Arbeid og næringsliv (Starte en bedrift)

Vurdere muligheter og utfordringer ved å etablere en bedrift.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2023.06.26
Tema

Innledning

Kompetansemålet er “Vurdere muligheter og utfordringer ved å etablere en bedrift og trekke ut hovedlinjene i et resultat- og balanseregnskap”, for å svare på kompetansemålet skal jeg lage min egen bedrift og en forretningsplan. Forretningsplanen skal inneholde bedriftens navn, visjon, forretningside, marked, konkurrenter, kritiske suksessfaktorer, økonomi, finansiering og fremtidsplan.

Visjonen for Ochilysse 

Bedriftens navn er “Ochilysse”. Det er et magisk alvenavn som gir inntrykk av at det er en “New Age” butikk. New Age butikker er en butikksjanger som spesialiserer seg på det åndelige og er en kulturgryte av forskjellige religioner. I slike butikker varierer det butikk til butikk hva de selger. Det kan for eksempel være gjenstander som blir brukt til ritualer, bilder av forskjellige guder, tepper, puter og speil, drømmefangere, bong og piper, bøker om spiritualitet og religion, røkelse, tibetanske renseboller og krystaller. 

Forretningsideen

Ochilysse skal spesialisere seg i krystaller, steiner og fossiler og bøker med religiøs, new age, eller spirituelt budskap. Bedriften skal være lokalisert nærme Stavanger Sentrum. Det som gjør Ochilysse unik er at kundeservicen skal være utmerket og etterlate kundene med et godt inntrykk fra butikken og en god følelse for resten av dagen! 

Det blir ansatt unge og spreke ansatte som skal bli butikkens fjes. De skal helst være interessert i spirituelle ting og kan gjerne være religiøs. Det er for å vise frem “New Age” temaet gjennom de ansatte.

Oppgavene til de ansatte innebærer å arbeide på nett og i butikken. De må opprettholde en aktiv facebook side som kan reklamere for butikken ved hjelp av å poste innlegg om konkurranser, tilbud, nye varer og gi bra kundeservice. De har en vanlig butikkjobb der de må stå i kasse, bestille nye bøker fra Amazon, rydde butikken og yte bra kundeservice. Hvert halvår er det to heldige ansatte som reiser på forretningsreise til Amerika for å kjøpe inn krystaller på steinmesser der. Det er en økonomiansvarlig som må skrive balansebudsjett og resultatregnskap og finne ut hvilken måned det er lurt å ha salg.

Marked

Kundegruppen til butikken dekker turister som ser etter suvenirer, (derfor er det viktig å ha en nettside og få adressen inn på google), spirituelle folk og folk som er interessert i det spirituelle (derfor har vi erfarne ansatte som kan snakke om dette) og den største gruppen som er de nysgjerrige, som lurer på hva alt dette fremmede er for noe. Butikken prøver spesielt å appellere til ungdommen og unge voksne med å ha en facebook side.

Konkurrenter

I Stavanger har vi to konkurrenter som selger stein. Det er “Sliperiet” som ligger gjemt bak kinoen og “Stavanger Museum”. Jeg tror vi kan utkonkurrere disse bedriftene fordi museet har et lite og overpriset utvalg av stein i mens sliperiet er åpent to dager i uken og finnes det omtrent ingen reklame for butikken. 

Min bedrift vil trekke til seg kunder fordi den er åpen seks dager i uken, den vil ha erfarne og kunnskapsrike ansatte som yter god kundeservice på level med Lush sin, vindusutstillingene vil reflektere spesielle helligdager i f.eks. hinduismen og gresk mytologi, det vil bli reklamert for New Age butikken på facebook og instagram. De viktigste selgepoengene til butikken er da kundeservicen fra unge spreke folk og utseende til butikken, facebook siden og varene, det skal være spennende og interessant. 

Økonomi

Når jeg starter opp butikken vil jeg trenge penger til å leie lokale butikken er i, denne leien kan være høy dersom planen er å drive butikk i Stavanger sentrum. Det vil koste penger å dekorere butikken og skape en okkult stemning som lett kan tilpasses sesongene. I tillegg må jeg kjøpe inn varer til å fylle butikken og til å fylle opp lageret. Og til sist, uten å tenke på skatting, må de ansatte få lønningene sine. Her vil det bli brukt mye penger og fordi butikken er ukjent for mange gjelder det å være lur. Det blir viktig å reklamere godt på forhånd og hatt åpningsfesten en helg eller feriedag og kjørt på med miljøvennlige ballonger og åpningssalgskilt. 

Det blir behov for kapital når en etablerer bedriften sin, når en har ordinær drift og når en starter ny drift altså prøver å utvide markedet og selge nye produkter. For å få en trygg oppstart, vil jeg søke om støtte for å få disse pengene som jeg trenger for å etablere butikken i markedet. Fordi det vil være for risikabelt å bruke egne penger eller låne fra banken og det er ikke meningen at det skal gå ut over egen økonomi i annet enn positive tall. Dersom det skal se dårlig ut med lite kunder og utgiftene blir større enn forventet vil jeg tatt lån, dersom drivkraften i butikken uansett er reklame for ungdom og ung voksen generasjoner. Det er en sjelden butikktype og det er sannsynlig at sponsorer hadde vært uinteressert i å ta sjansen å investere i det.

Det er greit å vite at balansebudsjett viser hvor mye bedriftens eiendeler er verdt og disse blir finansiert med lån eller egenkapital.

Resultatregnskapet viser kort sagt alt av penger som kommer inn og ut. Det viser årets driftsinntekter og driftsutgifter. Det viser bedriften om de har gått i overskudd eller underskudd og målet er jo å tjene mer enn de bruker. 

Fremtidsplan

Handlingsplanen til Ochilysse blir å først lage sosiale medier til butikken hvor vi reklamerer produktene våres og kommer med nyhetsbrev. Deretter søker vi om støtte fra kommunen, hvis de ikke dekker oss, tar vi heller lån. Så vil vi ha oppstartsfest med salg for å få i gang driften, klar til å sette den på egne ben. Deretter skal det gå av seg selv egentlig med inntekter og utgifter. Om det skal komme til at vi går i underskudd er det mulig å gjøre endringer som å ta stor sjans ved å utvide markedet til alternativ healing og slike tjenester.

 

Kilder:

Cappel Damm, Kapitalbehov, 16 desember 2018 fra 

https://merkur4.cappelendamm.no/c394216/merkurmodul/vis.html?tid=394235

Visma, Resultatregnskap, 16 desember 2018 fra https://www.visma.no/eaccounting/regnskapsordbok/r/resultatregnskap/

Slik lager du en god forretningsplan. Oppdatert 22. sep. 2016, lest 14. April 2019

https://studenttorget.no/index.php?artikkelid=9038

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst