"Marekors" av Jo Nesbø

Bokreferat av Jo Nesbøs "Marekors", en av bøkene om politietterforskeren Harry Hole.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.18

Boken handler om politietterforskeren Harry Hole, som bodde i Oslo og har i et år prøvd å felle sin egen kollega Tom Waaler i et drap på sin bestevenn Ellen, en god politikollega. Dette er en av flere bøker av Jo Nesbø Harry Hole er hovedpersonen i og det har igjen skjedd et drap i hovedstaden. Etter mange år med en slitsom jobb og et hektisk liv har Harry Hole blitt forlatt av sin samboeren og hennes sønn og har fått et alvorlig alkoholproblem. Han har latt være å møte på jobb i flere uker og de få gangene han har vist seg, har han vært alvorlig beruset. Harry har fått et siste oppdrag før han ikke lenger har en jobb, pga. mangel på etterforskere i fellesferien. En kvinne er funnet myrdet i en leilighet i Oslo. Kvinnen har en avklippet pekefinger og det blir senere funnet en fem stjernes rød diamant i øyelokket hennes. Etterforskningen starter, mens Harry prøver å holde seg edru gjennom sin siste sak.

 

Nøyaktig fem dager senere blir en kvinne meldt savnet ikke så langt i fra hvor den første kvinnen Camilla Loen ble funnet drept. Den savnede var Lisbet Barli. Hun ble sist sett av sin ektemann Willy Barli, på en varm sommer dag når hun gikk i butikken for å handle. Etterforskningen fortsetter og Harry holder ut så godt han kan. Han er nemlig overbevist om at Tom Waaler er skyldig i drapet på han bestevenn Ellen og gjør alt han kan for at Waaler skal gjøre en tabbe og avsløre seg til Hole. Dagen etter forsvinningen mottar Harry en konvolutt i posten. Den innholder ingenting annet et en langefinger. Dette viser seg senere å være Lisbet Barlis langefinger og forsvinningen går nå over til å etterforskes som mord.

 

Fem dager etter at Lisbet Barli ble meldt savnet blir det meldt inn om et nytt mord i en kontorbygning på kanten av Oslo. Det er en kvinnelig resepsjonist som er funnet drept på dametoalettet i en firma bygning. Hennes ringefinger er kappet av. Harry har nå holdt seg edru i nesten en uke i håp om å skjerpe seg. Han har i tillegg hatt kontakt med sin samboer Rakel og hennes sønn Oleg. Han behandlet han som sin egen sønn.

 

Harry og Beate Lønn, den andre i etterforskningsgruppen, begynner å spørre seg rundt oppe i 5.etasje, hvor Barbara Svendsen ble funnet drept. Hun hadde også den femkantede stjernen på seg. Etter en stund med utspørring viser det seg at det ikke har foregått noe mistenkelig og det eneste som hadde gått opp for en av vitnene var at et sykkelbud hadde passert. Senere i etterforskningen viste det seg at et sykkelbud hadde vært tilstede i den første saken å. En dame hadde observert et sykkelbud med gul sykkelshorts og hjelm gå forbi leiligheten til Camilla Loen.

 

Tre dager etter det "tredje drapet" får Harry Hole en åpenbaring. Et pentagram. Det er det en femkantet stjerne er. Han begynne å sjekke åstedene igjen og finne et pentagram på samtlige av de tre. I Camilla Loens leiglighet var det risset inn på senga. Harry setter seg ned med et kart over Oslo og krysser ut hvor hver av de tre personen bodde eller ble funnet drept. Mellom hvert åsted var det nøyaktig 72 grader. Han fortsetter og tegner et pentagram og finner ut at nøyaktig hvor spissene treffer har morderen valgt å legge åstedet sitt. Det er da alt går opp for han, fem dager mellom hvert mord, fem fingrer, klokka fem, i femte etasje, både Camilla Loen og Lisbet Barli bodde i femte etasje. Morderen har valgt sine offer ettter hvor de bor og jobber ikke etter hvem de var. Harry undersøker nærmere og finner ut at pentgrammet opp-ned ble brukt som et tegn på ondskap, men at det i gamle dager ble brukt som et marekors. Man risset det inn over dørene for å holde maren borte fra husene .

 

Sykkelbudmorderen er på alles lepper, men politiet ved nøyaktig hvor og når neste drap vil finne sted. Det er bare å følge pentagrammet som er tegnet inn på kartet. De sette opp overvåkningsutstyr i en studentbolig på utkanten av Oslo. Det er der den fjerde spissen på pentagrammet viser. Alle studentene blir forklart at det er avslørt et planlagt innbrudd og blir dermed bedt om å holde seg inne i sine hybler. Etter en lang dag og klokka passerer fem, har ingen sykkelmorder vist seg og politiet er på vei til å gå. Harry Hole finner så et marekors risset inn over døra på en bolig i fjerde etasje. Den tilhører Marius Veland. De bryter seg inn og inne er hybelen tom, på en lapp ved døra står det at han er på ferie i Lativa. Harry kikker sge om og ser på hylla over senga. Der står en finger, en tommel. Den peker oppover og er balsamert. Harry ser opp og spør en av snikskytterne hva som er over dem. Loftet var der oppe og alle hadde hver sin bod. Harry kjente på fingeren og skjønner at den må ha stått her en stund. Han tar med seg flere etterforskere og går opp i neste etasje. Der får de brutt opp Marius' bod og inne står det bare et gammel teppe og det henger noen klar bak i et skap. Harry går inn og finner inne i en dresspose Marius' lik. Liket er balsamert og har derfor ikke avgitt noen form for lukt.

 

Noen timer senere har de fått undersøkt liket og det viser seg at Marius Veland ble drept fem dager før Camilla Loen ble drept. Det går da opp for Harry hvorfor Camillas pekefinger var klippet av. Det var jo Marius Veland som var den første, altså tommelen. Etterforskninga har i mellomtida blitt flyttet til det siste offeret, den femte spissen i pentagrammet. Politiet tror nemlig at det er Sven Sivertsen, som er Olaug Sivertsens sønn som er morderen. Han har vist seg i nærheten av hvor drapene fant sted, de eksakte klokkeslettene hver femte dag. I tillegg har han vært i polities søkelys tidligere. Olaug Sivertsens barndomshjem er den siste spissen på pentagrammet. Harry og Beate er derfor bekymret for om det er hevm som er motivet og at han planlegger å drepe sin egen mor som finale. Beate er derfor plassert ved Olaug hele dagen. Olaug forteller selv at sønnen har sagt han kommer på besøk.

 

I det han ankommer huset blir han arrester av en bekymret Tom Waaler som har kommet for å hjelpe Beate Lønn. Han blir satt i arresten og det blir gitt ut til media at de har tatt sykkelbud morderen. Harry Hole derimot har snakket med Sven Sivertsen og tror han er uskyldig i mordene, men at han derimot har smuglet de tjekkiske våpnene og diamantene til Norge. Hole er overbevist om at Tom Waaler har noe med smuglingen å gjøre etter som hvordan han oppførte seg under arrestasjonen. Han holdt nemlig på å skyte Sven Sivertsen fordi han påstod han hadde våpen, selv om Sivertsen aldri hadde et våpen på seg. Hole drar til arresten på natten og slipper Sivertsen ut, for å få hjelp til å knekke Waaler. Han tar han med seg hvor de fant det fjerde offeret Marius Veland. Der setter de seg ned å prater, mens politiet starter en alvorlig jakt på Harry Hole og Sven Sivertsen. Harry vil vite hva Tom har å gjøre med han og hvordan de kjenner hverandre. Sven begynner sakte å fortelle i bytte mot at han vil få minsket straff.

 

Etter at Sven har fortalt sin versjon går det opp for Harry hvem som egentlig er sykkelbudmorderen. Han ber Sven vente her mens han drar til den virkelig morderen. Harry står å ser ut på leigligheten hvor han var for ti dager siden. Han finner en annen vei inn i leiligheten og setter seg på sengen å venter. Willy Barli står plustelig i døra. Han ser forskrekket på Harry, og de begynner å prate. Willy skjønner at Harry bare vil vite sannheten og vet at dette ikke kan brukes mot han og forteller derfor gledelig. Det eneste som gjenstår nå er hvor Lisbet Barli er. Willy ser ned på sengen Harry sitter på. Harry drar av lakenet og ser inn i to blå øyner. Motivet til Willy var det at han nylig hadde funnet ut at Lisbet aldri var forelsket i Willy og at hun nå hadde begynt å lengte tilbake til Sven, som hun møtte på deres bryllupsreise i Tsjekkia. Willy klarte derfor å snu det slik at politiet trodde det var Sven som var den skyldig. På denne måten fikk han straffet både Sven og Lisbet.

 

Harry drar tilbake til Sven, mens Waaler fremdeles leter etter Harry og Sven. Gjennom Harrys bestekompis klarer Waaler å true ut av han hvor Harry befinner seg. Han drar dit med Oleg, gutten Harry er stefar til, som gissel. Waaler får tak i Harry og det utvikler seg til å bli en stor kamp mot å leve. Waaler vil ha tak i Harry så ingen finne ut om hans hemmlighet med smugling av våpen, mens Harry vil ha tak i Waaler så han kan avsløre smuglingen. Harry klarer å få med seg Oleg og Sven inn i heisen, mens Waalers arm blir sittende fast mellom. Dette fører da til at Waaler dør av blodtapet, mens resten kommer seg unna. De får ringt til politiet og den dagen er Harry ferdig med sin jobb som politimann, fra å med den dagen er Harry Hole drosjesjåfør.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst