Samfunnet -der kulturer møtes karakter 5.

Om samfunnet og kulturen vi har i Norge
Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.11.01
Tema

Kultur og samfunn
 

Kultur, hva mener vi egentlig med det. Kultur kan bety mange ting som for eksempel dans, drama og litteratur. Kultur er så mye mer enn det. Kultur består av alt det du har lært hjemme, på skolen og i samfunnet. Det består også av tradisjoner og tro. Kulturen er i stadig endring. Det er det mange grunner til. Før var forskjellige kulturer hver for seg. Nå har vi et flerkulturelt samfunn. Et flerkulturelt samfunn er et samfunn som består av flere kulturer og der det er kulturelle forskjeller som f.eks. tradisjoner og tro. I Norge blir kulturen påvirket av folk som kommer hit som flyktninger. 

 

I media er det masse snakk om norske verdier og den norske kulturen. Spørsmålet som ofte blir stil er: Hva er egentlig norske verdier? Det er vanskelig å si. Da VG spurte det norske folk om hva norske verdier er fikk de mange gode svar. "Nest kjærlighet. Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg". "Bygda, norsk mat og være med familien". Et samfunn som prøver å inkludere flest mulig." Er dette norske verdier? Mange mener at norske verdier er under "angrep". Jeg tror det som skjer er at kulturen er i endring. Det er helt vanlig. Hadde vi hatt samme kultur som vi hadde for 100 år siden, hadde landet vårt sett helt annerledes ut. 

 

Rundt 700 000 av Norges befolkning er innvandrere. 53% av disse kommer fra Europa. Hvorfor kommer disse 700 000 menneskene til Norge? 39 % prosent kommer hit for familien, 32% for arbeid og 23% er på flukt. De tre landene det kommer mest innvandrere fra er Polen, Litauen og Somalia. Begrepet innvandrer i Norsk betydning er at man er født i utlandet, eller har to utenlandsfødte foreldre. 

 

Når 14% av Norges befolkning består av innvandrere er det lett å få fordommer og dårlige holdninger hos folk med annen kultur enn oss eller ser annerledes ut enn oss. For eksempel at utlendinger er kriminelle, eller at alle terrorister er muslimer. Hvis det har skjedd et terrorangrep og en utlending har gjort det, omtaler som oftest media gjerningspersonen som er terrorist. Men hvis det er en hvit gjerningsperson blir han/hun omtalt som en "ensom ulv" eller "psykisk syk". Media har en lang vei å gå. Et annet eksempel er at mange tror at alle jenter som bruker hijab blir tvunget. Det er feil. Jeg personlig mener at hijab er et plagg som er unødvendig. Men jeg respekterer at folk bruker det. Det med respekt, er noe mange her i landet burde lære seg å ha. Man har lært at man skal respektere andres meninger, tro og kultur. Når vår innvandring- og integrerings minister Sylvi Listhaug sier at hun vil forby hijab i barneskolen, har hun mangel på respekt. Spesielt overfor innvandrerne hun liksom skal integrere. 

 

De som mener at et folkeslag er bedre enn andre kalles rasisme. Rasisme er forbudt i Norsk lov, men det skjer fortsatt daglig. En form for rasisme er hverdagsrasisme, for eksempel en frase som "du er kjekk til å være svart". Utesteder ikke slipper inn utlendinger fordi "de skaper masse bråk", eller at "det blir bråk mellom nordmenn og utlendinger".  Rasisme er et stort problem i hele verden.  I Norge er det ikke så mange tilfeller der det er voldsbasert rasisme. Hverdagsrasisme er like ille. En ting jeg vil at folk skal huske på er at, rasisme skjer ikke bare mellom hvite og svarte. Det skjer mellom forskjellige folkeslag, muslimer kan være rasister mot andre muslimer, kristne kan være rasister mot andre kristne. Det er noe jeg tror ikke alle vet.

Tilslutt vil jeg skrive om hvordan vi burde være mot hverandre. Vi skal ha respekt for andre, deres tro, meninger og kultur. Vi burde ikke ha fordommer mot andre folkeslag og de som er ulik oss. Jeg mener at vi burde slippe inn alle som trenger hjelp i landet vårt. Norge er et stort land der det er plass til alle. Det er krig i Midtøsten. Grenser er stengt og flyktningene kommer seg ikke langt nok. Når grensene åpnes og de trenger et land å komme til, står Norge uten flyktningmottak. Slipp flyktningene inn. Vær åpen for forandring. Og sist men ikke minst, ha respekt. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst