Kenya

Historie, dyreliv, skole, offentlige fridager med mer.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Fakta om Kenya

 

Areal: 582 646 km

 

Befolkning: 24 872 000 innbyggere (1990), 43 pr km, inklusive ca. 140 000 asiater, 30 000 arabere og 40 000 europeere. Det er vel 40 afrikanske etniske grupper, de største er Kikuyu (2millioner) og Ludo (1.2 millioner) Ti prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder.

 

Hovedstad: Nairobi 736 000 innbyggere, årlig befolkningsvekst: 8%

 

Språk: Swahili og engelsk.

 

Religion: Kristendom. (romersk – katolske protestantisk.), naturreligioner, islam.

 

Mynt: Kenya shilling a´100 cents

 

Nasjonaldag: 12. Desember

 

Eksport: Kaffe, te, oljeprodukter, kjøtt, pyrethrum (insektgift), Sadaaske, (fra Magdasjøen, som har verdens største avlinger av natursoda.)

 

Import: Maksiner og transportmatriell, olje, kjemikaler, metaller og tekstiler.

 

Styreform: Selvstendig 12. Desember 1963. Republikk med ettkammer parlament. Formelt flerpartisystem, men det er i praksis ettpartistyre. Kenya er et av medlemmene i Det britiske samveldet.

 

Leder: President Daniel Arap Moi som overtok etter Jomo Kenyatta ved hans død.

 

STYREFORM

 

Kenya oppnådde uavhengighet fra Storbritannia i 1963 og ble ved en forfatningsendring året etter republikk. Styreformen ble samtidig gjort mer sentralistisk, med en sterk utøvende makt, ledet av en president, som også ble regjeringssjef og militær øverstkommanderende.

 

I 1982 ble Kenya erklært som ettpartistat, med den Kenyanske afrikanske nasjonale union (KANU), som det statsbærende parti. Kenya har tradisjonelt vært en av de mest stabile stater i Afrika. Økende opposisjon, bl.a. som følge av befolkningsvekst, økonomiske problemer og stammemotsetninger, har imidlertid gjort Kenya mer ustabilt. Kenya er medlem av Commonwealt. Presidenten velges for fem år i allmene valg. Han må også ha sete i nasjonalforsamlingen. Presidenten utpeker visepresidenten og andre ministre blant medlemmene av nasjonalforsamlingen. Forsamlingen har 202 medlemmer, 188 folkevalgte, 12 dominerte av presidenten, og som ex officio medlemmer, riksadvokaten og nasjonalforsamlingens "speaker" (president) Forsamlingen sitter i 5 år. Administrative er Kenya inndelt i 8 provinser, 40 distrikter, 215 "divisions" samt enda to lavere enheter.

 

Kenyansk rett er basert på engelsk "commonlaw," afrikansk sedvanerett og på lover gitt an nasjonalforsamlingen etter 1963 og av det britiske kolonitiden fra kolonitiden. Kenyas høyesterett har en justitiarius og 11 assosierte dommere, som alle er utnevnt av presidenten.

 

HISTORIE

 

Ca. 2 millioner år siden
-Kenya Førmenneskene levde i det som i dag er Kenya. Funn av rester etter dem er gjort i Riftdalen.

 

250000 f. kr.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst