Elvis Aron Presley

Særoppgave om Elvis sitt liv og hans karriere.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.01.15
Tema
Rock

Barndom

Den 8. januar, 1935 ble Elvis og hans dødfødte bror Jessie Garon født av Gladys Presley. Hun og mannen, Vernon Presley, bodde i et lite toroms hus i Tupelo, Mississippi. De var veldig fattige, men gjorde sitt beste for å ta vare på Elvis. På ti årsbursdagen, fikk Elvis sin første gitar. Den kostet rundt 100 kr. Et par år senere, i 1948, flyttet den lille familien til Memphis. Der oppsøkte han i musikalske miljøer og ble interessert i musikk. Da Elvis gikk i kirken, hørte han på gospel, og på gata ble han inspirert av Rythem & Blues. Denne kombinasjonen viste seg å være veldig godt likt.

Slik startet karrieren

Slik startet karrieren I 1953 lagde Elvis sin første plate. Den het "My happiness", og ble ikke utgitt. Han gav den til moren sin i bursdagspresang.

Ett år senere spilte han inn sin første studioplate. Den hadde to sanger. "That’s All Right" og "Blue Moon of Kentucky". Denne plata solgte 20 000 eksemplarer, og i 1955 gav Phillips ut en rekke innspillinger med Elvis. "Good rockin’ tonight", "Milkcow blues boogie" og "Baby let’s play house" var noen av de.

De fleste platene hadde en blueslåt, og en countrylåt på skiva. I countrykretser ble den nye musikkstilen sett på som en ny og ungdommelig videreutvikling av "honky-tonk". Stilen ble kalt "rockabilly", og var en blanding mellom hillbilly og "black rocking music". Dette ble en aggressiv musikkstil som særlig bredte seg blant ungdommer.

Gjennombruddet

Etter at Sam Phillips solgte kontrakten sin med Elvis til RCA-Victor, for 35 000 dollar (samt en rosa Cadillac til Elvis), fikk han sitt virkelige gjennombrudd. Det kommende idolet gav ut sju singler i en liten tidsperiode, og var nr. 1 på hit listene. Han hadde allerede klart å selge åtte millioner plater, og Elvis ble nå kalt "The King of Rock’n’roll".

Gjennombrudd på TV-skjermen

Mens singelen "Heartbreak Hotel" var på listene, gjorde Elvis sin første TV-opptreden. Reaksjonen på dansinga til Elvis var ikke positive. Særlig ikke blant voksene. Derfor ville ikke den kjente programlederen, Ed Sullivan, ha Elvis på showet sitt, "Saturday Night Live". Han ombestemte seg raskt da en konkurrerende Tv-stasjon engasjerte Presley og dermed redusere Sullivans seertall. Kamerafolkene på "Saturday Night Live" fikk streng beskjed om å filme Elvis fra hoftene og opp.

Presley var den første artisten som gjorde sitt gjennombrudd gjennom TV-skjermen. Med unntak av en konsert i Canada i 1957, opptrådte Elvis bare i USA. I Sovjetunionen var platene hans ulovlige, og ble solgt på svartemarkedet i Leningrad for 50 rubler.

Mars i 1957 kjøpte Elvis Graceland til seg selv, foreldrene og bestemora si. I april flyttet de inn.

Filmkarriere

Siden Elvis skulle i militæret, startet teamet rundt ham en offensiv. Det ble laget fire filmer med Elvis innen 1958. "Love me Tender" 1957, "Loving you" 1957, "Jailhouse Rock" 1957 og "King Creole". Ingen av filmene ble kritikersuksesser, men "Love me Tender" var den som fikk noenlunde hederlig omtale.

Alle filmene slo an blant fansen, og de ble fulgt opp med plater som solgte veldig godt. Elvis var med i til sammen 33 filmer. Alle var typiske Hollywood-filmer. Tynne historier, men det store var å vise Elvis i ulike situasjoner, særlig med vakre damer.

Militæret

"Det er en plikt som må oppfylles, og jeg akter å gjøre det. Det jeg ikke liker med dette er at jeg må reise fra mamma. Hun har alltid vært gromjenta mi." Slik uttalte Elvis seg til pressen før han dro til militærtjeneste. Fansen og ikke minst militæret ble overrasket over folkeheltens beslutning. Han måtte be om utsettelse for å gjøre ferdig filmen "King Creol". Den 29. mars kom folkehelten til Fort Hood, Texas. Der fikk han litt grunnopplæring, og etter seks måneder dro han til Vest-Tyskland. Han "jobbet" for USA i Vest-Tyskland i ca. to år med soldatnummeret 53310761.

Familieliv

I august 1958 ble Gladys, mora til Elvis, syk og lagt inn på sykehuset. Elvis fikk besøkt mammaen sin, men den 14. august døde hun. "Alle er glad i moren sin, men jeg var enebarn og moren min var alltid sammen med meg, i hele mitt liv. Det var som å miste en venn, en kamerat, en å snakke med." Dette sa en sørgende og ulykkelig Elvis Presley til pressen etter morens død. Hun ble bare 46 år og ligger begravet på Forest Hill gravplass. Elvis ble aldri den samme etter morens død.

Deretter dro han tilbake til Vest-Tyskland, og på en fest i november 1959, traff Rock ’n’ rollkongen Priscilla Beaulieu. De giftet seg ikke før i 1967. Året etterpå fikk ekteparet sitt eneste barn, Lisa Marie Presley.

På begynnelsen av 70-tallet begynte avisene å spekulere i ekteskapsproblemer. Elvis hadde begynt å treffe en annen kvinne, Linda Thompson, som ble hans faste venninne fram til 1976. I oktober 1973 innvilget retten skilsmisse mellom Elvis og Priscilla. Datteren ble boende hos sin mor, mens rockekongen fikk besøksrett.

Ny stil

Etter militærtjenesten kom Elvis tilbake som en stor helt. Han hadde ikke blitt glemt av fansen. I alle aviser kunne man lese om hjemkomsten og hvordan han satte pris på å være hjemme i sitt kjære hjem, Graceland.

Forventningene var enorme, og den neste singelen hans hadde fått 1 million forhåndsbestillinger - uten at det var bestemt hva han skulle spille inn. I denne perioden samarbeidet han med kjente musikere som Chet Atkins, Steve Scoles, Floyd Cramer og gospelgruppen "The Jordanaires". I 1960 kom han ut med platen "GI Blues", som var musikk til filmen med det samme navnet. Den var hans største suksess på de kjente "Billboard-hitlistene". Den lå som nummer 1 i 111 uker!

Produktet Elvis

I de neste fire årene var Elvis stjernen i flere filmer, som selvfølgelig ble fulgt opp med soundtracks. Noen av dem gjorde det bra, særlig de med "Hollywood-oppskrift". Musikken til filmene lå fra 5. plass og oppover, men det gikk i bølger. Han ble nok utnyttet av manageren, og brukt som en "pengemaskin".

I 1964 gjorde "The Beatles" sin første opptreden i showet til Ed Sullivan, og USA var klare for "Beatlemania". Elvis ble frustrert og lei av å lage filmer, men fortsatte. (Med å lage filmer).

Pengebruk

Elvis sitt pengebruk var enormt. De ti siste årene han levde, ble det sagt at han hadde gitt bort biler til ca. 1 million dollar, kjøpt en Convair 880 for 1 million dollar og brukt enda 750 000 dollar på å ominnrede det. Han hadde i tillegg til dette gitt musikerne og manageren hvert sitt fly. Det ble sagt at manageren en gang gav tilbake flyet fordi Elvis hadde overtrukket kontoen.

Elvis var en gavmild mann, og en gang gav han bort en bil til en fremmed kvinne. Hun sto og beundret bilen til Elvis, og så sa han: "Den bilen kan du nok ikke få, men du kan velge deg en i butikken der borte!" Så fikk damen velge seg en bil som hun fikk, pluss penger til klær. Han gav også to politikonstabler en bil hver etter at de hadde hjulpet ham. På en TV-kanal var det en reporter som sa: "Hvis du ser på nå Elvis, så hadde ikke jeg hatt noe imot en Cadillac heller!" Det var en spøk, men neste dag sto det en Cadillac utenfor TV-studioet.

Mat- og pilleproblemer

Elvis var glad i mat, særlig "junk food". Han ble etter hvert overvektig og spiste mat med alt for mange kalorier. Doktoren til Elvis hadde fortalt noen at rockestjernen var vill etter all usunn mat. Hvis han ba om en hamburger og pommes frites, sendte kokkene opp mat til seks! Enda det var meningen at Elvis skulle ha en spesiell diett, smuglet vennene hans opp usunn mat til ham.

Han hadde også problemer med piller. Disse klarte han seg ikke uten. En gang rådet tre personer Elvis om å dra til en klinikk i San Diego, for å bli kvitt pillemisbruket. Elvis nektet for at han hadde noen problemer, og pillene var medikamenter i hans øyne. Han ble også ergelig når noen antydet at han hadde problemer. Sangeren var imot heroin og marihuana, og han drakk sjelden. Elvis ble etter hvert mer og mer avhengig av oppfriskende eller beroligende medikamenter. Selv om Elvis var en offentlig person, ble pilleforbruket nesten aldri nevnt i noen avis. Grunnen til dette var at de som arbeidet på Graceland var veldig diskrete og sa ikke et ord om det som foregikk bak de høye murene på eiendommen.

Slutten

Den siste konserten til Elvis var i Indianapolis den 28. juni, 1977. Etter den dro han hjem til Graceland, og gledet seg til han skulle få treffe Lisa Marie. Den 7. august leide den glade pappaen en hel fornøyelsespark som han, datteren, kjæresten Ginger Alden og ca. 15 andre hadde det moro i. Den 15. august dro Lisa Marie hjem til moren i California, mens Elvis skulle på turne. Den siste dagen lekte Elvis med henne i flere timer. Dagen etter, tirsdag 16. august kl 14.30 fant Ginger Elvis på badegulvet, bevisstløs. Hun tilkalte Dr. Nichopoulos og Joe Esposito som begge var i huset. De gav Elvis munn til munn-behandling, men det nyttet ikke. Senere, kl 15.30 ble Elvis Aaron Presley erklært død.

Det spekuleres i om Elvis fortsatt lever, og på internett kan man lese folks teorier om han lever og om hvor han evt. er. Det er også mange myter om Elvis.

Elvis nå

Nå er Graceland åpen for offentligheten, det er veldig lange køer, men hvis man er en Elvis-fan så er det vel verdt det? Man kan også få se inne i huset der Elvis bodde sammen familien sin i starten av livet sitt. Elvis er husket som en dyktig artist og musikker. Ut i fra det jeg har lest var han omtenksom. Han tok vare på foreldrene og vennene sine. Det kan virke som han hadde et tungt og vanskelig liv.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst