Burma - Et militærregime
Handler om Burma. Landets forhold til menneskerettighetene, generelle fakta om landet og om hovedstaden Rangoon.
Karakter: 5+
Skrevet av Kristin M. og Camilla J.B.
Menneskerettighetene i Burma - mangelen på dem
Burma har vært et militært styrt og dominert regime siden 1962, da hæren foretok et statskupp og overtok styret av landet. Det er nå blant verdens verste forbrytere av menneskerettighetene. Etter at the State Law and Order Restoration Council, (SLORC), kom til makten i 1988 økte volden og undertrykkingen av det Burmanske folket. Juntaen fjernet alle illusjoner om at det var et sivilt styre og marked, da han massakrerte over 5000 ubevæpnede, sivile mennesker som demonstrerte for demokrati i Rangoon og andre Burmanske byer. Amnesty Internasjonal har jevnlig rapportert om alvorlig misbruk, blant annet drap, tortur, voldtekt, fengsling uten rettssak og dom, tvangsflytting, tvangsarbeid og barnearbeid. Tortur har blitt en institusjon. Langs grensene driver militæret med kampanjer mot etniske grupper. Sivile personer blir tvunget til å arbeide som vakter ved krigssoner. For å unnslippe dette har flere hundretusen flyktet fra hjemmene sine i Shan State og Karen State. Noen kom seg over grensen til Thailand, men mesteparten er IDPs (internally displaced persons).
Alle politiske samlinger er forbudt. Politiske partier som den Nasjonale Samlingen for Demokrati, blir nøye overvåket og medlemmer blir trakassert eller arrestert. Amnesty Internasjonal anslår at på slutten av 2000 ble rundt 1700 politiske fanger varetektsfengslet eller fengslet under elendige forhold i burmanske fengsler. Et oppsiktsvekkende antall av de innsatte har død i løpet av soningstiden sin.
I følge de burmanske lovene er det ulovelig å organisere seg. Tvangsarbeid er meget utbredt og da også under høyst farlige forhold. De verste tilfellene av tvangsarbeid som er blitt rapportert er i sørøst Burma, hvor en billion $ rørledning blir utviklet i samarbeid mellom Amerikas UNOCAL, Frankrikes TOTAL olje og det burmanske regimet. Tvangsarbeid er også blitt brukt på turist utviklings prosjekter. I 1997 tilbaketrakk EU Burmas handels privilegier på grunn av tvangsarbeid i landet og brudd på andre rettigheter.
Flertallet av Burmas innbyggere er buddhister. Lederne i buddhismen unnslipper ikke det militæret regimets strenge krav og regler. Juntaen holder seg ikke for god for å invadere klostre og fjerne buddhist ledere som støtter menneskerettigheter og bevegelser for demokrati. Men dette er ikke den eneste religionen i Burma. Det er også en betydelig stor andel med muslimske og kristne kommunister. Muslimer i sørøst Burma er jevnlig mål for militære angrep. I 1989, under et større militært angrep, flyktet over 250 000 til Bangladesh og i 1997 flyktet rundt 25 000 til. Anti-muslim opptøyer som var oppmuntret av det militæret regimet førte til ransaking og ødeleggelse av dusinvis av moskeer. Kristne kirker ble også holdt under konstant overvåking og kirkens aktiviteter i hele landet er sterkt begrenset. I enkelte grense områder f. eks ved Karen State er mange kirker blitt lagt i ruiner av soldater og religiøse grupper, noe som juntaen har utnyttet for å skape strid mellom de etniske minoritetsgruppene i landet.
I Burma tjener en kvinne 747 US$ i året, mens en mann tjener 1311 US$ i året. Voldtekt blir brukt som et våpen av det militære mot etniske kvinner og barn. Det eksisterer ingen former for likestilling mellom kjønnene eller lover for å regulere de urettferdige fordelingene i samfunnet. I Buddhistiske samfunn blir det ikke sett på en fordel å være kvinne. Kvinner og menn blir sett på som omtrent like, men allikevel har menn visse fordeler kvinnen ikke har. Kvinner kan ikke i østlige land bl.a. oppnå like stor status som sine mannlige kollegaer.
Fakta om Burma
1,2 % av BNP går til utdannelse. Alfabetiseringsnivået blant voksne ligger på 84,7 %, mens blant de unge ligger nivået på 90,9 %. I byene har mange har høy utdannelse, og bortsett fra Singapore er det ingen land i Sørøst-Asia hvor engelskkunnskapene er bedre. Problemet er at det er svært få som får nytte av sin utdannelse. Manglende jobbtilbud gjør at intellektuelle livnærer seg ved å guide turister eller kjøre taxi. Universitetene og videregående skoler er som oftest stengt, og er de åpne stilles det så strenge krav til undervisningen at det minner mer om militær indoktrinering. Fra fem års alderen er det obligatorisk skolegang for alle barn. Dessverre er ikke skolegang gratis, og familier som allerede har dårlig råd blir tvunget til å la barna arbeide framfor å gå på skole.
To tredeler av befolkningen driver innen jordbruk. De dyrker mye ris i elvedaler og deltaområder. Noen dyrker også bomull og sukkerrør. Burma eksporterer mye ris, bønner, mineraler og teaktømmer, men importerer svært lite.
Burma har et tropisk monsunklima med tre markerte årstider. Den kjølige og tørre perioden er fra november til februar, den hete og tørre årstiden fra mars til mai og regntiden fra mai til oktober.
Økonomi og ressurser
Burma er et land med bemerkelsesverdige mye natur ressurser inkludert mineraler som bly, sink, kobber og tinn, dyrebare steiner som perler og rubiner, tømmer (hovedsakelig teak) og olje og naturgasser. Før i tiden ble landet regnet som en av verdens fremste ris eksportører, og hadde store investeringer i gruvedrift og andre selskaper som utvinner naturresurser. Men da det militær dominerte Burma sosialistiske program parti overtok makten i 1962, gikk det nedover med økonomien. De avslo utenlandske investorer og begynte med sentral planlegging. Denne ideologien varte i et kvart århundre og førte til at Burma ble isolert, xenofobisk og fattigdommen steg kraftig. I 1987 utmerket Burma seg på FNs liste over minst utviklede land i verden og i starten på det 21 århundre er det blant de landene i verden med lavest inntekt. Alt dette som resultat av det militære regimets diktatoriske styre. I 1988 da regimet gikk konkurs, ble de tvunget til å forandre økonomisk strategi og inviterte utenlandske investorer tilbake til landet for å kunne opprettholde makten over det burmanske folk. Multinasjonale selskaper som Unocal og Total Oil kom straks til deres assistanse. Gjennom utenlandske investorer fikk Burma gjenopprettet noe av deres frynsete rykte og har opparbeidet seg en viss respektabilitet. Og jo mer selskapene fra Amerika og Europa investerer i landet, jo mindre er sannsynligheten for at de vil ta et klart standpunkt mot det diktatoriske regimet i Burma.
Rangoon
Rangoon er hovedstaden i Burma (Myanmar) og ligger ved Hianings og Pegus sammenløp til Rangoonelven, som munner ut i Martabanbukta 32 km lenger sør. Ved havnen går mesteparten av Burmas utenrikshandel. Rundt 4 millioner mennesker bor i byen, men noen plasser vokser trærne så tett at det nærmest er jungel. Rangoon er en av de beste byene i hele dette asiatiske området og var en gang en av Asias reneste byer. Den ble referert til som dronningen av alle byer. Singapore ble faktisk designet etter å ha studert hvordan Rangoon ble bygget.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst