"Forrådt" av Amalie Skram

Kort referat av boka ”Forrådt”.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.10.03

Boka ”Forrådt” skrev Amalie Skram i 1892. Dette er en av de mest kjente romanene Amalie Skram skrev ved siden av serien om Hellemyrsfolket. Temaene hun brukte i bøkene sine gikk om igjen og var preget av kvinnenes stilling i samfunnet, sjalusi og ekteskap.

 

Denne boken begynner med bryllupet mellom Aurora Ingstad på snart 18, og Karl Adolph Rieber på 32. Aurora blir kalt for Ory, og Karl Adolph for Rieber. Det er allerede turbulens på bryllupsnatten da Ory prøver å flykte fra ham, fordi hun er ulykkelig. Hun er ei ung jente svært uvitende om sex og ekteskap og vil ikke binde seg.. Men etter morens ord har hun ikke mye å si siden hun forteller  at nå har han all sin makt over henne og at hun må være lydig og høflig tilbake, ellers blir han dårlig likt over hans egen kone, og gjort narr av av andre Så man kan si at i denne romanen styrer Rieber Ory.

 

Med ett han nærmer seg henne, trekker hun seg unna og det skaper etter hvert en isfront mellom dem. De drar etter hvert sammen til England, der de venter på at Riber sitt skip skal bli klart for å bli tatt i bruk. Her treffer de på gamle kjente av Riber, noe som Ory avskyr. Hun blir også kjent med at Rieber var en kvinnesjarmør i sin fortid, og dette fører til at ekteskapet mellom Ory og Riber blir mer iskaldt enn det har vært.

 

Dette er typiske særtrekk fra Amalie Skram sine bøker der hun får fram missforståelser og hemmeligheter som kan forårsake de verste ting. Som i begynnelsen av romanen, når Rieber og Ory skal gifte seg, forteller ikke Rieber om sin mørke fortid. Hun ville bevise hvordan et ekteskap mellom en mann og kvinne skulle være gjensidig hos dem begge, og er veldig flink til å beskrive hvordan denne romanen foregår ved at i begynnelsen at det er Ory som blir forrådt men på slutten av boka er det Rieber, som ikke forteller om sin fortid og sin forlovede Sanna som det ikke blir så mye fortalt om i romanen.

 

Gjennom dette kan en kanskje si at Ory får en veldig stor makt over Rieber, fordi han tross alt prøver å elske henne. Det ender med at Rieber tar selvmord.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst