Doping

Oppgaven tar for seg dopingens historie, definisjon, typer medikamenter samt brukere. Oversiktlig og grei.

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2003.03.17
Tema
Doping

Innholdsfortegnelse:

 

Innledning. 1

Hva er doping?. 1

Dopingen i historien. 1

Typer doping. 2

Hvem bruker/brukte doping?. 3

Etterord. 4

 

Innledning

Vi valgte å fordype oss i emnet doping fordi vi er veldig sportsinteresserte, og debatten rundt doping innen idrett har blusset opp noe voldsomt den siste tiden. Bruk av doping er det samme som at en starter fem meter foran konkurrentene på en hundremeter, noe som er totalt feil.

Stadig flere toppidrettsutøvere tester positivt på doping. Doping er det samme som juks, og denne formen for juks er etter hvert blitt et problem innen idretten. Gjennom denne oppgaven skal vi forsøke å belyse det nevnte temaet fra forskjellige sider.

 

Hva er doping?

Doping er når en idrettsutøver bevisst bruker enhver form for inntak av medikamenter, eller bruk av andre metoder med det formål å bedre sin egen konkurransedyktighet og prestasjon på en kunstig måte.

 

Den mest vanlige formen for doping er anabole steroider som er kunstige hormonpreparater og har det formål å øke muskelmassen og gi større kraft. Bloddoping er blitt mer og mer populært, særlig fordi at sjansen for å oppdage denne formen for doping er vanskelig.

 

Dopingen i historien

Alt har sin historie. Dopingen også. Dette er ikke noe nytt fenomen, og for ca. 5000 år siden lagde kineserne ekstrakter av ma huang -planten for å styrke hjertet og for å øke blodomløpet. Det midlet som de da faktisk fant var efedrin, som er velkjent i moderne doping. I Latin-Amerika har mange stimulerende stoffer vært i bruk. Te og kaffe, kokain og stoff ble brukt til å gjøre folk mer utholdende, og for å dempe sulten under lange marsjer.

 

Vestafrikanerne har brukt stoffene cola nitida og cola acuminata på den samme måten. I de fleste kulturer har folk lett etter og kjent til stoff som påvirker prestasjonsevnen og måten kroppen virker på. Selvsagt farlig, men hvem visste det for mange hundre år siden? Stoff ble dessuten brukt i idrett på et tidlig tidspunkt, med viten om at det skulle øke prestasjonsevnen. Det har blitt fortalt at på slutten av det tredje århundret prøvde deltagerne å øke sin egen prestasjonsevnen med all slags midler.

Moderne idrett eller sport utviklet seg raskt omkring det forrige århundre. Ikke lenge etter fant man det første påviselige bruk av dopingmidler. En bokser fra England hadde brukt ulovlige midler i ringen.

Kanalsvømmerne i Amsterdam brukte dopingmiddelet i hvertfall så tidlig som i 1865, og da seksdagersrittet på sykkel startet i 1879 kom ulike preparater i bruk mellom de forskjellige nasjonene. Franske sykkelryttere brukte blandinger med koffein, mens belgierne brukte sukker oppløst i eter, og andre benyttet seg av alkoholholdige drikker for å øke utholdenheten.

 

Snart kom det som hadde ligget i luften lenge, det første dødsfallet innen sykkelsporten forårsaket av doping kom i 1886 etter at den engelske rytteren Linton døde under et løp mellom Paris og Bordeaux. Han hadde tatt for mye trimetyl, og døde av den grunn. Det er verdt å merke seg at doping fortsatt er svært utbredt innen den profesjonelle sykkelsporten den dag i dag, omkring hundre år etter.

Boksing og hestesport er andre idrettsgrener der doping tidlig ble benyttet. Doping av hester er kjent fra ulike tidsepoker og kulturer. PÅ 1500-tallet brukte ridderne å dope hestene sine før de dro i slag, med den virkning at hesten skulle bære dem mye lengre.

 

Doping kan brukes til å bedre sin egen prestasjonsevne, men en form for doping som ikke er blitt noe spesielt belyst er paradoping. Paradoping er det motsatte av doping, og blir brukt til å sette ned motstanderen sin prestasjonsevne. I 1910 mente en bokser etter at han hadde blitt slått ned i ringen at teen han hadde blitt servert før kampen hadde blitt tilsatt doping med negativ virkning.

Utover det 20. århundre spredde doping seg til stadig nye idretter. Nye stoff er blitt utviklet og tatt i bruk. Hormonpreparater har særlig fått en ny dimensjon den siste tida, men det aller siste skuddet på treet er en doping form som skal skjule andre doping midler! Dette ble den russiske langrennsløperen Ljubov Jegorova ble tatt for under ski-VM i Trondheim i 1997.

 

Typer doping.

Det finnes veldig mange forskjellige typer doping. Noen har liten virkning og er omtrent ufarlige, mens andre kan føre til kroniske lidelser eller død. Her skal jeg ta for meg de mest vanlige dopingmetodene.

Stimulantia: Utholdenheten økes gjennom å undertrykke kroppens naturlige varslingssystemer ved fysiske overanstrengelser. Stoffet har medikamenter som har effekt på hjerte/karsystemet og lungene som for eksempel efedrin og adrenalin. Resultatet blir økt blodtrykk, hurtigere hjertefrekvens og økt blodgjennomstrømning , samt utvidelse av luftrørene med mulighet for økt gassutveksling i lungene. Dette middelet anvendes klinisk ved akutte og kraftige allergiske reaksjoner, hjertestans, astma og enkelte kroniske lungelidelser. Enhver medalje har sin bakside. Det samme stoffet gir hjertebank, økt svettetendens. munntørrhet, vannlatingsproblemer, rastløshet og uro. Brukeren kan også få en voldsom aggressivitet og voldelig adferd. På toppen av alt dette kan en også bli plaget av paranoia, forfølgelsesvanvidd.

 

Anabole steroider: Testosteron er det mannlige kjønnshormonet, og dette blir tilført kroppen for å oppnå økt muskelmasse, og for å beholde opparbeidet muskelmasse under frivillig eller ufrivillig vektreduksjon. Det er også mulig at stoffet blir brukt for å få økt aggresjon. Hvis en kvinne benytter seg av et mannlig kjønnshormon kan en tenke seg til hva som vil skje. Kvinnen vil sakte men sikkert bli mer og mer maskulin, og til slutt være mann! Dypere stemme, vekst av klitoris, minskende bryster, menstruasjonsproblemer og håravfall er vanlige plager som følge av anabole steroider hos kvinnen. Men det har sin negativ virkning på det andre kjønnet også; økt aggresjon, hukommelsestap, skrumpning av testikler med påfølgende impotens. Selvmordstanker, og angst er også vanlige plager.

 

Betablokker: Betablokker er det perfekte dopingmiddelet for skyttere og andre som driver med øvelser der konsentrasjonen er veldig viktig. Disse blokkene har nemlig den virkning at de gir nedsatt pulsfrekvens og senket uro i musklene. I klinikken blir disse først og fremst benyttet til blodtrykksbehandling og hjertekrampe(angina pectoris). Betablokkene er intet unntak, de har også sine bivirkninger. Søvnforstyrrelser, svimmelhet, kalde hender og føtter, og muskeltretthet er vanlige plager. Høyere doser kan føre til fullstendig blokkering av de normale impulsene i hjertemuskulaturen og en eventuell hjertestans.

 

Diuretika: Mange idrettsgrener er delt opp i vektklasser, og diuretika er et vanndrivende middel som benyttes for å minske kroppsvekten raskt før konkurranser. Dette kan også benyttes til å jukse ved en dopingkontroll da urinen blir tynnere, noe som minsker sjansene for at det blir funnet forbudte stoffer i urinen. Diuretika blir klinisk benyttet til behandling av for høyt blodtrykk, hjertesvikt og veskeansamlinger. Middelet regnes som trygt i små doser, mens høyere doser kan føre til ubalanse i kroppens salter og elektrolytter. Dødsfall er forekommet.

 

Peptide hormoner og tilsvarende: Disse demper irritasjonstilstander som senebetennelse og inflammasjoner i ledd. Motvirker også mekaniske hindringer og smerter ved slike tilstander. Et humant veksthormon benyttes alene eller sammen med insulin for å oppnå økt muskelmasse.

Bloddoping: Ved å tappe kroppen for ca. 1-1.5 l blod før en konkurranse, fryse den ned og sprøyte det inn i kroppen rett før konkurransen, får utøveren et voldsomt overskudd. I tiden mellom når blodet blir tappet og sprøytet inn igjen, har kroppen selv klart å produsere blod tilsvarende den gamle mengden. Så når blodet kommer inn igjen senere, er det et stort lager å ta fra, og prestasjonsevnen blir øket. Det er veldig vanskelig å oppdage bloddoping, og derfor benytter svært mange av jukserne denne formen.

 

Narkotika: Narkotika er først og fremst et problem i det vanlige samfunnet, men idretten er ikke helt ukjent med det heller. Her nytes medikamenter med en sterk smertelindring som morfin, petidin og kodein. Effekten skal være undertrykkelse av smerteresponsen ved direkte virkning på sentralnervesystemet. Dette blir også anvendt klinisk; ved sterke og akutte kroniske hjertetilstander, ved hjertesvikt og i lavere doser som et hostedempende medikament. Som kjent kan narkotika føre til avhengighet, og mange fine idrettsutøvere har gjennom tidene gått nedenom og under som følge av misbruk. Narkotiske stoffer som speed og extasy er et eks. På videreutvikling av smertelindrende og halusinasjonsgivende medikamenter. Extasy  er mest brukt i det såkalte Rave miljøet og gir økt selvfølelse, økt evne til sosial omgang og økt evne til åpenhet. Men resulterer i avslørende erkjennelser, depresjon, utmattelse osv.

 

Alkohol: Mange tror at idrettsutøvere verken drikker eller røyker. Det er helt feil. For alkohol er fult lovlig, men kan bare nytes i en viss tidsramme før konkurranse(12 timer).

 

Hvem bruker/brukte doping?

Egentlig ble ikke doping noe problem før 1950-åra. Da var det syklistene som var de verste, og jeg skal ikke si at det ikke er slik i dag. Det er fortsatt et utbredt dopingmiljø innen sykkelsporten, men flere idretter følger etter. I kulestøt er det et stort problem. Her benyttes anabole steroider for å øke muskelmassen, og når kvinner benytter seg ofte av dette er det umulig å se om det er en kvinne eller mann som er i aksjon. Unge, talentfulle utøvere har også lett for å ta i bruk ulovlige midler i kampen for å ta det siste skrittet mot toppen.

 

Den Argentinske fotballstjernen Diego Maradona er en av de mest omstridte fotballspillere i den moderne tidsalder. I 1991 ble han utestengt fra all idrett i tre år grunnet positiv dopingprøve. Heldigvis ble han klar til fotball VM i 1994, og ikke før han kom dit, testet han igjen positivt på ulovlige dopingmidler. Denne gang var nesa hans full av efedrin, et helt vanlig middel som finnes på de fleste nesesprayer. Han måtte igjen sone, og har i det siste vært plaget med narkotika problemer.

En annen berømt dopingtatt idrettsutøver er sprinteren Ben Johnson fra Canada. Han løp inn til tiden 9.9 på hundremeter (ny verdensrekord den gang) under sommer OL i Seoul i 1998. Også han ble tatt for juks.

 

Under de kinesiske leker oktober 1997 sjokkerte kinesiske damer den internasjonale sportsverden. Da lekene startet hadde kina ingen på topp 30 på 1.500m. Da lekene var ferdige satt kina på 9 av de første 10 plassene. På 5.000m hadde tre kinesiske damer slått verdensrekorden. På 10.000m satt igjen kina med 9 løpere innen de 10 beste der også. Mange av disse løperne var ikke over 16år.

Tour de France 98 ble ikke husket for sportslige prestasjoner, men for den dopingskandalen som rammet den. Det hele startet i Irland hvor prologen skulle kjøres. Da en av Festinas biler skulle gjennom tollen, ble de stoppet med ett last full av dopingstoffer. Festinas ble senere tatt ut av Tour’en. Som følger av denne skandalen tilstod Alex Zulle, Laurent Brochard og Armin Meier bruk av doping.

 

Etterord

Mange utøvere som bruker doping for å forbedre prestasjonen sin blir tatt. Det er enda flere som ikke blir det, og jeg håper vi klarer å få ryddet vekk juksemidlene. Det blir satt i gang større og nøyaktigere dopingkontroller. Jukserne lever farlig. Snart vil alle bli hentet inn, eller…

Det som også kan skje er at doping blir lovlig. Ja, faktisk lovlig. Idretten blir en ting der all gleden skal gå til publikum. Utøverne blir folk som blir laget for idrett, men når som helst kan sprekke. Men det er faktisk på gang. - Når gleden ved idrett blir borte, bør en slutte, sier noen. Hadde det bare vært slik. For idretten blir mer og mer alvorlig. Og når gleden ved å trene blir borte er veien kort til doping og andre juksemidler. - Uten trening intet resultat, heter det. Slik blir det ikke med doping. Da kommer resultatene av seg selv, men gleden blir altså borte.

Doping har en større betydning enn mange tror.......

 

Skrevet av Gianni, Steven, Kim og Dan Inge

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst