Den yngre gardes arbeidssituasjon.
Flere og flere av dagens unge tar seg jobb i ferie og fritid. Noen tar til takke med strøjobber, hvorimot andre har fast lønn og arbeidstid. Om lag en tredjepart av klassens ungdom har eller har hatt et lønnet arbeid utenfor hjemmet. Med slike jobber fører det selvfølgelig både posivtive og negative sider. Jeg vil nå derfor sette et søkelys på hva som er bra og hva er så dårlig med at dagens ungdom tar seg arbeid i ferie og i fritid?
Hovedgrunnen til dette er muligens penger. Dette gjør dem mer pengesterke. Derimot oppstår et høyere pengeforbruk på luksusvarer for å kompensere det økende brukerpresset i dagens kapitalistiske samfunn, skapt av venner og sågar reklamebransjens obskøne trakassering av de unge.
Den harmoniske balansen mellom arbeidssituasjonen og skolearbeid avhenger av elevens evne til å tilpasse seg, altså den såkalte sosialiseringsprosessen. Det som gjelder i denne prosessen er å tilegne seg skolen og medelevenes normer og verdier, dvs. internalisering. Noen faller utenfor dette da de ikke klarer å disponere sin, ofte svært begrensede tid, riktig. I tillegg til styrket kapital, får de unge også arbeidserfaring og kjennskap til nye situasjoner, som igjen kan være svært godt å ha med seg videre i livet. Senere i arbeidslivet kan opparbeidet arbeidserfaring komme til nytte i forskjellige situasjoner.
Sett under ett er det positivt at ungdom tar seg arbeid. Selv om det er et stort ansvar, klarer mange unge å opprettholde effektiviteten med hensyn til skolearbeid samt lekser samtidig som en arbeider. For å konkludere kan jeg derfor trygt si at ungdom som arbeider ved siden av å gå på skolen, tilegner seg nyttige erfaringer som kan komme i bruk såvel i skolesammenheng som i resten av livet. For dagens ungdom, er nok dog hovedpoenget med å jobbe å tjene penger, uavhengig av hvilke erfaringer som kan hentes opp samtidig...
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst