"Herman" av Lars Saabye Christensen

Dette er et referat om boken "Herman" av Lars Saabye Christensen.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.03.14

Boken handler om en liten gutt ved navn Herman Fulkt. Handlingen i boken blir fremstilt gjennom Hermans tanker og synspunkter. Det gjør at handlinger går litt om hverandre. Noen ganger er det dialog, andre ganger er det hans tanker og av og til er det Hermans drømmer. Man får inntrykk av at Herman er ganske oppvakt, men også litt naiv. Han er til tider litt nervøs og redd for hva andre synes om ham. Det er vanskelig å si hvilken alder han har, men han går på skolen så han er i alle fall over seks år. Jeg tror han er en ti eller elleve år.

 

Han bor sammen med moren og faren sin i en leilighet i Bygdøy Allé i Oslo. Han har en bestefar som ikke klarer å gå. Han ligger i himmelsenga si, i fjerde etasje hele dagen. Faren hans jobber som kranfører og vil svært gjerne ha med seg Herman opp i krana, noe han selv ikke har spesielt lyst til. Moren til Herman jobber i Jacobsens kolonial. Foreldrene til Herman prøver så godt de kan å få endene til å møtes. Herman er veldig glad i familien sin. De har et godt forhold til hverandre.

 

Han er ofte på besøk hos bestefaren sin. Han går dit med mat og av og til ellers når livet er vanskelig. Han og bestefaren snakker om alt mulig. Bestefaren forteller historier fra gamle dager og prøver å lære Herman en ting eller to om livet.

 

På skolen blir Herman litt plaget av noen gutter i klassen; Karsten, Glenn og Bjørnar. Han blir kalt jente, pyse og sånne ting. De påvirker ham til å gjøre ting, som for eksempel å late som han er død foran den ene læreren.

 

Herman har heller ikke så mange venner, men stort sett har han det bra som det er. Helt til en dag han skal til frisøren, Tjukken. Han drar til frisøren som vanlig. Etterpå ber Tjukken om å få snakke med moren. Herman skjønner ingenting. Da Herman kommer hjem er alt rart. Han må ikke vaske seg på hendene før maten slik han pleier og moren knuser to tallerkener. Herman finner ut at det er best å legge seg tidlig. Han tar med seg alle kastanjene sine i sengen. Moren kommer inn på rommet til Herman og forteller at de skal til legen dagen etter. Da blir Herman nervøs. Dagen etter forteller moren at Herman må ta en tisseprøve og at han må drikke mye vann. Mor sier også at de skal ha kylling til middag og at han og far skal på kino. Alt dette gjør Herman forvirret. Hos legen tar Herman mange prøver og da han tar sprøyte besvimer han. Herman overhører en samtale mellom legen og moren, og misforstår og tror at moren skal miste alt håret.

 

Dagen etter i gymtimen finner Herman ut at det er han som mister hår. Det verste er at det er Glenn, Karsten og Bjørnar som forteller ham det. Herman blir sint og lei seg. Han nekter å ta av seg sydvesten. Senere får han en lue av moren sin, som han går med. Når Herman får svar på prøvene, viser det seg at Herman har køllehår og kan risikere å miste alt håret. Denne sykdommen skyldes trolig stress. Herman forteller at han er nervøs for å bli med faren opp i krana.

 

På skolen begynner alle plutselig å oppføre seg bra mot Herman og han skjønner at moren har sagt i fra til skolen. Da blir han sint. Han er mye hjemme fra skolen. Noen ganger drar han til bestefaren i stedet. En gang Herman er hos bestefaren forteller han at øl er bra for håret. Da får Herman den ideen at han skal drikke øl. Han kjenner en mann i gata som pleier å drikke øl, han blir kalt Panten. Herman stjeler to øl fra Panten.

 

Senere drar Herman med moren sin tilbake til Tjukken for å kjøpe parykk. Det tar en stund før en parykk av ekte hår kommer. I mellomtiden må Herman gå med en parykk som klør. Herman liker ikke parykken noe særlig og går med lua si. Alt håret som faller av, har han i et herbarie i nattbordskuffen.

 

På juleaften finner Herman bestefaren død i senga si. Dette tar Herman veldig innover seg. Når han kommer hjem raserer han juletreet med all pynten. Foreldrene blir svært sinte, men haster av sted til bestefaren. Herman forsøker å rydde opp. Han bestemmer seg for å kaste alt håret han har tatt vare på i herbariet.  

 

Ruby er ei jente vi får høre en del om i boka. Ruby med det røde håret, som noen sier at det er fuglereder i. Herman liker godt rødt hår. Ruby er den eneste vennen Herman har på sin egen alder. Herman møter henne i Frogner parken og hun kommer på besøk til ham en gang. De treffes også på skøytebanen. Herman står på skøyter for første gang. Han skal gå mot Ruby, men taper. Da blir han lei seg og vil ikke stå på skøyter mer.

 

En annen person vi får høre om i boken, er ”damen med maur i beina”. Først i boken er Herman litt redd henne, men etter hvert blir han kjent med henne. Det skjer etter at Karsten, Bjørnar og Glenn får Herman til å knyte fast døren hennes. Damen ber Herman inn på saft og han finner ut at hun er skuespiller og heter Hulda. Favoritt skuespilleren hennes er skallet.

 

Herman forteller Hulda at det ikke er han som pleier å knyte fast døren hennes, men noen andre gutter. Han vil ikke si hvem de er. Hulda ber Herman si til de andre guttene at de skal slutte. Det gjør Herman. Etter denne episoden begynner Karsten, Bjørnar og Glenn å oppføre seg bedre mot Herman.

 

En gang foreldrene til Herman er på foreldremøte knuser Herman en rute. Dagen etter tar Glenn, Karsten og Bjørnar på seg skylden. Det betyr mye for Herman.

 

På slutten av boka tør Herman å være seg selv mer. Han tør å bli med faren opp i krana.

 

Det hele ender med at han går ut på gata uten lue, så alle kan se skallen hans. Dette har han vært redd for i hele boka. Herman blir tryggere på seg selv. Han tørr å vise seg som han er.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst