv, og at Torvald er en helt annen mann enn hun har trodd. Ut fra denne erkjennelsen forlater hun mannen sin og deres tre barn.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst