Islam sine fem søyler

Teksten handler om islam. Enkelt forklart.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2019.02.14
Tema

De fem søylene

De fem søylene er grunnleggende ting som muslimer har plikt til å gjøre. De er oppsummert i Hadith, Hadith er fortellinger om profeten, hva han sa eller gjorde. Både sunni og sija er enige med hvordan man skal gjøre dem, men sija bruker ikke det samme navnet.

Trosbekjennelsen (Shahada)

For å være muslim, så må man ha Shahada i hjerte. «Det er ingen Gud uten Allah, og Muhammed er hans profet», den er det første som blir hvisket i et nyfødt barn. For å bli muslim må du si Shahada foran to vitner og du må mene det.

Bønnen (Salah)

For en muslim er bønnen viktig. De ber fem ganger om dagen; morgengrybønn (fajr), middagsbønn (duhr), ettermiddagsbønn (‘asr), solnedgangsbønn (maghrib) og kveldsbønn (‘isha). Bønnen kan gjøres hvor som helst, man må vende seg mot mekka når man ber. 

Fasten (sawm)

Under ramadan (niende måneden i islamsk kalender) må alle voksne, friske muslimer faste. Gravide, gamle mennesker og barn trenger ikke å faste. I fasten verken drikker de eller spiser på soloppgangen til solnedgangen. 

Pilegrimsreise (hadjj)

Alle som kan skal en gang i livet reise til Mekka (muslimenes hellige by). Pilegrimsreisen er kun en gang i året, i måneden Dull Hijjah (tolvte måneden i islamsk kalender) og varer i seks dager.

Velferdsskatt (zakah)

På slutten av ramadan skal alle muslimer som kan gi penger til de som trenger det. Det er vanlig å gi 2.5 % av det man har tjent. Pengene skal gis til; fattige, nye muslimer, hjemløse, osv.

De fem søylene er trosbekjennelsen, bønnen, fasten, pilegrimsreisen og velferdsskatt. De fem søylene er handlinger muslimer følger for å komme til paradis. Den viktigste søylen er trosbekjennelsen, men alle er fortsatt viktig for religionen.

 

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/Islam 

http://www.melaskole.no/de-fem-soslashylene.html 

https://snl.no/islam 

https://www.nrk.no/kultur/islam-1.6817352 

https://islamforbarn.wordpress.com/5-s%C3%B8yler/ 

https://snl.no/islams_fem_s%C3%B8yler 

https://www.youtube.com/watch?v=PDxKxnVZtgo

https://www.youtube.com/watch?v=Q-SqdRzdxPQ 

https://www.youtube.com/watch?v=_8FupZpep2Q&t=1354s 

https://isammeverden.cappelendamm.no/tekst.html?tid=1287320&sek=1150594

https://religioner.no/islam/islam-en-oversikt/

https://snl.no/hadith 

http://www.islam.no/om_islam/read/316/bnn-i-islam-salah 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst