"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen

Referat av Henrik Ibsens skuespill "Et dukkehjem".
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.11.29

Skuespillet handler om Nora og Torvald Helmer som lever i ett tilsynelatende godt ekteskap. I huset bor også deres tre barn som de har sammen, en stuepike og en dagmamma, samt Dr Rank som er Torvalds beste venn. Dr. Rank var en syk mann, men fungerte til en viss grad fortsatt. Torvald var av typen som likte å vise frem sin status og å ha ett godt rykte. For han er det viktig å ha kontroll over Nora, og virker en smule nedlatende mot henne bl.a. ved navnekalling. Nora selv virker tilsynelatende til å godta dette.

 

En dag kommer Fru Linde, en av Noras venninner, på besøk og de to sitter sammen og forteller om sine liv. Nora beretter om hvor vidunderlig hennes liv var blitt og om Torvald som skal tre inn som sjef i aksjebanken. De begynte også å snakke om tidligere tider, deriblant om ett år Nora og Torvald hadde tilbrakt i Italia. Mens de hadde vært der hadde Torvald blitt syk og legen hadde sagt til Nora at hvis hun ikke skaffet penger til behandling ville Torvald dø. Hun hadde da hemmelig lånt penger til det, men sagt til Torvald at hun fikk pengene av sin far sånn at han ikke skulle skamme seg eller bli sint for at hun hadde lånt pengene. Dette fortalte hun, kanskje uten helt å mene det, til Fru Linde. Ettersom Fru Linde hadde kommet for å søke arbeid måtte Nora da overtale Torvald til å gi henne jobb så hun ikke skulle fortelle hvor pengene egentlig kom fra.

 

Sakfører Krogstad kom også på besøk. Det var han som hemmelig hadde lånt Nora pengene, og ville nå avsløre hemmeligheten som var blitt hold så lenge hvis Nora ikke klarte å overtale Torvald til å la ham beholde jobben sin i banken. Nora hadde over lang tid strevd veldig hardt for å tjene penger for å betale tilbake lånet.

 

Torvald nekter da Nora foreslår å beholde sakfører Krogstad med den grunnen at han ikke vil ha noe med han å gjøre ettersom han har forfalsket underskrifter, noe hun selv måtte gjøre med farens underskrift den gangen i Italia. Det går da opp for Nora at hennes hemmelighet vil bli avslørt og hun tenker for å finne en siste løsning. Det hun da kommer opp med som en siste utvei er å spørre Dr Rank om han kan dø for henne sånn at hun kan bruke pengene fra han til å tilbakebetale lånet før Torvald finner ut av det. Da hun skal til å spørre sier Dr Rank at han elsker henne, noe hun blir forvirret av. Samtidig sier han at han skal sende ett visittkort med ett svart kors på for å si farvel.

 

Oppkommende er ett stort kostymeball der Nora og Torvald skal danse tarantell sammen. For anledningen trenger hun ett spesielt kostyme og Fru Linde hjelper henne med å sy dette ferdig. Nora klarer ikke å holde inne med alle sine bekymringer å forteller alt om at hun ikke har klart å ordne med Sakfører Krogstads stilling i banken, noe som betyr at han har lagt brevet i postkassen til Torvald som avslører lånet hun har hos ham. Muligheten for at hun kan få ut brevet fra postkassen er også liten, ettersom Torvald alltid går med nøkkelen på seg.

 

For å kjøpe tid sier Nora at hun helt har glemt dansen og at Torvald må være helt og holdent hennes fremtil ballet, uten forretninger og brevlesing, sånn at hun kan lære dansen igjen. Han går med på dette, men åpner postkassen så snart de kommer hjem. Da finner han først to visittkort fra Dr Rank hvorav ett har ett svart kors påført, noe bare Nora skjønner. Deretter finner han brevet fra Sakfører Krogstad og blir fly forbannet på Nora og skjeller henne regelrett ut. Samtidig kom stuepiken inn etter det har ringt på døren med ett brev i hånden. Der står det at Sakfører Krogstad konstaterer at han ikke vil gå lenger med lånet og også sender med gjeldsbrevet. Torvald blir da i godt humør igjen og tilgir Nora. Men hun tar da over kontrollen og har innsett at det finnes ett bedre liv enn dette og forteller han at hun ikke lenger ønsker å leve som hans dukkekone. Selv om Torvald tryglet og ba tok hun med seg sine ting og dro ifra alt der.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst