Nær døden opplevelser

Alt fra fakta til kommentarer om "nær døden opplevelser".
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.05.24
Tema
Død

Innhold

 

Forord

Hva er en "Nær døden opplevelse"?

Hvem rammes?

Kommentarer fra personer som har opplevd slike opplevelser og fra personene rundt

Kilder

Sammenfatning

Etterord

 

 

Forord

 

Jeg bestemte meg for å skrive om ”Nær døden opplevelser” i en særoppgave for lenge siden da jeg fikk vite hva det var.

 

Jeg begynte med å finne informasjon om disse punktene:

- Hva er en ”Nær døden opplevelse”?

- Hvem rammes?

- Kommentarer fra personer som har opplevd en slik opplevelse og fra personene rundt.

- Livet etter episoden.

 

- Jeg håper også på å finne flere interessante opplysninger om emnet…

 

 

- Kan det være slik at vi har en amen kropp som er bærer av bevisstheten og som forlater den fysiske kropp ved døden for så å fortsette i en annen verden?

 

Etter det som er blitt fortalt av de som har gjennomgått det så er det jo nettopp det som skjer. Jeg har lyst til å finne ut litt om hva en ”Nær døden opplevelse” egentlig er:

 

Hva er en ”Nær døden opplevelse”?

 

Det er ingen som helt sikkert vet hva en slik opplevelse er. Noen tror det er en gjeng sinnssyke mennesker med hallusinasjoner. Noen forskere mener de har funnet ut at det er bare noe med øyelokkene deres, men etter å ha samlet litt fakta så har jeg funnet ut at det må være noe for at et par mediekåte amerikanere sier at de har opplevd det er en ting, men når så mange over hele verden sier det, må det være noe i det de sier.

 

I en ”Nær døden opplevelse” eller NDO som det også kalles, får astralkroppen eller sjelen kontakt med andre dimensjoner, inkludert et slags himmelsk paradis, før den returnerer til den fysiske kroppen med en detaljert og objektiv erindring av alt det den har sett og følt. Disse opplevelsene er som regel så sterke at de preger vedkommende hele livet, bevisst eller ubevisst. Det har vært utallige forsøk på å forklare årsaken til at noen mennesker har disse opplevelsene og da spesielt ifra et vitenskapelig synspunkt. Gjennom vitenskapelig kontrollerte situasjoner har man også lykkes i å få klare bekreftelser på at ånden fortsetter å leve etter døden. Man har således greid å opprette kommunikasjon med det hinsidige.

 

 

Hvem rammes?

 

344 hjertepasienter som alle var klinisk døde, og siden ble vekket til live igjen, er blitt intervjuet om deres opplevelser. 18 prosent (62 personer) svarte at de hadde opplevd nær døden lignende opplevelser.

Som sagt inntreffer NDO bare når en person er erklært klinisk død, men ”ut av kroppen” opplevelser (OBEs) oppleves ofte i samfunnet. Undersøkelser har vist at folk overalt, fra 8 % på Island til så mye som 50 % (i spesielle grupper som f.eks. marijuana-brukere) har hatt OBEer en eller annen gang i deres liv.

 

Alle personer kan få slike opplevelser, fra barn til eldre. Noen får det når de sover, andre i ruspåvirket tilstand og noen får det rett og slett bare helt plutselig.

 

 

Kommentarer fra personer som har opplevd en slik opplevelse:

 

- Dette er det aller mest spennende og det man har mest stoff om ettersom man ikke har klare vitenskapelige fakta på hva som skjer er det interessant å høre fra de som har opplevd det hva som skjer.

De aller fleste som opplever dette blir forandret for livet.

 

”Ut av kroppen” opplevelse.

"Jeg kunne se ned på meg selv i min sykehusseng. Det var leger og sykepleiere som beveget seg travelt rundt meg. Jeg kunne se dem rulle en maskin inn i rommet og plassere den ved foten av min seng. Den hadde to håndtak stikkende ut av en form for boks. Jeg fant ut senere at det var en av de maskinene de bruker til å sende støt til hjerte og få det startet igjen når det har stoppet. En prest kom inn og begynte å gi meg de siste ritualer. Jeg beveget meg til slutten av sengen og fulgte med på alt som skjedde. Det var som å være publikum til et skuespill. Bak meg i sengen var en klokke. Den hang på veggen. Jeg kunne se meg selv i sengen og klokken, som viste 11:11 a.m. Deretter returnerte jeg til kroppen. Jeg husker at jeg våknet opp og så etter meg selv ved foten av sengen."

 

<bilde>

- En dame som nesten døde som en reaksjon på med medisin.               

Tunnelopplevelse.

 

"Jeg spilte golf da en storm var i anmarsj da jeg ble truffet av lynet. Jeg svevde over kroppen min noen få sekunder og deretter følte jeg meg selv sugd opp denne tunnelen. Jeg kunne ikke se noe rundt meg, men jeg hadde en følelse av at jeg beveget meg meget raskt framover. Jeg var klart inne i en tunnel og jeg visste det da jeg så dette lyset i den andre enden bli større og større."

<bilde>

- En bilselger fra Sørstatene etter å ha blitt truffet av lynet

 

Uvilje til å returnere til kroppen.

"Etter tilbakeblikket av mitt liv ville jeg ikke returnere til min kropp. Jeg hadde det komfortabelt der jeg var, og lyset som omgav meg var ren kjærlighet. Han (lysvesenet) spurte meg om jeg ville gå tilbake og jeg sa, "Nei". Da sa han til meg at jeg måtte gå tilbake, at det var mer arbeid som måtte bli gjort. Jeg ble deretter sugd tilbake inn i min kropp. Det er ikke andre måter å beskrive det på. Plutselig lå jeg bare der, mens jeg så opp på en doktor med noen skarpe gjenstander i sine hender. For et øyeblikk ble jeg sint fordi jeg ble bragt tilbake til livet. "Gjør aldri dette mot meg en gang til!" sa jeg. Det var et sjokk for min venn som hadde arbeidet så hardt for å redde meg".

- En kardiolog som ble brakt til bevissthet igjen av sin kollega

 

 

Fortellinger av barn:

Mennesker av lys.

"Ved enden av tunnelen ble jeg møtt av en gruppe mennesker. De glødet alle sammen fra innsiden som lanterner. Hele plassen glødet på samme måten, som om alt inni var fylt med lys. Jeg kjente ingen av menneskene som jeg møtte, men det virket som om de alle sammen elsket meg veldig høyt."

<bilde>

-        En 10 år gammel gutt som hadde et hjerteattakk.

 

Dr. Morse er en berømt forsker på NDO i amerika og har jobbet med dette i femten år. Han har tatt for seg barns opplevelser:

<bilde>
Dette bildet ble tegnet av en 7 år gammel jente etter at hun nesten druknet i et svømmebasseng. Over den blå linjen ser vi en jente i en verden av blomster.

 

– Da jeg viste henne at jeg trodde henne, klappet hun meg betinget på hånden og sa: ” you'll see Dr. Morse, Heaven is fun”.

 

Hun ville bli i himmelen, men en person hun trodde var Jesus ba henne dra tilbake og hjelpe med medisinske problemer med tilknytning til hennes da ufødte bror. Hun visste ikke hva disse problemene var ettersom barnet ikke var født ennå. Likevel tegnet hun barnet med et stort hjerte i brystet. Etter bildet ble laget, ble han født med flere hjerteproblemer.

 

Trapper til himmelen:

 

”Dr. Morse, I have a wonderful secret to tell you. I was climbing a staircase to Heaven”.

<bilde>

 

Dette fortalte 8 år gamle Chris etter å ha blitt gjennopplivet etter en hjertestans på grunn av et nyreproblem.

 

Min mening er at mennesker som har hatt en NDO og har opplevelser hvor en svever ut av kroppen og gir nøyaktige beskrivelser av sin egen hjertestans, og registrere hva som skjer i de umiddelbare omgivelser, blir praktisk talt umulig å forklare med mindre vi godtar forestillingen om en bevissthet som kan operere uavhengig av kroppen.

 

Her følger et par eksempler:

 

Da det hele var over, sa legen at jeg hadde vært virkelig ille ute, og jeg sa: "Ja, jeg vet det." Han sa: "Hvordan kan du vite det?" Og jeg sa: "Jeg kan fortelle deg om alt som hendte." Han trodde ikke noe på det, så jeg fortalte alt, fra jeg sluttet å puste til jeg kom over det. Han var rystet over at jeg visste om alt som var hendt. Han visste ikke riktig hva han skulle si, men han stakk innom flere ganger for å spørre om mer.

 

En pike som holdt på å dø, gikk f.eks. ut av kroppen sin og inn i et annet rom på sykehuset hvor hun så sin eldre søster gråte og si: "Å, Kathy, ikke dø, du må ikke dø." Den eldre søsteren var himmelfallen da Kathy senere fortalte nøyaktig hvor hun hadde vært og hva hun hadde sagt.

 

En eldre kvinne fikk lukket hjertemassasje inne på et førstehjelpsrom, og en sykepleier som hjalp, løp inn på rommet ved siden av for å hente en sprøyte trengte. Dette var en sprøyte av den typen som har en glasskapsel som skal knekkes i et papirhåndkle slik at den som gjør det, ikke skal skjære seg. Da sykepleieren kom tilbake med sprøyten, var glasskapselen knekket og sprøyten klar til bruk. Da den gamle damen kom til seg selv igjen, så hun med et søtt smil på sykepleieren og sa: "Jeg så hva du gjorde inne på rommet ved siden av, og hvis du gjør det på den måten, kommer du til å skjære deg." Sykepleieren ble sjokkert. Hun innrømmet at i farten hadde hun knekket glasskapselen med fingrene uten noen beskyttelse. Kvinnen fortalte at mens de arbeidet med å redde livet hennes, hadde hun fulgt etter sykepleieren inn på rommet ved siden av for å se hva hun skulle der.

 

Her kommer et lite dikt fra en dame som hadde en NDO:

Svevende under taket så jeg ned       
på et ubebodd legeme - mitt eget.

 

Så merkelig fredfylt, luftig og vektløs som lyset
fløt jeg der, befridd fra smertefylte dager og netter

 

til jeg hørte en stemme, som bød meg å komme
og atter bor jeg innenfor mitt legemes vegger.

 

Vanskelig å beskrive:

Mange mener at menneskelige følelser ikke er tilstrekkelig når de skal beskrive en NDO. Den verdenskjente psykoterapeuten Carl Gustav Jung fikk en NDO noen måneder før han skrev dette:

 

”Det som skjer etter døden er så uutsigelig praktfullt at vår fantasi og vår følelse ikke engang er tilstrekkelig til å danne seg et tilnærmet begrep om det.”

 

- Ikke trodd:

Å fortelle om sine opplevelser til andre mennesker viser seg vanligvis å by på store problemer. Som oftest sier en lege eller sykepleier noe sånt som: ”Ta det med ro. Hodet vil klarne til etter hvert."  Dette kan gjøre at vi mister mange slike historier. Det er først i de situasjonene da personer klarer å beskrive opperasjonen eller gjenopplivelsen, man først sperrer øynene opp og begynner å tvile på om kroppen virkelig bare forsvinner etter døden.

 

- Avvist:

"Jeg var svært syk og døden nær på grunn av hjerteproblemer samtidig som søsteren min lå i en annen avdeling på det samme sykehuset og var like livsfarlig syk. Hun lå i diabetisk koma. Jeg forlot kroppen min og beveget meg bort til et hjørne av rommet der jeg så ned på at de arbeidet med meg. Plutselig konstaterte jeg at jeg samtalte med søsteren min. Hun var der oppe sammen med meg. Jeg var sterkt knyttet til henne, og vi snakket om hva det var som foregikk der nede. Men i det samme begynte hun å fjerne seg fra meg. Jeg forsøkte å følge etter henne, men hun sa hele tiden at jeg måtte bli der jeg var. "Tiden er ikke inne for deg" sa hun. "Du kan ikke bli med meg, for tiden er ikke kommet for deg ennå." så begynte hun å fjerne seg mer og mer gjennom en tunnel, og jeg ble værende igjen alene.

 

Da jeg våknet, sa jeg til legene at søsteren min var død. Dette benektet de, men da jeg ikke ga meg, ba de en pleier undersøke saken. Og det viste seg at hun var død, akkurat som jeg hadde sagt."

 

<bilde>

 

 

Kilder:

 

Det er få bøker om emnet og jeg har vært på skolebiblioteket og på biblioteket på Nesttun på jakt etter bøker om emnet uten å finne noe. Derfor er alt stoffet funnet på internett. Jeg har omskrevet mye og lagt til egne kommentarer. Disse adressene gjør at du kommer direkte inn på de sidene jeg har hentet informasjon fra:

 

- http://home.online.no/~hjgrini/ndo-opplevelser.htm

- http://www.ildsjelen.no/ndo.htm

- http://www.skeptica.dk/arkiv_dk/pa_062.htm

- http://www.home.no/blackrose/death/pages/ndo.htm

- http://home.online.no/~ol-enge/art02/03-1Bevissthet.htm

- http://www.melvinmorse.com/light.htm

 

Bilder:

- http://www.ildsjelen.no/mellen.htm

- http://www.ildsjelen.no/grenseland.htm

 

 

Sammenfatning:

 

Kort fortalt er NDO at en person som er erklært klinisk død får kontakt med en annen dimensjon. Det er få tekniske og vitenskapelige bevis på NDO så det meste av det vi vet per dags dato har vi fått fra personer som har hatt slike opplevelser.

 

Det finnes flere ulike beskrivelser av slike opplevelser, men felles for alle er at de alle føler en ubeskrivelig varme og kjærlighet.

 

En NDO kan ha mange stadier (foregående eksempel hadde stadiene 1 og 2). Av de viktigste vil jeg nevne (rekkefølgen kan variere, men opplevelsene kan også være annerledes enn det som står her):

1. En følelse av å være død. (ut av kroppen opplevelse)
2. Fred, kjærlighet og smertefrihet.
3. Tunnel opplevelse.
4. Mennesker og andre vesener av lys.
5. Tilbakeblikk på livet.
6. Uvilje mot å returnere til kroppen.
7. Personlighets forvandling.

 

 

<bilde>
                                       

 

 

Etterord:

 

Jeg personlig har fått et helt nytt syn på døden. Døden er ikke lenger noe jeg frykter. Jeg tror ikke på Gud og Jesus i himmelen, men er nå ganske usikker på om det finnes et liv etter døden. Jeg føler jeg har lagt frem en veldig interessant og bra oppgave med mange forklarende bilder og tekster.

 

Du sa vi skulle besvare disse spørsmålene og her er mine svar:

 

Hva er viktig for meg?

Det at flere personer har beskrevet døden som vidunderlig.

 

Hva har jeg lært?

Jeg har lært mye om det eventuelle livet etter døden som egentlig var det jeg tok utgangspunkt i da jeg begynte. De opplysningene jeg har funnet kan sammen si noe om dette.

 

Er noe forandret i min oppfatning av emnet?

Før prosjektet trodde jeg ikke på et liv etter døden, men nå er jeg veldig i tvil. De historiene jeg har funnet er et godt argument for at det finnes et liv etter døden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst