J. K. Rowling

Oppgave om forfatteren til Harry Potter-serien. Skrevet i 10. klasse.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.02.13

J. K. Rowling

J. K Rowling, er en av verdens mest kjente forfattere. Hun har skrevet Harry Potter bøkene, en serie fantasi bøker stort sett for barn og ungdom. Denne serien av bøker har gjort henne rikere enn den britiske dronningen. Joanne er født 31. April 1965 i chipping sodbury, nær Bristol i England.

 

Navnet

Joanne Murray bruker pseudonymet J. K Rowling, fremfor sitt virkelige navn. Bokstaven K. står for Kathleen, som er navnet på hennes bestemor. I virkeligheten har ikke Joanne noen mellom navn. Hennes forlag ville ikke at noen grupper, spesielt yngre gutter, skulle la være å kjøpe bøkene fordi de var skrevet av en kvinne. Så de valgte å bruke 2 betegnelser, istedenfor å skrive hennes fulle navn. J. K Rowling påstår hun alltid har blitt kalt ”Jo” og ikke Joanne.

 

Barndom

J. K Rowling var datteren til en middelklasses familie. Hun begynte med å skrive bøker på en ung alder, ved å fortelle historier til hennes lille søster Dianne. Som er 2 år yngre enn Joanne. Under barndommen til Rowling, flyttet familien hennes masse. Når hun var 4 år gammel, flyttet de til byen Winterbourne, hvor de ble kjent med familien Potter. Allerede som 6 åring skrev Joanne sin første bok.

 

Karriere

Joanne ble tidlig inspirert av foreldrene sine, og etter utdannelsen ville hun starte på en karriere som to språklig sekretær. Hun startet i et firma, men det tok lang tid før Joanne fant ut at dette ikke var den rette jobben for henne.

 

I 1990 satt Joanne på vei hjem i et tog fra Manchester. Det var under denne 4 timers turen Harry Potter ble vekket til live i henne. Samme kveld skrev hun første utkast av Harry potter og de vises stein. Det året døde moren til Joanne, dette påvirket familien, og så klart Harry Potter. Hennes måte å skrive om sorgen til Harry Potter, ble mye mer realistisk og innpåvirkende. Joanne dro til Portugal 9 måneder senere, hun var desperat etter å komme seg bort for en stund. Så hun takket ja, til stilling som engelsklærer i Portugal. Der fortsatte hun å skrive om Harry Potter.

 

I 1997, rundt juletiden ble Joanne endelig ferdig med den første Harry Potter boken i serien. Dessverre var det ingen som ville publisere den. Boka ble sendt til mer enn ti forlag, men alle takket nei. Hun fikk til slutt publisert den, hos et mindre kjent forlag kalt Bloomsbury. Noe som førte til at hun samlet inn flere millioner av dollar, og en rekke priser. Som f. eks: British Book Awards: Children’s Book of the Year.

 

Sommeren 2000 ble en helt spesiell sommer for Joanne. Dronning Elizabeth av England adla Joanne til Mrs. Joanne Kathleen Rowling. Bare på de 3 første bøkene, hadde hun tjent mer enn 400 millioner dollar. Hvilket gjør henne til den første forfatter som har blitt dollarmilliardær og den niende rikeste kvinne i Storbritannia

 

 

Generelt om serien

Harry Potter serien består av 7 bøker:

Harry Potter og De vises stein (1997)

Harry Potter og Mysteriekammeret (1998)

Harry Potter og Fangen fra Azkaban (1999)

Harry Potter og Ildbegeret (2000)

Harry Potter og Føniksordenen (2003)

Harry Potter og Halvblodsprinsen (2005)

Harry Potter og Dødstalismanene (2007)

 

Galtvort høyre skole for hekseri og trolldom er en skole hvor man må gå 7 år på, for å bli ferdig utdannet. Det er skrevet 7 bøker, tilsvarende de 7 årene Harry Potter går på skole. Selv om Harry er på flukt utenom skolen i den siste boka.

 

Serien om Harry Potter er blitt oversatt til mer enn 63 språk. Deriblant inkludert Persisk. Noe som viser hvor populær Harry er over hele verden. Hittil har alle Harry Potter bøkene sprengt alle salgs rekorder. Harry potter og Dødstalismanene slo enda en rekord, den solgte mer enn 11 millioner kopier på de første 24 timene. Rekorden før, som var på 9 millioner solgte bøker, ble holdt av forgjengeren, Harry Potter og halvblodsprinsen.

 

Kort om Harry Potter

Harry Potter mistet begge foreldrene sine på en ung alder. De ble myrdet av svart magiens far, Voldemort. Forsøket på å drepe Harry, førte til at Voldemort ble borte og Harry overlevde. Det eneste merket Harry sitter igjen med, er et sikksakk lyn på venstre side av pannen. Ettersom årene går, finner Harry ut at det er han som må drepe Voldemort. Han for en god støtte av sine beste venner, Ronny og Hermine. Som hjelper ham gjennom årene på Galtvort.

 

Skrivemåte

Sjangeren Rowling skriver er fantasi. Alt er rent oppspinn, blandet med den virkelige verden nå i dag. Alle karakterene er funnet opp, og har ikke noe med realiteten å gjøre. Bøkene til J. K Rowling er fortryllende, måten hun drar deg inn i Harrys verden er ubeskrivelig. Stilen Joanne skriver på, får leseren til å føle seg ”tilstedværende”. Noe som gjør hennes verk mer realistiske enn noen andre fantasi bøker.

 

Påstander

J. K. Rowling ble beskyldt for å ha tatt i bruk andre sine verk i sine bøker. Denne påstanden kom fra en gammel barnebok forfatter ved navnet Nancy Kathleen Stouffer. Noe Joanne nektet, og som Nancy aldri fikk bevist.

 

”Paven fordømmer Harry Potter”

 

Etter at Harry Potter og Dødstalismanene ble utgitt, har pave Benedict XVI sagt: ”Harry Potter er en feil helt. J. K Rowling viser i sine verk at hekseri og det okkulte er hos de gode. Den utvalgte klarer å mestre både det onde og det gode, innen hekseri og trolldom.” Noe han igjen mener, fører til at leserne kommer til å tro mer på spøkelser enn på Jesus.

 

Jeg valgte J. K Rowling fordi jeg elsker Harry Potter bøkene. Nå elsker jeg dem enda mer, nå som jeg kan så mye om forfatteren og bakgrunnen til hennes verk. Jeg viste blant annet ikke, hvorfor hun brukte navnet J. K Rowling på alle sine bøker. Jeg syns det var lærerikt og morsomt. Nesten gøy, og kunne fordype seg i forfatteren, som har skrevet bøkene jeg elsker mest.

 

<bilde>

 

 

Kildehenvisning

www.google.no/com

www.wikipedia.org

www.stiler.no

http://www.edwardsly.com

http://www.nrk.no

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst