Livet etter døden

Refleksjons tekst skrevet i Krle. Oppgaven var å skrive om livet etter døden. Karakter: 6
Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2018.10.28
Tema

Livet etter døden

 

Det finnes like mange svar på hva som skjer etter døden som det finnes mennesker på jorden. Alle har sin oppfatning eller tro på hvor vi drar, hvis vi drar et sted, når livet er slutt. Selv om det kan virke nesten umulig å kartlegge alle disse meningene og svarene, kan vi finne noe likheter mellom de forskjellige slik at vi kan sammenlikne de og finne det som de har til felles. I denne teksten skal jeg se på to av de mest vanlige trosretningene. Den ene er troen om at vi kommer til en åndeverden etter vi har død. Den andre trosretningen er litt annerledes enn troen om åndeverden. Det er nemlig troen om at vi blir gjenfødt i nye kropper hver gang vi dør. Disse virker ganske forskjellige fra hverandre, men jeg tror det finnes flere likheter mellom disse enn vi tror. 

For å kunne sammenligne disse må vi først vite hva de som tror på disse faktisk mener. Jeg synes boka vår, Horisonter 9, forklarer det veldig fint. 

«Åndeverden: De døde holder til i en usynlig åndeverden, og det er mulig for de levende å ha kontakt med dem.»

«Gjenfødelse: De døde inngår i et stort kretsløp og blir gjenfødt i nye kropper.» 

- Horisonter 9 av Gunnar Holth, Kjell Arne Kallevik og Marie von der Lippe

Felles for disse to er at ingen av dem tror døden er slutten. I åndeverdenen så lever sjelene videre, bare et annet sted enn på jorden. De tror ikke døden er den endelige slutten, bare slutten på de sitt liv som levende på jorda. Gjenfødelse er nesten det samme, bortsett fra at i stedet for at de blir værende i åndeverden så kommer de tilbake til jorda i en ny kropp. I begge trosretningene er ideologien om at sjelen og legeme kan leve uten hverandre viktig. Gjenfødelse er at du har bare en sjel, som bytter kropp hver gang du dør. Nesten som når du spilte kle opp spill når du var liten. Du hadde samme person som du skulle kle på med forskjellige plagg du kunne bytte på. Her blir da person du skulle kle på sjelen din, og klærne blir forskjellig kropper og liv nede på jorden. Dette finnes i åndeverden også, men da har personen, altså sjelen, bare et plagg og bare et liv. Så i motsetning til gjenfødelse der du har flere liv du bytter på så har du bare et liv før du kommer til åndeverden.

De som tror på gjenfødsler har lyst til å bryte ut av livets kretsløp. Målet de sitt er å bli satt fri fra gjenfødsler og smelte sammen med verdenssjelen. De i åndeverden derimot har allerede oppnådd sitt mål når de kommer til åndeverden. De er ferdige etter døden og har ikke noe høyere mål de skal oppnå. Derfor kan det hende at de som tror på gjenfødelse og de som tror på åndeverden lever litt forskjellig på jorden. Mens de som har som mål å bli fri fra livets kretsløp må gjennom hele livet jobbe seg oppover ved å fortjene god karma, må ikke de som vil til åndeverdenen være god hele livet eller aldri gjøre noe galt for å fortjene det. Åndeverdenen er for alle, og det skal være mulig å komme inn uten å måtte jobbe eller fortjene seg inn. 

Kanskje dette gjør at de som vil bli fri fra livets kretsløp jobber hele livet ved å være snille mot alle og aldri gjøre noe galt, mens de som vil til åndeverdenen kanskje ikke tenker like mye på dette, for de har allerede en plass. 

Personlig tror jeg at jeg at det er det er et liv etter døden, men vi trenger ikke å gjøre oss fortjent til det. Når vi ble født ble det «reservert» en plass til oss i etterlivet, uansett om det er i himmelen, åndeverden eller livets kretsløp. For meg er det ganske betryggende å vite at slutten her, betyr kanskje ikke slutten på livet ditt. Sjelen din kan leve videre, fri fra kroppen din sine begrensninger. Kanskje det er derfor jeg velger å tro på det. Døden er ikke slutten, bare en ny begynnelse for sjelen din. Kanskje blir jeg gjenfødt, kanskje kommer jeg til himmelen, kanskje er det ikke et liv etter døden. Men jeg velger å tro at sjelen lever videre. For det er sjelen som bestemmer hvem du er, hvor du kommer fra, og hvor du skal dra. Døden for meg betyr slutten på livet i denne kroppen, men en ny begynnelse for sjelen. Og dette er min mening, min tro om døden. En av 7,5 milliarder. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst