"Kan ikke høre deg lytte" (H. Irwin)

Bokreferat skrevet for et par år siden av "Kan ikke høre deg lytte", en bok av Hadley Irwin (som faktisk er to personer :-).
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.02.06

Kan ikke høre deg lytte er en bok av Hadley Irwin, og handler om en jente som heter Tracy. Hun er 16 år gammel, og bor sammen med moren- en suksessforfatter som stadig intervjues på TV, iført Tracy`s klær. De har ikke så bra forhold; før snakket de om alt, nå bare krangler de. Vennene til Tracy, som det også handler litt om i denne boken, heter Amy, Mary Agnes og Stanley.

 

Tracy, Amy og Mary Agnes er hos hverandre nesten hver dag, og når de har muligheten, tar de litt Rom fra foreldrene. Stanley er en annen kamerat som Tracy har kjent siden hun var liten, og ettervert oppdager Tracy, Amy og Mary Agnes at Stanley har et problem med alkohol. Han begynner å drikke, og å bruke narkotika. Tracy prøver å advare han, men han sier han vet hva han gjør, og dessuten føler han seg mye bedre når han har tatt litt stoff.

 

Når Tracy prøver å tjene litt penger, får hun jobb hos Dr. Grantham, en jobb der hun skal lese litt forskjellig for han. En dag når hun kommer inn på kontoret hans, vil han ikke lese, han vil snakke; snakke om hvordan ungdommen er nå for tiden. De begynner å snakke, og når de kommer inn på temaet narkotika, forteller hun ham om Stanley, men i stedet for å bruke han, later hun som om det er en hun, og sier at ”hun” vil være anonym. Dagen etter vet hele byen om at det er noen på skolen som bruker stoff. Noen foreldre, B.L.A moren til Tracy og moren til Stanley, går sammen for å lage en klubb kalt EFMS(Engstelige Foreldre Mot Stoff), og kjemper mot stoff. På avsluttningsfesten for skolen blir flere ungdommer tatt i å bruke narkotika, og stede(grustaket) blir stengt av. Dagen etter blir det satt i gang en masj mot narkotika, og den er det EFMS som står for.

 

Tracy har villet sagt det om Stanley til moren lenge, men moren har hatt det så travelt, og hun har ikke turrett. Amy, Mary Agnes og hun har prøvd å hjelpe han, men han sier han det ikke er noe farlig, og at han har kontroll. Men en dag klarer ikke Tracy å holde ut lenger. Hun sier det til moren, og moren lytter. Tracy sier at hun har villet sagt det før, men hun kunne ikke fordi Stanley stolte på henne. Hun fortalte moren alt, hvordan hun hadde prøvd å hjelpe han, at hun hadde dekket han, løyet litt for ham, reddet han i Mable Grove den kvelden han hadde fått black out, lånt han penger, og at hun til og med hadde gjemt boka med navnene på dem som han kunne kjøpe narkotika til.

 

Tracy og moren satt og tenkte på hva de skulle gjøre, og etter en stund kom Tracy å at hun skulle få med ham til å snakke med moren hans, mens Tracy også ble med. Om han nektet skulle hun bruke boken som ”lokkemiddel”. Da hun gikk ut av døra, sto Stanley der fordi han hente boken. I tillegg ville han låne penger av henne, fordi han hadde fått bot. Tracy hadde låvet seg selv å ikke låne han mer penger, så hun sa nei. Litt etter fortalte hun han at han burde si det til moren sin. Han nektet selfølgelig først, men litt etter ble han med på det. Da han fortalte det til moren sin, låvet moren å hjelpe han.

 

Tracy viste at hun måtte si det til Amy og Mary Agnes, og var redd for hvordan de skulle reagere. Mary Agnes ga henne en klem, og sa at hun også hadde villet snakke med noen om det. Amy sa ikke stort, men hun var bekymret for hvor Stanley var. Stanley var på et Rehabiliteringssenter i St. Loues. Tracy`s mor hadde forandret seg, bare etter et par måneder var hun ikke lenger en plage, men var blitt et hyggelig menneske.

 

Hadley Irwin 

Forfatteren HADLEY IRWIN er ikke bare en men to personer-LEE HADLEY og ANN IRWIN. Begge er lærere ved lowa State University i USA. Mesteparten av året går med til lærergjerningen- men hver sommer vekkes forfatteren Hadley Irwin til live. Da sitter den ene ved skrivemaskinen, den andre like ved- og gjennom samtalene blir ord for ord romanen festet til papiret.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst