Klaus Hagerup: "Markus og den store fotballkjærligheten" og "Markus og jentene"

Klaus Hagerup og bøkene "Markus og den store fotballkjærligheten" og "Markus og jentene".

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.04.02

Markus og den store fotballkjærligheten

Jeg har lest ”Markus og den store fotballkjærligheten” som er skrevet i 1999 av Klaus Hagerup.

 

B

<bilde>
oka handler i hovedsak om Markus Simonsen som er 13-14 år, er liten for alderen, og er redd for det aller meste. Han er en tynn og spinkel. Markus bor sammen med faren sin, Mons Simonsen, som bor alene sammen med Markus. Markus blir mobbet på skolen, og der blir han kalt "Marken". På jobben blir faren hans, Mons kalt "Muldvarpen".

 

Mons Simonsen

Som sagt er Mons og Markus svært like. De har likt hår, like briller, lik gange, like dyster holdning. Den eneste merkbare forskjellen er at Mons er tykk, mens Markus er tynn. Jeg får ikke vite noe om alderen i boka, så det blir litt vanskelig og si, men alt fra 40 – 55 kan jeg tenke meg. Mons' kone, og Markus' mor døde da Markus var liten. Hennes navn var Siren Simonsen.

 

Sigmund Bastiansen Vik

Sigmund Bastiansen Vik er navnet på Markus Simonsens beste venn. Sigmund er helt motsatt av Markus, for han er høy, pen, smart og populær, og ikke minst god i idrett. Sigmund kommer ofte med vanvittige ideer for å hjelpe Markus når han blir forelsket. I løpet av bokserien har Sigmund hatt to kjærester: Ellen Christine og Mona. Han har også vært ordentlig forelsket to ganger, i Mona og i rapperen Bente Iversen.

 

Markus og de andre bor i Ruud, ei koselig og lita bygd. Markus har ikke så mange venner, så derfor styrker det forholdet til Sigmund.

 

Markus bestemmer seg for å prøve ut noen par idrettsgrener, men det funker ikke særlig bra for Markus som nesten gir opp. Vennen hans Sigmund som er god i all sport og er likt av alle skal være hans egen personlige trener. En dag da de driver og trener i hinderløypa på en sti i skogen, som de har lagd for at mopedister og andre motoriserte kjøretøy ikke skal kjøre der, og for at de skal trene, skjer det noe. De krasjer med selveste Harald Borch-Johannesen som er kaptein på det Norske junior landslaget, og den peneste jenta Markus noen gang har sett, som han tror er kjæresten til Harald Borch-Johannesen, men som det i etterkant vises å være søstera til Harald Borch-Johannesen. Elisabeth som hun heter er kjempeflink med ball på fotballbana. Markus ble helt opphengt av Elisabeth, og derfor bestemmer Sigmund at det er Fotball Markus burde satse på. Sigmund bestemmer også at de skal starte sitt eget fotballag, for det finnes ikke der de bor. Ruud er jo kun ei lita bygd, men Ruud F. K. blir virkelighet. Harald Borch-Johannesen får også stiftet et lag: Gladbakkameratene, der Elisabeth er med på laget. Laglederne til de to lagene bestemmer at de skal møtes i sin første kamp. RFK begynner sine forberedelser, mer eller mindre ordinære. De har skaffet seg materialforvalter, det ærefulle oppdraget har Mons Simonsen, faren til Markus, fått. Han tar oppdraget svært alvorlig, siden Markus er det viktigste i hans liv. De spiller noen treningskamper som de vinner. De vinner også mot laget til Harald Borch Johannesen. Man får ikke vite mer før i neste bok av Markus.

 

Tema

Jeg mener temaet i boka er ungdomskjærlighet og forelskelse, selv om det kan virke som om fotball er hovedtema, så er det ikke det. Fotballen er på en måte bare et hjelpemiddel for Markus for å bli likt av jentene som han ønsker så mest.

 

Miljøet

Bokas handling foregår over 3- 4 måneder, om våren, og sommeren. I bygda Ruud har de blant annet en skole, en fotballbane, og en tursti som går gjennom skogen og til badeplassen i Ruudvika. Det skjer også noe ved byggefeltet ved Gladbakken, der familien til Elisabeth og Harald bor. Ruud og Gladbakken er i nærheten av Oslo, og dette er virkelige områder og plasser. Store deler av handlingen foregår også i fantasien til Markus, og da er ikke Markus den pysa han pleier å være til daglig, men der er han er en stor helt. Han er verdensmester i svømming og verdens beste fotballspiller.

 

Språket

Forfatteren bruker et enkelt språk, med korte og fine setninger. I stedet for å bruke lange setninger, bruker Klaus Hagerup slike setninger som vi bruker da vi prater. Dette gjør boka lettlest og litt mer interessant og lese.

Vurdering:

Jeg syntes boka var litt morsom og interessant. Boka var lettlest, og jeg ville nok tatt en vanskeligere bok neste gang jeg skal lese. Terningkast

<bilde>

 

Markus og jentene

<bilde>

Boka handler om Markus Simonsen som er 13 år gammel, liten for alderen og redd for nesten alt. Bestevennen hans heter Sigmund Bastiansen Vik, og er i motsetning til Markus høy, pen og nesten ikke redd for noen ting. Markus bor sammen med faren sin, som heter Mons Simonsen. Moren hans døde da han var liten, så han og faren bor alene. Han har veldig mye til felles med faren. Markus blir for eksempel kalt Marken på skolen og faren blir kalt Muldvarpen på jobben. De har også lik hårfarge, like briller og lik humor og holdning. Men Markus er veldig tynn og det er ikke Mons.

 

Sigmund er alt Markus ikke er. Pen, populær og smart. Men han er allikevel Markus sin aller beste venn. Han hjelper Markus med blant annet jentene. Men en gang endte det med at han ble forelsket selv, da han gikk med på å lese opp et dikt som Markus hadde skrevet til sin utkårede.

 

Markus tror det er noe galt med han, fordi han er forelsket i alle jentene i klassen. Markus og Sigmund har snakket sammen om det virkelig er mulig å ha vært forelsket i alle jentene i klassen på bare to måneder. En gang da Sigmund skulle hjelpe Markus litt på veien hos en av jentene, Ellen Christine, så endte det opp med at han ble forelsket i henne selv. Markus ble veldig sint på bestevennen sin (Sigmund) for dette, og de var uvenner i flere dager. Men Markus søker alltid hjelp hos ham. Et av påfunnene er at Markus kler seg ut som ringeren fra Notre Dame og Sigmund som den tause ridderen. Men så blir Markus forelska i ei ny jente. Og enda ei. Og det bare fortsetter og fortsetter uten stopp helt til han har vært forelsket i alle 15 jentene i klassen. Han vet ikke hvordan han skal klare å stoppe det, eller om det i det hele tatt er normalt. Da forholdet mellom Ellen Christine og Sigmund går over, danner Ellen Christine, Mona, som er Ellen Christine's bestevenn, Sigmund og Markus en klubb som heter Firkløveret. Den ble dannet for å hjelpe Markus med alle forelskelsene hans. Men så kommer det ei ny jente i klassen. Alexandria flyttet fra Paris til Norge igjen, og Markus blir nok en gang forelsket. Denne gangen er han ikke sikker på om det noen gang kommer til å slutte. Da kommer «Firkløveret» inn i bildet, og setter opp teaterstykket Romeo & Julie, siden de vet at Alexandria elsker teater. De ordner det derfor sånn at Alexandria skal spille Julie og Markus skal spille Romeo. I tillegg til Markus sine jenteproblemer, viser også faren sine erfaringer med damer da han er villig til å gjøre absolutt alt for en øre-lege, like før Markus skal spille teater.

 

Temaet i boka er forelskelse, og generelt det å være ung og nysgjerrig. Også om vennskap, venner som hjelper hverandre og som støtter hverandre. Den er veldig lettlest og enkel å skjønne. Språket er greit. Vendepunktet er da det blir slutt med Sigmund og Ellen Christine, og de danner Firkløveret. Jeg syns det var en del humor i boka, men det er ikke den beste boka jeg har lest. Ikke for at jeg har lest så mange men. Ville gitt den terningkast 3!

 

<bilde>

 

<bilde>
Klaus Hagerup

Klaus Hagerup er en norsk forfatter, skuespiller og regissør som ble født 5. mars 1946 i Haugerud i Oslo. Klaus Hagerup er sønn av Inger Hagerup og Anders Hagerup, og har en eldre bror Helge Hagerup. Han er gift med keramiker Bibbi Børresen. Klaus er far til de to jentene og forfatterne Hilde Hagerup og Hanne Hagerup. Klaus hadde bestemt seg for at han ikke skulle bli forfatter, men skuespiller, noe som han var et par år. Hagerup debuterte med diktsamlinga ”slik tenker jeg på dere” i 1969. Klaus Hagerup er i disse dager mest kjent for bøkene om Markus Simonsen som han har skrevet 5 bøker om.

 

Etter at moren hans døde, ville han skrive en bok om henne. Da kom barndommen frem i tankene hans, og den ble levende. Derfor begynte han å skrive for barn og unge. Faren hans, Anders, var lærer. Anders skrev også et par barnebøker. Og alle kjenner vel diktene til Inger Hagerup, moren hans som også skrev bøker.

 

Han var en vilter unge, flink i idrett, særlig spydkast. Men i tenårene mistet han den interessen. Da han skulle finne ut hvilket yrke han ville ha, tenkte han at det måtte være fint å bli skuespiller. Han begynte på teaterskole i England. Etterpå jobbet han både som skuespiller og regissør både for teater og fjernsyn. Han laget også skuespill og hørespill. Han som bestemte seg for ikke å bli forfatter, han ble det allikevel.

 

Bøkene hans er alltid fulle av humor, men de er også alvorlige på samme tid. Flere av bøkene handler både om virkelighet og om det som ikke kan skje i den virkelige verden. Det gjør dem spennende, og en kan lese dem på mange måter. Hagerup arbeidet ved Den Nationale Scene (1968-1969), seinere bl.a. ved Nationaltheateret, både som skuespiller, instruktør, dramaturg og forfatter.

 

Linker:

http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/lierbj/nobiohag.html

www.wikipedia.no

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst