"Skammarens dotter" av Lene Kaaberbøl

Referat/lyttelogg av "Skammarens Dotter" av Lene Kaaberbøl.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.04

Dina er Skammarens dotter. Å være skammar er en gave som gjør slik at hvis du ser noen inn i øynene skammer de seg. Nå har hun fått et smykke at moren (Skammaren), som viser at hun, Dina er Skammarens lærling.

 

Neste dag blir moren til Dina blir neste dag tilkalt Dunark, en stor by ved kysten. (Skammarens oppgave er å finne ut om folk er skyldige i det de blir beskyldt for).

 

Morgenen etter at hun har dratt, kommer en mann ved navn Drakan for å hente Dina til Dunark, Skammaren trenger hjelp. Når de kommer frem må de gå gjennom Drakegarden. Dina blir vettskremt! Det viser seg at Drakan vil at Nico skal bli dømt for å drepe Bian, faren og Adela som Nico var forelsket i. Det er familien til Nico som råder i byen. Skammaren står på sitt, og sier at Nico er uskyldig.

 

Dina og Nico blir ført ned i fangehullet. Drakan prøver å forgifte Nico. Nico dør ikke, men Drakan blir drept av Nico når han prøver å drepe Dina. De rømmer. Nico og Dina rømmer gjennom Drakegarden, men på vei ut blir Dina bitt i armen.

 

Når Dina våkner er hun hos en mann som heter Mester Maunus. Han viser seg å være den gamle læreren til Nico. Mester Maunus er alkymist. Så viser det seg at Drakan likevel lever. Drakan og hans menn gjennomsøker huset til Mester Maunus, men heldigvis finner de ikke Dina og Nico.

 

I en kunngjøring som blir offentliggjort står det at Nico er erklært fredløs og Drakan er utropt seg selv til fyrste. Drakan er halvbroren til Nico. Det er Drakan som har drept Bian, Adela og faren til Nico, slik at han kan komme til makten.

 

Dina sniker seg ut av huset til Mester Maunus i guttekostyme. Hun drar til Apoteker-enka med en lapp fra Mester Maunus. Hun må fra dit en gang til, men denne gangen for å bli. Hun ser ved et uhell en av vaktene i øynene. Dina blir tatt, og de finner ut at hun er Skammarens dotter. Så tar de henne med til ”overkommandoen”. Dette viser seg å være Dama-Lysea, mor til Drakan. Hun prøver å overtale Dina til å fortelle hvor Nico er. Dama-Lysea vil tvinge Skammaren til å si at Nico er skyldig i de tre mordene. Til slutt slipper de henne fri. Men før hun går sier de at morene hennes vil bli spist av dragen dagen etter.

 

Dina vil gå til Apoteker-enka, men får det for seg at noen følger etter henne. Derfor går hun bare rett forbi. Det viser seg å være riktig. Hun begynner å springe. Til slutt er hun i det sjuskete strøket i Dunark. Det er der hun møter Rosa, ei jente med tjafsete lyse fletter.

 

Dina blir med Rosa hjem. Broren banker Rosa opp. Dina klarer ikke å la vær å se han i øynene. Rosa merker selvfølgelig at det er noe spesielt med Dina, så hun blir nødt til å fortelle Rosa at hun er Skammar-dotter. Likevel velger Rosa å se henne i øynene. På en eller annen måte klarer hun å ta skammen bort fra Rosa.

 

Nå er Dina og Rosa hos Enka. Våpenmesteren lover å hjelpe dem med å styrte Drakan. De mener det går an å stole på ham. Dina og Rosa blir nødt til å være igjen i huset til Enka, så hun forteller heller dem om planen.

 

Etter en stund banker det plutselig hardt på døra. Det er noen menn de ikke kjenner og Aun, broren til Rosa. Dina og Rosa blir ført til Arsenalgarden, der moren til Dina skal henrettes. Skammaren får folket på plassen til å føle skam over det de er i ferd med å gjøre, men Drakan får dem til å tro på ham i stede.

Så gir Drakan ordre om å gi dragen mer lenke…

 

Plutselig høres det et brak, og lufta blir fylt med tett røyk. Det kommer en mann springende opp på skafottet og slipper Dina og moren fri. Det er Nico!

 

De rømmer, men Dina blir tatt av Drakan. Drakan og Nico fekter. Heldigvis vinner Nico til slutt. Etter dette greier alle sammen å rømme. Rosa blir også med. Da de har gått i flere timer kommer de til et sted der de skal gjemme seg.

 

Det gikk nesten to uker før de kom hjem til Bjørkeby. Men da de kom tilbake, var huset deres bare ruiner. Heldigvis var Davin og Melli (søsknene til Dina), uskadd. Til og med hunden Beist. Alle sammen bestemte seg for å rømme til høylandet. Nå var det nye huset deres endelig ferdig. Dina syntes det var fint, men hun savnet fortsatt det gamle i Bjørkeby.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst