"Syntax error" av Ingvar Moe

Sammendrag, presentasjon av hovedperson og andre ting om boka "Syntax error" av Ingvar Moe.
Sjanger
Referat
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2011.05.10

Hovudpersonen, Eddie, heter Edvard Vincent og er 15 år. Foreldra hans er skilt, og han bor saman med faren, ein uansvarlig, hjelpesløs kunstnar, som stadig iverksetter nye idear, før de allereie påbegynte er avslutta.

 

Faren har overtatt et lite småbruk i bygda, Brattås på Vestlandet, etter farfaren til Eddie. Der finner Eddie et tam rotte, som han trur farfaren hadde som kjæledyr.

 

Det virke som Eddie taklar skilsmissen, ny klasse, overgangen frå å bo i store og urbane Asker til ein liten vestlandsbygd utan problem.

 

Eddie er god på dataspel, og muligens blander han iblant virkeligheten og den verden som utspillar seg i dataspilla.

 

På skolen blir Eddie mobba av Andreas, som kallar ham Rotta pga tennene. Ein gang tar Eddie med seg Rotta på skolen, og det viser seg at Andreas er redd rotter. Etter kvert kommer de i snakk og blir litt venner.

 

Mora bor på Nesodden med ny samboar, og hans datter Charlotte. Mora reiste frå faren til Eddie fordi han var uansvarlig og drev ein farlig lek hvor han lata som han prøvde å ta livet sitt. Da de budde saman var mora openlyst bitter på faren.

Da foreldra flyttet frå hverandre var Eddie 12 år å kunne velja kven han ville bu med. Som om faren hadde overlevd åleine?

 

Eddie savne venene sine frå Asker, Ronny og Thomas.

 

Han er rolig utanpå, men ikkje inni seg.

 

Eddie spiller også handball og er ein ganske god keeper. Faren er ikkje interessert i det Eddie driver med.

 

Eddie blir interessert i Camilla som også går på skolen, men hun pratar aldri til ham. Hun kommer flare ganger heim til Eddie utan å banke på, og snakkar til Eddie gjennom Rotta.

 

Ein gammal mann møter opp på småbruket, og forteller at han kjente bestefaren til Eddie, og at det gikk et ras på småbruket i februar 1771, og ei jente på 16-17 år forsvann etter raset. Noen seier hun går igjen. Han er visst bestefaren til Camilla.

 

Dataspilla fengslar Eddie, og tar mar og mar tid. Det blir lite handball etter kvert. Også faren spiller mar og mer.

 

Eg strever så fælt inni meg at eg ikkje følgjer med i kva resten av meg finn på.

 

Eddie lever livet gjennom dataspel og ser for seg at det virkelege livet er et dataspel. Han kjenner seg meir og meir opplagt etter nokre rundar framfor skjermen.

 

Etter gravferda til bestefaren, kommer Camilla tuen å banke på. Ho snakkar ikkje til Eddie, men gråter over at hennes bror ikkje var i gravferda, men spelte dataspel. Like avhengig som ein alkoholikar.

 

Skolefrøken Furu, Sigrid overnattar hos faren. Dei blir eit par.

 

Ved søkket treff Eddie ei berrføtt jente i sid svart skjørt, mørkeblå bluse, lysare og lengre hår enn Camilla. For Eddie blir dei vanskeleg å skilja. Ho går ikkje på skulen. Eddie har aldri sett henne før. Han ville ha vist om henne om ho budde i Botn.

 

Broren til Camilla har kjørt ned ei gamal dame, på ein slik måte som man i dataspelet Burning Rubber får poeng for/devilish points. Eddie draumar om dataspel. Han får dårlegare karakterar, spela ventar og lokkar.

Når eg spelar slepp eg å tenkja på noko anna enn det eg ser på skjermen.

 

Bestefaren til Camilla har et bokmanuskript om folka på Brattås fram til skredet i 1771.

 

Det er noko riv ruskande gale med det livet som er programmert til no (s. 102)

 

Finner ikkje ut av det vikelege livet.

 

Eg vil ikkje leve det livet eg har levd til no. Noko må forandra alt. Sår kjensle.

 

Eddie blandar verkeleg heita å det som hender i dataspel. Personar frå verkeleg heita og frå dataspel opptrer samstundes.

 

Ras- high scoore!

Knuser huset. Den berrføtte jenta avvarte. Camilla er verkeleg.

 

Diktgåte s. 67: bur eg i snø, er eg vel dø.

 

Faren skriv avskjedsbrev og prøver å henge seg frå ein krok i taket på stua.

Ein leik?!

Fordi Sigrid låg over, skjems.

Gjorde de ofte mot.

Eddie: eg lar ikkje nokon skuffa meg lengre, vil ikkje t abryet me då ha nokon så tett innpå meg.

 

Eg er ein dårleg far. – utstilling i skulestova – faren full – skjemmer seg ut – flau

 

Hagla avfyrt på Eddies rom. Eddie slår faren som berre skremde. Faren blør naseblod. Redd han hadde tatt livet av Rotta.

 

Fortida verka mar lokkande enn framtida. Det er som om det som hendte på Brattås har med meg og Camilla å gjera. Det er eit spel som går føre seg. Kven styrer joysticken.

 

Verkeleg heita blandast inn i dataspelet. Sammanhang mellom det som skjer i dataverden og i den virkelege verden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst