"Rødstrupe" og "Frelseren" av Jo Nesbø

Analyse av Jo Nesbøs "Frelseren" og "Rødstrupe".
Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.12.19

Innledning

Jeg har valgt å skrive om Jo Nesbøs Rødstrupe og Frelseren fordi Jo Nesbø er den mest aktuelle forfatteren i norsk skjønnlitteratur akkurat nå, i tillegg er jeg en fan av Di Derre, så jeg har sansen for han!
 
Boken rødstrupe (skrevet i 2000) handler kort om at Harry Hole i begynnelsen av boken skyter en Secretservice agent ved en misforsorståelse i forbindelse med president-besøket i Oslo. De dekker over dette fra media ved å forfremme han til førstebetjent i overvåkningspolitiet. Her blir han innblandet i våpensmugling som peiker mot det nynazistiske miljøet i Oslo. Vi får også et innblikk i Harrys alkoholiserte liv og hans hyppige besøk på stamstedet Schrøder Restaurant.

 

Den andre boken, Frelseren, ble skrevet i 2005,2006. I denne boken skriver han mye om tro og religion. Det er julestemning og tid for Frelsersarmeens julekosert i Oslo. Plutselig høres et skudd og en av armeens soldater blir drept. Noen år seinere blir Robert Karlsen drept mens han står med innsamlingsbøsse. Det vi får vite er morderens bakgrunn og opphav, men hvem som har bestillt drapet får vi ikke vite.

 

Om forfatteren

Jo Nesbø ble født 29. mars 1960 i Oslo, men vokste opp i Molde. Nesbø er en norsk musiker og forfatter. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist, i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre.

 

Med sine internasjonalt anerkjente kriminalromaner med førstebetjent Harry Hole i hovedrollen har Jo Nesbø oppnådd en eventyrlig suksess. Alle, fra kritikere til bokhandlere og lesere, er begeistret. Bøkene er oversatt til 30 språk, tildelt en rekke priser og er solgt i store opplag. Nesbø er blitt rost av internasjonale kritikere for å ha utvidet den moderne kriminalromanens rammer, og han er i dag ansett som en av Europas fremste innen genren.

 

<bilde>

 

Jo Nesbø har gitt ut følgende bøker:


Flaggermusmannen, 1997
Kakakerlakkene, 1998
Stemmer fra Balkan, 1999
Rødstrupe, 2000
Karusellmusikk, 2001
Sorgenfri, 2002
Marekors, 2003
Frelseren, 2005
Snømannen, 2007
Det hvite hotellet, 2007
Doktor Proktors prompepulver, 2007
Hodejegerne, 2008

 

Rødstrupe (2000)
Handlingen begynner med president Clintons Norgesbesøk, med politihelten Harry Hole i en sentral rolle han ikke ville ha.

 

Ved et uhell skyter Harry Hole en amerikansk Secret Service-agent under president besøket i 1999. For å dekke over det blir Harry Hole forfremmet til første betjent, og overført til Overvåkningspolitiet. Det er mens han er stasjonert der det kommer inn en faks om en våpenliga som er blitt startet i Johannesburg, og som også avslører at en rifle derfra har havnet i Oslo. Det er sjølvfølgelig Harry Hole, sammen med sin tidligere partner, småfuglekspertn Ellen Gjertsen, som blir satt på saken. Sammen finner de spor som peker i retning av norske nynazister og en som kaller seg for "Prinsen". Det kan synes som om at "Prinsen" har kontakter inne i politiets egne kontor. Ledetrådene går helt tilbake til 1944 og skyttergravene ved Leningrad der Daniel, en frontkjemper blir drept. En annen nordmann forsvinner samtidig på et underlig vis.

 

På et sykehus i Wien, våkner en soldat opp av koma, og utgi seg for å være Daniel. Det er på sykestua han treffer en sykepleier fra Østerrike og det utvikler seg et kjærlighetsforhold mellom dem. Mens bombene faller tett over Wien, må de to foreta sitt livs vanskeligste valg.

Store deler av bokas handling foregår under 2. verdenskrig, og vi følger en nordmann, Daniel, fra skyttergravene i Leningrad, til han våkner opp av koma og utgir seg for å være en annen på et sykehus i Wien. Her kaller han seg Urias. Han er i Waffen-SS, en frontkjemper for den tyske armeen mot Russland.

 

Mens bombene hagler over Wien forelsker Urias seg i Helena, en Østerriksk sykepleier, som steller for ham hver gang hun har vakt. Nesbø skildrer en forelskelse så sterk og intens at man tilslutt ikke klarer å skille mellom drøm og virkelighet. Ved siden av dette kjærlighetsdramaet som pågår under dramatiske krigsdager, følger vi Politiets overvåkningstjeneste, med førstebetjent Harry Hole i en fremtredende rolle. Han jakter på en attentatsmann med en tyskprodusert rifle, som er et drapsvåpen fra krigens dager, og som det finnes svært få av. At denne riflen havner i Norge nesten 50 år etter krigen, vekker politiets interesse da de ikke vet hva eller hvem den skal rettes mot.

Harry Hole, er en dreven og dyktig politimann. Han lever til tider et ensomt liv, og i perioder drikker han altfor mye. Han har sitt stambord på Schrøder, en brun kafé med mange likesinnede mennesker. Harry Hole er ikke en mann som akkurat streber etter å holde seg i form, så når Hole skal straffe seg selv, drar han på Sats for å tilbringe en svett time på tredemølla. Det er Ellen Gjertsen, småfuglekspert og politiagent, som i et svakt øyeblikk fikk overtalt ham til å skaffe seg medlemskap der.

Selv om det ikke er Harry Holes oppgave alene å spore opp rifla og attentatsmannen, så legger han sjela si i å finne ut av dette. Sammen med kollegaen Ellen Gjertsen følger vi Holes jakt etter attentatsmannen via mange løse tråder.

Nesbø har en egen evne til å rive deg med i fortellingene. Det er så levende og godt beskrevet at man nesten kan kjenne luktene han skildrer, og så detaljrikt og presist skrevet at man får en følelse av å reise med ham i boka. Bildene man danner seg i hodet blir like levende som om det var en film. Han har en egen evne til å gå inn de forskjellige personlighetene, noe som forteller meg at Nesbø må gjøre grundig research og undersøkelser før han setter seg ned for å skrive. HarryHole's dagbok.

 

Personlig vurdering av boka og forfatterens budskap:
Boken er den beste krimbøka jeg har lest. Jeg liker spesielt godt hvordan Nesbø bruker gamle ord og uttrykk, og hvordan han skildrer de forskjellige miljøene på en detaljert og interessant måte slik at du føler deg som en del av fortellingen.

Boken er lettlest, men det er til tider litt vanskelig å vite hvem som er hvem når handlingen hopper fram og tilbake hele tiden både i tid og i handlingen. Han skriver veldig uforutsigbart og du vet aldri hva som vil skje i neste kapittel.
Boka har 118 kapitler og alle bærer navn som "Leningrad, 3. januar 1943" eller "Sogn, 6. mars 2000”.

 

Frelseren (2005)
Boken starter med at en narkoman blir funnet drep. Harry Hole, som boken er basert på, tar for seg saken.
I starten blir vi også kjent med leiemorderen Christo Stankic. Så blir et medlem av Frelsesarmeen, Robert Karlsen, drept under en julekonsert. Politiet, med Harry Hole, blir satt på saken. Det viser seg at det er en leiemorder fra Zagreb som drepe Robort Karlsen.

 

Da leiemorderen dreper Robert Karlsen, klarer han ikke å rømme i fra Oslo. Flyet som skulle gå tilbake til Zagreb blir avlyst på grunn av snøstorm. Dermed må han bli i Oslo en natt til. Da han våkner neste morgen, ser han i avisen at han har skutt feil person. Den personen han egentlig skulle drepe var broren til Robert Karlsen, Jon Karlsen.

 

Dermed må leiemorderen forsøke på nytt. Han går til leiligheten til Jon Karlsen og forsøker og drepe han. Dette mislykkes, og politiet forstår at det var egentlig Jon Karlsen som skulle drepes. Dermed må politiet beskytte Jon Karlsen.

 

Leiemorderen har fått beskjed om at dette er siste oppdraget, så han vil veldig gjerne bli ferdig med det, ved å drepe Jon Karlsen.

 

Derfor ofrer han alt for å få drept Jon Karlsen. Siden han bare hadde ett våpen med 7 kuler til landet, får han problemer med dette. Dessuten er han ettersøkt. Men det politiet ikke vet er at leiemorderen har evnen til å skifte utseende. Alt politiet vet, er at de leter etter en kroat.

 

Harry Hole drar til Zagreb for å finne sjefen til leiemorderen. Han finner sjefen, og det viser seg at det var Robert Karlsen som hadde bestilt mordet.

 

Senere viser det seg at det ikke var Robert Karlsen som hadde bestilt drapet på Jon Karlsen, men Jon Karlsen selv, for å få det til å se ut som om han er uskyldig, samtidig som det var meningen at han var offeret.

 

Det hele ender med at leiemorderen til slutt finner Jon, dreper han, og tar pengene han hadde blitt lovet, med seg.


Analysen

Oppbygning og komposisjon
Fortellingen begynner med at vi går tolv år tilbake i tid. Her får vi vite litt om de forskjellige personene som vi blir bedre kjent med seinere i boka. Blant annet personene i frelserarmeen, Jon Karlsen, Ragnhild og Mads. Dette er stort sett introen i boken.

 

Den egentlige starten begynner med tre forskjellige hendelser: Harry Hole forteller til noen foreldre at sønnen deres er drept (det er en fortsettelse på dette senere i boken), og at en fyr dreper en annen, drapsmannen er en leiemorder. Der blir vi kjent med metodene han arbeider på, og man får et frampek til hans hemmelighet: Når hun om en times tid skulle avhøres av politiet, ville de be om et signalement. Og hun ville gi dem et. Av en middels høy mann med vanlig utseende. Tjue år. Eller kanskje tretti. Ikke førti, i hvert fall. Trodde hun. Hemmeligheten til denne leiemorderen er at han har evnen til å forandre utseende til det ugjenkjennelige.

 

Så starten er in medias res.

 

Det som skaper spenning når man leser, er i første delen av boka det at Harry Hole løser en mindre sak om en drept rusmissbruker. I neste del, leser vi om drapet på Robert Karlsen. Det er dette drapet Hole i hovedsak etterforsker. Etter det, er det en kamp for livet for både leiemorderen, som ofrer alt for å få drept Jon Karlsen, Jon Karlsen, som må rømme fra en leiemorder og Harry Hole, som prøver å få orden på livet.

 

Det boken på en måte dreier seg om er det at leiemorderen skal drepe Jon Karlsen. Det er jakten på Jon Karlsen, sett fra leiemorderens øyne, det dreier seg om, men også minst like mye jakten på leiemorderen, sett fra Harry Holes øyne.

Historien er fortalt kronologisk, med visse tilbakeblikk til en fortid for ti-femten år tilbake: i starten møter vi personen som ble voldtatt av han som innleide morderen; vi blir kjent med morerens fortid; og vi får høre om enkelthendelser fra Harry Holes fortid. Sistnevnte er en veldig vanlig effekt Jo Nesbø bruker i bøkene sine. Han hinter om hva som har skjedd i andre Hole-bøker.

Klimakset i boken er når Harry, morderen og Jon Karlsen er i samme rom, mot slutten av romanen. Leiemorderen har tatt Jon som gissel, og Harry må velge mellom å la morderen drepe Jon eller selv drepe morderen. Han velger å la morderen drepe Jon.

 

Vendepunktet er oppklaringen av saken, når Harry har forlatt åstedet for mordet, beskrevet i forrige avsnittet. Det er da vi får vite at mordet er Jon Karlsens egen feil, og man skjønner at leiemorderen bare prøver å gjøre jobben sin. Man får også en oppklaring i saken og om hvordan mordet var bestilt.

 

Avslutningen var overraskende og trist. Man finner ut at Harrys tidligere sjef var medlem av en hemmelig organisasjon, som Harry tidligere hadde funnet en bakmann på. Underveis i boka lærer man seg å misslike denne organisasjonen, og på slutten av boka, hater man også den tidligere sjefen til Harry.

Synsvinkelen
Denne romanen sees fra flere personers synsvinkel, som tredjepersons synsvinkler, samtidig som tankene til disse personene kommer fram.

 

Eksempel: «Harry steg ut på perrongen og ble stående og trekke inn den varme kjellerluften mens han så på lappen med adressen. Han hørte døren lukke seg og kjente et lett luftdrag mot ryggen da toget satte i bevegelse igjen.»

 

Iblant ser man hendelsen fra leiemorderens synsvinkel, andre ganger ser man hendelsen fra Harrys synsvinkler. Det er de synsvinklene man oftest ser hendelsen fra. Men det hender også at man ser hendelsen fra Jons synsvinkel, eller andre mindre viktige personers synsvinkel, deriblant ofrene. Det at man har en personal synsvinkel, spesielt når det gjelder Harry Hole og leiemorderen, er at man ikke hater disse personene, selv om Harry er en alkoholiker som bruker politimetoder som ikke står i boka. Og selv om leiemorderen er en kaldblodig morder, får man den følelsen av at leiemorderen bare gjør jobben sin.

Personskildring

Hovedpersonene:


Harry Hole
Hole er en alkoholisert politimann på rundt 40 som har jobbet på drapsavsnittet en stund. Han har løst en god del saker, men risikerer å miste jobben fordi den gamle sjefen hans har, som tidligere sakt, sluttet. Den gamle sjefen var den personen som beskyttet Harry, slik at han fikk beholde jobben, til tross for tabbene han gjorde.

 

Den nye sjefen hans liker han ikke, noe som kan sees gjennom dette avsnittet: «Jeg skjønner at han var mannen som tok livet av en førstebetjent i forbindelse med den kjedelige smuglersaken. Rev av mannen armen i en heis, hørte jeg. Og at han også er den som mistenkes for å ha lekket saken til pressen. Ikke bra.»

 

Harry er ikke noen godt likt politimann på avdelingen, blant annet for at han er alkoholiker, hvor han i lange perioder blir borte fra jobben. Men han er på bedringens vei... Han har også en tendens til å gå i mot ordre som overstående gir Harry.

 

Harry har forskjellige tanker om forskjellige ting. Han har ikke noe bemerkelsesverdige tanker om folk, han prøver bare å resonere hvordan ting er. Dette gir for det meste ett godt innsyn i sakene han jobber med. Han konverserer til ansatte på en hyggelig måte, slik normal folkeskikk vil tilsi.

 

Man kan vel si at Harry er en dynamisk person. Han går fra å være alkoholiker, til mindre alkoholiker. Det han gjør ellers i boken forandrer han også. Han er en lite livsglad person i starten av boken, men han forandrer holdning, blir kjent med et par personer, og vips er han en lykkeligere person.

Leiemorderen, Cristo Stankic
Cristo Stankic er en leiemorder. Han har det helt spesielle med seg at han kan endre ansiktsfasongen – noe som gjør at han ikke blir kjent igjen. Stankic er proff når det gjelder yrket, han gjør lite eller få feil, og metodene hans er gjennomtenkt. Likevel bruker han et rødt skjerf på oppdragene sine.

 

Når han i denne boken er på sitt siste oppdrag, det avgjørende, ofrer han alt for å klare dette. Han er en pågangsmann. Han har ingen psykiske svakheter, derfor er han godt egnet til jobben.

 

Stankic er fra Polen. Det at han er fra Polen er Stankics eneste ulempe. Han snakker ikke norsk, noe som gjør at han ikke klarer å skille seg helt ut fra massen. Da han var ung kjempet han for landet sitt, i en borgerkrig. Siden hans tapte. Dette påvirker ikke Stankic noe, men man får mange beskrivelser om han.

 

Det vi får vite om Stankics bakgrunn, er egentlig ikke noen form for indre monolog. Det er heller tilbakeblikk.
Cristo Stankic kan kalles en statisk person. Han er den samme personen i starten av boka, som i slutten.
Det skal også nevnes at han er frelseren. Det er han som skal «frelse» ofrene, altså drepe dem.

Jon Karlsen
Karlsen jobber i Frelsesarmeen. Han er kaptein i Frelsesarmeen og har muligheten til å bli forvaltningssjef for eiendommene til Frelsesarmeen i Norge. Det at han er korrupt er også noe vi får hvite om han. Han er en godt likt kar, men han er litt ukontrollert til tider, selv om det bare var broren og foreldrene som kjente til det. Foreldrene til Jon bor i Thailand, mens broren til Karlsen blir drept ganske tidlig i boka. Karlsens hemmelighet er at han liker mindreårige jenter. Dette er et psykisk problem som har utviklet seg, siden han har vokst opp med sterkt religiøse foreldre, hvor sex var tabu.

Rakel og Oleg
Rakel er det fortalt lite om i denne boken. Rakel er Harrys ekskjæreste. Det er for det meste Harrys forhold til Rakel vi blir kjent med i denne boken. Deriblant vet vi at Rakel har en liten gutt, kalt Oleg. Hans forhold til Harry er veldig tett, og man føler et far - sønn forhold til disse to.


Hagen, Politioverbetjent
Hagen er Harrys nye sjef. Han er eldre enn Harry, men i god form. Hagen har vært med i en spesialgruppe i militæret, noe som gjør han til en ledertype. Det han gjør, i forhold til den gamle sjefen, er å sette seg mer inn i drapssakene. Hagens ideal er Japan og deres krigføring under andre verdenskrig. Halvorsen, Harrys assistent Halvorsen er Harrys gode hjelper. Han er den personen som en gleder seg over å lese om. Han er etter samtalene med Harry og Beate et hyggelig menneske. Dessuten er han svært sympatisk. Han er grei mot alle som er grei.

Ellers
Kan det sies å være et stort persongalleri. De jeg har tatt for meg, er de viktigste, men det er flere, deriblant Robert Karlsen, Beate Lønnsom jobber på politistasjonen, Ragnhild og Mads Gilstrup, Thea og Rikard, som er søsken og begge medlemmer av Frelsesarmeen, Mathias-Lund Helgesen, som er typen til Rakel, og David Eckhoff, som er sjefen i Frelsesarmeen. Disse personene er viktige i boken, men lite viktig i denne analysen.

Miljøbeskrivelse
Jo Nesbø, som er forfatteren av denne boken, er kjent for å skildre Oslo ganske godt. Det er intet unntak denne gangen heller. Han beskriver Oslo fra den mørke siden, med narkomane og uteliggere. Det er også beskrevet hvordan Frelsesarmeen arbeider og holder sammen. Politihuset har han også beskrevet ganske godt.

 

Når han beskriver de narkomane, blir ikke de sett på som onde. De er bare der, etter å ha gjort en feil i livet. Egentlig beskriver Nesbø de narkomane som hyggelige mennesker. Frelsesarmeen slår Nesbø litt hardere ned på. Han mener nemlig at de har litt for strenge regler, men han fremmer veldig at de gjør et godt arbeid.

 

Et eksempel hvor forfatteren, gjennom Hole, stiller kritiske spørsmål til Frelsesarmeens religiøse syn: «Jeg har problemer med en religion som sier at å tro i seg selv skal være inngangsbilletten til himmelen. Altså at idealet skal være din evne til å manipulere din egen fornuft til å godta noe forstanden din ikke aksepterer. Det er dem samme modellen for intellektuell underkastelse som diktatur gjennom alle tider har brukt, ideen om høyere fornuft som det ikke skal settes beviskrav til.»

 

Miljøet fungerer som en ramme rundt fortellingen. Plassene der de forskjellige tingene foregår, er plasser hvor man selv kjenner seg igjen. Den forteller også noe om hvordan personer har blitt som de har blitt. Det at det er vinter under bokens handlingsløp kan gjøre at handlingen får en trist innpakning. Og død er jo synonymt med vinter. Samtidig er det jul og advent. Og det at leiemorderen kommer på denne tiden, som om han var Jesus, er ikke tilfeldigheter.


Språk og stiltone
Språket som er brukt er seriøst. Det virker som om ordvalgene er nøye gjennomtenkt, og at det som blir sagt, også beskriver personene.

 

Stiltonen er litt dyster. Det er vinter og det gjør som sagt at boken får en litt trist stemning. Samtidig er Harrys selvironi med på å gjøre boken litt morsom.. Det at flere personer dør, deriblant Harrys assistent Halvorsen, gjør at boken får en trist tone.

Konklusjon
Jeg tror han prøver å fortelle at Harry Hole er på bedringens vei i livet. Det at han ikke er den samme alkoholikeren han har vært i de tidligere bøkene, men har begynt å komme på rett kjør. Temaet i boken er frelse: Harry har nesten sluttet med alkoholen, leiemorderen fullfører oppdraget, og kan dermed pensjonere seg, mens Jon Karlsen dør, av egen handling (det var han som bestilte mordet på seg selv). Men for at disse personene skal få «frelse», må noen dø. Noen personer var sympatiske, mens andre ikke var.

 

Om leiemorderen er frelseren, hvem er da Harry Hole? Det er et vanskelig spørsmål. Men slik jeg har oppfattet det, er det slik at Harry opptrer som en ureligiøs person. Derfor har forfatteren valgt å la han få en stilling som politibetjent.

 

 

Kilder:

Http://www.wikipedia.org

http://www.JoNesbo.no

Boken: Frelseren

Boken: Rødstrupe

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst