Gresk mytologi

Avsluttende Hellas-prosjekt.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.06.22

Innholdsfortegnelse:

- Hva er gresk mytologi og hvem tror på det?

- Hvor kommer gudene inn i bildet?

- Finnes det likheter med romersk eller norrøn mytologi?

- Zevs (gudenes far, lederen, respektert)

- Hera (ekteskapet, familien, sjalusi)

- Athene (fornuft og disiplin)

- Poseidon (likemann til Zevs)

- Apollon (vitenskap og kunst)

- Artemis (jaktgudinnen)

- Afrodite (kjærlighet)

- Hestia (ildgudinnen)

- Demeter (korn og fruktbarhet)

- Hermes (budbringer, gud for veifarende)

- Ares (ufredens gud, krigsguden)

- Hefaistos (smed og vulkan gud)

- Helter og dødelige

- Monstre, titaner, kjemper og giganter

- Andre skapninger og de ni musene

- Avslutningsord, ”Oppslagsverk”

- Kilder

 

Innledning:

Jeg skal skrive litt om gresk mytologi i denne oppgaven om Hellas.

 

Da jeg først begynte å tenke over hva jeg hadde begitt meg ut på, fikk jeg nesten sjokk av alt jeg måtte lære meg. Det var så mye informasjon, så det var bare å røske ut det som var best.

 

Vi fikk heller ikke mye tid til å jobbe med prosjektet, så det kan hende at noe er skrevet litt slurvete, men jeg har stort sett gjort mitt aller beste for at leseren ikke skal bli utslitt.

Jeg har bestemt at jeg skal fortelle litt om gudene, ikke så mange myter. Det er gudene jeg interesserer meg mest for, og Olympen.

 

Det kommer til å være en del ord som ikke er så lett å forstå, fremmedord, og da har jeg satt opp en ordliste helt bakerst i heftet. Bruk den flittig!

 

Gresk kultur skulle jeg også ha litt om, men det ble litt liten tid til det, så jeg sløyfet det. Jeg vil heller skrive litt mer utfyllende om guder og andre skapninger.

 

Hvis du er i tvil om hva en gud er, så er det en guddommelig skapning du tilber og ofrer til. Man tenker kanskje ikke så mye over det i dag, men før i tiden (lenge f.Kr.) levde folk av å ofre til guder. De slaktet dyr og da dem til gudene for å tilfredsstille dem slik at menneskene skulle få et fredfullt liv.

 

Vi ser på dem som dumme og uvitende, men saken er at de ikke visste bedre. De var jo mennesker som oss, med like egenskaper som oss andre.

 

Du må ikke tro at de manglet hjerne eller noe sånt. Hadde de levd her i dag, ville de nok ha vært like smarte som oss andre.

 

Oldtidens mennesker hadde ikke TV, data eller MSN, de levde et enkelt liv med ingen bekymringer. De trodde også at jorda var flat, for hvem hadde vel hørt om teleskop, globus eller satellitter?

 

Men nå skal jeg ikke skrive meg helt bort, les heller det jeg har skrevet om de greske gudene og mytene!

 

Håper du liker det, Enjoy!

 

Hva er gresk mytologi?

Ordet «mytologi» eller «myte» betyr sagn, historie eller fortelling. En myte er noe man sier har skjedd før i tiden. Den trenger ikke nødvendigvis å være sann, men kan være en skrøne. Det er ikke alt som er like troverdig som det andre, så det regner vi med ikke er sant.

 

Mytologien eksisterte lenge før Jesu tid, og regnes med å være en av de eldste. Troen går ut på å tilbe guder som har spesialisert seg på ett område og har ett bestemt budskap.

 

Før i tiden, og kanskje også i dag, tilba mennesker de gudene de trengte hjelp av. Hadde de problemer med kjærligheten kontaktet de kjærlighetsguden, ville man ha et godt ekteskap eller få barn måtte man bare tilkalle fruktbarhet- og ekteskapsgudinnen.

 

Det hadde aldri falt grekerne inn at dette bare var tull og tøys. Folk hadde ikke bevis på at det var guder der, men mange sa de hadde sett gudene åpenbare seg for dem. Folk trodde jo på det som ble sagt hvis det var mange som sa det. Da måtte det jo være sant.

 

Som da de ble fortalt om Kaos som var tomrommet før alt liv og eksistens. Kaos kan ikke sammenlignes med skapelsen, men med en start, mørket og tomrommet. Han var dette ”noe” som alltid hadde vært der. Ingen visste hvordan og når han ble skapt og av hvem, men de bare visste at han var der.

 

Hvorfor ikke tro på at det Kaos som skapte verden i stedet for Gud? Det stilles samme spørsmål om den kristne guden. Hvor kom han fra og når ble han skapt? Alt måtte jo ha startet en eller annen gang. Hva var det før alt liv? Hvor lenge vil det ta før verdensundergang (dommedag) kommer?

 

Det er fortsatt mange løse tanker om dette, og det er 100 % umulig å finne noe svar på disse spørsmålene. Ikke hadde grekerne svaret på dette heller, men trengte de virkelig det? Ingen andre hadde det.

 

Selv om ingen noen gang vil klare å finne ut hvordan verden ble skapt, hadde den greske mytologien denne teorien:

 

<bilde>
Før alt liv var det bare Kaos. Kaos var mørket og fylte det tomrommet som var før planetene, stjernene og asteroidene ble skapt. Han var den første guden, men kunne ikke sammenlignes med guden som hadde skapt alt, han var bare den første skapte guden.

 

Kaos var verken mann eller kvinne, men uendelig fruktbar. Han var den eneste av gudene som ikke var personifisert. Han skapte selv og fødte sine etterkommere. Disse ble også guder.

 

De første gudene hadde alle fått sin oppgave, nemlig å danne en verden til menneskene. Barna, Erebos (mørket), Nyx (natten) og Gaia (moder jord) skapte hver det de stod for.

 

Kaos fødte også flere barn som ga grunnlag for de andre egenskapene i verden. Ikke så lenge etter fantes det elver og trær, dyr og mennesker på jorda. Og det fantes stjerner, stjernebilder og andre planeter.

 

Hvor kommer gudene inn i bildet?

Det fantes guder som Uranus, Themis, Kronos og Rhea. De var alle barn av de første gudene, de lagde verden og skapte livet.

 

Kronos og Rhea skapte igjen guder som: Zevs, Hera, Poseidon, Athene, Apollon, Artemis, Afrodite, Demeter, Ares, Hefaistos, Hermes og Hestia (som kalles de olympiske gudene).

 

De olympiske gudene holdt til på Olympia-toppen, derav navnet. De blir regnet som de viktigste gudene, men var ikke de største. Jeg skal fortelle litt mer om hver av dem etterpå. Det var 12 guder der til sammen, 6 kvinner og 6 menn.

 

Gudeverdenen ble skildret i dikt og fortellinger. Det fantes ingen hellige skrifter slik som det er i mange andre religioner.

 

Diktene var felleseie for grekerne og det ble lagt mest vekt på gudinnene og kvinner. Kvinnene stod sentralt, dette var nok på grunn av deres evne til å føde. Mannen var ikke udugelig, men heller sterk og hjelpende.

 

Det er faktisk forsket på og funnet ut at i før-gresk tid var det kvinnene som dominerte. Det høres sikkert rart ut i dag siden vi er vant til det motsatte. Men på den tiden var det normalt med av mannen var den underlegne.

 

Mengden av kvinnestatuer og symboler overgår mengden av mennenes. Likevel var det ingen av dem som hadde mer makt, det var bare det at kvinnene ble mer satt pris på.

 

Grekerne var sterkt religiøse! Og de mente at selv om gudene var større og mektigere enn menneskene (de dødelige), oppførte de seg veldig likt. De gråt, lo, giftet seg, fikk barn og kunne lese en bok.

 

De drakk vin og spiste den samme maten som menneskene. Gudene var også kunstneriske og hadde sansen for litteratur, musikk, teater og kunst. Dette var det de ni musene som sørget for. Disse var alle underordnede gudinner av Zevs. Mer om de ni musene (ikke musJ!) kommer vi til litt seinere.

 

Underverdenen og herskeren i dødsriket ble kalt Hades. Ingen visste hvor det lå, men det måtte være et mørk og trist sted. Det blir vel det samme som helvete, selv om det ikke forbindes med varme.

 

Alle de døde sjelene kommer til ham, og svømmer rundt i en endeløs sjø av andre sjeler. Hades tar imot de døde, og kan klare å drepe selv. Han var en slu person, som var bror av Zevs og Hera.

 

Mange mener han ble kastet ut av Olympen fordi han var for slem. Hadde han vært en av de olympiske gudene, ville han vært den 13. guden. Og som alle vet er jo 13 ulykkestallet.

 

Det finnes 12 måneder, 12 stjernetegn og 12 timer på en klokke. Er det da ikke logisk at den 13. og ikke fullt så snille guden skulle bli kastet ut av Olympen? Vel, ikke vet jeg, men det er enda en myte som har blitt fortalt.

 

Inngangen til Hades voktes av en stor, glefsende hund med tre hoder (den kan du se på Herkules-filmen). Mange sjeler må også arbeide, og bli staffet for sine handlinger.

 

Hades blir ofte nevnt som Pluto i romersk mytologi. De er begge underverdenens hersker og står for mye vondt og sorg.

 

Det fantes også en del mindre guder, om de var tjenere eller hjelpere vet vi ikke, men dette var guder som; Themis, Metis, Dionysos, Pan, Hebe, Ilythia, Iris og Asklepios.

 

Gudene var enten gode eller onde. Som sagt var de som mennesker flest. De bestemte over menneskene og det var de som lagde dem også.

 

Gudene fikk barn med hverandre og skapte også mennesker. Disse ungene kunne bli guder slik som dem selv, halvguder (halvt gud, halvt menneske), dødelige (menneske), titaner/giganter (kjempe), helter (mellomledd mellom gudene og menneskene), muser og monstre.

 

Den første kvinnen på jorden het Pandora. Ingen er sikker på hvilken gud som skapte henne, men noen mener at hun ble laget av Hefaistos (olympisk gud), mens andre mener brødrene, Promotheus og Epimethus var foreldrene.

 

Pandora ble skapt av leire og får alle mulige egenskaper som intelligens, skjønnhet, overtalelsesevne, styrke, nysgjerrighet og praktfulhet. For ikke å glemme stolthet, trofasthet og vilje.

 

Hun hadde alle egenskaper en kvinne skulle ha, og det er derfor hun har fått navnet sitt som betyr ”hun som har alle egenskaper”.

 

Zevs ga Hefaistos oppgaven om å lage en kvinne, siden Epimethus hadde sviktet ved å ta den hellige ilden i Olympen for å gi den til menneskene. Den hellige ilden brant for evig og alltid, og skulle gi gudene varme og lys. Zevs ble sint og la en utspekulert plan.

 

Halvguder var en slags blanding mellom gud og menneske. Hvordan de ble skapt vet ingen, men de ble født slik. Alle sies å være født av en gud.

 

Halvgudene var som oftest mer dødelig enn udødelig, og levde kun et ”kort” liv som vanlige folk flest. Det sies at dette var forløperne for menneskene (dvs. at det først ble født halvguder, som igjen fødte menneskene).

 

Heltene var heller ikke som gudene, de var dødelige og var til for å beskytte gudene og menneskene. De var også et slags medium mellom de dødelige og de udødelige.

 

Den guden som hadde mest kontakt med heltene var Hera. «Helt» betyr «Hero» på latin. Dette på grunn av gudinnen, Hera.

 

En av de mest kjente og populære heltene var Herakles/Herkules. Som det kommer mye mer om etterpå.

 

Gaia (moder jord) var den første gudinnen som ble skapt av Kaos. Hun var mor til mange barn og støttet dem alle. Den første hun fødte var Uranus (himmelen). Hun var ikke bare mor for gudene, men for titanerne, monstre og andre rare skapninger.

 

Monstre og uhyrer ble skapt av kroppen hennes. Gaia ville være på parti med alle barna sine, selv om de mellom seg kranglet om hvem som hadde mest makt.

 

Gaia og Uranus (som var hennes sønn) giftet seg og skapte titanerne sammen.

Etter dette ble det skapt uendelig med guder, og alle gudene hadde innviklede navn. J Hehe…

 

Troen på et liv etter døden var ikke veldig utbredt. Men man skulle uansett leve et behagelig liv den tiden man hadde på jorda.

 

Jeg kan ikke forestille meg hvordan folk på den tiden levde, hva de tenkte, sa og opplevde. Tenk deg at folk gikk rundt og var redd for at gudene skulle drepe deg fordi du hadde gjort noe slemt!

 

Finnes det likheter med romersk eller norrøn mytologi?

Uansett om mytologien er norrøn, romersk eller gresk har den vært med å påvirke hverdagen vår den dag i dag. For eksempel:

 

Har du hørt om «Tor med hammeren»? Det kommer fra norrøn mytologi.

 

Hver gang det tordner er det Tor som hamrer løs med hammeren sin. Var dette for å straffe og skremme menneskene? Det var det myten forteller i alle fall.

 

De forskjellige mytologiene har ofte samme likhetstrekk; Romerne mente at de første gudene var Tellus (moder jord), Uranus, Saturnus, Pluto, Juno, Jupiter, Apollo, Mars, Merkurius, Venus, Amor, Janus og Neptunus.

 

Den romerske mytologien stammer faktisk fra den greske og den etruriske mytologien. Troen er bare litt fiksa på, og ligner mye. Det er derfor det er mange som tar feil av dem og tror det er en stor mytologi.

 

Men den romerske mytologien holdte til i Roma i Italia, mens den greske holdt til i Hellas / Grekenland.

 

Konklusjonen er vel at likhetene er at de alle tilba guder, holdt ofringer og mente gudene hadde en eller annen form for innflytelse på dem. ”Å, så dumme de er” tenker du sikkert, men de visste jo ikke bedre, stakkars.

 

De hadde forskjellige guder, men de kunne sammenlignes med hverandre. De stod for det samme budskapet og menneskene så opp til dem.

 

Mytologienes opprinnelse er litt uklare, men man regner med at de ble etablert ca 750 år f.Kr.

Gudene bodde på et fjell, litt langt fra menneskene.

 

Den norrøne mytologien mener jo at menneskene bor i Midtgard og gudene i Asgard. Her bor gudene høyere oppe enn menneskene, kanskje som et tegn på at de var verdt mer og var edle. Denne boplassen for gudene ble ofte omtalt som ”Nordens Olympia”.

 

De fleste av mytene er lange, noen er korte. Historiene henger sammen og det skildres om tap og nederlag.

 

Mens så er det også noen som mener at det var Zevs som med sine mange elskerinner var med å skapte mange av de olympiske gudene og gudinnene. Men det vet ingen, for alt vi vet er det bare myter alt sammen.

 

Hvem vet vel om dette har vært sant? Man har jo ingen bevis for at gudene en gang har levd! Det er opp til enkelt mennesket å bestemme hva en vil tro på, og det er også mange den dag i dag som tror på disse gudene.

 

De føler seg inspirert og forstått. Er de gale eller er de klar over at slike myter og historier som oftest bare er oppspinn? Vel, ikke døm folk før de har fortalt hva de mener og tror. Selv om mye av dette kanskje ikke er sant, merk dere kanskje, så er det uansett interessant, inspirerende og litt rørende å lese om.

 

At folk tror så mye på en ting, betyr bare at de legger hele sitt hjerte til noe og mener det er godt. Og det, det er inspirerende det!

 

Zevs – Gudenes konge og far

 

Stikkord:

♥      Gudenes far.

♥      Menneskenes far.

♥      Udødelig gud.

♥      Holdt til i Olympen (kongen).

♥      Ble født på Kreta.

♥      Sønn av Kronos og Rhea.

♥      Respektert, lederen, beundret.

♥      Herren over himmel og jord.

♥      Våpen; torden og lynnedslag.

♥      ”Stor sjarmør”.

♥      Gift med Hera, sjalu kone.

♥      Fikk mange barn.

♥      Elskerinner; Maia, Semele, Leto, Themis, Europa og andre guder/halvguder/muser/mennesker/helter.

 

Zevs var gift med sin vakre kone, Hera. Han hadde også mange damer på si. Dette likte ikke Hera, så hun forvandlet mange av disse til monstre, dyr og drepte dem.

 

Det er mange fortellinger om Zevs som beskytter Olympen mot de onde maktene. Som gudenes og menneskenes far og beskytter var det hans plikt å stå imot fiendene!

 

Zevs var ikke bare en hard mann, men også en myk mann som hadde sansen for en god flørt. Han hadde mange tusen elskerinner; guder, halvguder, mennesker, muser, helter og andre skapninger. Det at han forelsket seg lett, likte ikke Hera noe særlig.

 

Han drev ikke bare med flørting, men innledet ofte erotiske forhold til kvinnene. Dette førte til at han fikk en haug med barn, men han hadde ikke noe kontakt med dem.

 

Myte om Zevs:

”Da Europa var ute med sine venner, fikk Zevs øye på henne. Han ble bergtatt og ville få tak i henne. Han kledde seg da ut som en hvit okse og la seg ved hennes føtter. Europa begynte å leke med det store dyret. Hun satte seg på ryggen og oksen begynte å løpe av gårde. Europa ropte og skrek, men til ingen nytte. Oksen førte henne til øya Kreta.

 

Zevs og Europa fikk tre sønner; Den legendariske Minos, Den tapre Sarpedon og den rettferdige Radamanthes. Europa giftet seg med et menneske og hennes navn ga navn til vår verdensdel. Da Zevs kledde seg ut som oksen, forbinder alle han med stjernebildet ”Tyren”. Oksen steg opp til himmelen igjen og ble til stjernebildet.”

 

Hera – Ekteskap & familie-guden

 

Stikkord:

♥      Zevs høyt respekterte hustru.

♥      Gudinnen av ekteskapet og de gifte kvinnene.

♥      En av de olympiske gudene.

♥      Olympens førstedame / dronning.

♥      Medvirkning i mange greske myter.

♥      Hun oppfostret mange barn enn sine egne.

♥      Hun er den sjalue i ekteskapet.

♥      Hun staffer de som driver med utroskap.

♥      Bortførte, forvandlet of drepte Zevs mange elskerinner.

♥      Hyllet i hele Hellas.

♥      Beskytteren av byen Argos.

♥      Datter av Kronos og Rhea.

♥      Tilbedt av kvinnene.

♥      Hevnlysten og straffende.

♥      Forfulgte Herakles / Herkules.

 

Hera var gift med kongen Zevs. Deres forhold begynte mye før de giftet seg. De pleide å møtes i smug for foreldrene sine, de var elskere allerede da.

 

Mange tenker at siden de var søsken kunne de ikke ha et forhold til hverandre, men i gudeverdenen var alt lov. Kronos og Rhea likte lite at barna hadde et forhold til hverandre. Zevs hadde også til uvane at han hadde seg med mange andre kvinner, da ble Hera selvfølgelig sjalu! Hun straffer utroskap i forholdet og ekteskap.

 

Det finnes et tempel, kalt Hera-tempel, på øya Samos. Der kan du finne igjen ruiner av det Hera hadde etterlatt seg. Levninger av Hera. Tempelet ligger like ved byen Pytagorion.

 

Hera var en høy, myndig og fyldig dame. Hun var majestetisk skjønn og helt ubeskrivelig. Hun var opptatt av at ting ble gjort på en ordentlig måte. Sammen med Artemis hjalp hun ofte til med vanskelige fødsler.

 

Hun holdt ofte et granateple i hånden som et symbol på fruktbarhet. Hennes tre yndlings byer var Argos, Sparta og Mykene. Hennes hellige fugler var gjøken og påfuglen. Av romerne ble hun sett på som gudinnen Juno.

 

Liten myte om Hera:

”Man pleide å si at Melkeveiens opprinnelse kom fra Heras brystmelk. Melken ble sprutet ut over himmelen.”

 

Athene – Kunnskapens & visdommens gud

 

Stikkord:

♥      Gudinne for visdom og kunnskap.

♥      Den tredje olympiske guden.

♥      Ble født på en spesiell måte.

♥      Skulle være lik Zevs visdom og mot.

♥      Zevs og Metis var kjærester, ”fikk” Athene.

♥      Zevs følte seg truet av Metis budskap om å føde en datter som skulle være mye klokere enn han selv.

♥      Han slukte sin kjæreste og beordret Hefaistos til å kløve en øks i hans hode. Ut av skallen kom Athene.

♥      Hun stilte seg på siden til faren (Zevs) i krigen mot gigantene.

♥      Hun seiret over Egelados (jordskjelvsguden)

♥      Hun var svært klok og tenkte logisk og strategisk.

♥      Bestemte seg for å være ugift.

♥      Hun var beskytteren av byen, Athen.

 

Athene som var visdommens gudinne ble ofte avbildet sammen med en hane eller en ugle. Det var på grunn av disse dyrenes klokskap og skarpsindighet.

 

Krigførsel er også noe hun blir gjenkjent med, som Zevs høyre hånd. Hun ga også gode råd til grekerne i krig. Hun kombinerte fornuften og tapperheten og tenkte logisk og strategisk.

 

Hun var en beskytter for så mangt; åkerbruk, håndverk, vitenskap og kunst. I hele Athen ble hun hyllet! Av både kvinner og menn. Kvinnene kunne få hjelp av henne som fødselshjelper og for dette ble hun kalt «mor». Hun var også en mester i spinning, veving og brodering.

 

For å ære Athene ble det holdt en årlig fest for henne, Panathenae. Her ble det holdt hellige dyreofringer og prosesjoner. De vakreste av de unge jentene i byen ble plukket ut for å bære kurvene med de hellige gjenstandene under prosesjonen. Deres jomfrudom skulle sikre byens ofringer å bli godtatt av Athene.

 

Byen, Athen ble grunnlagt i urtiden av Kekrops fra Egypt.

 

Myte om Athene:

”I et tilfelle kranglet Athene og Poseidon om byen Athen. Hvem som skulle gi byen navn og sin beskyttelse. De bestemte seg for å gi byen en gave hver for å se hvem som vant.

 

Poseidon slo treforken sin i bakken og slik oppsto Akropolis-klippen. Athene hoppet da i bakken slik at et oliventre dukket opp. Treet var velsignet og et fredssymbol. De andre gudene ga Athene seieren.

 

Poseidon slo treforken sin i bakken og slik oppsto Akropolis-klippen. Athene hoppet da i bakken slik at et oliventre dukket opp. Treet var velsignet og et fredssymbol. De andre gudene ga Athene seieren.”

 

<bilde>
Poseidon – Likemann til Zevs

 

Stikkord:

♥      Han var guden som holdt til i vannet.

♥      Var ikke like glad, men egentlig litt ond.

♥      Fienden til Athene etter kampen om hvem som fikk være Athens beskytter og navngiver.

♥      Kunne styre vannet og bølgene.

♥      Lagde mye bølger når Zevs ga ham orde om det. Zevs kombinerte det med torden og lynnedslag.

♥      Båtene måtte ha et tegn på seg for å ikke synke til bunns, dette tegnet var Poseidons tegn.

♥      Hans symbol var en trefork i gull som kunne skille havet (sånn som Moses gjorde).

 

Poseidon holdt til i vannet og holdt alltid en trefork i hendene. Han passet på alle de sjøreisende og ga dem lykke når de skulle til sjøs.

 

Poseidon og Athene hadde en krangel og et veddemål om hvem av dem som klarte å kapre byen Athen. Og du kan jo gjette hvem som vant! Athene vant! Poseidon ble rasende og ble en bitter fiende mot Athene. Etter denne hendelsen, hadde de ikke snakket sammen og brutt all kontakt med hverandre.

 

Poseidon voldtok monsteret Medusa inne i Athenes tempel i Athen. Derfor ble tempelet vannhelliget.

 

Apollon – Kunst & vitenskapsguden

 

Stikkord:

♥      Apollon ble sett på som en lysgud og til slutt solgud.

♥      Var Artemis tvillingbror.

♥      Han var høy og vakker. Lignet på søsteren.

♥      Han hadde et nydelig varmt smil og strålende egenkaper.

♥      Han var vis og leste mye forskjellig litteratur.

♥      Han underviste de andre gudene i kunst og kultur.

♥      Han forsket mye på dyrearter og fant stadig opp noen nye.

♥      Han var ikke mye omtalt, men han var en klok og sjenerøs gud!

♥      Han elsket sin søster høyt, men hadde drømmer der han halshugde henne.

♥      Hadde et forhold til Hera sies det, men Hera fornektet dette sterkt.

 

Artemis – Jaktgudinnen

 

<bilde>
Stikkord:

♥      Datter av Zevs og Leto. Hun var Apollons tvillingsøster.

♥      Ble født noen minutter før Apollon.

♥      Hun så moren lide (hun var et menneske, fødte naturlig).

♥      Lindret de dødelige kvinnenes smerter og hjelpe til med fødsler.

♥      Evig jordmor.

♥      Hun lovet å ikke gifte seg.

♥      Ble gudinne for jakt og skoger. Levde sitt liv i naturen.

♥      Hun hadde god kontakt med noen nymfer ute i skogen.

♥      Disse hersket hun over.

♥      Hun tålte ikke mannlig selskap og kontakt (bare faren og brorens)

♥      Beskytteren av all kvinnelig arbeid og oppgaver.

♥      Klærne til de kvinnene som døde under fødselen skulle ofres til Artemis.

♥      Hun var ikke mor selv, men beskytteren av alt levende liv (både mennesker og dyr).

 

Artemis bar en fakkel i hånden og ble sett på som en månegudinne. Hun ble, som du sikkert har lagt merke til, hyllet og sett på som ganske mye forskjellig! Hun var veldig populær og folk så opp til henne. Hun var bestemt, målbevisst og ansvarsbevisst. Alt hun gjorde var å skape fred og harmoni!

 

Hun var en jomfruelig karakter; høy, vakker og lignet mye på sin bror. Hun hadde en kald og blek skjønnhet. Hun manglet brorens smil og egenskaper. Men så lenge hun var god innerst inne, var hun god i det hele tatt. Det var da altså hennes utseende som trakk litt ned.

 

Artemis var naturvant og holdt til i skogen sammen med vennene sine; dyrene og nymfene. Hun hersket over nymfene som kunne sammenlignes med alver/ feer og små mennesker. Disse kapningene levde i sjøen, på fjellet, i trær eller i havet.

 

Nymfene var fullt dødelige, men kunne leve et langt liv hvis de ikke ble utsatt for noe.

 

Afrodite - Kjærlighetsgudinnen

 

Stikkord:

♥      Sies å være datter av Zevs og Dione.

♥      Mens andre sier hun steg opp av bølgene og havets skum på øya Kypros.

♥      Hun var blendende vakker og ble forbundet med skjønnhet, yndighet og kjærlighet.

♥      Hun var romernes kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhetsgudinne.

♥      Het det samme i romersk mytologi.

♥      Hun skjenket skjønnhet og ekte kjærlighet.

♥      Hadde man problemer i kjærligheten tilba man Afrodite.

♥      Hun var selv vidunderlig vakker og ble kalt «Den søtt smilende».

♥      Hun var meget ettertraktet. Kjær og dyrket gudinne av de greske kvinnene.

♥      Var litt av en ”runnbrenner” som sin far.

 

<bilde>

 

Afrodite eide et fint belte, som ga skjønnhet, ynde og alle mulige egenskaper til hver av dem som brukte det. Hun brukte dette beltet hver dag og det gjorde henne uimotståelig. Hun hadde utallige forhold både på jorda, i havriket og i gudehimmelen. Kjærligheten hadde ingen grenser. Og det er kanskje derfor man har ordtaket, «I krig og kjærlighet er alt lov.»

 

Hun var gift med smedens gud, Hefaistos, men hadde et mye dypere forhold til Ares, krigsguden. Sammen hadde de Eros, som var guden for erotikk eller seksuell stimulanse (derav navnet). De hadde også mange andre barn. Men disse ble ikke kjent like godt.

 

Eros var Afrodites følgesvenn og fløy rundt og skjøt piler både her og der. Han hadde en blypil som gjorde slik at de som ble truffet med denne pilen fikk ulykkelig kjærlighet. Eros hadde også piler av gull som gjorde at enhver som ble truffet av disse fikk evig ekte kjærlighet og ble lykkelige.

 

Eros skånte heller ikke sin mor, hun ble truffet av pilene mange ganger! Man kunne sammenligne Eros med og Afrodite med den romerske guden Amor.

 

Afrodite blir ofte avbildet med en rose i hånden eller sammen med en av sine elskere. Hun ble sett på som en fruktbar og vakker gud. Hennes symboler var en due, en hare og en vakker svane. De skjønne rosene var hennes gave til jorda. Hun ga litt av sin kjærlighet for forelskelsen til oss menneskene, slik at vi kunne inngi oss i nye forhold.

 

Slik som Poseidon rådet hun over havet sånn at de farende skulle få en fin reise og det ikke skulle bli mye bølger.

 

Hun var kjærligheten selv, og det mellom mann og kvinne. Lite likte hun homofili og slike ting. Det var ikke så vanlig på den tida, men allikevel eksisterende. Hun forberedte de unge pikene til ekteskap og spesielt til ”bryllupsnatta”.

 

Afrodite var fryktelig hevngjerrig og dette kunne slå ut når som helst. Egentlig uten grunn! Hun så utrolig uskyldig ut, men hadde da også en mørk side. Hun var kledd i lette drakter og brukte velduftende salver. Flotte smykker hang rundt halsen hennes og i rundt håndleddene.

 

Hun var alltid festens midtpunkt og elsket å kle seg utfordrende, men likevel elegant og romantisk.

 

Afrodite ble fulgt rundt av de tre ternene sine, også kalt Kharitene. Disse var danserinner og gudinner for ynde og det pene. Det sies at de ble gitt i gave fra Uranus sitt hode til kjærlighetsgudinnen.

 

Noen sier det var henne selv som skapte dem for å ha noen å sammenligne seg med. Altså; hvis hun følte seg stygg en dag, ville ternene gjøre alt for å muntre henne opp igjen.

 

Til og med gudene hadde hun makt over, og det inkludert sin far, Zevs. Det var kun gudene, Athene, Artemis og Hestia som ikke lot seg påvirke.

 

Myte om Afrodite:

”Afrodites belte var noe av det kjæreste hun hadde. Hun brukte det hver dag og våget ikke miste det. Men en dag måtte Hera bruke det, og hun lånte det i all hemmelighet. Zevs hadde vært kjølig mot henne i det siste og nå ville hun gjøre noe med det. Hera ble fullt utstyrt med skjønnhet og hadde nå sjansen til å lokke til seg Zevs. Hun satt på beltet da hun var med ham, men det virket ikke. I stedet ble Zevs fryktelig sint og ba henne dra sin vei. Hera gråt og gråt, og skjønte ikke at det var hun selv som hadde skyld i dette. Hun hadde jo egne makter til å gjøre han forelsket igjen, men misbrukte Afrodites makter.

 

Da Afrodite fikk rede på dette ble hun arg men kom med disse vitensord; Du har ekteskapets løfter, jeg flørtens. En som allerede har ektekjærlighet, får ei mer av man.

 

Hera ble flau og visste at Afrodite talte rett. Derfor sies det at hver gang de to møtte på hverandre, utvekslet de vitensord og Afrodite var alltid den som var overlegen.”

 

Hestia – Ildgudinnen

 

Stikkord:

♥      Datter av Kronos og Rhea.

♥      Ildgudinnen og våket over ildstedet.

♥      Hun ble hjemmets gudinne og et bilde av henne skapte trivsel.

♥      Ildfarget drakt i rødt, gult og oransje.

♥      Hun hadde et langt, tett slør over hodet.

♥      Bar en liten lampe eller en offerskål i hånden.

♥      Litt tilbakeholden, sjenert og disiplinert.

♥      Kjedelig personlighet.

♥      Trofast, men hadde få venner.

♥      Lite populær, men svært kunnskapsrik.

 

Hestia har man ikke så mange myter om og var kanskje ikke så kjent som alle de andre olympiske gudene. Likevel ble hun hyllet av menneskene. Hun var den som skapte trivsel i hjemmet og symboliserte en varme som verken kunne ødelegge eller forsvinne. Det var kjærlighetens varme og ild.

 

Hun hadde en streng holdning og manglet eventyrlyst og utadvendthet. Hun var vel litt gammel og grå. Det sies at hun var en grå mus og hennes utseende kom av asken fra ilden hun spredde.

 

Hun holdt til på jorda og ikke i himmelen eller Olympen. Dette var noe uvanlig, men fullt akseptabelt. Mens andre sier hun kun var på Olympen hele tiden og aldri flyttet seg fra sin plass.

 

Man visste alltid hvor hun befant seg, trofast som hun var. Både Poseidon og Apollon ba om hennes hånd, men hun hadde bestemt seg for å ikke gifte seg. Hun var så å si alene, og hadde ikke så mange venner. Men hun var flittig og leste og studerte mye i sitt lille bo.

 

Mer var det ikke å si om Hestia, som ikke var en så veldig kjent gud.

 

Demeter – Fruktbarhetsguden

 

Stikkord:

♥      Datter av Kronos og Rhea.

♥      Søster av Zevs, Hades, Poseidon og Hera.

♥      En av de mest elskede gudene i gresk mytologi.

♥      Navnet betyr antagelig «Moder jord».

♥      Gudinnen for landbruk og særlig korndyrking.

♥      Zevs giftet seg med henne og fikk datteren Persefone.

♥      Ikke kjent gud, heller ikke mye informasjon om denne guden.

 

Myter om Demeter:

”I en tid gjemte Demeter seg i en grotte langt inne i en dyp skog. Hun var skamfull over et angrep fra Poseidon. Da hun var borte, visnet alle åkrer og enger. Kornet falt umodent av aksene og vinranker og trær mistet bladene sine. Dette førte til hungersnød blant folket. Men da hun kom frem igjen, ble alle markene grønne av gress, friske og fruktbare.”

 

”Datteren, Persefone, forsvant også en kort stund. Demeter fant henne i underverdenen hos Hades. Selvfølgelig ville hun ha datteren tilbake. Derfor lagde hun en avtale med Hades; at datteren kun skulle være i underverdenen i et halvt år. Deretter skulle hun stige opp til Olympen igjen, til sin mor. Hver vår skulle hun komme tilbake fra underverdenen, og om høsten skulle hun dra tilbake. Det var derfor blomstene springer ut om våren og visner om høsten. Demeter viste sin kjærlighet til datteren ved å la blomstene spire og la gresset gro. Alt liv sørger da sammen med Demeter når datteren drar igjen.

 

<bilde>
Hermes – Budbringeren

 

Stikkord:

♥      Guden for de veifarende.

♥      Var som en slags brevdue for gudene.

♥      Var budbringer for gudene og ble stemplet som «postmannen».

♥      Var en gud for handel og musikk.

♥      Gud for hyrdene og hjorden.

♥      Tyvenes beskytter.

♥      Symboler er enten et par sko med vinger eller en stav med vinger, ofte omslynget av slanger.

♥      Fremstilles som en mann kledd i mantel, hjelmlignende hatt, bevingede sko og bærende på en heroldstav.

♥      Er ikke spesielt kjent eller populær, men mer som en ”bi-gud”. Altså en som er satt litt til side.

 

Ares – Krigsguden

 

<bilde>
Stikkord:

♥      Representerer krig.

♥      Han hadde en voldelig ”maktmisbrukelse” (hvis det er noe som heter det).

♥      Ble oppfattet som en grusom og fiendtlig gud.

♥      Sønn av Zevs og Hera.

♥      Fremstilles ofte i full utrysting av våpen og hjelm.

♥      Der det fantes krig og kamp, fantes Ares.

♥      Han var ikke like taktisk som Athene, men ga heller bånn gass hele tiden.

♥      Ble ikke dyrket på samme måte som de andre gudene.

♥      Han var ikke modig, men satte pris på litt blod.

♥      Spesielt var Hades, underverdenes gud, glad for at Ares drepte så mange mennesker.

♥      Hadde mange barn og de fleste arvet hans temperament.

♥      Men barnet med Afrodite, Harmonia, var annerledes. Hun var skjønn og levde et harmonisk liv. Slik som navnet sier.

♥      Ble også kalt for Mars (i romersk sammenheng).

♥      Hadde en litt uklar personlighet slik som Hera, Apollon og Hermes

 

Hefaistos – Ilden og kunstens gud

 

Stikkord:

♥      Sønn av Zevs og Hera.

♥      Ildens, smedens og kunstens gud.

♥      Han lagde smykker og pyntegjenstander.

♥      Han lagde også store spir og troner.

♥      Han lagde Apollons berømte skjold.

♥      Smia hans holdt til på Lemnos og hadde god kontakt med vulkanene i alle områder.

♥      Han hadde en kraftig overkropp, men svært svake ben.

♥      En myte sier at faren, Zevs tok tak i et av beina hans og kastet han av Olympen.

♥      Hefaistos hadde da tatt morens side i stedet for farens.

♥      En annen myte sier at han ble født slik og at Hera kastet han ut fra Olympen.

♥      Hefaistos var gift med Afrodite, men hun var ikke en av de trofaste kan man si.

♥      Han sies å ha vært stygg, men var alltid omgitt av vakre kvinner.

 

Helter og dødelige

Helter så akkurat ut som mennesker. Med store muskler og stor appetitt vandret de rundt i landsbyene for å bekjempe fiendene. Var det et monster som beveget seg i Athens gater, var det alltid en eller annen helt som sto klar for å denge løs.

 

De dødelige var oss menneskene. De som ikke var udødelige med andre ord. Gudene var udødelige og mange sier de lever den dag i dag. Det betyr at de alltid vil leve, for evig og alltid.

 

Menneskene på jorde var som barbiedokke. Gudene styrte dem og la planer for livet dems. Menneskene hadde egentlig ingen innflytelse på dem ved å ofre dyr og mat, men de gjorde det for det. De ville tilfredsstille gudene slik at de ville leve et langt og godt liv.

 

Men tilbake til heltene; den mest kjente av dem var Herakles (eller Herkules som han heter på latin). Han var den mest kjente og populære av de greske heltene. Han var sønn av Zevs og Alcmena. Alcmena var et menneske og sammen dannet de en helt.

 

En myte om Herakles er slik:

”Zevs hadde spesielt pekt ut Alcmena til å føde sin sønn, men hun var allerede gift med kongen Amphitryon. Om kvelden gikk hun til køys med Zevs som hadde forkledd seg som mannen hennes, og lite ante hun at det var feil mann hun lå med.

 

Senere om kvelden kom mannen og ville få henne til køys han også, og da skjønte Alcmena at noe var galt.

 

Hun fødte tvillingparet Herakles og Iphicles, men kun Herakles var Zevs sønn.”

 

Navnet Herakles betyr Heras glorie. Men dessverre var ikke Hera noe spesielt glad i han. Som alle til barna elskerinnene til Zevs, hatet hun han sterkt.

 

<bilde>
Herakles var svært tapper og hadde store krefter. Han tok de svakestes side og hjalp de som trengte det. Han skulle egentlig arve tronen til byen Argos, men da ble Hera så sjalu at hun begynte å planlegge Herakles bortføring.

 

Da Herakles var åtte måneder gammel sendte Hera ut to slanger for å drepe han mens han sov i babysengen, men så sterk som han var klarte han å drepe de. Han var ikke klar over sin egen styrke. Iphicles var også der, men rømte. Det var da Alcmena ble klar over hvem av sønnene som tilhørte Zevs.

 

Herakles var svært kunnskapsrik og flink til å utvikle sine naturlige evner. Han drev med pil og bueskyting, bryting, spydkasting og holdt på som gjeter i en stund.

 

Herakles giftet seg med datteren av kongen av Theben, Megara. Hera var ikke ferdig med sin hevn, så hun sendte galskap mellom de to. Sammen hadde de mange barn, og Herakles drepte dem alle. Megara var forresten et menneske og ikke en helt som han.

 

Han dro til Orakelet for å få råd, og da fikk han svaret at han måtte være en tjener for kongen, Eurystheus i 12 år. Etter dette ville han bli opphøyd til gudene på Olympen.

 

Eurystheus var en kentaur, altså halvt hjort/hest og halvt menneske. Ofte med 4 ben og to armer. Eurystheus trente Herakles opp til å bli en ordentlig helt. Det er faktisk en sang som heter «Fra Zero til Hero» og den handler om hvordan et null kan bli til en ekte helt.

 

Herakles fikk 12 arbeidsoppgaver og de var så godt som umulige. Herkules ble mye kjent av menneskene og ble mye avbildet på krukker og ble mye avbildet.

 

Han hadde en fast følgesvenn, Pegasus, Medusas barn som var en hest med vinger.

 

Monstre, titaner, kjemper og giganter

Titanerne var barn av urgudene; Uranus og Gaia (himmel og jord). Det var 12 titaner; Okeanos, Thetys, Koios, Krios, Hyperion, Iapetos, Thetys, Rhea, Themis, Foibe, Kronos og Mnemosyne.

 

Uranus holdt mange av barna sine innesperret, men titanen Kronos gjorde et opprør, kastrerte Uranus og tok selv makten.

 

Han fikk barn med sin søster, Rhea. Han valgte også å gjemme barna sine for omverdenen, men Rhea klarte å gjemme unna Zevs. Deres barn var de olympiske gudene.

 

Zevs drepte faren og befridde de andre søsknene sine. Zevs og søsknene bekjempet deretter titanerne i titankrigen da de inntok Olympos og tok makten fra dem.

 

En av titanerne, Atlas, deltok også i titanenes kamp mot gudene. Zevs straffet han ved å la han bære himmelhvelvingen på sine skuldre. Atlantis hadde to døtre; Hesperidene og Atlantis. Disse var også titaner.

 

Atlas betyr «Den som holder ut», han var veldig sterk og gjorde alt for å vinne en kamp. Men når han først tapte, ble han svekket og fikk dårlig selvtillit. Men ikke lenge etter ville han få sin selvtillit tilbake. Fjellkjeden Atlas har fått navn etter denne guden, også dagens geografiske kart. Atlas visste hvor alt lå og hadde ingen problemer med å finne fram.

 

Så var det over til gigantene; De var nå mye større enn Titanerne, men om de var sterkere visste ingen. Det var ikke mange som hadde sett dem, men de var visstnok digre som høye skyskrapere. Ikke det at de hadde noen skyskrapere å sammenligne dem med på den tiden da men.

 

Titanerne var mer som monstre og ikke guder. Monstre som kunne ødelegge, eller som misforstrede mennesker som gjerne ville hjelpe.

 

I mange eventyr hører man om kjemper som lukter kristenmannsblod og holder til i store slott oppe på skyene. Man kan klatre opp en bønnestengel for å komme til deres rike. Men visste du at det fantes kjemper i gresk mytologi også? Det var noen av de mest fryktende skapningene menneskene visste om. De kunne ødelegge hele byer bare ved å slenge sleggen sin en gang.

 

Derfor ba folk om å slippe unna kjempene. Var det et jordskjelv kunne folk tyde som at det var en kjempe på vei som ville straffe dem eller var på jakt etter noe mat.

 

<bilde>
Et monster det høres mye om er Medusa (som jeg også kalte hamsteren min jeg hadde førJ). Hun var et kvinnelig monster som hadde et blikk som kunne forvandle mennesker til stein. Hun var en av de tre Gorgon-søstrene; Medusa, Stheno og Euryale.

 

De hadde messing hender, giftige klør og hår av levende og giftige slanger. De var døtre av Phorcys og Ceto.

 

En myte forteller at Medusa en gang var en vakker kvinne, men som ble voldtatt av Poseidon i Athenes tempel. Poseidon som var fiende av Athene, vannhelliget tempelet hennes. Derfor forvandlet Athene Medusas utseende som en straff slik at hun ble som resten av sine søstere.

 

Medusa ble gravid med Poseidon, men ble halshugd av helten Perseus, Hermes og Athene. Fra nakken hennes kom barna; Pegasus og Chrysaor. Medusa ble ansett som farlig, og nesten ingen hadde bilder av henne. Men man kunne se henne i et vannspeil, så derfor ble hun ofte avbildet opp-ned, slik at det kom riktig vei når en så på det.

 

Andre skapninger og de ni musene

<bilde>
Andre skapninger enn monstre, titaner, giganter, kjemper, halvguder, guder og helter? Finnes det mer nå? Ja, det gjør det! I den greske mytologien er det ingen fasit på hva som er rett og galt, så om du finner på en gud her eller der, er det ingen som kan si noe. For hvem vet om det er sant?

 

Men man hadde andre skapninger som nymfer, alver, feer, kentaurer og muser. Nymfene holdt til i skogen, i havet og på himmelen. Særlig hadde guden Artemis mye kontakt med disse vesenene.

 

Alvene og Feene lignet mye på hverandre, men var likevel ikke av den samme arten. Feene var små og kunne fly både høyt og lavt, mens alvene holdt til langt i skogen, ofte under jorden. De kunne bli eldgamle og var omtalt som udødelige. Feene var derimot dødelige, og kun få levde lenge.

 

Skjebnegudinnene var det tre av. De tilhørte Zevs og hjalp han å styre verden og menneskene så rettferdig som mulig. Apollon hadde også en liten innvirkning på disse. De var døtre av Themis og Zevs. Gudinnene het Kloto, Lakesis og Atropos.

 

Kloto var den yngste og holdt en rokk i hånden for å spinne livstråden til menneskene. Lakesis hjalp henne å spinne ved å snurre hjulet rundt for henne. Atropos hadde alltid en saks i hånden og var den som klipte livstråden når et menneske skulle dø. En ting som var viktig å merke seg var at de alltid var rettferdige og strenge!

 

Du kan se disse tre skjebnegudinnene i Herkules filmen, som er litt mikset og tikset på slik at små barn kan få et innblikk av den ellers så innviklede gudeverdenen.

 

De ni musene var døtre av Zevs og Mnemosyne og var opprinnelig kildegudinner. De var også underordnede gudinner av Zevs. De var unge, vakre piker med blomsterkranser og kroner.

 

De hadde alle forskjellige musikkinstrumenter og var til for å underholde og tilfredsstille kongen. Disse hadde en forkjærlighet for kunstnere og diktere, og ga dem inspirasjon og fortalte hva de skulle male/ forme/ skrive om.

 

De kunne aldri gifte seg eller få barn. Og de kunne i hvert fall ikke omgås med vanlige menn. Alle de ni musene hadde forskjellige oppgaver og budskaper: En skulle ta seg av poesi og dans, en annen beskytter for historien, en skulle måle og granske alle verdens mysterier mens en annen sto for heltedikting og veltalenhet. De andre musene hadde lignende oppgaver.

 

Avsluttende ord

Først vil jeg bare si at dette må man ikke ta alt for høytidelig. Jeg skriver om dette slik andre mente det og slik det er fortalt. Ta ikke alt seriøst, for mye av dette kan du ta med en klype salt.

 

Jeg håper du har fått mange nye tanker etter å ha lest dette! I så fall er mitt oppdrag utført.

 

Og så må jeg bare nevne at dette er noe av de morsomste prosjektet jeg har hatt. Selv om jeg har hatt et lignende prosjekt før, føler jeg at jeg har lært så mye mer nå. Det er meget inspirerende og interessant å lese rare og innviklede myter. Selv om mye høres utrolig dumt ut! Hehe..

 

Har du noen gang tenkt på hvordan de greske, romerske og norrøne gudene har fått navnet de bærer? Vel, det har jeg. Og enten så må menneskene ha funnet de på selv eller så må det h vært en eller annen makt som ga gudene åpenbaring om hva de burde hete og hvordan livet deres kom til å være. Vel, det siste var bare en tanke da! Hehe..

 

Det har vært utrolig slitsomt og strevsomt å skrive dette, men det er virkelig verdt all strevet! Jeg har ikke skrevet 20 sider slik som det var meningen, men det er nesten da!

 

Var det noen ord du ikke forstod? Vel, her får du en ordliste:

Skrøne – Tull, tøys, liten historie som ikke er sant, usann historie.

Personifisert – I denne sammenhengen; Guden ble ikke ansett som gutt/jente, alder, hudfarge eller form. Man sier ham ofte for det, men det har egentlig ingenting med kjønnet til skapningen/ guden har.

Underordnede – Under makt av.

Medium – Mellomledd mellom gudene og menneskene.

Prosesjoner – I sammenheng med ofring; selskaper, fester og høytider.

Hyrder – Gjetere og bønder.

Hjorden – Flokk, gjeng, følge, mannskap. Her; flokk med dyr, mennesker.

Himmelhvelvingen – Himmelen, luften, skyene.

Vannhelliget – Krenket, uren, ond, umoralsk, vanæret, overtrådt.

 

Jeg håper du forstod mer av teksten nå!

Og så håper jeg at du likte å lese dette like mye som likte å skrive det!

Da takker jeg for meg og oppgir noen kilder til hvor jeg fikk stoffet mitt fra.

 

*Me snakkas!*

 

 

Kilder

 

Internett:

http://www005.thinkquest.dk/index3.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/afrodite.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/athene.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/poseidon.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/artemis.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/apollon.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/hestia.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/demeter.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/hermes.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/ares.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/hefaistos.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/olympen/hera.htm

http://www.elgreko.net/mytologi/helter/herakles.htm

http://www.wikipedia.no/kentaur.htm

http://www.wikipedia.no/muser.htm

 

Bøker:

Nemiblad 2004: Alver og Feer, nr 3. side 34/35.

Nemiblad 2005: Guder og Gudinner, nr 8. side 29/30.

                                   Skapninger, nr 1. side 31/32.

 

Andre kilder:

Besteforeldrene mine.

Herkules-filmen (tegnefilm)

Egen viten fra lignende prosjekt tidligere i skolen.

TV-program på Nrk1, husker ikke hva det het (leeeeenge sida!).

 

Bilder:

Bilder er tatt fra linkene over (fra elgreko.net).

Det er også jeg har hatt på dataen min fra før av som jeg har brukt. Jeg tok det fra en side som het www.groups.msn.com/00bubblegum00.htm eller noe. Får bare håpe den er oppe enda!:)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst