Precious (film) og "Trøkk" av Sapphire
Innledning
I denne fordypningsoppgaven har jeg tenkt å gjøre en såkalt adaptasjon, altså fra bok til film. Det er ikke uten grunn at filmprodusentene bruker bøker som utgangspunkt for å lage en film. De kan utnytte populariteten til boka, for da bygger filmprodusentene allerede på en handling som folk kjenner fra før av. Men selvfølgelig er det jo ikke alltid slik at filmene som tar utgangspunkt i bøker, blir like vellykket. Men som sagt så skal jeg jo fordype meg i dette. Jeg har da valgt å fordype meg i filmen Precious, som tar utgangspunkt i boken Trøkk (Push).
Problemstillingen min er da:
En sammenligning av boka Trøkk og filmen Precious.
Innholdsfortegnelse
Innledning
Om forfatteren
Handling
Komposisjon/dramaturgi
Personer og miljø
Fortellerforhold/synsvinkel
Språk/symboler
Lyd
Tematikk
Konklusjon/Oppsummering
Kildehenvisning
Om forfatteren
Ramona Lofton også kjent som Sapphire, denne damen ble da født i 1950 i Fort Orr, California. Familien hennes var klassifisert som en normal, middelklasse familie. Faren henne var med i hæren i militæret, samtidig som hennes mor var medlem av den kvinnelige hæren. Som barn flyttet Sapphire opptil flere ganger til forskjellige byer, stater og land. Da hun var 13 år gammel begynte moren å drikke, og var ikke helt til stedet i familien lengre og til slutt døde hun senere i 1983, samme år ble broren hennes drept i en offentlig park. Sapphire droppet ut videregående skole, og flyttet San Fransisco, der hun hadde mange forskjellige jobber før hun startet sin karriere som forfatter, hun jobbet da blant annet som toppløs danser og hushjelp.
Lofton tokk navnet «Sapphire» på grunna av sin engangskulturelle tilknytning til et bilde av en «krigførende svart kvinne», og fordi hun følte at hun kunne lettere ha bilde som navn på et bokomslag enn hennes fødselsnavn.
Sapphires arbeid har virkelig spredd seg på mange måter. Hun tillot oss og se ting fra andre sine sider av livet, som ikke er likt vårt eget. Håpet hennes er at det hun skriver skal støte deg samtidig som det på en måte skal røre deg, altså det hun skriver i handlingen, og akkurat den delen vil jeg si at hun klarer helt utrolig.
Handling
Trøkk (Push) er historien om 16 år gamle Clarireece Precious Jones, altså en bok som gir leseren fascinerende, rørende og forstyrrende følelser. I fortellingen er vi da på 1900-tallet, mer spesifikt i 1987. Precious bor i en by som heter Harlem, som for det meste er preget av svart bosetting og fattigdom.
Precious har både fysisk og psykisk måtte ha det hardt for å overleve, dette på grunn av at faren hennes har seksuelt misbrukt henne hjemme siden hun var liten og en mor som har banket henne opp og kalt henne nedverdigende ting siden hun var liten. Og denne lille jenten har nå fått to barn med sin egen far.
Denne boken er basert på en sann historie, og kommer fra et miljø som er virkelig. Et samfunn der virkeligheten er preget av rasisme og undertrykking. Boken gir leserne et sterkt innblikk på de mest sårbare og vanskelige sidene av den amerikanske kulturen. Boken tar opp forskjellige temaer som trygdemisbruk og omsorgssvikt, som er en utbrett virkelighet i noen amerikanske samfunnsklasser. Mennesker som blir krenket på denne måten utvikler ofte sine egne metoder for å overleve i et samfunn som egentlig ikke vil ha noe med dem å gjøre. For eksempel, moren til Precious synes det er absolutt helt naturlig å lure styremaktene for penger, altså, hvorfor skal hun bidra til i et samfunn som ikke vil ha noe med henne å gjøre, altså et samfunn som hun ikke er en del av.
Den aller største forskjellen i handlingen på boka Trøkk/Push og filmen Precious er at når man leser boken, så får man mye mer innsikt i hvordan Precious har det inni seg, altså hvordan hun føler og tenker. Et eksempel er når hun skriver «jeg elsker meg, jeg». Med dette kan vi altså danne et bilde av at uansett hvor ille hun har det, så gjør hun det beste ut av sitasjonen hun er i, uansett hva som skjer med jenta så forsvinner aldri hennes mot eller vilje. Som sagt så er noen filmer suksessfulle, men i dette tilfelle så klarer boka å beskrive og forklare mye bedre enn det filmen gjør, og det er fordi det er mange flere detaljer i boken enn det er i filmen. Et eksempel på dette er når Precious tisser på seg i klasserommet, fordi hun har så utrolig dårlig selvtillit. Sånne ting som det her skjer utrolig sjeldent i Norge eller nærmest aldri som vil si at vi nordmenn skjønner oss ikke på sånne ekstreme miljø.
Komposisjon/Dramaturgi
Tidsrekkefølgen i boken og filmen er det nesten ikke noe forskjell på. Grunnen til at boken heter «Trøkk» er fordi det er det Precious har måtte gjøre for å klare å holde ut, altså streve og «trøkke» seg igjennom det. En annen grunn er at når huns skriver i dagboken sin om følelser og tanker ber læreren henne om «trøkke» i vei. Til slutt har vi den siste grunnen som er at når hun skal føde de to ungene hun har fått med sin egen far, fordi har misbrukte henne, ber legen henne om og «trøkke» på. Når det gjelder filmen og boken så går begge to rett på sak, vi får ikke noe særlig med personbeskrivelse av karakterene og samtidig så er spenningskurven i både film og bok så godt som like.
Alt begynner med at moren hennes sånn smått begynner å kalle henne Precious. Moren skylder på Precious for at hun ble voldtatt av faren, men egentlig er hun bare misunnelig for at faren valgte å ligge med Precious i stedet for henne. Alt dette som hender gnager mer og mer på livet til Precious og hun blir mer og mer ødelagt og alt dette ender til slutt opp med at hun må flytte hjemme i fra og i tillegg bytte skole. Hun har aldri klart å følge noe spesielt med på skolen, men da hun begynner på skolen der det går andre elever som minst har like grusomme problemer på henne får hun et annet syn på livet. På slutten får vi også vite at faren til Precious hadde AIDS, og derfor blir henne også testet positiv. Alt dette som hender med Precious har noe å si om hvordan konflikten bygges opp. Begynnelsen av både bok og film er veldig aggressiv og voldelig, mens gjennom filmen er det mere trist og sjokkende, derimot så er slutten veldig rolig.
Filmen følger da Hollywood-kurven ganske bra, den begynner altså med et anslag og en presentasjon, deretter skjer det et vendepunkt, til slutt et klimaks og en avslutning. Jeg mener da at slutten er veldig åpen i filmen fordi vi ikke veit hva som kommer til å hende videre med Precious, det samme med boken, der får vi vite at hun kom igjennom skolen mer greie karakterer og ikke trengte å være med den gale moren sin mer. Så boken og filmen fungerer bra sammen. Altså ved å lese boken først får man et bedre inntrykk av karakterene i filmen.
Personer/Miljø
Når man kan gjøre en adaptasjon, altså fra bok til film, så bør jo filmatiseringen av en bok utfylle selve boka. Og selvfølgelig så bør personer, miljø og selve historien være så nøyaktige som mulig i filmen som den er i boka. Jeg mener da at Precious veldig bra klarte og gjenskape seg selv i filmen, akkurat som hun var i boken. Men det er nesten alltid ting som kan bli gjort bedre når man driver med en adaptasjon. La oss ta som eksempel en av karakterene i boken, Ms Rain, en av lærerne. I filmen blir hun fremstilt som en pen lyshudet kvinne med langt lyst hår, mens i boken så er hun beskrevet som en mørkhudet kvinne med en svært verdifull karakter. Ms Rain, har arbeidet hardt for Precious i både film og bok, men jeg føler at det blir lagt mere vekt på hennes karakter i boken. Miljøet går jo som sagt i en rett linje i hele boken og det samme med filmen, det er veldig røft og slitsomt, hun strever med alt hun gjør og har et veldig hardt liv. Som sagt så bor hun i Harlem som er veldig mye preget av fattigdom og svart bosetting.
Fortellerforhold/synsvinkel
Filmen Precious har utrolig mange kraftige scener, men allikevel så er boken som er blitt filmatisert mye mer intens. Sapphire forteller da at hun gjennom som karriere som lærer har møtt mange overvektige jenter og at disse ikke passet inn i samfunnets skjønnhet. Derfor valgte Sapphire å skrive denne boken som en førstepersons fortelling med tanke på å vise at Precious var utestengt av samfunnet på grunn av den måten hun er skapt på, hun blir utelukket av klassekamerater på grunn av sin hudfarge og på grunn av sitt fysiske uteseende. Så fort denne boken ble utgitt så fikk Sapphire mange tilbud om filmatisere denne boken, men hun ville ikke, så hun takket vennlig nei til alle sammen, i starten til og med Lee Daniels. Etter hvert så hun noen filmer av Lee Daniels som Monsters Ball og Shadow Boxer, og disse filmene fasinerte henne veldig, og først da fant hun at Lee Daniels var den eneste som kunne filmatisere boken hennes på den måten hun ville fremstille den på. I utgangspunktet var hun ganske bekymret på om hvordan folk i samfunnet ville reagere på at hennes arbeid med bøker skulle filmatiseres og om de negative sidene ved samfunnet ville bli forsterket, men helt siden boken ble filmatisert, så har «det svarte» samfunnet endret seg positivt.
Språk/Symboler
Boken «Trøkk» er i store deler skrevet med «dialekt», altså i stedet for å skrive ordene på helt rett bokmål, så skriver hun ordene sånn som vi uttaler dem, men på visse steder så blir dette veldig slitsomt og lese i lengden. Som da vil si at språkbruk i både film og bok blir veldig intense og sterke, og det dette gjør med oss som personer er at vi får et enda sterkere innblikk på hvor forskjellige mennesker føler seg og hvor store forskjeller det er i verden og hjemmet. Det er helt fascinerende hvor mye oppveksten og oppdragelsen hjemme har og si på fremtiden til folk, altså hvordan folk utvikler seg, hvordan de oppfører seg og slike ting. Både filmen og boken bruker helt like ting, begge går rett på sak, bruker mye banneord og mange like symboler.
Lyd
Lyden i filmen brukes for å ivareta elementer fra boken, dette skjer da på denne måten at de sterke scenene i boka får ekstra sterke og høye lyder i filmen. Filmen inneholder mange sterke scener med seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt. Et eksempel på alt dette er da når moren til Precious kaster fjernsynet ned trappen og rett i hode på Precious, bare på grunn av at faren voldtok henne, altså lå med henne. Og derfor straffet på en måte moren, Precious da. Dette ser man da både i bok og film. Moren til Precious reagerer med vold om Precious ikke gjør som moren vil. Selve musikken i filmen blir generelt spilt av Mario Grigorov.
Tematikk
Tematikken i boka ser man helt klart igjennom hele filmen, alt henger sammen i en rød tråd. Som vil si at filmen viser nøyaktig det som bli fremstilt i boken, altså filmen ivaretar bokas tematikk.
Konklusjon/Oppsummering
Jeg synes at både boken var god å lese og at filmen var god se, men samtidig så er det veldig begeistrende fordi man fordi forskjellige følelser samtidig, altså fascinerende, rørende og forstyrrende følelser. Så om man er interessert i triste og gripende filmer som handler om hvordan verden faktisk er i dag, hvordan folk blir sett ned på bare på grunna av utseende, hudfarge og slike, så er dette en bok som absolutt bør leses og en film som absolutt bør sees. Når det gjelder både bok og film så er faktisk nesten alt likt, er ingen store forskjeller, det eneste som mangler i filmen er at boken faktisk er mye mer detaljert, så man får mye bedre beskrivelse av alt sammen i boken. Lyden er på en måte blitt det samme i og med at den er ivaretatt sånn at sterke scener i boka får høye lyd effekter i filmen. Filmen avviker faktisk ikke fra boken, den blir fremstilt akkurat som boken er, den holder seg på en rød tråd, følger akkurat alt sammen. Til slutt det jeg synes også var ganske fascinerende er at språket i boka er ikke skrevet på «Norsk Bokmål» direkte, det er mer skrevet sånn vi uttaler ordene og det er litt morsomt. Så på en måte, hadde filmen Precious vært på norsk, så hadde man snakket sånn som det faktisk er skrevet i boken. Så denne boken og filmen ville jeg da gitt et terningkast 6.
Kildehenvisning
BOKA:
Lofton, R. (1996) Trøkk(Push) Tiden Norsk Forlag
FILMEN:
Precious (Lee Daniels, 2009)
Denne linken har jeg brukt for å se kort hvordan adaptasjon foregår:
http://ndla.no/nn/node/51524?fag=27
Denne linken har jeg brukt for å skrive generelt om filmen og boken:
http://www.filmweb.no/skolekino/incoming/article232532.ece
Boka Trøkk (Push):
http://www.tiden.no/index.php?ID=Bok&counter=671
Filmen Precious:
http://www.imdb.com/title/tt0929632/
Filmplakat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Precious_(film)
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst