The Doors

En god oppgave om det kjente bandet The Doors.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.09.01
Tema
Rock

The Doors er regnet som et av de mest innflytelsesrike og kontroversielle rocke bandene i løpet av 1960-tallet.

 

The Doors startet sin karriere i 1965 i Los Angeles. The Doors besto av James Morgan Morrison, bedre kjent som Jim Morrison, John Paul Densmore, Raymond Daniel Manzarek, ble kalt Ray Manzarek og Robert Alan Krieger, alias Robby Krieger. Jim var frontfiguren og sangeren i bandet, John spilte trommer, Ray spilte keyboard og Robby spilte gitaren.

 

Da Ray Manzarek var på stranda i Venice sommeren 1965 kom hans gamle venn Jim Morrison forbi og de begynte å prate sammen. De snakket om hva de hadde gjort den sommeren og Jim fortalte at han hadde skrevet sang tekster. Ray spurte om Jim kunne synge en av dem. Jim Morrison gjorde som han sa og sang sangen ”Moonlight drive”. Ray Manzarek ble så imponert og foreslo at de kunne starte et rockeband. Jim Morrison syntes det var en god idé.

 

I starten besto bandet av Jim Morrison, Ray Manzarek og Ray’s to brødre Rick og Jim. Bandet hadde ingen bassist eller fast trommis, men de leide inn en bassist og trommis der hvor de opptrede. Så traff Jim John Densmore og han synes John var så god så de spurte om han ville være med og han sa ja. Han ble bandets faste tromme slager. Etter enn stund sluttet Rick og Jim Manzarek i bandet fordi de ikke trodde bandet hadde noen fremtid. De hadde ingen til å erstatte Rick Manzarek som gitarist. Men Jim husket en annen mann som var ganske god på gitar. Han var en venn av John Densmore og han stilte opp på gitar audition for å komme inn i bandet og han kom rett inn. Robby Krieger ble bandets nye gitarist. The Doors var dannet.

 

Navnet The Doors var Jim Morrisons ide og han ble inspirert av et sitat av William Blake, ”Hvis oppfatningens dører ble renset, ville alt fremstå som det er, uendelig”, eller som Jim Morrison likte å si det, ”det er ting som er kjent og ting som er ukjent og i midten er The Doors”. Alle i bandet syntes det var et bra navn, så det ble bandets navnet.

 

Debut albumet ”The Doors” ble veldig fort populært og singelen ”Light my fire havnet på topp på alle lister. Den neste LP’en ”Strange Days” var også en veldig bra og viktig plate i The Doors karriere. Men etter hvert la man tydelig merke til at Jim Morrison hadde personlige problemer grunnet altfor høyt alkohol forbruk. Dette så man tydelig på de neste platene helt til de igjen nådde ett høydepunkt med LP’en Morrison Hotell i 1970. Som året senere ble etterfulgt av ”L.A. woman”.

 

Mye av The Doors oppmerksomhet har blitt rettet mot Jim Morrison , selv om han visste at det magieske ved The Doors aldri kunnet vært uten Ray Manzarek, Robby Krieger, John Densmore og Jim Morrison i en helhet.

I 1966 fikk de platekontrakt med Elektra Records.

 

På en konsert i Miami, i 1969, trodde publikum at de så penisen til Jim Morrison. Han ble anklaget for å ha vist seg fram i offentlighet for 10.000 mennesker. Men politiet arresterte han ikke i redsel for opptøyer, men neste år fikk Jim Morrison en straff som omfattet åtte måneders hardt arbeid og en bot på 500 dollar.

 

Etter skandalen i Miami ble Jim Morrison helt annerledes og han puttet skinn buksene sine på hylle. Han lot det gro skjegg i ansiktet og startet og holde seg litt unna fansen. Han begynte å jobbe mer utenfor for seg selv utenfor bandet og John Densmore skal ha sagt i et intervju om Jim Morrison: ”Selv om jeg kjenner han veldig godt er det veldig mye jeg ikke har sjanse til å finne ut.

 

Jim Morrison var en mann som ikke kunne, ville eller gjorde noe halvveis. Han ga alt om det så gjaldt livet, han var den ultimate risiko takeren. Jim forklarte en gang, ”En Doors konsert er et folkemøte som vi har innkalt til for en spesiell dramatisk diskusjon. Når vi opptrer, deltar vi i skapelsen av en verden og vi feirer det med folkemengden.” Ett par dager før Morrison dro til Paris uttalte han til mediene, ”For meg, var det aldri egentlig en handling, de såkalt opptredende. Det var en liv-og-død ting. Et forsøk på å kommunisere, for å involvere mange mennesker i en privat verden av tanker”.

 

I 1971 lagde The Doors albumet “L.A. woman”. Etter å ha seiret i Amerika, etter å ha blitt svekket av rettsalende og lovene i landet han elsket, rømte Jim Morrison til Paris, for å vie sitt liv til poesi. Men kroppen hans var får nedslitt, hjertet hans var for svakt. Jim hadde allerede sett, gjort og drukket for mye. En natt våknet han av at han hadde smerter i brystet, han gikk og tok seg et bad. Morgen etter, 3 juli 1971, fant hans kone Pamela Morrison han liggende død i badekaret. Hans død var forårsaket av hjerte stans.

 

Jim Morrison ble begravet 8. juli 1971 Pere-Lachaise kirkegården i Paris i Frankrike. Pere-Lachaise er en av Paris’ eldste og flotteste kirkegårder i Paris. Det er mange berømte folk som er begravet her, blant annet Oscar Wilde.

Jim Morrison ble ofte omtalt som ”The Dark Angel of Rock”.

 

De andre medlemmene i The Doors holdt det gående i to år til etter Jim Morrison, men de skjønte etter hvert at det ikke gikk uten han.

 

 

 

MUSIKK ANALYSE

 

Light my fire.

 

Light my fire kommer fra debut albumet “The Doors” og ble The Doors store gjennombrudds hit. Sangen er en blanding av rock og blues. ”Light My Fire” starter med at Ray Manzarek spiller en lystig melodi på piano, men etter hvert så blir sangen litt mer rolig. Jim Morrison synger denne sangen veldig rolig, man kan høre at han er veldig avslappet. Ikke noe stress. Etter en stund går sangen over i en instrumental periode av gitar, bass, trommer og piano. Denne delen av sangen vare i ca. to minutter så dempes den og Robby Krieger kommer inn med gitaren i en to minutts lang rolig gitar solo. Mens de andre spiller bak. Sangen avsluttes med at Jim Morrison begynner å synge igjen. I denne sangen synes jeg at The Doors viser hva de er gode for. Jim Morrison synger veldig bra og avslappet som veldig få jeg har hørt tidligere greier. Et annet eksempel på dette er sangen ”People are strange”. ”Light my fire” er egentlig ingen unormal The Doors sang selv om The Doors har veldig mye forskjellige sanger. Dette er en av de rolige sangene til The Doors som man kan sitte å lytte til. Den har veldig fin rytme og melodi som går gjennom hele sangen. De har den vanlige besetningen på denne sangen pluss en innleid bassist. Jeg synes det er en veldig bra sang. Når jeg hører Light My Fire klare jeg ikke la være å slå takten i gulvet med foten og nikke takten i med hodet. Det er en sang du får på hjernen veldig fort.

 

KILDER:

 

www.thedoors.com

www.thedoors.8k.com

www.allmusic.com

www.thedoorsuncovered.com

www.kirjasto.sci.fi/morrison.htm

Kunnskapsforlagets rockeleksikon (De hadde ikke boka inne da jeg skulle skjekke utgivelses år og forfatter)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst