Sammendrag av "Veiviseren"

Et sammendrag på to sider av Veiviseren. Filmen er pensum i 10. klasse.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.05.11
Tema
Filmer

Veiviseren starter med at Tsjudene finner leirplassen til Aigin og familien. Tsjudene er fæle folk, som går fra sted til sted og plyndrer og dreper alt de kommer over. Kvinner eller barn spares ikke! Aigin er ikke hjemme for øyeblikket, men han kommer tilbake akkurat i tide til å se Tsjudene dumpe likene av familiemedlem gjennom et hull i isen.

 

Aigin er litt klossete med skiene sine, så d ender opp med at den ene renner ned og treffer den ene tsjuden i foten. Tsjudene forstå straks at det er noen på toppen av bakken, og løper mot ham. Selv om Aigin blir skutt men en pil inn i armen klarer han å unnslippe. Der etter drar han til en annen leir et stykke unna. Når han ankommer leiren faller han utmattet om.

 

<bilde>
Etter et par timer kvikner Aigin til igjen. En jente kaldt Save steller ham litt, og det oppstår en liten romanse. Aigin forteller så til lederen av leirplassen at Tsjudene drepte familien hans. Men han var ikke sikker på om de fant sporet hans. Det skapes panikk i leiren. Og de bestemmer seg for å dra til en større leir ved kysten.

 

Oppi alt kaoset kommer det fram at Aigin er veldig god med pil og bue, og får dermed litt mer respekt. En konflikt om de skal dra, og la tsjudene finne dem eller å finne Tsjudene før de finner gruppen oppstår. Men etter litt slossing bestemmer de fleste seg for å dra. Kun Aigin og blir igjen for å kjempe mot Tsjudene.

 

Tror han i hvert fall. Noen av mennene fra gruppen som har dratt mot kysten vender tilbake for å kjempe mot Tsjudene. Hele gjengen på totalt 4 stykker med Aigin starter og gå tilbake den veien Aigin kom fra.

 

De møter på Tsjudene etter kort tid, men takket vere skiene unnslipper de nok en gang. I leiren blir det litt nærkontakt slossing, der alle samene en etter en blir drept av Tsjudene. Aigin gjemmer seg inne i et av teltene, når Raste plutselig kommer inn i teltet. Han sier at han vil fange oppmerksomheten til Tsjudene om mens Aigin kan snike seg inn i skogen. Det er da Aigin får veiviserens ”utstyr”.

 

<bilde>
Raste blir tatt av Tsjudene. Aigin må ligge og se på at sin gode venn Raste blir torturert. Når de skal til og kutte av hånden til Raste er det nok for Aigin og han stormer ut fra gjemmestedet sitt. Han tilbyr så å vise veien til kysten der de andre oppholder seg, mot at Raste får leve.

 

Aigin begynner å lede an for resten av Tsjudene. Men han som torturerte Raste blir igjen og stikker ham i hjel, uten at Aigin vet det. For å komme så raskt frem til kysten som mulig tar Aigin og resten av Tsjudene en snarvei over et fjell.

 

Beboerne i kystleiren vet ikke noe om faren som lurer oppe i fjellet. Og siden alle mennene er på jakt og ikke kommer tilbake før om flere dager har de ikke sjanse til og sloss.

 

 Aigin er en smart kar. Han klarer å overbevise Tsjudene om at det er glatt på veien ned fra fjellet, og at alle derfor må knyte seg sammen. Når de nærmer seg et av de høyere stupene løser Aigin knuten som binder ham fast i tauet og hopper utenfor en liten skrent rett før stupet. Som planlagt hopper et par Tsjuder etter. Men disse drar med seg flere og flere etter hvert og i tillegg kommer det et snøras, som sender alle Tsjudene ned i døden.

 

Alle i leiren trodde de så Aigin ofre sitt eget liv for å spare deres. Men under en minnestund kommer Aigin plutselig inn i teltet deres og sitter seg der. Han blir så utnevnt til å være den nye veiviseren.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst