Buddhismen

Et særemne som gir en grundig innføring i buddhismen.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.04.12

INNHOLDSFORTEGNELSE

-Forord

-Buddhismens historie

-Buddhismen i verden og Norge

-Vesak

-Livets lange løp (Fødsel, eksteskap og død)

-Klostre, munker og nonner

-De tre hovedretningene

-Særpreg ved buddhismen

-Faktasetninger om buddhismen

-Hellige skrifter og læresetninger

-Arkitektur, kunst og musikk

-Oppsumering

-Kilder

 

<bilde>

 

FORORD

Jeg valgte å skrive om buddhismen fordi jeg synes at det er en svært interessant religion. Jeg har alltid interessert meg for meditasjon og hatt tanker for hva som skjer med mennesket etter døden. Egentlig hadde jeg mest lyst til å skrive om nyreligiøsitet, men dessverre måtte vi jo skrive om av de fem verdensreligionene. Så da var buddhismen mitt neste alternativ. Jeg har alltid sett på buddhismen som en religion der store, feite, skallete menn vrir føttene sine i ulike stillinger og lager lyden ”hammmmmmmmm” Derfor har jeg store forventninger om hva annet den handler om.

 

Fra før av vet jeg bare at buddhismen innebærer masse tanker om liv og sjel, og at de tror på livet etter døden. Jeg vet også at Siddharta Gautama (Buddha) er religionens grunnlegger, og at buddhistene mediterer i buddhistiske templer. Jeg har også en anelse om at de ikke bare hadde en hellig skrift, men mange.

 

Jeg vil lære om de ulike skriftene og læresetningene. Noe som jeg også vil finne ut er buddhistenes tanker om livet etter døden. Et ord jeg forbinner med denne religionen er ”nirvana”. Jeg har hørt om bandet, og skjønner at dette ordet må ha noe med buddhismen å gjøre. Derfor gleder jeg meg til å se hva ordet egentlig betyr. Jeg ønsker også å få vite hvordan hverdagslige ting foregår i buddhismen. Som f. eks ekteskap, fødsel, død og helligdager.

 

Dette blir spennende!

 

<bilde>

Buddhismen er verdens fjerde største religion. Den har over 550 millioner tilhengere. Sammen med jødedommen, kristendommen, islam og hinduismen regnes den som en av de fem verdensreligionene.

 

BUDDHISMENS HISTORIE

Buddhismen ble grunnlagt av en Indisk Prins kalt Siddhartha Gautama. Det er i allefall det historien sier. Det finnes ingen bevis som fastslår at prinsen faktisk har eksistert. Det som sies er at Siddhartha levde i et kongerike i nord India, på grensen til Nepal. Han levde sannsynligvis i tidsrommet 560-480 f.Kr.

 

Siddharthas mor døde bare noen dager etter sønnens fødsel. Så han måtte bo alene sammen med faren, som også var konge. Faren visste at Siddhartha skulle ta over kongeriket en dag, derfor overøste at sønnen med luksus. Dette ville ha gjort de fleste barn grådige og utakknemlige, men Siddharta ble heller en vennlig og takknemlig gutt. Ettersom han ble eldre giftet han seg. Som kongesønn hadde han alt en kunne tenke seg, men allikevel ble han stadig mer og mer rastløs. Han startet å dra ut fra palasset. Det var da det skjedde. Første gangen så Siddhartha en syk mann, andre gangen så han en mann som led av alderdom og den tredje gangen så han et lik omringet av sørgende. Dette var en oppvekker for han. Han innså at verden ikke var trygg, og at livet ikke varer evig. Den fjerde gangen han var ute møtte han en munk. I India på denne tiden var det vanlig å klippe av håret sitt, dra ut på vandring og oppsøke åndelige veiledere kalt «guruer». Etter en stund bestemte han seg for å dra ut på egenhånd. Så han forlot kone og barn. Han klipte av seg håret og startet å vandre. Siddhartha hadde en del spørsmål han ville få svar på. «Hvem er jeg?» «Hva er meningen med livet?» Han fikk mange forskjellige svar, av ulike visdomsmenn, men han var ikke fornøyd med noen av dem. Derfor begynte å faste. Han fant raskt ut at det ville ta livet av han, så han begynte å meditere for å få svar det han lurte på. Tilslutt gjorde han slutt på all lidelsen og opplevde nirvana. Siddhartha døde i en alder av 80. Han var bestemt på å ikke bli gjenfødt, men leve i nirvana. Altså en tilstand av lykke. Han oppfordret alle til å ville det samme. Prins Siddharta har fått mennesker til å få øynene opp for virkeligheten. Han har fått tittelen «Buddha» som betyr den som er våken.

 

Etter at Buddha døde fortsatte hans tanker å spre seg. Antallet tilhengere vokste, og folk møttes for å diskutere Buddhas lære. Buddhas lære utbredte seg først i India. Der slo den skikkelig gjennom, og menneskene startet å praktisere den. Den ble også utbredt i Asia. Der var den vanskeligere å slå gjennom, fordi hinduismen var praktisert der i fra før. Buddhismen ble til slutt utbredt i vesten på 1800-tallet.

 

BUDDHISMEN I VERDEN OG NORGE

I USA er kinesiske og japanske former for buddhisme sterkt representert. Buddhismen er statsreligion i landene Thailand, Korea og Vietnam. Buddhismen er den viktigste religionen i landene Burma, Vietnam, Kambodsja, Thailand og Sri Lanka. I Norge er det sånn ca. 14 000 buddhister. De fleste av disse har enten en utenlandsk bakgrunn eller utenlandske foreldre. Men det er også blitt mer og mer populært å konverter fra kristendommen til buddhismen. Norge har noe som heter Buddhistforbundet, som er en fellers organisasjon for buddhistene her. For tiden er det 8000 registrerte medlemmer.

 

VESAK

Vesak er en feiring av buddhismens grunnlegger Buddha. De feirer hans fødselsdag, oppvåking og død. Denne feiringen blir regnet som den mest hellige tiden i den buddhistiske kallender. Det er forskjellig fra land til land når på året Vesak blir feiret. Det kommer an på tradisjonene i de forskjellige landene.

 

Når Vesak blir feiret er det vanlig å dra til et tempel for å meditere. Noen familier overnatter til og med der. I tempelet pleier det å bli holdt en stor fest med masse mat, der flere buddhister møtes og hyller Buddha.

 

LIVETS LANGE LØP

-Fødsel

Når et barn blir født inn i buddhismen blir først og fremst navn og dato skrevet inn i folkeregistret. Deretter holder foreldrene en religiøs seremoni for barnet. Noen tar barnet sitt med til klosteret, der de kan be for det. Deretter velsigner munker og nonner barnet, så det blir tildelt gode egenskaper og lykke.

 

-Bryllup og ekteskap

Et buddhistisk bryllup har mange forskjeller fra et kristent. For eksempel de fleste buddhistiske bryllup blir holdt i et kloster eller et tempel. Men selve vielsen blir holdt borgelig før de kommer til klosteret eller tempelet. Ved bryllupsseremonien i gir ekteparet vennene et spesielt måltid som kalles ”Dana-måltid”. Etterpå leser de ”De tre juveler” som er et symbol for Buddha, Darma (Buddhas lære) og Sangha (betegnelse for et klostersamfunn). Her er et eksempel på et vers som er mye brukt i bryllup:

Inntil jeg oppnår Opplysning,

tar jeg tilflukt i De tre juveler;

Buddha, Dharma og Sangha.

 

Ved bryllupsseremonien står det en Buddha statue på alteret, som det trekkes en rød trå fra. Dette blir tildelt alle deltagerne i seremonien, for å vise deres tilhørlighet. Deretter fester en munk en trå rund brudgommens hånledd, og brudgommen viderefører det til håndleddet til bruden. Det har seg nemlig slik at en munk ikke kan røre en kvinne.

 

Slik som i jødedommen eller i Islam er ikke ekteskapet hellig. Det er faktisk mange buddhister som mener at det er vanskeligere å få en oppvåkning når man er i et ekteskap. Så det er flere og flere buddhister som velger skilsmisse.

 

-Døden

I Buddhismen er det stor fokus på ”Livet etter døden”. De ser heller på døden som en begynnelse, enn en slutt på livet. For dem er døden like naturlig og fantastisk som fødselen. Mange buddhister tror at man opplever en opplysning i det siste sekund man lever. Noen døende buddhister tilbringer sin siste tid i klosteret eller hjemme. Etter et dødsfall blir det holdt en avskjedsseremoni, og det blir sagt noen siste ord til den avdødde og dens gjenværende. I buddhistiske land er det vanelig å brenne den døde. Begravelser er svært sjeldne. Liket brennes enten i et kloster eller på et likbål.

 

KLOSTRE, MUNKER OG NONNER

-Klostre

Et kloster er et hus eller en bygning der menn og kvinner som har gitt religiøse løfter bor. Kvinner og menn holdes som oftest avskilt fra hverandre, men det finnes også felleskloster. I buddhismen kalles disse mennene og kvinnene munker og nonner. I klostret skal man leve i sølibat og ikke utføre noen synder. Klosterlivet er hardt, og mye arbeid skal gjøres hver dag. Meditasjon og bønder er en stor del av det buddhistiske klosterlivet. I noen land f. Eks. Thailand og Burma er det vanelig at unge gutter går i klosteret, men dette er som en del av utdanningen.

 

-Munker

En munk er en mann som har viet livet sitt til en spesiell religion. Munker lever som oftest i kloster eller et tempel. I buddhismen må man bli innviet før man blir munk. Denne prosessen skjer som oftest når man er voksen.

 

-Nonner

I buddhismen er det ikke så vanlig med nonner. Tiltross for at grunnleggeren Buddha selv innviet en del nonner. Men det finnes kvinner som har viet sitt liv til buddhismen. De blir på en måte innviet, men blir aldri riktige nonner. Disse kvinnene bærer brune klær, og lever etter strenge klosterregler. De underviser folk i Buddhas lære. Dette har gitt dem stor respekt blant folket.

 

Munkene og nonnene har fem regler som styrer livet:

1. Ikke spise etter kl.12.

2. Ikke danse, høre på musikk eller se teater.

3. Ikke pynte seg med parfymer, salver eller blomsterkranser.

4. Ikke sove i behagelige senger.

5. Ikke eie sølv eller gull.

 

<bilde>

Buddhistisk kloster i Tibet

 

DE TRE HOVEDRETNINGENE

Buddhismen innholder et stort mangfold. I mer en to tusen år har religionen spredt seg verden rund. Historiene har blitt påvirket av omgivelsene, og det har blitt variasjoner i hva folk tror på. Dette har ført til at Buddhismen har blitt delt inn i tre hovedretninger: Theravada, Mahayana og Vajrayana.

 

Theravada – De eldsted lære (den sørlige buddhismen)

Dette er den eldste retningen. Den legger vekt på å videreføre tradisjonene til Buddha, altså ikke forandre noe. Målet til en Theravada buddhist er å bli munk i et annet liv, og deretter oppleve nirvana. Denne retningen er mest utbredt i Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodsja og Laos. Det er over 120 millioner theravadabuddhister i verden i dag.

 

Mahayana – Den store vogna (den østlige buddhismen)

Dette er den største retningen innenfor buddhismen. Den oppsto som en kritikk av Theravadabuddhismen. Mahayana buddhistene er ikke opptatt av frelse for bare munkene, men for alle. Denne retningen er mest utbredt i Kina, Japan, Korea, Taiwan og Vietnam. I dag er det ca. 400 millioner mahayanabuddister i verden.

 

Vajrayana – Diamantvogna (den nordlige buddhismen)

Med sine 30 millioner tilhengere er dette den minste retningen. Vijarayana er originalt en retning innenfor Mahayana. I denne retningen legges det mest vekt på det opplyste mennesket, og den vakre sannheten. Dalai Lama er nok det som har gjort Vajrayana mest kjent.

 

SÆRPREG VED BUDDHISMEN

- Det er ikke bare en hellig skrift i buddhismen, men mange.

- Buddhismen er den eneste av verdensreligionene der det ikke finnes en allmektig gud. Det finnes guder i buddhismen, men ingen av disse har en frelsende makt.

- Tror på livet etter døden. (I kristendommen er et liv etter døden helt uhørt)

- Noe som er svært viktig i buddhismen er karma. Det er en måte å forklare menneskets skjebne på der det fokuseres på menneskets handlinger og intuisjoner.

 

FAKTASETNINGER OM BUDDHISMEN

- Buddhismen ser på mennesket som det viktigste her i verden.

- I buddhismen er alle menneskene like mye verdt.

- Buddhistene lærer at gode handlinger fører til rent sinn, og at onde handlinger fører til urent sinn. Et eksempel på en uren handlig er å drepe dyr.

- Nirvana er på en måte himmelen for buddhistene. Nirvana er ikke et sted, men en tilstand.

 

HELLIGE SKRIFTER OG LÆRESETNINGER

I buddhismen er det ikke bare en hellig skrift, men mange. Disse hellige skriftene har blitt fortalt fra generasjon til generasjon siden Buddhas død. De hellige skriftene blir oftest fortalt av munker eller nonner i klostre eller i templer. Men det finnes også buddhister som leser dem selv. Her er et utvalg av noen av dem:

Buddhas lære: Tar utgangspunkt i menneskenes ønske om lykke

Hellige skrifter: Inneholder regler som munker og nonner skal følge. Inneholder også Buddhas og Dharmas lære.

Det buddhistiske språk: Urgamle tekster skrevet på de gamle indiske språkene Pali eller Sakristi. Men som oftest blir tekstene oversatt.

Det finnes også noen sentrale læresetninger. Som f. eks. «Den åttedelt vei», «De fire edle sannheter», «Middelveien» og «De tre juveler».

Den åttedelte vei er en livssti for å forstå de edle sannhetene. Den består egentlig mest av meditasjon.

 

Den åttedelte vei

Rett forståelse

Rett beslutning

Riktig tale

Rett handlingene

Rett levebrød

Rett bestrebelse

Rett tankegang

Riktig konsentrasjon

 

ARKITEKTUR, KUNST OG MUSIKK

-Arkitektur

Det buddhistiske tempelet er et sted der buddhister kommer for å ære Buddha ved å meditere og lytte. I tempelet bor det nonner og munker som vedlikeholder, mediterer og underviser. Det finnes mange ulike arkitektur på templene. Hvert tempel har et minnemerke av Buddha som kalles stupa. Et tempel inneholder også flere rom med ulike betydninger. Som f. Eks. et forsamlingsrom der alle buddhistene møtets. Eller en meditasjonshall der all meditasjon skjer. Før man går inn i et tempel må man ta av seg skoene. Det er veldig viktig å vise høflighet, så hver buddhist må bøye seg tre ganger for Buddha statuen (Stupa) før de entrer templet. Templene er svært viktig for buddhistene. De blir brukt til å feire høytider og hverdag.

 

-Musikk

Målet med musikk i buddhismen er å komme nærmere nirvana. For buddhistene er musikk en hellig lyd. Noe som kjennertegner buddhistisk musikk er at den inneholder lange og mange pauser. Det som er meningen med dette er at musikken skal øke bevisstheten, og konsentrasjonen. Musikken brukes også ofte i sammenheng med meditasjon. Instrumenter som ofte er brukt i slik musikk er trommer, blåseinstrumenter, bjeller og cymbaler.

 

-Kunst
Noe som er mye brukt i buddhistiske land er buddhistisk kunst. Kunsten er framstilt i malerier og utskjæringer. Kunsten er også symboler som forteller om Buddhas tidligere liv og lære. Det finnes noen symboler som er mer kjent enn andre. Sånn som «Buddhas fotavtrykk», som er et tegn på Buddhas opplysning på jorda, eller «Dharmahjulet» som viser at Buddha satte lærens hjul i gang i verden. Dharmahjulet har åtte eiker på hjulet, disse symboliserer den åttedelt veien. Et annet symbol som er mye brukt er lotusblomsten. Den er så hellig fordi historiene sier at denne blomsten vokste ut av Buddhas fotspor. Blomsten er et symbol på renhet.

 

<bilde>

Dharmahjulet.

 

<bilde>

Lotusblomsten.

 

OPPSUMMERING

For å være helt er ærlig trodde jeg at det skulle være lettere å skrive en oppgave om buddhismen. Jeg ante ikke at det fantes så masse fakta om den. Jeg fant hundrevis av fakta sider på Internet, pluss at jeg fikk et hefte med masse fakta av læreren. Jeg lånte også en bok på biblioteket, som inneholdt alt jeg trengte å vite om buddhismen. Så egentlig hadde jeg et stort luksusproblem.

 

Mye av ordene i buddhismen er vanskelige å forstå. Selv om jeg ikke ante bæret av hva noe betydde, prøvde jeg å formålere det til å bli forståelig. Som f. Eks. de tre hovedretningene. All fakta jeg fant om disse var veldig komplisert. Noe som også gjorde meg forvirret var templene og de buddhistiske klostrene. Jeg hadde vanskeligheter med å skille disse to. For meg er klostrene og templene nesten det samme. Buddhistene mediterer jo i begge, og nonner og munker bor der.

 

Jeg føler at jeg har lært en del av å skrive dette særemnet. Jeg var kanskje litt kjepphøy i starten, og trodde at jeg viste så masse om buddhismen. Men det var ingen ting i mot det jeg vet nå. Nå vet jeg at nirvana ikke bare er et band, men også ”himmelen” for buddhistene. Eller en tilstand av lykke som de oppnår etter døden. Jeg har også fått svar hvilket syn buddhismen har på forskjellige hverdagslige ting.

 

Sist men ikke minst vet jeg at buddhismen er så mye mer enn store, feite menn som vrir føttene sine i ulike stillinger og sier ”hammmmmmmmmmmmmm”.

 

 

Kilder

 

Fakta

- http://no.wikipedia.org/wiki/Buddhisme

- http://www.krlweb.net/religionane/kortom/buddhismen.htm

- http://pluto.hive.no/pluto2003/tomsen/krl/buddhisme_en.htm

 

Bilder:

- http://www.puzzlelearning.no/puzzlelearning/bilder/lotus3_28.09.jpg

- http://www.uib.no/religiondelfag/bilder/plakat/y/bilde03.jpg

- http://farm1.static.flickr.com/117/299930552_7ad31afb71.jpg

- http://www.larnhill.se/wp-content/2007/10/munkariby.jpg

- http://www.geocities.com/smilesbuddha/buddha.JPG

 

Litterære kilder:

- Hefte om buddismen som jeg fikk av Mette

- Poulsen Madsen, Flemming. Buddhismen. Danmark: Munksgaard, 1996. Original utgave: Hewitt, Cathrine. Buddhism. Wayline (Plublishers)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst