"Honningfellen" av Unni Lindell

Bokreferat av "Honningfellen" av Unni Lindell.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.18

Honningfellen er skrevet av Unni Lindell i 2007. Dette er en kriminalroman. Den handler om politibetjent Cato Isaksens som skal etterforske en typisk hit-and-run, en ung, polsk jente, Elena, blir kjørt ned og drept. I tillegg har lille Patrik Øyen på 7 år forsvunnet 1 uke tidligere.

 

Cato Iskaksen har akkurat kommet tilbake fra permisjon etter hans egen sønn ble kidnappet og funnet igjen. Når han kommer tilbake har hans vikar ansatt en ny etterforsker, Marian. Cato Iskaksen har store problemer med å tilpasse seg hennes stil og lar dette gå utover etterforskningen.

 

De begynner med å avhøre og etterforske kjæresten til Elena. Det er Wiggo Nyman. Samtidig prøver de å finne ut noe nytt om hvor Patrik Øyen kan befinne seg. Wiggo Nyman jobber i et isbil selskap. Den siste som observerte Patrik Øyen var nemlig isbilmann Wiggo Nyman. Det er først der at de to sakene får en liten sammenheng. Under etterforskningen drar Cato og Marian til Polen får og levere liket av Elena og delta i begravelsen i Polen.

 

Vera Mattson er Patrik Øyens nabo og var en av de aller siste som observerte han i sin egen hage før ha forsvant. Cato mente at hun kunne ha noe med hans forsvinning og gjør, mest av alt fordi hun nekter å prate med politiet. Henning Nyman er Wiggo sin bror. Han viser seg etter hvert å ha en sammenheng inn i det hele ettersom at han ikke likte at Elena var kjæresten til Wiggo. Louise og Ina er to venninner av Patrik Øyen. De er også naboene hans og var også blant de siste som observerte han før han ble meldt savnet.

 

Etterforskningen står fast og politiet kommer ikke så mye lenger på vei. De strever hele tiden fram og tilbake over de samme personene og avhørene. Bilen som kjørte på Elena viser seg å være en rød Ford eller en rød Mazda. Ingen av deres mistenkte eier en rød bil i det hele tatt. Cato Isaksen kan fortsatt ikke kommer over Vera Mattson. Han mener hun har noe med saken og gjør og når han etterforsker henne nærmere finner han ut at mannen hennes også er meldt savnet. De tar i tillegg inn Wiggo Nyman til ekstra avhør. Der forteller han at han har fått et brev av ”to havfruer”. Wiggo selv mener brevene er fra Louise og Ina, ettersom at de har sendt han tekstmeldinger og ringt han på mobilen hans.

 

Louise og Ina er akkurat på denne tiden på klassetur, men det politiet ikke vet er at de befinner seg i bilen til Henning Nyman. Han har tatt de med til et sted inne i skogen hvor en gammel mann brukte å bo. I hans garasje står der en rød Ford. Marian og Cato er i dette øyeblikk med Vera Mattson for å snakke med henne en gang til. Marian har i tillegg funnet ut at Vera Mattson lider av en sykdom som gjør henne ”gal”.

 

Under besøket klarer Marian å komme seg unna, for å sjekke ut kjelleren. Dere nede finner hun 3 døde hunder som alle er drept i en tønne. Alle hundene er hunder som er savnet i nabolaget de siste 3 mnd. Når hun etter hvert kommer opp igjen, ser hun hunden sin Birka stå ute og ule. Siden Vera Mattson ikke liker hunder, sniker hun seg ut for å roe henne. Bak noen trær ser Marian at der er noen bikuber. Hun nærmer seg dem og kan se at det ikke har vært bier der på en lang tid. Birka begynner å snuse rundt bikubene og Marian slår i det neste sekund av lokket på den ene. Nede i den ser hun sekken som ble beskrevet på Patrik Øyens rygg før han forsvant. Kor tid etter finner Vera Mattson ut at det er en hund der ute og hun blir rasende. Hun springer ut og slår etter hunden og Marian som holder Birka.

 

Etter og fått avledet det hele tar Cato med seg Vera inn til avhør, mens Birka og Marian blir sendt på veterinæren og legevakten. Der forteller Vera alt om hva som har skjedd. I mens blir det satt ut en alarm fordi det nå er oppdaget at Louise og Ina ikke er tilstede på klasserturen. Vera Mattson forteller om hvor sterkt hat hun har til guttene i nabolaget, og da spesielt Patrik. Han innrømmer å tatt liv av Patrik, men hun vet ikke hvor han befinner seg. Hun sier det viktigste er og gjør det så enkelt at ikke en gang politiet ser det. Videre forteller hun at etter hun slo Patrik til døde, tok hun av ham sekken og la han bak isbilen som stod parkert litt lenger borte. Etterpå ropte hun isbilen bort til seg slik at han rygget bakover for å kunne komme bort til henne og da kjørte over gutten. Isbil sjåføren var nemlig Wiggo Nyman.

 

Avhøret fortsetter da med Wiggo for å finne ut om denne historien kan stemme. Da bryter Wiggo sammen og forteller om hvordan han da fikk panikk og puttet Patrik bak i bilen. Han hadde senere på dagen byttet bil til den rød Forden som stod parkert med naboen deres i hans garasje. Han lå for tiden på sykehus med kreft og kom til å bli der en stund. Når Wiggo kjørte rundt for å finne ut hva han skulle gjør, klarte han å kjøre på sin kjæreste i det hun var på vei ut i fra hvor hun jobbet. Med et lik i bagasjerommet, kunne ikke Wiggo stoppe og ringe politiet. Han kjørte derfor videre for å finne en plass og gjør av Patrik. Når han da skal sette veke bilen, begraver han Patrik rundt 500 meter i fra huset til den gamle naboen hans. Der har han lagt i over 2 uker. Når Wiggo skal vise etterforskerne stedet han har gravlagt Patrik, kan de se en person inne i huset til den gamle naboen. Etter å ha brutt seg inn der finner de tilslutt Louise og Ina sammen med Henning Nyman.

 

Tilbake på stasjonen forteller Vera Mattson om hvordan hun skrev brevet fra de ”to havfruene” og hvordan hun hadde tatt liv av både Louise og Ina sine hunder. Det blir startet en etterforskning på tomten til Vera Mattson. Bak bikubene finner de et lik som er minst 5 år gammelt. Det viser deg å være Vera sin gamle ektemann Åge Mattson. Tilslutt kommer Cato og Marian mer og mer overens og det ser ut som de kan jobbe i lag i fremtiden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst