Canada

Særoppgave om Canada.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.02.07

Innholdsliste.

Fakta om Canada

Historie

Kart over Canada

Nord-Amerika

Kilder

 

Fakta om Canada.

Canada er det nest største landet etter Russland med 31 millioner innbyggere. Canada grenser kun opp til et annet land, USA. Det er verdens lengste landegrense mellom dem på 8.890 km.

 

Språk som blir snakket i Canada er engelsk (59 %) og fransk (23 %). Befolkningen i Canada er veldig sammensatt, og samfunnet betegnes som multikulturell. Middellevealder er 79,8 år. Religionen er kristendom (romersk-katolsk 46 %, protestantisk 36 %).

 

<bilde>

Canada har en fin natur, med høye fjell. Dette bildet er fra provinsen Alberta.

 

Canada har store naturresurser. Treforedlingsindustrien har størst antall sysselsatte blant industrigrenene, og landet er verdens største produsent av avispapir, nest største av tremasse og cellulose. Canada er også verdens største produsent av nikkel, sølv og sink, nest størst av kobber og molybden. Kun 5 % av landet kan dyrkes.

 

Eksportartikler: Motorkjøretøyer, cellulose, papir, råolje, fisk, hvete, teleteknologi, tømmer, olje, gass og aluminium.

 

Høyeste topp i Canada er Mount Logan, 6050 m.o.h.

 

Canada er en forbundsstat i Nord-Amerika og består av ti provinser (Alberta, Britisk Columbia, Manitoba, New Brunswick, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec, Saskatchewan og Newfouland og Labrador). Canada har også tre territorier (Yukon, Nordvestterritoriene og Nunavut).

 

<bilde>

Stephen Harper er statsminister i Canada nå.

 

Nasjonaldagen i Canada er 1. juli og nasjonalsangen er ”O Canada”.

 

<bilde>

Canada er kjent for sine tulipaner.

 

Ottawa er Canadas hovedstad, og landets fjerde største by, grunnlagt i 1855 og har i dag 822 600 innbyggere. Byen ligger i provinsen Ontario.

 

Foruten de utallige musèene og det festelige nattelivet i Ottawa med alle sine kasinoer, byr Ottawa på flere festivaler og folkefester i løpet av året. Opplev Canadian Tulip Festival med parader, opptog og underholding i mai når tulipanene springer ut, Winterlude isfestival i februar og Canada Day den 1. juli.

 

De viktigste byene i Canada er: Toronto, Montrèal, Vancouver, Calgary, Ottawa, Halifax, Edmonto og

Winnipeg. Tidssone: Når klokken er 12.00 i Norge, er den 06.00 i Ottawa.

 

<bilde>

Canadas parlament i Ottawa.

 

Toronto er Canadas største by og provinshovedstad i provinsen Ontario. 5 600 000 mennesker bor i Toronto. Dette gjør den til Nord-Amerikas femte største by. Den er samtidig et av de viktigste finans- og handelssenter i Canada og Nord-Amerika. Det er mer 80 etniske grupper og 100 forskjellige språk i Toronto, noe som gjør Toronto til en av de mest multikulturelle byer i verden.

 

Byens hovedflyplass (Toronto Pearson internasjonale lufthavn) er en av verdens travleste flyplasser.

 

CN Tower står i Toronto. Det er verdens høyeste frittstående bygg. Det 553 meter høye radio og TV-tårnet, er et av de mest berømte landemerkene i Toronto. Mer en to millioner turister besøker tårnet årlig. I sterk vind er tårnet beregnet til å svaie to meter til siden øverst.

 

<bilde>

CN Tower.

 

Historie.

Etter siste istid for 12.000 år siden innvandret de første menneskene over Beringsstredet til Canada. I år 2000 var det 1000 år siden den første europeer, den norske vikingen Leiv Eiriksson, satte fot på canadisk jord ved L`Anse aux Meadows i New Foundland. Det skulle gå ennå 500 år innen de første europeiske bosetninger ble en kjennsgjerning i provinsen Quebec. Samtidig trengte pelsjegere fra England og Frankrike lenger og lengre inn i landet vestpå.

 

I 1670 overdro den engelske kongen retten til området vest for Hudson Bay til pelskompaniet Hudson Bay Company. Først i slutten av forrige århundre bredte nybyggerne seg til prærien og de vestlige provinsene. Canada ble et land som strakte seg fra Atlanterhavet til Stilehavet.

 

I 1931 fikk Canada sin selvstendighet fra Storbritannia, men først i 1982 fikk Canada sin første grunnlov som var uavhengig av Storbritannia.

 

<bilde>

Riksvåpenet til Canada.

 

Kart over Canada.

<bilde>

 

Nord-Amerika.

Nord-Amerika er det tredje største kontinentet i areal, og det fjerde største i innbyggertall. Det er bundet med Nordishavet i nord, Atlanterhavet i øst, det Karibiske hav i sør, og Stillehavet i vest. Det dekker et område på 24 230 000 km². I 2001 var det beregnede innbyggertallet 454 225 000.

 

Nord-Amerika okkuperer den nordlige delen av landmassen som er vanligvis referert til som «den nye verden,» den vestre hemisfære. Nord-Amerikas eneste landskobling er til Sør-Amerika. Folk flest ser Mellom-Amerika som et subkontinent eller region tilhørende Nord-Amerika. I Nord-Amerika finner man to av verdens rikeste land; USA og Canada.

 

<bilde>

Det grønne er Nord-Amerika.

 

Kilder.

Jeg har funnet informasjonen på internett (wikipedia blant annet), og i leksikon.

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst