Fotballsportena
Fotballsporten har i en eller form eksistert i årtusener. Det finnes bevis for at både mayaene i Sør-Amerika og de gamle egypterne spilte en fotball-lignende idrett. Men det var engelskmennene som lagde offisielle regler for idretten og gjorde den populær blant folk på 1800-tallet. Og med tiden har sporten økt både i utøvere og i tilskuere.
I dagens samfunn betyr fotballen veldig mye for enkelte. Man kan si at de lever og ånder for idretten, enten de spiller selv eller bare er tilskuere. Jeg er personlig veldig intressert i alt som rører seg innen fotball. Min interesse skyldes at jeg selv spiller fotball, og jeg synes at noe av det morsomste som finnes er å se på en god fotball-kamp. Men jeg er ikke slik en fanatisk tilhenger at jeg er villig til å gjøre hva som helst for mitt lag. Det finnes flere grunner for at fotballen har et slikt tak på folk:
Hver eneste dag blir det skrevet side opp og side ned om fotball både i riksaviser og de litt mer lokale. Folk kommer med sine synspunkter i leserinnlegg, om Drillo’s valg av spillere til landskamper, og mer lokale saker om opprustning av fotball-anlegg o.l . Det var vel bare under EU-avstemningen for to år siden det ble skrevet like mange leserinnlegg som det blir til daglig om fotball. Ingenting kan komme opp mot den populariteten fotballen har.
Bråk og problemer har fulgt i fotballens fotspor fra sportens fødsel. Selv for 100 år siden sloss tilskuere seg i mellom under fotballkamper i England. I 20-årene ble en dommer skutt av en spiller etter en kamp i Toscana i Italia. Men det var 1980-årene som fortjent fikk tilnavnet "fotballens mørke tidsalder". Tragediene på Heysel stadion i Brüssel, Hillsborough i Sheffield samt budskapet om organisert djevelskap og terror på og rundt banene, særlig i England, skremte folket bort fra deres egen idrett. Men troen på en voldsfri fotball var som et "fata morgana". Noen tåler ikke tap, og reagerer deretter. De lar sitt sinne over tap og nederlag gå utover andre, og eksemplene er mange:
Det har i den senere tid blitt gjort mye for å bedre forholdene på banene i England, og resten av Europa for den saks skyld. Med tettere vakthold, videokameraer som registrerer alt både innenfor og utenfor stadionmurene og generelt bedre komfort for tilskuerne, har man fått slutt på mye av bråket som vanligvis oppstod på engelske baner. Nå er det meningen at hele familien skal kunne hygge seg på stadion uten å tenke på å bli truffet av en tom ølflaske eller en kjettingstump.
Man kan bare håpe at man i fremtiden slipper å oppleve at folk blir utsatt for vold under fotballkamper. Det ville vært flott hvis man bare kunne konsentrert seg om kampen, og ikke å skade andre. Selv om det er blitt gjort mye tror jeg dessverre ikke at det er nok for å stoppe volden. Fotballen er jo en sport som stadig får nye tilhengere, og det er synd sporten skal bli ødelagt av noen som bare vil lage bråk.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst