Madonna

Særoppgave om Madonna
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2001.10.14
Tema
Pop
Forord:

Jeg valgte å skrive om Madonna. Hun er av en nåtidens største stjerner, og lager bra musikk. En av grunnene til at jeg valgte henne er at hun har skapt sin egen karriere ved å jobbe seg oppover og aldri gi opp. Hun har også mange jern i ilden, noe som gjør hennes arbeid ennå mer imponerende. Hun kan være et forbilde for de fleste. En annen grunn til at jeg valgte å skrive om Madonna var at jeg var ganske sikker på å finne mye fakta om henne, og at det derfor skulle bli enklere å skrive en særoppgave om henne. Hun er rett og slett en levende legende.

Innhold:

  • Forord
  • Innhold
  • Begynnelsen
  • Suksessen begynner
  • Nedgangen
  • Comebacket
  • Etterord
  • Kildehenvisning


Verdensstjernen Madonna er kjent for sine mange stilskift, utrolige talent og sin over 20 år lange karriere. Med hiter som Like a virgin og Music og sitt vakre utseende har den levende legenden forført hele verden. Ikke bare har hun en utrolig karriere, hun eier også et plateselskap og er en aktiv tobarnsmor.

Begynnelsen:

Madonna Louise Veronica Ciccone ble født i Bay City, Michigan, USA 16. august 1958 som den tredje av en søskenflokk på åtte. Hun er oppkalt etter sin mor, Madonna Fortin, som døde av brystkreft da Madonna var fem år gammel. Allerede i ung alder begynte Madonna å vise interesse for musikk. Hun spilte piano, danset ballett og begynte etterhvert også å spille teater. Ciccone familien var katolikker, og barna ble oppdratt strengt. Madonna respekterte faren sin, og da han ble alene prøvde hun å hjelpe han ved å rydde og vaske i huset.

Etter tre år som singel giftet faren seg med hushjelpen Joan, noe Madonna ikke godtok. Hun ble bitter og begynte å gjøre opprør. For å få den oppmerksomheten hun mente hun hadde krav på, gikk hun for eksempel i kirken kun iført en regnfrakk.

I 1976 ble Madonna ferdig med high school, og med seg ut hadde hun et stipend til University of Michigan. Hun gikk der i ca ett år, før hun satte nesen mot New York City, der hun ville prøver lykken som danser. Med bare 35 dollar og fem klesplagg i kofferten satte hun seg inn i en drosje og sa til sjåføren: ”Kjør meg til der det skjer.” Han satte henne av på Time Square.

Den første tiden i New York gikk ikke særlig bra for Madonna. Byen brydde seg lite om at den fremtidige stjernen hadde kommet for å leve ut sine drømmer. Hun måtte flere ganger gå på suppekjøkken for å få mat, og sov på de ekleste steder. For å få penger jobbet hun blant annet som modell og smultringselger på Time Square.

Etter audition etter audition kom hun inn i Aluin Ailey og Pearl Langs dansegruppe. To år etter flyttet hun til Paris, Frankrike, der hun ble med i et show med diskostjernen Patrick Hernandez. Her møtte hun også Dan Gilroy som hun, da hun kom tilbake til New York, dannet bandet Breakfast Club sammen med. I begynnelsen spilte Madonna trommer, men beveget seg fort fremover, helt frem til vokalen.

I 1980 forlot Madonna Breakfast Club og dannet sitt eget band Emmenon, som ble forkortet til Emmy. Hit hentet hun ekskjæresten fra Detroit, Steve Bray, og sammen lagde de demoer i hans hjemmestudio.

Madonna tilbragte mye av sin til på nattklubber, der hun danset alt hun orket. Hun fikk til slutt igjen for strevet, da DJ og produsent Mark Kamins oppdaget henne og sendte en av demoene hennes til plateselskapet Sire Records, som gav henne platekontrakt.

Suksessen begynner:

Madonnas første singel, Everybody, ble fort en klubbhit, men kom aldri høyt på hitlistene. Sangens musikk video ble heller ingen stor suksess.

I 1983 kom Madonnas første album Madonna. På dette albumet finner vi blant annet de to klubbhitene Everybody og Burning Up, og hennes tredje singel Holiday. Denne singelen ble, som de to første, også en klubbhit, men klarte det utrolige å hevde seg på radio. Den ble også populær i Europa, og Madonnas internasjonale gjennombrudd var et faktum.

Madonnas første top 5 hit kom høsten 1984. Lucky Star klatret helt opp til fjerdeplass på hitlistene i USA. Også denne ble en hit i Europa.

En av Madonnas kanskje mest kjente sanger, Like A Virgin, kom ut i 1984, sammen med albumet med samme navn. Denne sangen lå på toppen av listene i hele seks uker, og albumet lå på listene i over to år.

Madonna er ikke bare sanger. Hun er også skuespiller, og i oktober 1984 begynte innspillingen av hennes første store film Jakten på Susan. Filmen hadde premiere våren 1985 og ble en liten kultsuksess.

I april samme år la Madonna ut på sin første turne The Virgin Tour. Hun holdt konserter i 27 amerikanske byer og lokket til seg 355.000 tilskuere. Som oppvarmingsband har hun med seg Beastie Boys.

27. årsdagen sin feiret Madonna med å gifte seg med skuespilleren Sean Penn, etter at de har gått ut sammen i ca et halvt år. Paret hadde over 200 gjester i sitt bryllup, deriblant Andy Warhol, Diane Keaton og Cher.

Som en fortsettelse på sin skuespillerkarriere dukker Madonna og Sean Penn opp i filmen Shanghai Surprise, en film om en misjonær og en sykepleier i Kina på 30-tallet. Filmen ble kjent som historiens største flopp, men det er ikke dette fansen og kritikerne legger merke til. Det er Madonnas nye stil. Borte er det ville håret, de minimale klærne og den påklinte sminken. Nå er det lange, blonde krøller og konservativ sminke som gjelder.

I juli 1985 slippes Madonnas tredje album ut. True Blue går, ikke uventet, rett inn på førsteplassen på listene. Det gjør også hennes nye singel Papa Don’t Preach, en sang om temaene religion og far/datter forhold. Videoen til denne sangen skaffer henne MTV Videon Vanguard-prisem.

1887 blir året da Madonna legger ut på sin første Europa turne. Etter å ha hatt fem listetopper i Storbritannia er det på tide. Fansen i Europa er hysteriske, og det møter opp fotografer over alt. I London er pressen spesielt innpåsliten, og på en joggetur blir en litt for nærgående fotograf slått ned av Madonnas livvakter.

Etter å ha søkt om skilsmisse to ganger ble bruddet med Sean Penn endelig 10. Januar 1989. Med skilsmissen følger også beskyldninger om at Penn var voldelig mot Madonna.

Nedgangen:

Mars 1989 skrev Madonna under på en sponsoravtale med Pepsi-Cola til en verdi av fem millioner kroner. Like A Prayer ble den første stjerneartistsangen som ble brukt i en tv-reklame før den ble gitt ut på platemarkedet. Videoen til denne sangen ble dessverre så sterk at italiensk tv nektet å vise den og kaoset ble etterhvert så stort at Pepsi sa opp avtale med Madonna.

Madonnas nye turne Blonde Ambitions skapte nye problemer. I Toronto mottok politiet flere klager om at den var usømmelig og kort tid etter ble hun saksøkt av en 13-åring som krevde 500.000 doller i erstatning på grunn av mareritt og psykiske problemer etter at Madonna skal ha slengt han i bakken da han skulle ta et bilde av henne.

I Europa møtte Madonna-turneen ny motstand da italienske biskoper innledet en kampanje for å stoppe hennes tre planlagte konserter i Italia. Kampanjen mislyktes, men en av hennes konserter ble allikevel avlyst. Den offentlige grunnen var dårlig billettsalg.

Også i Pakistan klarer Madonna å skape konflikter. I 1991 ble det nesten regjeringskrise da landets kulturminister inviterte Madonna dit for å holde en konsert. Landets islamske lover forbyr kvinnelig dans på scenen, og islamske fundamentalister fordømte derfor forslaget og krevde at regjeringen skulle gå av.

På filmfronten gikk ting en smule bedre. I 1991 fikk Madonna en Oscar for sin fremføring av Stephen Sondheims Sooner or Later i filmen Dick Tracy, og i 1995 fikk hun hovedrollen som Eva Peron i filmmusikalen Evita. Spekulasjonene om hvem som skulle spille Eva Peron i storfilmen hadde pågått lenge og navn som Meryl Streep og Mariah Carey hadde vært på banen, da det endelig ble bekreftet at Madonna fikk rollen. Filmen hadde premiere 14. desember året etter, og med tre Golden Globe-priser i lomma kunne man trygt si at filmen ble en suksess.

1996 var også et fint år for Madonna personlig. Hun ble nemmelig gravid med sin kjæreste og personlige trener Carlos Leon. Jenta, som veide 2.97 kilo, ble født 14. oktober og fikk navnet Lourdes, etter byen med de helbredende kilder.

Combacket:

Etter noen stille år på musikkfronten, gjorde Madonna et fantastisk comeback med albumet Ray og Light. Det kom ut i begynnelsen av 1998 og solgte hele 370.000 eksemplarer den første uka. Uka etter passerte antall solgte eksemplarer fire millioner. Ray of Light ble også belønnet med sju MTV Music Awards og tre Grammy priser.

Madonna begynte suksessåret 2000 med å lage en ny versjon av den gamle Don McLean klassikern American Pie fra 1972. Den ble en stor hit, og McLean skrøt fælt av Madonnas versjon av sangen.

I mars samme år gikk Madonna ut og bekreftet ryktene om at det var en ny mann i hennes liv. Den utvalgte var Guy Ritchie. De to skal ha møtt hverandre for første gang i et selskap hos Sting og kona Trudie Styler. Bare to uker etter bekreftelsen kom den offisielle meldingen om at Madonna var gravid, og ventet sitt andre barn i september. Sønnen, Rocco, kom til verden 11. august, tre uker før tiden. Dagen etter fødselen gav Madonna ut singelen Music, som vi finner på hennes, til nå, siste album med samme navn. Der finner vi også megahiten Tell me.

Madonna og Guy giftet seg i Dornok, Skotland 22. desember, og lever etter sigende lykkelig sammen. Akkurat nå er Madonna på verdensturne i Europa, en turne som har fått terningkast seks i avisene. Enkelte kritikerere spår at dette kommer til å bli hennes siste turne. Samtidig svirrer Madonnas nyeste singel What it Feels Like for a Girl på alle verdens radiostasjoner.

Madonna er nå 42 år. Hvor lenge orker hun å holde på? Vi vet jo alle at den dama har bein i nesa, så det blir nok en stund til.

Etterord:

Det var meget interessant å skrive om Madonna. Selv om jeg, gjennom en film, visste mye om henne fra før var det gøy å lære hvordan hele hennes liv og hele hennes karriere hadde artet seg. Det som var vanskligs var å ikke få det for kjedelig, ved å bare skrive om plate utgivelser og singler, men jeg mener at jeg klarte dette bra. Det var rimelig enkelt å finne fakta om henne, og det meste var også på norsk, noe som gjorde ting mye enklere ved at jeg slapp å oversette det. Jeg er ganske godt fornøyd med særoppgaven min, og håper på det beste.

Kildehenvisning:

www.femme.no
www.madonna.org
www.sonicnet.com/artists/
http://tinpan.fortunecity.com
www.cnn.no
www.madonnafanclub.som
www.madonnaland.com
www.rollingstone.com
www.aftenposten.no
www.dagbladet.no

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst