"Roma amoR" av Helga Eriksen

Sammendrag fra nynorskbok, Roma amor.
Sjanger
Referat
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2005.10.26

Valentinsdag

Inga blir nødt til å vere med onkel Inge til Roma. Inge er berre ti år eldre enn ho, også er han homse. Ho har ikkje det minste lyst, men mora treng litt fri. Faren bor i ein anna leilighet med den nye samboeren sin. No er Inge og Inga på vei til Roma og dei sit på flyet. Inga og Inge er kjempe gode vener. Dei kan snakka om alt i lag.

 

Lappeteppet

Inga flyr bortovar. Ut glaset ser ho eit lappeteppe. Mørke og lyst brune lappar med litt snødryss på. Ho flyr ovar alpane og nærmar seg Roma. Ho er veldig misunneleg på Finn, bestekompisen hennar som er på høgfjellet med silke føre og høg solfaktor. Dei to har alltid vore venar. No landar Inga på flyplassen, og no skal Inga og Inge ta toget til Tonys husvære. Inge blir betalt for å innrede heile villaen.

 

Toget

På toget er det ei lita jente som er blitt sendt ut på ein runde for å tigga, men Inga har berre store sedlar. Drosja kjørar dei til Husværet som dei leiar av Inges venn, Tony. Dette er eit stille strøk. Seinare, neste dag går dei til Santa Maria kyrkja. Her tenn Inga lys og ønskar seg eit ønske.

 

Flaggdagen

Dette er ein kjempe stor dag i Roma. Alle samman skal gå i freds tog. Hele byen er samla. Flere hundre tusen går i toget, og alle har kjøpt freds flaggane i regnbuens fargar. Det står PACE på dei, som betyr fred.Desse fleire hundre tusen er samla på eit sted og dei går tett i tett. Alt dette for å skapa fred på jorda. Inga og Inge går i toget heilt til Colosseum. Der møtar Inga ein umåteleg pen, svarthåra gutt som heitar Angelo.

 

Forsvinninga

Inga kan ikkje finne igjen Inge i den store folkemengden. Ho er redd og lita. Men Angelo, som er så snill, følgar ho heilt heim. På veien tar han hånden hennar og held den fast. Dei går og pratar, om forskjellege ting. Han er kjempe grei. I morgen skal de møtas igjen, på ein pizza resturant, og Inga gler seg mykkje.

 

Skriving

Inga må skrive dagbok frå Italia. Men seinare går ho ut heilt aleine, utan Angelo. Ho går heilt til Colosseum. Tilslutt finn ho ikkje vegen heim og hun blir veldig redd. Ho veit ikkje kva for ein buss ho skal ta heim att. Etter en stund kjøyrar Angelo forbi på scooter og hentar henne. Dei to og Inge går på pizzeria i lag og et den beste pizzaen Inga har noken gang smakt.

 

Fullmånenatta

Angelo følgjar Inga heim att. Dei spaserar i måneskinnet. Han bøyer seg ned, og kyssar henne lenge på munnen. Det er ubeskriveleg og uuthaldeleg. Neste dag hentar Angelo Inga og dei vandrar langs med ruinane, hand i hand. Han gir henne ein blå rose, som er nydeleg. Seinare sittar de seg på ein benk og et søte appelsinar og veldig gode eple.

 

Kjærleiksgudinna

Etter skolen kommar Angelo, som lova bort til Inga. Dei traskar rundt dei gamle greske og romerske skulpturane. Den eine er Afrodite. Angelo dreg Inga inn i eit lite smau, kvor dei finn ei ute-restaurant. Her sit dei og et salat og pasta, mens kelnaren kjem med sjampanje. Inga er veldig nøgd. Seinare må ho ta bussen heim att og skriva meir om ”Reisen til Roma” oppgåven.

 

Handlegata

I dag skal dei til Via del corso, den store handlegata i roma. Her er det fantastiske klede og sko, i alle fargar og fasongar. Inga er facinert. Ho kjøpar også nokre postkort som ho skal sende til dei heime. Resten av kvelden skriv ho om det ho har opplevd og skriv postkort til alle samman. Neste dag har ho lovad ettar Inges ønske å gå på museum. Her er det flotte bileter og fantastiske mosaikkar. Det er lauvtre og fuglar på alle Livias vegger i Massimo palasset. Seinare på dagen må Inga innom supermarkedet og handle nytt brød og såpe.

 

Gudane

Inga og Inge tuslar rundt skulpturane av Gudane. Men ingen har nase, og ikkje veit dei kvifor. Seinare på kvelden går dei ut alle tre og et ein fin middag på resturanten. Neste dag går Angelo og Inga hand i hand gjennom dei romantiske parkane, men plutselig regnar det frykteleg. Derfor må dei gå inn på ein stappfull cafe og drikke ekspresso. Her kan dei se noken som kranglar. Endå har ikkje Inga og Angelo krangla...

 

Metroen

Angelo følgjar Inga heim frå turen og på veien reddar han ho frå to ”nær døden” opplevelsar i den stormande trafikken. Endå ein gang må Inga skriva om alt som har hendt i Roma, sjølv vi ho berre vera ute me Angelo. Inge og Inga går inn i ein anna kirke heilt andarleis frå Santa Maria kyrkja. Seinare visar han Peterkyrkja i Vatikanet, kvor paven held til.

 

Benken

Inga og Agelo tuslar vidare bort til Appelsin hagen. Dei sit seg på ein marmor benk og sjår utover Peterkyrkja. Inge blei så ivrig på å sjå Peterkyrkja at dei måtte gå att der endå ei gang. Om kvelde er Inga aleine heime, medan Inge er ute på byen og opplevar nattelivet. Ho følar seg lita og redd. Neste dag er søndag, og kvar einaste søndag er det loppe marknad og her går dei isammans. Det er fullt med folk og ting og tang. Tilslutt stikk Angelo av fordi han skulle hente nokre ting men han kjem aldri tilbalke igjen før om ein time. Inga vert lei seg og gråt nokre tårar nedover andledet. Angelo tar hånda hennar og trøystar henne.

 

Kyrkjegarden

Angelo tar henne med til kyrkjegarden. Dei tuslar rundt alle gravane, og les på alle gravsteinane. Det er trist og sjå alle dei gravane. Angelo visar ho Pantheon, eit fantastisk rom med flisar i raud, grøn, grå og kvit marmor. Ut av eit vundaug i taket kommar solflekken ut, og i dag ser den ut som eit dødningehovud.

 

Skjellpaddane

Angelo dreg Inga til ein open plass i nærleiken. Her er ein fontene med fire nakne menn som har kvar si skjellpadde i handen. Inge blir med å gå på kinoen ”the huors” men de finn ut at det er stengt. Derfor vandrar dei i samuane i staden for. De vandrar til Villa Giulia som er eit stort hus omgjort til museum og med ein diger park rundt. Etter ein lang blund på sofaen kjem Angelo og dreg Inga med på ein fotball kamp, Roma mot det nederlandske laget Ajax. Det er eit enormt stadion med utruleg mangen menneskar.

 

Fotballen

I første minutt skårar Ajax. Seinare skårar Roma, men Inga får klaustroforbi og får Angelo til å kjøyre henne heim på Vespaen. Han virkar ikkje så veldig nøgd. Resten av dagen mo ho hjelpe Inge med å henge malerier rundt i husværet. Ho må også skriva om alt som har skjedd i løpet av dagen. Inge og ho et take away pizza og feirar den nest siste dagen. Seinare går ho og leitar ettar Ponte st’Angelo broen på eiga hand, uten buss fordi det er busstreik. Ho finn den, og den er berre for fotgjengarar.

 

Marmoren

Museet i sant’Angelo er stengt på grunn av streiken i den offentlege transporten.

 

Derfor vandrar Inga rundt på Petersplassen. Kyrka er skremmende diger også. Ho ser seg om til Inge ringer og kjeftar fordi ho er så lenge vekke. Han hentar ho i ein drosje og dei kjøyres til ein resturant, kvor Angelo også er. Dei tre et saman, og tilsutt må Angelo og Inga gå heim saman. Seinare på kvelden skal dei på diskotek, men Inga veit ikkje kva klede ho skal ha. Men Inge har ein gave på lur, ein genser med paljetter!

 

Prinsen

Det er siste kvelden før avreise, og Inga skal vera med Angelo på discotek. Inge har sminka ho med raude fargar ovar øynane, som står i stil til gensaren. Angelo tar eit bilete av henne, som eit minne. Dei har ikkje tenkt å gi kvarandre adressane sine, det ville vert tåpelegt meinar dei, noke som Inge syns er heilt uromantisk. På diskoteket dansar de, og kyssar de. Ho forstår kvar mykkje ho kjem til å savna han. Tett i tett dansar dei og sjår kvarandre inn i augane. Han følgjar ho heilt til døra, kvor dei kyssar lenge, eit siste kyss. Så må Angelo løpa. Dette er den siste gangen dei sjår kvarandre. Når ho kjem inn åpnar ho avskjeds pakka, som var den dyre bilde ramma ho ikkje hadde råd til å kjøpa på loppemarknaden. Der er også ein helsning frå han.Ho savnar han så kraftig allerede.

 

Gåvane

Neste dag må dei pakka bagasjen og dra heim. På flyplassen kjøper ho pasta til mor og veslebror Yngve for sine siste euro, ikkje til pappa. Meng Inge kjøper ein reservepresang i tilfelle ho skulle angra. På flyet les Inge prosjektoppgåva hennar, og rettar den.Ho berre sit der og savnar Angelo. Han syns det er bra, det ho har skive. På resten av turen søv ho, og drøymar om Angelo. Berre om han. Endeleg landar flyet, og både mor og veslebror er på flyplassen. Dei er veldig glade for å se ho. Heile vegen heim snakkar ho om alt ho har opplevd og Yngve sovnar tilslutt, sjølv om han er tydeleg glad for å ha henne heim att.

 

Når dei kjem heim ventar dei med presangane til i morgon, no vil ho berre sova. Ho er trøyt, men får ikkje sova. Ho tenkar berre på Angelo. Neste dag sit ho på den blå steinen i Bergen. Ho har ikkje fortalt om Anglo til noken. Inga ville forstå. Ho savnar Angelo. Skal dei aldri møtas igjen?

 

Til slutt

Denne bokå var kjempebra. Ein spennande og interessan bok. Her lærar ein mye om Roma, og forfattaren Helga Gunerius Eriksen klara å virkelig få fram kva Inga tenkjer og følar i denne bokå. Eg ville anbefalt denne bokå til jenter i alderen tolv til seksten år. Når eg las ferdig bokå fekk eg ein kjennsle om at eg vil lesa den om og om igjen. Eg er kjempe nøgd med bokå og vil gjerne lesa fleire bøkar av same forfattar, Helga Gunerius Eriksen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst