Led Zeppelin

En særoppgave om Led Zeppelin, noen av verdens beste musikere.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.11.13
Tema
Rock

Innhold

Innledning

Biografi

Historie

Albumene

Kilder

 

Innledning

Jeg valgte å skrive om Led Zeppelin fordi jeg er stort fan av de og har hørt masse om de fra andre folk som hører på dem, og fordi jeg trodde ikke det var så mange som kom til å skrive om de, og at du kanskje ikke visste så mye om de. Mange som ikke har hørt om dem engang. Jeg ville finne ut mest om folkene som er med og om albumene. De lager sinnsykt bra musikk syns jeg! Hvis du liker rock/heavy metal, anbefaler jeg dette bandet på det sterkeste!

 

I denne oppgaven skal jeg skrive litt om hver person, hvordan de begynte å spille/synge, og om bandet generelt. Jeg skal skrive anmeldelse fra album de har gitt ut.

          

Biografi

 

Robert Plant

<bilde>
Robert Plant ble født 20.august 1948. Han vokste opp i en velstående familie i Kidderminster i England. Faren til Robert ville ikke at sønnen skulle bli musiker, men det brydde ikke Robert seg noe om. På midten av 1060-tallet spilte han i mange mindre kjente band, ett med navn Band of Joy der kameraten John Bonham spilte trommer. Sommeren 1969 møtte han tidligere Yardbirds- gitarist Jimmy Page og da sand han i et band som het "Hobbstweedle". Page spurte Plant om han ville bli vokalist i hans nye band mens Plant enda var ukjent for de fleste. Plant takket ja til tilbudet. Han foreslo John Bonham som trommeslager i det nye bandet, som etter hver fikk navnet Led Zeppelin.

 

I den første perioden var Jimmy Page låtskriver for Plant hadde bare skrevet en låt i hele sitt liv. Plant fikk etter hvert den jobben for han ble en dyktig låtskriver og fikk mer og mer tillit av Page. Plant var låtskriver fra og med albumet Led Zeppelin IV. Plant har også skrevet bandets største hit Stairway to Heaven. Da John Bonham døde i 1980 ble Led Zeppelin oppløst. Plant har gitt ut soloplater der han har forsøkt å gå bort fra Led Zeppelins musikk og heller prøvd på synth- musikk, blues og etnisk musikk. Ingen av disse soloplatene har vært i nærheten av Led Zeppelins salgstall. Jimmy Page og Plant tok opp samarbeidet i 1998 og ga ut to plater sammen.

 

I sine yngre dager hadde Plant en av de mest karakteristiske stemmene innen rocken – lys, kraftisk og energisk og han var en showman på scenen. Han er fortsatt en dyktig vokalist selv om han er gammel. Han klarer ikke å gå så høyere som før. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

 

<bilde>
Jimmy Page

Jimmy Page ble født 9.januar 1944. Han er en britisk gitarist. Jimmy Page er bare artistnavnet hans. Det opprinnelige navnet hans er James Patrick Page. Han ble mest kjent den tiden han spilte i Led Zeppelin, men er også kjent fra tiden han spilte i The Yardbirds. Han har mange prosjekter med diverse andre artister. Han begynte å spille gitar som 13-åring. Han ble også en kjempe dyktig gitarist, og ikke minst allsidig.. Page var ikke bare veldig dyktig på el-gitaren (der han spilte skikkelig heavy blues og heavy rock). Han spilte akustisk der han blandet engelsk folkemusikk med rare tuninger.

 

Blant studiemusikere var han London-områdets mest etterspurte på midten av 1960-tallet. Hvis du hører på plantene til The Kinks, The Who, Tom Jones eller Herman’s Hermits kan du høre han spille gitar. I 1966 fikk han tilbud om å spille i The Yardbirds og det takket han ja til da han var lei av å spille andres musikk. Jimmy Page spiller solo i Stairway to Heaven, som ble stemt fram til den beste noensinne av bladet Guitar World. Page hadde så mye tro på det nye bandet sitt, Led Zeppelin, at han valgte å satse alle pengene sine på å finansiere den første turneen og innspillingen av bandets første lp. Dette gjorde han før Led Zeppelin hadde fått platekontrakt.

 

John Paul Jones

<bilde>
John Paul Jones ble født 3. januar 1946. John Paul Jones var bare artistnavnet hans. Det opprinnelige navnet hans er John Baldwin. Jones er en britisk musiker og musikkprodusent, men er mest kjent for sin til i Led Zeppelin. I Led Zeppelin spilte han bass og noen ganger orgel. Faren til Jones var pianist og arrangør for storband mens moren var sanger og danser. John ble organist i en kirke etter han hadde spilt piano en stund, som han begynte med da han var liten. Han var veldig fascinert av klassisk musikk, blues og jazz. Fascinert av bass-spilling det var han også. Han begynte å spille det da han begynte på college.

 

Etter hvert begynte han å spille i bandene “The Deltas” og jazzrock-bandet “Jett Blacks”. Jones ble med i Jet Harris og Tony Meehans band i 1962. Tony Meehan anbefalte han om å begynne som studiomusiker, og det gjorde han. Mellom Harris og Meehan ble han kjent med Jimmy Page. Jones fikk jobben som bassist i Led Zeppelin i 1969. Jones holdt seg mest i bakgrunnen på scenen for å konsentrere seg om spillingen, mens Page, Plant og Bonham fikk det meste av oppmerksomheten.

 

Utenfor scenen er Jones rolig og mediesky. Mens bandet sov på et hotell, tok Jones inn på et annet. Det er kanskje derfor ekteskapet hans holdt gjennom hele karrieren hans, 12 år, i Led Zeppelin. Jones har vært relativt lite aktiv på musikerfronten etter Led Zeppelin ble oppløst. Nå har han gått tilbake til studioet, og blitt produsent.

 

John Bonham

<bilde>
John Bonham ble født 31.mai 1948. Han var en britisk musiker, og trommeslaget i Led Zeppelin. Han blir regnet som rockehistoriens beste trommeslager! Sitt første trommesett fikk han da han var 10 år gammel. Han har også spilt i mange lokale band, blant annet Band of Joy sammen med Robert Plant. Plant anbefalte Bonham for Page, da Page holdte på opprette et nytt band etter The Yardbirds var blitt oppløst. Plant fikk jobben som vokalist. Bonham hadde ikke så veldig lyst til å bli musiker på heltid. Plant brukte langt til på å få Bonham til å si ja til å bli med i bandet. Han ble med til slutt.

 

Bonham fikk mye oppmerksomhet selv om Plant og Page var frontfigurene. Han var veldig energisk og hardslående trommeslager. Han tok lange soloer flere steder, både på scenen og i studioet. Bonham var enda villere utenfor scenen enn på scenen. Han elsket fest og han opplevde mye av rock’n’roll- livsstilen. Han var kjent for å feste mye, hele natten og litt til. Han døde også i fylla. Folk sier at han styrtet 30 glass vodka på veldig kort tid kvelden til 24. september. Neste morgen ble han funnet død i sengen. Da Bonham døde blei de medlemmene som var igjen i Led Zeppelin om at de skulle gi seg siden en av de, altså John, var død. Gruppa som var verdens mest populære band på 1970-tallet hadde nå lagt trommene, mikrofonen, bassen og gitaren på hylla.

 

Historie

 

Oppstart og tidlige turneer

Bandet ble startet i 1968 etter at bandet Jimmy Page spilte i ble oppløst. Bandet het The Yardbirds. Page startet et nytt band pga. ikke fullførte konsert- kontrakter bandet hadde. Etter han hadde lett en stund, fant han resten av bandmedlemmene han trengte. Bandet kalte seg nå The New Yardbirds og spilte noen av de konsertene The Yardbird ikke fikk spilt i Skandinavia før de ble oppløst. Etter hvert skiftet bandet navn til Led Zeppelin. Før de dro på turne i USA, spilte de inn sitt første album Led Zeppelin. Amerikanske kritikere slaktet bandet og albumet og så på de som et kommersielt pengetjeningsprosjekt. De var populære blant publikum og radiostasjoner. Etter turneen i USA dro bandet på en liten turne i Storbritannia. Bandet fikk mer oppmerksomhet i USA enn i hjemlandet sitt. Bandets andre album, Led Zeppelin II, ble sluppet 22. oktober etter flere turneer i USA samme år, der hvor albumet solgte til gull i løpet av tre uker.

 

Navn

Trommeslageren i The Who, Keith Moon, skal under en samtale med Page ha sagt: <> (oversatt: Du bør kale bandet ‘Lead Zeppelin’ (bly- luftskip), fordi det kommer til å gå i bakken som en blyballong.) Dette navnet likte Page, men stavemåten var ikke helt på topp, syntes han. Så han endret stavemåten så det ikke skulle være tvil om forskjellen lead som kan bety ”ledende” eller ”bly”. Dermed ble det Led Zeppelin.

 

Om bandet

Gruppen blir regnet for å være konger av heavy metal. Bandet klarte ikke alltid å definere stilen, men Led Zeppelin var mye mer enn et heavy metal band. Hvis du hører på musikken de har lagt legger du garantert merke til det melodiske i gruppens musikk. I løpet av 1969 erobret Led Zeppelin USA og året etter erobret de hele verden. Gjennom 70-tallet var de rockens desidert største gruppe når det gjaldt platelag og publikumstall.

 

Led Zeppelin ble beskyldt for å stå i pakt med djevelen fordi folk etter hvert fant ut av Jimmy Page var interessert i okkultisme. Da Plant og hans kone Maureen var i en bilulykke i 1975 var det mange rykter ute å gikk. Da deres fem år gamle sønn to år senere døde av en mystisk magesykdom ble ikke ryktene noe bedre. Etter dette tok bandet en pause, som i og for seg er forståelig. Da brukte Page tiden sin på å avsanne ryktene. Han innrømmet at han var interessert i det okkulte. Han var mer interessert i det okkulte som et fenomen og ikke som en livsstil han ville etterprøve.

 

I august 1979 hadde bandet en triumferende opptreden på Knebworth- festivalen utenfor London. Den var ment for å signalisere gruppens comeback. Men det ble ikke det, det ble i stedet begynnelsen på slutten. 25.september ble John Bonham, som nevnt før, funnet død i sin egen seng etter en natt han hadde drukket litt for mye alkohol. Bandet ble oppløst med en gang Bonham døde. Som alle de tre andre medlemmene av Led Zeppelin går det ikke an å erstatte Bonham.

 

Polarprisen

I 2005 fikk Led Zeppelin polarprisen, men måtte dele den med Valerij Gergiev, en russisk dirigent. Prisvinnerne fikk 1 million svenske kroner hver, og de ble delt ut av kong Carl Gustaf 22.mai 2006.

Det sies at prisen skal gå til ”personer, grupper eller institusjoner som med eksepsjonelle prestasjoner fremmer musikken i verden.”

 

Prisen gikk til Led Zeppelin fordi ”de er en av rockmusikkens store stilbyggere. I sine lekne eksperimentelle komposisjoner som slår sammen vidt forskjellige stilarter… har de vært med på å definere tungrocken som sjanger.”

 

Albumene

<bilde>
LED ZEPPELIN (1969)

Dette albumet er av stor variasjon i den musikalske menyen. Den inneholder fra akustisk folk (“Babe I’m Gonna Leave You”) tung blues (”You Shook Me”) og knallhard rock  (”Communication Breakdown”) til det psykediske (”Dazed & Confused”) og pompøse (”Your Time Is Gonna Come”).

 

 

<bilde>
LED ZEPPELIN II (1969)

Dette albumet inneholder en lang orgie i gitarriffer, primalskrik, buldrebass og tordentrommer. Her kommer noen av sangene som er med: ”Whole Lotta Love”, ”Bring It On Home”, ”What Is and What Should Never Be”, ”Ramble On”, ”Thank You” og en trommesolo “Moby Dick”.

 

<bilde>
LED ZEPPELIN III (1970)

Her er halvparten av sangene av akustiske instrumenter. De har også med hard rock (”Immigrant Song”) og tung blues (”Since I’ve Been Loving You”.) Andre sanger som er med er: ”Friends”, ”Gallows Pole” og ”That’s The Way”. Dette er gruppens modigste album.

 

<bilde>
FOUR SYMBOLS (1971)

Dette er et album som alle med interesse for moderne musikk burde ha i samlingen sin. Dette er den største klassikeren. Her hører vi Led Zeppelin på sitt hardeste (”Black Dog”), sarteste (”Going to California”), mektigste (”When the Leeve Breaks”), modigste (”Four Sticks”), mest løsslupne (”Rock And Roll”) og mest berømte (”Stairway to Heaven”). Alle disse er en opplevelse for ører, hjerte og sjel.

 

<bilde>
HOUSES OF THE HOLY (1973)

Dette er det mest nyskapende albumet i Led Zeppelins produksjon. ”The Song Remains The Same” og ”Over The Hills and Far Away” ble laget av Jimmy Page. ”No Quarter” og ”The Rain Song” ble laget av John Paul Jones. Plata inneholdt også reggaelåten ”D’yer Mak’er” som er gruppas eneste feilskjær.

 

<bilde>

PHYSICAL GRAFFITI (1975)

Dette er et dobbeltalbum som regnes blant rockens absolutt beste utgivelser. Her hører vi et enestående band som når sitt artistiske klimaks. Den inneholder ”Kashmir” og ”In My Time of Dying” som viser hva de fire musikerne var gode for individuelt og som gruppe.

 

<bilde>

PRESENCE (1976)

Dette er et album som inneholder tung rock dominert av Jimmy Pages utallige gitarer. Den inneholder ”Achilles Last Stand” og ”Nobody’s Fault But Mine”. Disse sangene viste hva gruppen klarte å gjøre med gammel blues.

 

<bilde>

THE SOUNDTRACK FROM THE FILM

THE SONG REMAINS THE SAME (1976)

Dette er opptak hentet fra noen middels gode konserter i 1973, og ikke Led Zeppelin på sitt beste. De var fenomenalt bra på scenen fram til 1973 og fra 1975. Dette er det dårligste albumet.

 

<bilde>
IN THROUGH THE OUT DOOR (1979)

Dette er den musikalske motpolen til “Presence”. Det høres ut som det er et annet band. Sangene er dominert av keyboard, mens gitarene er plassert på sidelinjen. Dette var en dårlig forandring for John Bonham, hans trommelyd ble nesten ødelagt ved miksebordet. Dette albumet inneholder sanger som ”In The Evening”, ”South Bound Suarez” og ”I’m Gonna Crawl.”

 

<bilde>
CODA (1982)

Dette er en samling bestående av tidligere uutgitte innspillinger fra hele karrieren. Den originale lp-en hadde åtte kutt, mens cd utgaven som nå er tilgjengelig har tolv kutt. Noen av kuttene er bandets beste. Albumet inneholder ”Poor Tom”, ”Hey Hey, What Can I Do”, ”I Can’t Quit You Babe” og ”Coda.”

 

<bilde>
BBC SESSIONS (1997)

Dobbel cd med fascinerende konsertopptak Gjort for BBC radio I 1969 og 1971. Her hører vi tungbluesbandet Led Zeppelin som ploger seg igjennom tidlige repertoar. Den første platen er best, nummer to inneholder en hel konsert fra 1. april 1971. Dette albumet inneholder ”Black Dog” og ”Stairway to Heaven.”

 

SAMLEPLATER

<bilde>
Den enkleste løsningen for en person som skal investere i den beste musikken til Led Zeppelin, er å gå rett til boksen ”The Complete Studio Recordings.” Den består av samtlige studio-album fordelt på ti cd-er. Delikat pakket i en firkantet boks, to og to plater innbundet som to bøker, og med en 68-siders bok fylt med flotte bilder og en biografi skrevet av Cameron Crowe.

 

Det går også an å skaffe seg Led Zeppelin komplett på en grei måte: Da begynner man med cd-boksen ”Led Zeppelin” fra 1990, og supplerer med ”Box Set 2.” Den første boksen har 4 cd-er og en bok, den andre har to cd-er og en liten bok. Ulempen er at innspillingene ikke er plassert i den rekkefølgen man er vant til å høre dem på de enkeltstående albumene.

 

Kilder

http://no.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin

http://no.wikipedia.org/wiki/Robert_Plant

http://no.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Page

http://no.wikipedia.org/wiki/John_Paul_Jones

http://no.wikipedia.org/wiki/John_Bonham

http://www.diskusjon.no/?showtopic=611257

http://nrk.no/musikk/artistar/2217439.html

http://www.nrk.no/musikk/1.862738

http://www.nrk.no/musikk/artistar/2217456.html

 

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst