Gunnlaug Ormstunge

Referat av sagaen om Gunnlaug Ormstunge.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.25

Det handler om en mann som bodde på gården Borg. Han het Torgeir og var gift med Jofrid. Han hadde en drøm som ble tolket. To svarte ørner kranglet til døde om SVANEN, tredje (falken) fløy sammen med henne til slutt.

 

Tydningen var at svanen var dattera hans, og ørnene var friere. Kona var med barn, og han sa til hu at hvis det ble en gutt så skulle hun oppdra det, og hvis det ble en jente skulle hun sette det ut i skogen. Det ble en jente som fikk navnet Helga, Jofrid gav det til Torgerd søsteren til Torgeir. Etter seks år fant han det ut, og hentet henne hjem og oppdro henne. Gunnlaug er en annen person i sagaen, han hadde lysebrunt hår som falt fint, svarte øyne og litt stygg nese, han hadde et smalt liv, var brei over akslende, og var en uvanlig velvoksen kar.

 

Han ble kalt Gunnlaug Ormstunge fordi han var strid og hard i alle ting, en stor skald og dikta nidviser. Faren het Illuge Svarte. Da Gunnlaug var 15 år ville han reise til utlandet for å se andre skikker, faren likte det ikke fordi han følte at han ikke hadde styr på han her hjemme en gang! Gunnlaug flyttet ut, og reiste til Borg, Torgeir Sa han kunne bo der så lenge han ville, Gunnlaug lærte bort lover til Torgeir. Gunnlaug og Helga fikk straks god kontakt. Hun ble lovet bort til Gunnlaug, men hun ble ikke bindi, denne avtalen varte i tre år.

 

Gunnlaug skulle dra utenlands og hvis han ikke kom tilbake eller hvis ikke Torstein liker huglyndet hans, så er han løst fra avtalen. Han var atten år da han reiste utenlands og da hadde han bodd tre år på Borg. Gunnlaug møtte mange Konger og jarler på reisen sin, noen er: Eirik Jarl Haakonsen, kong Adalsråd Jåtgeirsson, Sigtrygg silkeskjegg, Sigurd Jarl Lodvesson, Kong Olav svenske. Han fikk innpass hos dem ved å dikte kved om dem.

 

Ravn er en annen person i sagaen, han var en stor og sterk mann en God skald, og han var mye utenlands. Begge de to møtte hverandre hos den svenske kongen Olav. De ble venner, men da de skulle fremføre kved for kongen, ble det uenighet om hvem som skulle fremføre først. Og det førte til at de skiltes som uvenner. Ravn reiste hjem til Island for å finne det punktet som Gunnlaug var svak, nemlig Helga. Han mente at fristen til Gunnlaug hadde gått ut, og han ville gifte seg med Helga. Det ble avtalt at bryllupet skulle stå ved vinter nattsleide på Borg hos Torstein, men hvis Gunnlaug kom og holdt avtalen så skulle Torgeir være fri fra avtalen. Men Gunnlaug rakk ikke hjem fordi han ikke fikk lov å reise fra kongen, kongen var redd for at Danmark skulle herje England.

 

Helga og Gunnlaug møtes igjen i Gjeste bodet. De gav hverandre blikk, og etterpå pratet de sammen, Helga fikk Kappa Adalsrådsnaut, som Gunnlaug hadde fått av kongen. Deretter utfordret Gunnlaug Ravn til holmgang, der Ravn mister våpenet og Gunnlaug blir såra. Da sier Illuge og Torstein at det er nok, og det var den siste holmgangen som ble holdt på Island.

 

Senere utfordrer Ravn Gunnlaug til å gå holmgang med ham i Norge, der det ennå ikke er forbudt, Gunnlaug sier ja. Ravn kommer først til Norge, så Gunnlaug og frendene hans bruker en stund på å lete opp Ravn. Denne gangen ender det opp med at både Ravn og Gunnlaugs frender dør. Gunnlaug sårer Ravn stygt og går for å hente vann til han. Da han kommer med vannet hugger Ravn han i hodet. De begynner å slåss igjen og det ender opp med at Ravn dør. Gunnlaug overlevde kampen, men dør av hodesåret et par dager etter. Illuge svarte dreper en av de andres slektninger for å hevne sønnen! Hermund illugeson drepte ravn som var brorsont til Ånund på Mosfjell.

 

Helga ble gift med Torkjel Kjelsson, men elsket fortsatt Gunnlaug selv om han var død. De fikk mange unger sammen! Men så kom det en pest til gården og Helga ble syk, hun lå i fanget på Torkjel. Hun fikk kappa Gunnlaugs naut, så på den og bretta den over seg så døde hun. Drømmen som ble tydet var sann, det var skjebnen, å Torgeir kunne ikke gjøre noe med det!!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst