Return

Musikkoppgave med fakta om det norske bandet Return.

Karakter: 6 (9. klasse)

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.07.03
Tema
Rock

Del 1.

 

Medlemmene i Return:

Knut Erik Østgård - vokal, gitar

Steinar Hagen - gitar, vokal

Tore Larsen - bass, vokal

Øyvind Håkonsen - trommer

Henning Ramseth - synth, gitar, vokal (Er bare med av og til)

 

<bilde>

 

Biografi

I 1980 gikk fire gutter fra Stange sammen og dannet bandet ”Jom Jom & The Cannibals”. Før dette kalte de seg Polish. De øvde i en låve og de som gikk forbi, likte å innbille seg at de øvde til NM i motorsag..

 

I 1983 skiftet de navn til Return. Vokalist Knut Erik Østgård, gitarist Steinar Hagen, bassist Tore Larsen og trommeslager (Batterist) Øyvind Håkonsen startet da en enorm suksess som skulle bli et av Norges best/mestselgende rockeband gjennom tidene.

 

Gjennombruddet kom i 1985 da de ble Norgesmestere i rock med sangen ”Sheila” som solgte 1000 eksemplarer.

 

I 1987 ga de ut albumet ”To The Top” som solgte ca.25.000 eksemplarer. Noe som var ganske bra den gangen. De ga også ut singelen ”Sing Me A Song” (Fra albumet To The Top) som ble værende på Norsketopplista i 56 uker! Det var etter at denne sangen hadde ligget på norsketoppen i over et år at reglene ble forandret slik at det bare er lovlig og ligge på lista i ett år.

 

I 1993 etter 6 år med konstant spilling og med 6 utgitte album ville bandet ta en pause. For å finne igjen gløden de hadde i 1985. Det var i hvertfall det de sa.... for fansen ble dette en laaang pause.

 

Omtrent åtte år senere dukket bandet opp med albumet ”The Best of Return”. Albumet solgte ca.70.000 eksemplarer og Return la ut på en mini-turne som en hyllest til fansen. De dro ”Norge rundt” og spillte for fulle hus og jublende fans. (Mange av dem var sikkert like fulle som husene). Bandet hadde funnet igjen 80-tallsrocken og fansen var storfornøyd.

 

Som en takk for langvarig suksess ga bandet ut albumet ”Return Live” som var opptak fra en konsert de hadde gjort under Hamar Mart`n 2000. Dette gjorde de for at fansen skulle huske hvordan Return låt når de spilte rundt på samfunnshus og uteplasser i Norge.

 

Men Return gir seg aldri...de kommer tilbake..uansett!

 

Vi kan nå skrive år 2004 og Return er stadig ute og spiller for fansen rundt om i Norge. (Lørdag 21.08.04 har de konsert på Festplassen i Vallset)

 

I tillegg er Return i studio for å demo-innspille låter til muligens en ny cd.

 

Vi fans venter i spenning!!!   

 

Genre

Return er et rockeband så det er ganske sannsynlig at låtene de spiller er rockelåter. Alle sangene de spiller er blandingsverk. Det vil si at det blir sunget og spilt sammtidig.

 

Image

Return startet som, og er fortsatt et klassisk rockeband. På 80-tallet hadde de langt hår, slitte t-skjorter/jakker/gensere og slitte ola-bukser med hull. Det er ikke helt sånn de ser ut nå. Stilen har kanskje blitt litt mer voksen, Det er bare en av dem som har langt hår og de har bukser og t-skjorter/jakker/gensere som ikke er verken slitte eller har hull, men soundet er fortsatt det samme.

 

Del 2.

Jeg har valgt og bruke en fast ”oppskrift” på hvordan sangene er satt opp. A= vers. B=refreng. C= forandring på slutten. I tillegg har jeg valgt å bruke ord som forspill, mellomspill, solo og sluttspill for å gjøre det enklest mulig.

 

Sing Me A Song :

Denne sangen var Returns første hit. Den lå på norsketoppen i 56 uker. Denne gruppen bruker disse instrumentene på alle sangene sine inkl. denne: el-gitar, el-bass og trommer. Det er en vokalist, men resten av bandet, utenom trommeslageren, er med og synger på refrenget. Og da synger de samme melodi, men jeg er ikke helt sikker på om de synger på samme tone eller om de synger på toner som harmonerer bra sammen (tre-klangene). Så jeg tør ikke å si at de synger unisont og jeg tør heller ikke å si at de synger flerstemt. De synger sangen i et ganske høyt toneleie selv om det ikke høres sånn ut til og begynne med. sangen er en blanding av en ballade (En historie på vers) og en lyrisk sang. (Følelser) Denne sangens innhold minner meg litt om innholdet i sangen ``seasons in the sun``. De handler begge om en persons siste ord, siste ønsker og siste farvel før han/hun dør. Måten sangen er sunget på og selvfølgelig teksten får deg til å synes at sangen er veldig trist, men allikevel synes du at sangen er bra. Sangen starter i et langsomt tempo, men tempoet i sangen forrandres til middels, ca.120 slag i minuttet. Jeg er ikke sikker, men jeg tror at sangen har en beat-rytme. Sangen modulerer (Forandrer toneart) i siste refreng. Og på siste verset der vokalisten synger ”they say and into the dark, at 90 miles an hour” er det lagt til lyden av en motorsykkel eller bil som kjører någen lunne fort som en effekt.

”oppskriften” på denne sangen er

B,A,B,A,B,B`,C     

 

Change the Attitude:

Denne sangen er en av sangene til Return hvor de er seriøse. Når det gjelder teksten i alle fall.. Sangen har et politisk budskap som fortsatt er viktig og lytte til og også følge. Bare hør på og les dette: ”Hei, hei, hei. Let’s change the attitude. Stay together black and white. Hei, hei, hei. Let’s change the attitude. Now it’s time to do something right.” Sangen handler om at vi må stå sammen. Det spiller ingen rolle hvilken hudfarge eller status vi har det eneste som teller er at vi er venner og at vi klarer å se forbi ulikhetene mellom oss og heller ser på hva vi har felles. Hvis vi står sammlet minsker vi faren for terror-aksjoner vi vil også være sterkere som mennesker hvis vi klarer dette. Hvis vi hjelper hverandre er dette mulig.    

 

Det er det samme vokal set upet og de samme instrumentene med på denne sangen som det var på den forrige sangen. Tempoet er middels, mellom 110 og 160 slag i minuttet.(Mest sansynlig 120 slag i minuttet.) Sangen har en beat-rytme.

”oppskriften” på denne sangen er:

A,A`,B,A,A``,B,Solo,A`,B,B`,B,B,B,B,B

 

United In A Scream:

Denne sangen har en rebell- aktig tekst. Den handler om at vi, de unge er utstøtte i samfunnet og at det er vi stolte av. Lærere og foreldre forstår ikke at de er dumme, døve og blinde, de forstår heller ikke at de har mistet kommandoen og at vi har tatt over.

 

Denne teksten handler om at vi må drite i alle regler nå mens vi er unge, for i morgen når vi er blitt voksne har vi ikke lenger den muligheten. Denne teksten handler om alt det unge mener om de voksne og hvor dumme vi egentlig skal mene dere er. Og om hvor lettlurte dere er i våre øyner.

 

Det er det samme vokal set upet og de samme instrumentene i denne sangen pluss at det og så er med litt synth og litt piano/keyboard. Sangen er en ballade.(En historie på vers)Tempoet er middels til raskt, mellom 140 og 200 slag i minuttet. Rytmen er nesten en blanding mellom beat og tungrock. Og jeg er ikke helt sikker på hvilken av dem som er mest fremtredene.

”oppskriften” på denne sangen er:

Forspill, A,A,B, mellomspill,A,A`,B, Solo,B,B`,B, Sluttspill

 

Thin Line:

Denne sangen ble skrevet etter at sønnen til trommeslageren ble født for tidlig. Han er ok nå. (Sønnen, ikke trommeslageren. Han var aldri helt ok. Dette er sagt av bandet selv. Ikke av meg) Denne sangen er en blanding av ballade (En historie på vers) og en lyrisk sang. ( Følelser) Tempoet er lansomt til middels, mellom 80 og 130 slag i minuttet. I denne sangen brurker de bass, gitar, trommer og litt synth. Det er bare vokalisten som synger. De har i tillegg lagt på et gospelkor i bakrunnen som korer. Denne sangen er en sang du veldig fort blir glad i selv om den ikke er en helt typisk Return låt. Denne sangen anbefaler jeg til alle. Return fan eller ikke.

”oppskriften” på denne sangen er:

A,B,A`,B`,A``,B`,B``,B```

 

Five Minutes:

Denne sangen ble skrevet etter et fly kræsjet I Brønnøysund. Den handler om hvor lite som skiller mellom liv og død. Og hvor verdifullt livet er. Sangen handler også om hvordan de som står igjen etter en slik tragedie har det. Og om de spørsmål de still seg selv og sine. Hør på og les refrenget :

Five minutes away, why didn’t they come?

They were on their way

A warm kiss faded away. Only five minutes away.”

 

Sangen handler også om at vi føler med dem som har mistet noen i en stor tragedie. Men også med dem som mister noen og som ikke kommer på nyhetene.

 

I denne sangen bruker de gitar, bass, trommer og synth. Vokalisten synger alle versene alene, men resten av bandet kommer inn på refrenget. Og da synger de flerstemt, mer bestem tostemt.tempoet er langsomt til middels, mellom 80 og 140 slag i minuttet. Jeg tror rytmen er beat-rytme, men jeg er ikke sikker. Denne sangen er en blanding mellom ballade(En historie på vers) og en lyrisk sang. (Følelser)

”Oppskriften” på denne sangen er:

A,A,A`,B,B`,A``,A`,B,B`,Solo,B,B`,Solo,B,B`,B,B`

 

Soundet

Jeg mener at det som er spesielt med det bandet her er stemmen til vokalisten. Den er ganske spesiell i seg selv, men sammen med resten av bandet, typen musikk de spiller og egentlig også den personligheten eller imaget som de har blir den bare en del av hele soundet. Og det blir bare tøft å høre på. Den stemmen ville ikke passet i en del andre musikk stiler som er vanlige i dag. (Boyband, vanlig ”pop” og klassisk musikk m.fl.)

 

Melodigangen og harmoniseringen til bandet ligner mye på melodigangen og harmoniseringen til bandet ”Europe” , men Return har flere ballader enn ”Europe”. De er også litt mer kjent i Hedmark enn det ”Europe” er. Return har en egen evne når de står på scenen til å få publikum med seg. (Enten publikum er fulle eller ikke) Jeg kan ikke forklare hva som gjør dem så populære eller så flinke til å få med seg publikum, men flinke er de og det skal de ha et stort takk for!

 

Jeg mener at Return er et band som er kjempeflinke til både å spille og til å underholde fra scena. Og ingen kan klare å få meg til å tro eller mene noe annet.

 

Ekstra opplysninger

I 1987 kom Return inn på norsktoppen for første gang. Denne kvelden spilte de på Trudvang i Bruvoll, Nord-Odal. Deres honorar var kr 7.000,-. Et halvt år senere var populæriteten økt, og de spilte på ny på Trudvang. Denne gangen var honoraret 14.000,-. Etter et nytt halv år var de på Trudvang igjen. Honoraret var 21.000. Da var det gitt en rabatt. Trudvang var et lokale der det er lov å slippe inn 320 personer. Kl 21.00 denne kvelden ble billettsalget stoppet. Da var det over 600 til stede. På disse festene hadde arrangsjøren totalt et overskudd på kr 40.000,-!

 

Knut Erik Østgård jobber som snekker ved siden av å være vokalist.

Tore Larsen driver eget konsulentfirma (Driver med booking av artister og festarrangementer bl.annet på festplassen i Vallset)

Steinar Hagen er profesjonell musiker.

Øyvind Håkonsen er leder av Stange rockeverksted.

 

Henning Ramseth har eget band som heter ”Ramzet” (Heavy metall. Jeg er ikke helt sikker på skrive måten på bandets navn.)

 

<bilde>

 

Tekster

 

Sing Me A Song
Words: S.Hagen, K.E.Østgård, T.Larsen, Music: S.Hagen, A.Sigvaldsen

sing me a song, the last one in my life
my time has come, life has been too short
stay in my dream, so i can take you with me
sing me a song, that i'll never forget.

see these hands of mine, see how they're trembling
but power has gone, and right here at the end
i used to be wild, i was one of the living
city of the side, closing in on me

chorus:
sing me a song, the last one in my life
my time has come, life has been too short
stay in my dream, so i can take you with me
sing me a song, that i'll never forget.

remember the day, the wind and the sunshine
the highway of love, running fast they say
and into the dark, at 90 miles an hour
the flash in the night, was the last thing i could see.

chorus

so...long
see you some other time
so...long
see you on the other side

<bilde>

United In A Scream
Words: S.Hagen, Music: S.Hagen

united in a scream we’ll tell them you and me
we are the outcast and we’re proud to be
in this lost society we were never meant to be
we are the rebels and here to tear it down
 
yhe teachers the can’t teach us our parents don’t understand
that we rule our own lives and they’ve lost command
don’t wont to grow old our dreams won’t be sold
we’ll do it our way no matter what they say
 
chorus:
we’re gonna stay together rise up and scream forever
we’re gonna carry on united in a scream
we’re gonna cry out loud couse we’re the future
  
don’t’ wait live your dreams today
forget the rules tomorrow will be too late
let’em think we’re crazy let’em think we’re wild
they’re just programmed to be deaf, dumb and blind
 
we listen to our won voice and follow the heart
we’ll make our stand in every town and they will never stop us
the young, the wild and free we united in a scream

chorus

solo

chorus

 

 

Five Minutes
Words: K.E.Østgård, Music: K.E.Østgård

minutes from a warm kiss
five minutes from a moment of joy
a second later it all turns to pain

i refused to believe when i heard
that bird of steel had crashed to the earth
in a ball of flames and no one was saved

those left behind i saw them cry
the victims still live in their hearts and minds
sharing their greif i'm crying too
so scared thinkin' how i'd feel if
i was losing you

chorus:
five minutes away why didn't they come
they were on their way
a warm kiss faded away only five minutes away

so many victims so many young
in the spring of their lives now their future is gone
and i wonder who will the next ones be
you say it's crazy to anticipate
but i'm not bad
it's just that i'd hate to lose someone

cause i saw them cry...those left behind
the victims still live in their hearts and minds
sharing their greif i'm crying too
so scared thinkin' how I'd feel if
i was losing you
chorus
solo

chorus

 

 

Thin Line
Words: Ø.Håkonsen, S.Hagen, Music: Ø.Håkonsen, D.Chocron

 
i know somewhere there finds a reason
so much more than just meets our eyes
through the years and through the seasons
we live our lives and never bother asking why

there's a thin line everyone's on
didn't see it till you came along
come on babe you gotta be strong
it's a thin line but please hold on

day by day minute by minute
a tiny breath is holding hope in our hearts
some get it free, but some must win it
you had a struggle waiting right from the start

there's a thin line everyone's on
didn't see it till you came along
come on babe you gotta be strong
it's a thin line but please hold on

if you should fall we'll just have to take it
the road seems so long
steady she goes i know you can make it
if you just carry on

there's a thin line everyone's on
didn't see it till you came along
come on babe you gotta be strong
it's a thin line but please hold on

 

 

Diskografi

<bilde>

 

TO THE TOP (1987)
Sing Me A Song, Sheila, Take Care Of Your Woman, So Many Times, Caught In The Middle, Be Good, Angel Of Delight, Half A Man, How Can You Tell og To The Top.
 

 

 

 

<bilde>

 

ATTITUDES (1988)
Change The Attitudes, Steal Your Heart Away, Bye Bye Johnny, My Wildest Dreams, The Loner, The Day After, I'm Gonna Find You, Sandy, Easy Come Easy Go og We All Have A Future.
 

 

 

 

<bilde>

 

STRAIGHT DOWN THE LINE (1989)
United In A Scream, Can You Forgive Me, Lonely, Forever You And Me, Five Minutes, Russian Roulette, Call Of The Wild, Little Miss Easy, Come Back og I Gave You All.
 

 

 

 

<bilde>

 

FOURPLAY (1990)
Tell Me (That You Want Me To Stay), Having Fun, All He Ever Wanted, Still Waiting, Rely On Me, Thin Line, Roll With The Punches, Main Man, Sleazy Lizzy, Joe & Jenny, Night And Day og My Life Line.
 

 

 

 

<bilde>

 

REPLAY (1991)
Bye Bye Johnny, Lonely, Sing Me A Song, My Wildest Dreams, Having Fun, Can You Forgive Me, Change The Attitude, Main Man, Russian Roulette, Still Waiting og To The Top.
 

 

 

 

<bilde>

 

V (1992)
Life Must Go On, Take This Heart, Tonight, Goin' Back, Friends Will Be Friends, Room In Your Life, Ridin' On A Rainbow, Straight Across My Heart, Lion's Eye og All Or Nothing.
 

 

 

 

<bilde>

 

THE BEST OF (2000)
Sing Me A Song, Half A Man, To The Top, Bye Bye Johnny, Steal Your Heart, Change The Attitude, The Loner, United In A Scream, Can You Forgive Me, Five Minutes, I Gave You All, Tell Me (That You Want Me To Stay), Having Fun, Thin Line, Take This Heart, Life Must Go On, Friends Will Be Friends, Don't Go og Sheila.
 

 

 

 

<bilde>

 

RETURN LIVE (2000)
Change The Attitude, Having Fun, Friends Will Be Friends, Sing Me A Song, United In A Scream / Be Good / Still Waiting, The Loner, Take This Heart, Life Must Go On, Half A Man, Bye Bye Johnny, Can You Forgive Me, To The Top / Heaven And Hell / The Day After, Main Man og Straight Across My Heart.
 

 

 

 

 

 

SINGLER

 

 

 

 

 

Sheila
Warm bedside
(Countdown Records 1985 1000 ex)

Sheila
How Can You Tell
(Arco 1987)

Sing Me a Song
Runnin'out of this love affair
(Arco 1987)

To The Top
So Many Times
(Arco 1987)

Change The Attitude
More More More
(CBS 1988)

Can You Forgive Me
Can You Forgive Me (drum mix)
(CBS 1989)

United In a Scream
I Gave You All
(CBS 1990)

Having Fun
Sing Me a Song/Teach Me (live Vivestad 15.12.90)
(Columbia 1991)

Tell me
Joe & Jenny
(Columbia 1991)

Take This Heart
Take This Heart (scout mix)
(EMI 1992)


MAXI

Sing Me a Song (extended version)
Sing Me a Song (singel version)
Runnin'out of this love affair
(Record, Tyskland 1987)

Can You Forgive Me
Can You Forgive Me (drum mix)
Little Miss Easy
(CBS 1989)

Take This Heart
Take This Heart (scout mix)
Take This Heart (midnight mix)
(EMI 1992)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst