"Hedda Gabler" av Henrik Ibsen

Referat av skuespillet.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.11.29

Dette skuespillet er skrevet i 1890 og handler, som tittelen tilsier, om Hedda Tessmann, datter av general Gabler. Hun er nå gift med Jørgen Tessman. At det ble Jørgen er temmelig tilfeldig, men har også litt med økonomi å gjøre. Jørgen derimot ser på Hedda ser som et slags trofé siden hun er en meget attraktiv og ettertraktet kvinne.

 

Handlingen i skuespillet finner sted i Hedda og Jørgens bolig hovedsakelig, selv om det blir fortalt en del som skjer utenfor. Hedda og Jørgen har akkurat kommet hjem fra et halvt års bryllupsreise. Jørgen har brukt mye av reisetiden på sine studier, og Hedda innrømmer for sin husvenn assessor Brack at hun har kjedet seg. Trass i sin motvilje mot ektemannen er hun blitt gravid, men dette er enda ikke offentliggjort.  

 

Grunnen til dette er at Hedda føler sg ikke klar for å stifte familie riktig enda.  Hun føler også redsel for å miste kontroll siden hun er vant med å bruke kvinnelist for å få det som hun vil. Gravide kvinner ble ikke sett på som noe kjønnsobjekt, og Hedda har jo vært rundt seg i tidligere år. At hun endte opp med Jørgen Tessmann var ganske tilfeldig, og det er også mye annet i hennes liv med Jørgen som er tilfeldig. Litt av grunnen til at det ble Tessmann er at han var stipendiat i kulturhistorie, og var lovet et professorat i byen sånn at den økonomiske tilstanden var godt sikret, noe hun trengte.

 

Fru Elvested, en tidligere skolevenninde av Hedda, kommer til byen og forteller at Eijlert Løvborg har dratt til byen og hennes mann har sendt henne for å få han tilbake til sitt hus på bygda. Det viser seg så at hun har dratt fra mann og hus og er forelsket i Eilert. De to har sammen skrevet en ny bok som Eilert skal utgi. Dette finner Hedda truende ettersom det vil sette hennes mann i skyggen som stedets ledende akademiker. Løvborg kommer på besøk til Jørgen og Hedda og har selvfølgelig med seg manuskriptet til den nye boken. Han blir med Jørgen på en fest den kvelden, med manuset selvfølgelig. Der ble han veldig full, og mistet manuset på vei tilbake. Jørgen fant det og ga det til Hedda så hun gjemte det på vei tilbake. På morgenen kommer Brack og forteller at Løvborg den natten skal ha hatt noen voldelige sammen støt med noen mennesker han hadde vært hos før på kvelden.

 

Senere på dagen kom Eijlert Løvborg til Hedda og Thea og forteller at han har revet manuset i stykker. Da Thea går i sinne forteller han at han at han egentlig ikke har revet det i stykker, men heller forlagt det og ikke vil at Thea skal vite det. Da han går får han med seg en pistol fra Hedda og hun ber han om å ta et ærefultselvmord. Da han har gått finner Hedda frem manuset og brenner det hele. Eijlert bruker pistolen han fikk fra Hedda og skyter seg selv, men på et horehus. Etter hans død bestemmer Fru Elvested og Tessman seg for å bruke notatene hun har tatt vare på for å prøve å sette sammen boken hans igjen for å heve hans navn.  Brack trurer Hedda og sier at hvis han ikke får forbli hennes husvenn vil han avsløre at det var hun som ba Eijlert om å ta selvmord. Hedda orket ikke tanken på å være ufri, og bruker en av de andre pistolene og skyter seg.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst