2. verdenskrig: Pearl Harbor

Særoppgave skrevet av meg og en venninne. Handler om kampen på Pearl Harbor og bombingen av Nagasaki og Hiroshima.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.04.16

Innholdsfortegnelse

 

Angrepet på Pearl Harbor

Hva er Pearl Harbor?

Hvorfor angrep Japan Pearl Harbor?

Før angrepet

Hva skjedde under angrepet?

Målet for angrepet

Tapet av angrepet

Hva skjedde etter angrepet?

Hva er aksepakten?

 

Hiroshima & Nagasaki

Fremstilling av atombomben (Manhattan-prosjektet)

Hiroshima og Nagasaki

Hvorfor slapp USA ut atombombene

 

Kilder

 

 

Pearl Harbor

 

Hva er Pearl Harbor?:

Pearl Harbor er en amerikansk marinebase som ligger ved Honolulu. Store deler av havnen og områdene rundt utgjør en amerikansk marinebase, og det er hovedkvarter for den amerikanske stillehavsflåten.

 

Før angrepet:

Søndag 7. desember 1941 på Pearl Harbor skjedde det sjokkerende angrepet som overrasket mange amerikanere. Dette var noe de ikke forutså og minst forventet seg.

 

De japanske styrkene var under kommandoen til vise - admiralen Nagumo. Den japanske marinesjefen, admiral Yamamoto, stod bak hele planlegginga av angrepet.  Admiralen gav beskjed, og 180 kilometer nord for Oahu var Nagumo’s hangarskip lokaliserte, og med seks hangarskip og 423 fly skulle de gå til angrep mot amerikanerne.

 

Den første angrepsbølgen lettet fra hangarskipene i Japan kl. 6.00. Den bestod av 183 fly, som nå var på vei mot atlanterhavsflåten på Pearl Harbor. 7.14. Lettet den andre angrepsbølgen fra hangarskipene i Japan, og den bestod av 163 fly.

 

Hva skjedde under angrepet?:

På Pearl Harbor rundt 7.03 oppdaget to radaroperatører på radarbasen, at på Oahu var det blitt lokalisert japanske fly. Operatørene ga med en gang beskjed til offiseren, han avviste det, og sa at det var amerikanske B-17 fly som var ventet fra vestkysten. De så flere ekko på radaren som skulle tilsvare et stort antall fly med kurs mot Hawaii.

 

På Pearl Harbor var ikke mannskapene beredte på det som skulle skje. Høyre offiserer, hadde basert på feil informasjon, og sagt at det ikke er var grunn til å tro at et angrep var på vei. Derfor stod flyene tett vinge til vinge ved siden av hverandre på flyplassene, antiluftskytskanonene var ubevoktet, all ammunisjon var låst ned, og ingen passet på, akkurat som i fredstid. Det var ingen torpedonett til å beskytte flåten, og siden det var en søndag morgen, var de fleste døsige o rolige.

 

1. angrepsbølge

De angripende flyene fra Japan kom i to bølger. Den første angrepsbølgen nådde flåtebasen 7.53/55. Den bestod av 100 bombefly, 43 jagere og 40 torpedofly. Den amerikanske hæren trudde dette var deres egne fly og slo ikke alarm. Den første angrepsbølgen slo til mot slagskipene og flyplassen.

 

Den første bølga på 183 fly delte seg i tre for å angripe fra forskjellige kanter. I løpet av kort tid hadde amerikanerne mistet 3 slagskip. Det var "Arizona", "West Virginia" og "Oklahoma". 5 andre slagskip var skadet.

 

2. angrepsbølge

Den andre angrepsbølgen nådde Pearl Harbor 8:55. Den andre bølgen bombet skip og bygninger. På to timer ble nesten hele Pearl Harbor ødelagt. Ved 9:55 var det over.

 

Forsvarsdepartementet sendte ut et varsel om nød hjelp, men de måtte bruke vanlig telegraf siden radiosambandet med Hawaii var blitt ødelagt. Forsinkelsene endte opp med at varselet nådde frem til Pearl Harbor timer etter at angrepet inntraff, og da var det altfor sent til å få gjort noe. Amerikanerne hadde tapt.

 

Hvorfor angrep Japan Pearl Harbor?

Japan angrep Pearl Harbor på grunn av at USA avsluttet og stoppet opp eksport av skrapmetall og olje. Dette på grunn av at Japan angrep og okkuperte flere land, langs Nord-Kina, hele Korea og flere nabostater. USA og Storbritannia utsatte Japan for diplomatisk press, men Japan ga seg ikke og ble med i aksemaktene, som på den tiden hersket over av store deler av Europa og Øst – Asia.

 

Men Japan lot seg ikke stoppe selv når amerikanerne stengte Panamakanalen for Japanske skip, og invaderte det nordlige Indokina. Da stengte USA alt av eksport av olje. Dette var Japanerne veldig sårbare for, fordi 80 % av oljen kom fra USA.

 

Målet for angrepet:

Hovedmålene for denne operasjonen var å senke de tre store amerikanske hangarskipene, ”Lexington”, ”Enterprise” og ”Saragota”. Dette klarte ikke japanerne og hangarskipene ble ikke senket, for de lå ikke i havn. De største drivstoff lagrene overlevde også.

 

Det eneste amerikanerne greide å gjøre var å senke seks japanske ubåter som var på en egen operasjon utenfor Pearl Harbor. Angrepet på Pearl Harbor var ikke det eneste angrepet japanerne gjorde den dagen. De angrep også tre forskjellige øyer som var kontrollert av USA. Det var Wake Island, Midway Island og Guam.

 

Tapet av angrepet:

Om lag 2500 amerikanske soldater og sivile ble drept under angrepet, hvorav 1104 personer døde når en bombe på 750kg traff slagskipet ”Arizona”, og ammunisjonslagrene sprengte hele skipet. Skipet ligger fortsatt på bunnen og er et krigsminnesmerke. Totalt ble 18 skip senket eller hardt skadet blant dem var det 5 krigsskip, og 188 fly gikk tapt under angrepet 1178 amerikanere ble hardt skadet.

 

I alt var det 363 japanske fly deltok i angrepet på Pearl Harbor, alle de flyene som hadde deltatt kom tilbake bortsett fra 29 stykker. Angrepet drepte under 100 japanere, men det var tallet på døende amerikanere som var det mest sjokkerende.

 

Japanerne brukte selvmordsflygere eller som det blir kalt, kamikazeflygere. Disse flyene var fullasta med sprengstoff og som skulle styrte rett ned i skipa. Japanerne syntes at det var en effektiv måte å ødelegge de amerikanske skipa på. Angrepet varte i to timer og da det hele var over hadde USA mista 349 fly, 3700 mann og 18 krigsskip var enten senka eller hardt skadet.

 

Hva skjedde etter angrepet?:

Fire dager senere erklærte Tyskland og Italia krig mot USA i overensstemmelse med Tremaktspakten. Dette førte USA inn i to kriger med Japan og i Europa.

 

Hva er aksepakten?:

Aksemaktene er en allianse mellom Italia, Tyskland, Japan og en rekke andre land under andre verdenskrig. 27. september 1940 i Berlin ble det inngått en avtale mellom Tyskland, Italia og Japan. Denne avtalen blir kalt for tremaktspakten. Målet med det var for å etablere en ny ordning i Europa og Øst – Asia.

Landene skulle gi hverandre politisk, økonomisk og militær hjelp og støtte. Dette hvis en av dem ble angrepet av en fremmed makt som ikke var involvert i den pågående krigen i Europa, eller den kinesisk-japanske krigen. Flere nasjoner som ble med i aksemaktene tidlig i krigen, forlot alliansen senere da krigslykken endret seg

 

Fremstilling av atombomben (Manhattan-prosjektet):

USA avsa et ubegrenset antall med penger til dette prosjektet og skulte ca 2 milliarder for regjeringen og folket. Det var flere kjernefysikere og kjemikere som jobbet sammen, tilslutt 200.000 mennesker, men ikke mange viste hva de jobbet med. De lagde to typer bomber, en av plutonium og en annen av uran. Bomben som var basert på uran var den som ble sluppet over Hiroshima, og den av plutonium over Nagasaki.

 

Hiroshima og Nagasaki:

 

Hiroshima:

 

Flyet letter

Klokka 02:45 den 6. August 1945. Lettet et B-29 bombefly fra De forente staters Luftvåpen. De fløy fra øya Tinian og ut over Stillehavet. Bombeflyet ble ført av oberst P. W. Tibbets. Nå skulle de få slippe atombomben over Hiroshima. Bomben hadde større ødeleggelseskraft enn noen andre våpen tidligere. Turen som var 2400 km gikk helt fint. Klokka 06:30 japansk tid ble bomben gjort klar.

 

Målet

Japan hadde nesten ikke noe luft forsvar på denne tiden. Enola Gay, som Tibbets hadde døpt flyet, fløy mot sitt mål i en høyde av 9,500 meter. Klokka 08:14 gav oberst Tibbets mannskapet ordre om å ta på seg polaroid brillene sine som var for å beskytte øynene. Klokka 08:15 kunne B-29 flyet se målet sitt, som var Aioi-broen midt i Hiroshima. Og et minutt senere eksploderte atombomben i luften over byen.

 

Bomben

Det første lysglimtet var like klart som sola selv. Varmebølgen drepte tusenvis av mennesker på mindre enn et sekund. De som var nærmest bomben fordampet eller ble til aske, og noen etter lot seg bare en skygge på en mur. De som var lengre unna eksplosjonen ble blinde av det skarpe lyset og klærne smeltet fast til kroppen deres, og de fikk hud og hår brent av seg.

 

Bomben ble etterfulgt av et sjokk bølge som jevnet bygninger og hus til jorden. Tog, vogner og biler ble kastet rundt som leketøy. Og etterpå oppstod det kraftige vinder som ble til brannstormer. Det var en elv som gikk igjennom byen. Noen prøvde å hoppe ut i denne, men de druknet. Ingen vet det nøyaktige antallet av de som døde, men på slutten av 1945 sa myndighetene i Hiroshima at nærmere 140.000 hadde dødt av de umiddelbare virkningene eller senere av strålingen og brannskadene.

 

Vellykket

Da den amerikanske presidenten, Harry S. Truman fikk vite at bombingen hadde foregått vellykket sa han: "Hvis de ikke aksepterer våre betingelser, kan de forvente en enorm bølge av ødeleggelse som de aldri har sett maken til".

 

Nagasaki:

Tre dager etter bomben var blitt sluppet over Hiroshima lettet et nytt B-29 fly fra bakken, denne gangen pakket med en bombe basert på plutonium. Det ble fløyet av major Charles Sweeney. Bomben skulle slippes over byen Kokura.

 

Uvær

Når de kom fram hadde de fløyet igjennom Tropiske værstormer og tordenvær. Byen var dekket av et tykt lag med skyer, så i stede for å slippe bomben over byen i blinde, satte de av sted mot Nagasaki som var hans andre mål. I Nagasaki var det også et tett lag med skyer, men siden de ikke hadde så mye drivstoff igjen valgte han å slippe bomben i blinde over byen, for Sweeney kunne ikke vente. Hvis de ikke droppet den her måtte de gjøre det over havet.

 

Bomben

Bomben eksploderte klokka 11:02 den 9. August 1945. Og dette var 2,5 km fra punktet som var meningen å treffe. Nagasaki er en by full av små berg. De beskyttet litt for sjokk bølgene som kom. Ødeleggelsene ble størst i dalen den ble sluppet i, men likevel var ødeleggelsene helt forferdelige. Ca. 35.000 mennesker omkom, enten i eksplosjonen eller rett etter på. Noen mente at det faktisk var det dobbelte antallet som døde, altså ca 70.000. Oppdraget var ikke like vellykket, men like vell ble det en helt forferdelig virkning.

 

Hvorfor slapp USA ut atombombene?:

- For å få en umiddelbar slutt på krigen

- USA var usikker på Japan og hva de ville gjøre og når. Japan hadde ingen respekt for sine egne innbyggere liv og planlagt å slå sine hele øya til en festning.

- Å tvinge Japan til å overgi seg uten videre slåss.

- Spenninger var begynt å bygge opp i Europa mellom Sovjetunionen og dets vestlige allierte

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst