"Jeppe på Bjerget" av Ludvig Holdberg

Handlingsreferat fra "Jeppe på Bjerget" av Ludvig Holberg.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.01.02

Jeppe er en fattig alkoholisert bonde, som bor på landet i Danmark engang på 1700 tallet. Livet til Jeppe er ikke lett, med lange arbeidsdager på jordet til Baron Nilus og kona Nille som gir han pryl med det de kaller ”Mester Erik”, en stokk med en lærreim i enden.

 

En dag skal han til byen for å handle grønnsåpe for kona, men på veien stopper han hos Jacob Skomaker. Her drikker han opp alle pengene han skulle kjøpe såpe for, og etterpå sover han utenfor vertshuset, i en møkkdynge.

 

Her finner Baronen og følgesvennene hans Jeppe, men i stedet for å dra ham med seg hjem, bestemmer de seg for å spille ham et puss. De tar han med til baronens gods, kler ham i baronens klær, og legger han i sengen. Jeppe våkner forskremt og redd, og tror han er død, men lakeiene kommer inn og beroliger ham. I stedet overbeviser de ham om at han er baronen.

 

Jeppe blir tilslutt overbevist, og utnytter det han nå har fått til det fulleste. Han forulemper tjenerne på godset, og baronen selv, men samtidig ser baronen at Jeppe har en del rett i det han sier. På kvelden sovner Jeppe igjen, god og full.

 

Da han våkner igjen, ligger han på møkkdyngen utenfor vertshuset igjen, og er helt overbevist om at han har vært i paradis. Da kommer den fortvilte konen hans Nille gående forbi, hun spør ham først om hvor han har vært, men ettersom Jeppe ikke vet det selv får han pryl igjen. Vel hjemme banker det tre menn på døren og de spør etter Jeppe. Han blir hevet ut av Nille, og forklart at han skal i retten.

 

Jeppe blir dømt til døden med gift, anklaget for å ha utgitt seg som baronen, og for innbrudd i hans hus. Han drikker ”giften”, og blir deretter hengt opp i galgen. Da han våkner opp igjen, hengende i galgen, ligger Nille foran han, gråtende. Hun angrer på at hun har vært så slem mot han, og skriker høyt til Gud. Da våkner Jeppe, og skriker tilbake til henne. Nille og Jeppe selv er overbevist om at han er et gjenferd, til en av baronens lakeier skjærer han ned, og forklarer ham at han er levende igjen. Baronen gir da Jeppe 4 riksdaler, som lønn for strevet.

 

Vel tilbake i vertshuset forteller Jeppe om det merkelige som har skjedd med han til alle drikkekameratene. De undrer svært på hva som har skjedd, helt til en kar som kommer utenfra, setter seg ned og forteller om den morsomme karen baronen og lakeiene hans lurte.

 

Her ender historien om Jeppe på Bjerget.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst