"Tatt av kvinnen" (E. Loe)

Bokreferat av Erlend Loes bok "Tatt av kvinnen" utgitt 1993.
Sjanger
Referat
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.11

Romanen handler om en hjelpesløs manns tilværelse, som blir snudd på hodet når den stolte, kvinnefrigjorte, Marianne, på eget initiativ flytter inn i hans leilighet med ”tolv middels store pappkasser og en kremgul kommode.”

 

Når den forvirrede unge mannen, en kveld Marianne har lagt seg, forstår at hun har kommet for å bli, bestemmer han seg for å prøve så godt han kan å bli hodestups forelsket i henne. Ja, han skal begynne allerede neste dag.

 

De tilbringer mye tid sammen. De lever lange søndager, går turer i byen eller plukker bær i skogen og hygger seg i leiligheten om kveldene. Gjerne med et glass vin. De holder selskap sammen og tilbringer hele julen i felleskap. Den unge mannen blir presentert for Mariannes venner, og det hele går så å si slag i slag i samlivets begynnelse. Det eneste stedet den navnløse hovedpersonen får tid for seg selv, er svømmehallen. Her stifter han bekjentskap med en eldre mann, som følger med historien nær sagt hele veien.

 

Vår mann mister jobben, og Marianne synes det er flott; da kan de nemlig reise på ferie. Når Marianne har bestemt seg er det ingen vei tilbake, så få dager senere sitter de alene i en tog kupé på vei til det store utland. Etter å ha vært i flere land og byer skiller de veier, og blir enige i at hun skal feriere videre, mens han reiser hjem. Tanken om at noe av gnisten er borte, og at han egentlig ikke er forelsket i henne slår han stadig. Men han er fast bestemt på å jobbe med saken. Han håper hun tenker gjennom de samme tingene, så forholdet kan spire på ny når hun kommer hjem.

 

Marianne kommer hjem og har ikke tenkt. Og forholdet spirer ikke på ny. Hun får derimot jobb som lærerinne på en øy og må derfor flytte. De holder kontakten jevnlig via besøk og brev den første tiden, men det avtar etter hvert. Og en dag den ubehjelpelige hovedpersonen besøker Marianne helt uten forvarsel sitter det en annen mann ved hennes bord. Han har skjegg og masse hår på armene, og forsker på ørner. Han heter Tor.

 

Dette blir starten i hovedpersonens lange og fortvilede kjærlighetsorg. Han går i parken, mater duer eller spiller ludo med naboen for å få tiden til å gå. Og alt dette med et ønske om at ting skal bli som før igjen. Og om ting ikke akkurat blir som før igjen, så får han i alle fall Marianne tilbake. Gravid denne gangen. Hun bærer Tors barn under sitt hjerte, og mener det er helt uten betydning hvem sitt barn det er. ”Du kan jo bli en like god far for barnet som det Tor ville ha blitt.”

 

Historien slutter, etter 300 korte punkter eller kapitler i en slags dagbokform, av at hovedpersonen våkner på natten, lamslått av tanken på at den eneste i verden som skal leve sitt liv er han.   

 

Under den ytre historien handler ”TATT AV KVINNEN” om den stolte, selvstendige og frie kvinnen etter den store kvinnefrigjøringen, og at menn er de samme banale dottene de har vært til alle tider, men nå også helt fortapt ovenfor den ”nye kvinnen.” Loe viser ikke bare kommunikasjonssvikten som oppstår mellom kvinner og menn, men også mennene i mellom. De eneste som tilsynelatende forstår hverandre godt er kvinnene, og vår mann er i likhet med alle andre unge menn: tatt av kvinnen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst