Pressen - den fjerde statsmakt

Teksten er en utgreiing om at pressen er den 4. statsmakt. Argumenter for og i mot.

Karakter: 5- (9. klasse)

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.01.07

I dagens norske samfunn snakkes det om tre statsmakter. Det er: Den lovgivende/regel - lagende makten (Stortinget), den utøvende/regeliverksettelse makten (regjeringen) og den dømmende makten (domstolen).

 

Det er mange som også kaller pressen en statsmakt, altså den fjerde statsmakt. Og det er denne påstanden som skal drøftes i denne teksten.

 

De fleste sakene til pressen er subjektive, det vil si at de skriver/snakker om saken fra en side.

 

 

Pressen kan få folk til å ikke like politikere ved å for eksempel å sette en karakter på en politiker. Hvis da politikeren får karakter 1, vil mange se at den politikeren fikk karakter 1, men de gidder ikke lese hvorfor og de begynner å mislike politikeren pga. den ene karakteren.

 

Pressen engasjerer seg altfor subjektivt i store rettssaker, noe som ofte medfører at de forhåndsdømmer den(de) som står tiltalt. Dette kan påvirke særlig legdommere i juryen og pressen kan på denne måten være med på å avgjøre store rettssaker.

 

Når det er valg, får mange personer synspunktene sine igjennom pressen. Dette er jo fordi taler, debatter og lignende vises på tv, kan høres på radio eller skrives om i avisene. Etter de såkalte valgdebattene på NRK og TV2 avgjør programlederne hvem de syns ”vant” debatten og hvem de synes var best. Dette kan gjøre at folk får meningene sine igjennom hva programlederne sier, men de får også meninger gjennom hva de hører politikerne sier. Uansett om det er fra politikerne eller fra programlederne de får meningene sine fra så er det pressen som hjelper til med å skrive om det. 

Pressen pleier også å ta parti med en side. Dette skriver de ikke rett ut, men de vinkler saken til fordel for de som de støtter. For eksempel Dagsavisen støtter alt som Arbeiderpartiet gjør. Aftenposten er en avis som støtter de borgerlige partiene.

 

Pressen ”hjelper” oss ikke bare med å avgjøre samfunns viktige saker. De hjelper oss også med å avgjøre hva vi skal kjøpe. Hvor er det billigst? Rimi? eller Kiwi? Sånn svar får vi gjennom reklame. Dette er en annen måte pressen påvirker vår hverdag på. Hva vi kjøper, hvor vi kjøper det osv.

 

Har pressen makt? Ja, pressen har stor makt, de klarer å vinkle saker til en side og klarer å overbevise mange om at det og det er riktig.

For eksempel kan de få noe som en sier til å få en helt annen mening.

 

Hvis vi går tilbake til punktet mitt om valg og pressen kan vi se hvilke parti de har stemt uti fra hvilke aviser velgerne leser. En undersøkelse viste at fleste parten av de som leser Dagsavisen som hovedavis stemte på Arbeiderpartiet og flertallet av de som leser Aftenposten hver dag stemte et borgerlig parti.

 

Jeg er enig i påstanden Pressen – den fjerde statsmakt. Jeg synes det virker som pressen har stor makt i dagens samfunn fordi de er med på å påvirke og kanskje avgjøre store samfunnspolitiske spørsmål, som for eksempel i straffesaker, partivalg kjøps - valg osv..

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst