"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen

Referat fra Henrik Ibsens "Et dukkehjem".

Karakter: 5+

Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.31

Hovedpersonen i Et dukkehjem er Nora Helmer som er gift med Torvald helmer. De har tre barn sammen. Det første som skjer er at Nora kommer hjem med mange julegaver som hun har kjøpt. Torvald blir sint på henne for hennes høye pengeforbruk. Nora mener de godt kan frotse litt nå som Torvald er blitt sjef i aksjebanken og mener de skal låne penger om de ikke har, men Torvald synes ikke noe om dette. Nora klarer til slutt å lure ut av ham litt penger som hun kan bruke på seg selv.

 

Så kommer tjenestepiken Helene inn og meleder at doktoren og en fremmede dame er på døren. Doktor rank ,som har hemmelige følelser for Nora, går inn til Torvald. Han er en nær familievenn som er innom hver eneste dag. Den fremmede damen viser seg å være en gammel venninne av Nora. Hun heter Kristine og de setter seg i stuen for å prate. Kristine er nemlig blitt enke og har kommet til byen for å søke jobb. Så banker sakfører Krogstad på døren og går inne til Torvald mens doktor Rank går inn i stuen til damene.

 

Kristine prater om hvor hardt hun har hatt det, og misunner Nora som får penger av mannen slik at hun kan gjøre som hun vil. Nora blir sint og forteller Kristine at hun slett ikke er udugelig for hun har nemlig en stor hemmelighet. En tid tilbake var nemlig Torvald alvorlig syk, og det eneste som kunne hindre ham fra å gå bort var et opphold i syden, men det hadde de ikke penger til. Torvald tror at Noras døde far betalte for oppholdet, men egentlig var det Nora som skaffet pengene. Hun lånte dem av sakfører Krogstad. Nora er svært stolt over dette, men også svært skamfull. For at hun skulle få låne penger måtte hun nemlig ha underskrift fra en myndig mann i hennes familie. Torvald mente dette bare var tøys og faren hennes er døde før hun kunne få hans underskrift. Derfor skriver hun under med farens navn, noe som er en stor fobrytelse. For å betale avdragene har hun stukket unna penger hver gang Torvald har gitt henne noe.

 

Nora er fast bestemt på å hjelpe Kristine med å få arbeid så hun spør sin mann om det er en ledig stilling i banken. Torvald mener at det er det, siden Krogstad har fått sparken. Krogstad er nemlig skyldig i å skrive et falskt navn, det samme som Nora nå har gjort.

 

I en liten periode er Nora alene med doktor rank i stuen. Hun tenker på å spørre om hjelp med lånet, men når doktoren utrykker sine sjulte følelser for henne føler hun at et slikt spørsmål ikke er passende.

 

Neste dag kommer Krogstad for å prate med Nora. Han mener hun har så sterk innflytelse på Torvald at hun kan hindre ham i å si ham opp. Han har fått greie på Noras hemmelighet og truer med å røpe den om hun ikke prøver. Og Nora prøver, men til ingen nytte. Torvald er sikker i sin sak. Nora blir fra seg av frykt for hva Torvald vil gjøre når han finner ut hva hun har gjort. Hun drømmer om at han skal ta på seg skylden for hennes forbrytelse, være på hennes side og støtte henne. Denne drømmen kaller hun ”det vidunderlige”.

 

Så får vi vite at Krogstad en gang var svært forelsket i Kristine og at han fremdeles er svak for henne. Kristine tilbyr seg å hjelpe Nora og de legger en plan. Kristine prater med Krogstad mens Nora og Torvald er på juleball. Planen virker, men skaden er allerede skjedd. Krogstad har nemlig lagt igjen et brev som forklarer alt om Noras bedrageri i Torvalds postkasse som man ikke kan åpne uten nøkkel. Etter juleballet leser Torvald brevet. Han blir rasende på Nora og sier at hun ikke lenger får oppdra barna. Så ankommer et nytt brev fra Krogstad hvor det står at han ikke skal la saken bli kjent og at han setter en strek over hele lånet. Dette gleder Torvald som nå mener at han fremdeles kan være gift med Nora. Hans gode navn og rykte er spart. Nora innser at et liv som Torvalds eiendel er et liv uten mening. For ham er hun bare mor og kone, men Nora selv mener at hun først og fremst er et menneske. Hun innser også at hun ikke elsker Torvald lenger og hun bestemmer seg for å forlate ham. Stykket slutter med at Nora reiser.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst