Soga om Gisle Sursson

Et referat av soga. Det er skrevet på bokmål og kan ha noen feil.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.10.16

Soga starter med vi treffer familien Sursson i Norge; Torbjørn som er far, Tora som er mor og barna Tordis, Torkjell, Gisle og Are.

 

De har vært i noen konflikter og derfor flytter de til nordvest Island, mens Are blir igjen i Norge. Foreldra deres dør og derfor tar Gisle og Torkjell over gården og ansvaret over Tordis. Torbjørn gifter seg med Åsgerd og Gisle med Aud, mens Tordis gifter seg med Torgrim. Gisle, Vestein, Torgrim og Torkjell blir så gode venner at de vil verve seg samen til et brorskap eller blodbrødre. Alt går fint, men da Torgrim trekker handa si bort ifra Vestein, følger Gisle etter og trekker seg bort ifra Torgrim.

Vennskapen blir her brutt.

 

Det blir en konflikt mellom Gisle/Vestein & Torgrim/Torkjell som utvikler seg sterkt i sogas gang. Torkjell overhører en samtale mellom Aud og Åsgerd, der han finner ut at kona hans har vert utro med Vestein. Han snakker med Torgrim som tilslutt dreper Vestein. Når Aud og de andre finner dette ut prøver de å få en tæl til å trekke ut spydet som drepte Vestein siden han ikke har plikt til å hevna, men tælen er redd og tilslutt kommer Gisle og trekker opp spydet fra Vestein og det er nå Gisle som må hevne Vestein. En vinter natt sniker Gisle seg inn på rommet til Torgrim og dreper han. Torgrims bror; Bork finner en trollmann som skal kaste en forbannelse over morderen.

 

Gisle har de neste årene bodd hos venner og hos Aud, men siden han har en trolldom hengende over seg, har han problemer med å skaffe seg hjelp. Men det virker som det er Torkjell som svik han mest. Dette skaper problemer for Gisle og han har vonde drømmer om dette. Vestein's to sønner ønsker å hevne sin far, så de kler seg ut som jenter og dreper Torkjell med hans eget sverd. Gisle hadde spådd at Torkjell kom til å dø før han selv.

 

Årene går og drømmene til Gisle blir bare verre for han, og den sumerdagen drar Gisle med fosterdatteren og Aud til gjemmestedet til Gisle, for å se om han kanskje får slappe av og sove bedre der.

 

Torgrims bror; Bork, har funnet en mann som skal drepe Gisle; Øyolv den grå, og det tar ikke lang tid før de er på sporet av Gisle.

 

Gisle sloss alene mot Øyolv’s 14 menn. Aud og hennes datter Gudrid hjelper Gisle ved å distrahere mennene til Øyolv ved å kaste stein på dem.

 

Gisle blir presset opp til en kant og hvor kan kvad sin siste vise før han hoppet ned og kløyvde en siste mann i to før han selv døde. Da hadde Gisle drept 9 av Øyolv’s 14 menn. Vestein's sønner drar sammen med moren deres, Aud og Gudrid tilbake til Norge der de møter Are igjen som dreper Berg; sønnen til Vestein mens broren Helger reiser til Grønnland. Slik ender soga om Gisle Sursson.

 

Soga om Gisle Sursson er skrevet ut fra en autoral synsvinkel som er typisk for ættesogane, fortellerstilen er nøytral og refererende.

 

Stilen er enkel skrevet med korte setninger.

 

Handlinga er bygget opp i kronologisk rekkefølge men veksler mellom detaljerte hendelser og flere større hopp for å gjøre det mer spennende.

 

Ættesogene har opphav fra Island, og plasseres i landnåmstida. Det var i denne perioden stor reise mellom Norge og Island, og det nye islandske samfunnet hadde ikke kommet helt i orden enda. Å stille opp for slekta si i alle situasjoner var normalt for et menneske med god moral på denne tiden. Viss en sviktet familien sin ville en bli sett på som feig og en med ingen ære.

 

I Gisle soga kan vi se på Gisle og Torkjell som to motsetninger når det gjeld personlighet. Mens Gisle er den ærefulle, en som følger tidens ideal, blir Torkjell den æreløse og den svikfulle. Torkjell som er den eldste får ikke ta over eiendommen til familien på grunn av dette. Den blir tildelt Gisle som opprettholder familiens ære.

 

I vikingsamfunnet var lagnadstrua den stor styrken. I den gamle norrøne mytologien ble det trodd på at det satt tre normer ved foten av verdstreet. Disse var lagnadsgudinner som spant lagnadstråden til alle mennesker.

 

De startet med å spinne når et menneske ble fødd og vevde inn hendelser, både gode og onde inn i livet dens. Det var lagnadsgudinnene som bestemte hva som skulle skje med mennesket. Når de ikke ville spinne mer på et menneskes liv, kutta de tråden og menneske døde.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst