Herakles (Herkules)

En særoppgave om Herakles, og er Disney-filmen med samme navn basert på myten?
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.14

Forord

En gang da jeg var liten så jeg filmen om Herakles, men jeg hadde aldri lest myten, så det kunne bli spennende å fordype seg i dette stoffet og lære mer om emnet.

 

Problemstillingen jeg har valgt er:

Hva er forskjellene mellom myten om Herakles og disneyfilmen, og er filmen basert på myten?

 

Herakles, også kjent som Herkules, er en av de mest kjente heltene innen gresk mytologi. Herskerguden Zevs, som vas en befrukter av det store slag, var også faren til Herkules. Hans mor var et menneske som het Alkmene. Hera, kona til Zevs, likte ikke at Zevs fikk barn med andre så hun la planer om å drepe Herkules. Hun la to giftslanger oppi vuggen hans, men Herkules slo bare knute om slangene og dro i dem så de ble kvalt. Han fikk fred og ro gjennom resten av oppveksten. Han fikk enorme krefter, og ble både vill og voldelig. Etter han ble voksen hjalp han byen Theben med å bli kvitt en tung skatt som en nabostat hadde påtvunget dem. I takknemlighet giftet kong Kreon, kongen av Theben, bort datteren sin til Herakles. De fikk flere barn og levde lykkelig.

 

Hera hatet fortsatt Herakles og besatt ham med galskap så han drepte både kone og barn. Etter hvert gikk galskapen over, og han innså hva han hadde gjort. Han reiste til orakelet i Delfi og spurte hva han måtte gjøre for å sone forbrytelsen. Oraklet sa at han skulle dra til byen Tiryns i Argolis og oppsøke kong Evrystevs. Han skal du tjene i tolv år, og hvis du utfører de oppdrag han gir deg, vil du få tilgivelse og forbrytelsen vil være sonet.

 

1. Den Nemeiske Løven

Den første oppgaven Herakles fikk var å drepe Den Nemeiske Løven, en løve som ikke noe kjent våpen bet på. Han lagde en stor klubbe av oliventre og et nett av sterkt tauverk og dro for å møte løven. Han dro til løven med den svære klubben så den nesten svimte av, men den greide å komme seg inn i hulen sin. Han hang opp nettet foran hulegangen så den ikke kunne komme seg ut, tvang den opp mot nettet, slang armene rundt den og kvalte den.

 

2. Hydraen fra lernai

Syd for Argolis lå det et sumpområdet som het Lernai. Der holdt det til et ufyselig sjøuhyre med ni hoder ved navn Hydra. Herkules kappet av alle hodene et etter et, men det bare vokste ut nye. Under kampen sendte Hera inn en kjempekreps som bet ham i helen. Med en kraftanstrengelse, klarte Herakles å knuse den under foten. Han trenger hjelp til å vinne over Hydra, så han tilkallte sin nevø Iolaos. Iolaos setter fyr på skogen rundt, og Herakles bruker en brennende trestamme til å svi av alle hodene på Hydra. Etter den er død, dypper han pilene sine i den giftige gallen fra Hydra sånn at de som blir truffet får uhelbredlige sår.

 

3. Hinden fra Keryneia

Evrystevs sendte Herakles for å fange en hind med gyllene horn og klover av bronse, fordi jaktgudinnen Artemis ville ha den, og han måtte bringe den uskadd tilbake. Herakles jaktet i et år før han kom på nært nok hold så han kunne fange den. Mens den lå og sov, snek han seg inn på den og la nettet sitt over den, så han kunne fange den i god stand.

 

4. Villsvinet i Erymanthos

Han fikk ikke hvile før han måtte ut på neste oppdrag. Han måtte fange et villsvin med huggtenner lange som en mannsarm, og bringe det levende tilbake. Villsvinet befant seg på fjellet Erymanthos på Peloponnes. Der var det vinter, og lå snø på bakken, så han så sporene etter villsvinet og fant det lett. Herakles kom så brått på villsvinet at det skvatt opp i en snøfond og var lett å svinebinde.

 

5. De stymfaliske fuglene

Ved et vann i Stymfalos i Arkadia fantes det en flokk rovfugler som spiste menneskekjøtt. Måten de angrep på var å bruke fjærene sine som piler. Herakles var utstyrt med en rangle som hørtes ut som en skogsbrann. Ranglen var en gave fra Athene, visdommens gudinne. Herakles ristet på ranglen, og jo nærmere han kom desto flere fugler fløy opp, og han kunne lett skyte dem ned med buen sin.

 

6. Augiasstallen

Augia, kongen av Elis, hadde enorme flokker med kveg, men i stallene var det ikke vasket eller måkt møkk på mange år. Hvis Herakles kunne rense stallen på en dag skulle han få 10% av kveget. Herakles ledet bare elven Alfeios rett gjennom stallen, og all skitten var borte på et blunk.

 

7. Oksen fra Kreta

En dag ba kong Minos om å få et vakkert dyr han kunne ofre. I den anledning, sendte Poseidon ham en okse som ingen hadde sett maken. Kong Minos ble så betatt av dyret at han innlemmet den i sin egen flokk istedet for å ofre den. Dette likte ikke Poseidon og gjorde oksen rasende og vill. Herakles måtte fange oksen levende. Han la oksen i bakken, bandt den og tok den med til Eurystheus.

 

8. De thrakiske hestene

Diomedes, kongen av Thrakia hadde fire menneskeetende hester som Herakles skulle bringe til Eurystheus. Herakles fanget dem ved å fôre dem med sin egen herre, Diomedes, så de roet seg og han kunne føre dem tilbake til Eurystheus.

 

9. Amosonekampen

Amasonedronningen, Hippolyte, hadde fått et flott belte i gave fra kirksguden Ares. Datteren til Eurystheus ønsket seg dette beltet mer enn alt annet i verden. Hyppolyte ble forelsket i Herakles, og ville gi fra seg beltet frivillig. Dette fikk Hera høre om, og satte inn et rykte om at Herakles ville bortføre og drepe Hippolyte. Amasonene og Hippolyte angriper Herakles, men han dreper dem alle som en, og kommer da i besittelse av beltet.

 

10. Geryones’ okser

Geryones var en kjempe som hadde en okseflokk gående på øya Erytheia. Da Herakles kom i land, drepte han gjeteren Eurytion og hunden hans, Orthos. Etter det drepte han Geryones og fraktet dem tilbake til Eurystheus, som ofret dem til Hera.

 

11. Hesperidens gyllne epler

Neste oppgave var å stjele epler fra Hesperidens hage. Dette var hagen Hera hadde fått i bryllupsgave fra Zevs, og den ble voktet av en drage. Herakles tenkte han kunne greie dette hvis han fikk hjelp av titanen Atlat som holdt himmelhvelvingen oppe i Atlasfjellene like ved. Herakles tok livet av dragen og dro til Atlas. Døtrene til Atlas stelte hagen, så han trengte hjelp fra dem for å få tak i eplene. Atlas var også villig til å hjelpe, men da måtte Herakles holde himmelhvelvingen oppe, mens han hentet jentene. Atlas kom tilbake litt senere, sammen med døtrene sine, som hadde kurvene fulle av epler. Herakles sa at han ble litt ustø av å holde himmelhvelvingen og ba Atlas om å hjelpe ham. Da Atlas hjalp til smatt Herakles unna, tok eplene og dro.

 

12. Kerberos

Den siste oppgaven var at Eurystheus ville se Kerberos, den trehodede hunden som vokter underverdenen. Han tok den med opp til Eurystheus så han fikk se den, og så ned til underverdenen igjen.

 

I Disneyfilmen ”Herkules” er det ganske mange forskjeller fra den greske myten. I filmen er Herkules barn av Zevs og Hera og blir kidnappet av to demoner som jobber for Hades. De gir han en tåteflaske med gift som gjør han dødelig. To mennesker finner han, og han blir oppdratt til å tro han er menneske og ikke gud. Senere finner han ut av dette, og må bli en hero for og komme inn i Olympen. Han går til en heltetrener, som heter Phil, og blir trent til å bli en ekte hero. Når treningen er ferdig hører han en dame i nød som han redde fra et monster, og han blir forelsket. Etter dette drar han til en by for å vise at han er en helt, men ingen tror på ham før det kommer en hydra til byen. Han tar livet av Hydraen ved å lage et steinras over den, så den dør. Da tror alle på ham alikevell, fordi han drepte hydraen. Og 18 år etter Herkules ble født slipper Hades, underverdenens hersker, løs fem titaner som Zevs stengte inne for mange, mange år siden. Disse titanene ble sendt opp på Olympen for å fange Zevs. De fikk fanget ham, men Herkules kom å rette sin far, og sammen greide de å vinne over titanene.

 

I Disneys versjon av historien, har de foretatt en del endringer. Hades er den onde, de har bare tatt med en av de tolv oppgavene. De har fjernet en del personer, siden det er en barnefilm ville det blitt ganske mange vanskelige navn og steder å holde styr på, som for eksempel Eurystheus, Hippolyte, Diomedes, Hesperidens hage, Stymfalos og Arkadia. Hvis de skulle tatt utgangspunkt i myten ville det nok blitt en ganske voldelig barnefilm. I tillegg har de lagt til at Herkules blir forelsket i en dame. Dette er ikke en del av myten. De har også kuttet ned store mengder av myten. Det kan være fordi det skal være en film på 1-2 timer.

 

Alt i alt virker det som om Disney har valgt å ta utgangspunkt i en usedvanlig sterk gutt fra gresk mytologi ved navn Herkules, men resten av historien har de laget selv.

 

 

Kildeliste

http://www.elgreko.net/mytologi/helter/herakles_12oppg.htm

http://home.online.no/~rhagen2/mytologi/grmyt3.html

 

Disney ”Herkules” 1997

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst