Walt Disney

Innholdsrik oppgave om Walt Disneys liv med bilder, fakta og historie, fra barndommen, karrieren, privatlivet og Disneyland.
Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.02.29

Walt Disney er elsket av barn og voksne den dag i dag. Han har vært med på å lage mange av de beste tegnefilmene i verden. Og Disney er i dag verdens største varemerke. Han har animert fantastiske figurer og skapt mange filmer som, blir sett igjen og igjen og igjen. Vi har slitt ut noen Disneyfilmer hjemme hos oss, og måttet kjøpe nye.

Jeg har alltid vært glad i Disneys verker, og valgte å skrive om han fordi han fascinerer meg.

 

 

Barndommen

 

Walt Disney ble født, 5. desember 1901 i storbyen Chicago. Hans fulle navn var Walter Elias Disney, oppkalt etter familiens pastor. Walter var nummer fire i en søskenflokk på fem. Herbert, Raymond og Roy, var hans tre eldre brødre. Tre år etter ble det født en jente, hennes navn var Ruth. Elias og Flora var Walters foreldre, Elias jobbet som bygningsarbeider, men var kjent for å bytte jobb ofte.

                      

<bilde>
                               

Elias og Flora Disney

 

<bilde>

Et av de få bildene av Walt som Baby

                                                                                                       

Elias og Flora ville ikke at barna deres skulle vokse opp i en storby. Så da Walt var fire år, flyttet de til en bondegård i Marceline, Missouri.  I en kommune med ca. 5000 innbyggere. Walt ble glad i dyrene på gården, og likte å tegne dem. Han hadde en fin barndom her, og som en av de yngste i familien, hadde han ikke mange plikter. Så han tegnet masse, og bare syv år gammel solgte han tegninger til naboer.

                                      

<bilde>

Huset i Marceline

 

I 1909 begynte Walt på ”Park Shcool” i Marceline. Men her skulle han ikke gå lenge for høsten 1910 fikk Elias, Walters far, tyfus, og døde nesten. Elias var nå ikke i stand til å drive gården lenger. Gården ble solgt for 5 175 dollar. Og familien flyttet fra paradiset, til Kansas City sommeren 1911. Nå var Walt 9 år.

 

I Kansas City kjøpte Elias en avisrute. Walt og Roy ble hans arbeidere. Kl: 3:30 hver morgen måtte Walt ut for å levere aviser. Dette var hardt arbeid, og det ble for mye for Walt. Særlig om vinteren da det var kaldt ute. Han fikk vanskeligheter med å holde seg våken på skolen. Men Han var en flink elev. I femte klasse kunne han hele ”Gettysburg Adress” utenat, kom til skolen utkledt som Abreham Lincoln, og opptrådte for alle elevene.

Han elsket teater og beundret Charlin Chaplin. Walt hadde en kamerat, Walt Pfeifer.

Pfeifer var også interessert i teater, så de to øvde inn små sketsjer som de fremførte på konkuranser.

 

<bilde>

Walt og hans beste venn Walt Peiffer

 

Elias tjente mye på avisruta, og bestemte seg for å selge den og flytte tilbake til Chicago for å invistere pengene. I Chicago begynte Walt på McKinley High shool. Her tegnet han for skoleavisa.

 

Sommeren 1918 var Walt seksten år gammel. Nå ville han inn i militæret, men han fikk avslag fordi han var for ung. Røde kors søkte etter ambulansesjofører fra sytten år.

Walt reiste langt hjemmeifra, helt til Europa. Han kjørte ambulanse for Røde kors ett år. Inni ambulansen var veggene dekket av terninger og bilder av tegneseriefigurer. Etter krigen ble Walt en av femti som fikk dra til frankrike å kjøre ambulanse. Her spillte han poker og begynte å røyke.

 

<bilde>

Walt og de andre ambulansesjoførene i Frankrike

 

 

Karrieren

 

Etter første verdenskrig 1919, reiste Walt tilbake til USA, og han slo seg ned i Kansas City. Det var her hans karriere startet.

Han flyttet inn i det gamle familie-huset, sammen med Roy og Herbert, og Herberts kone og datter. Roy skaffet Walt en jobb i ”Pesmen-Rubin Commercial Art Studio”. Her jobbet han med å tegne hester, kuer og dyrefor til kataloger. Lønna brydde han seg ikke om, men han fikk 50 dollar hver måned. Men dessverre, rett før jul hadde de ikke bruk for han lengre, og han fikk sparken. Ub Iwerks var også en av de som hadde fått sparken. Ub og Walt started opp et firma kalt ”Iwerks-Disney”. De skulle tegne til reklameplakater osv. En av deres største kunder var faren til Walts gamle venn Walt Pfeifer.

Walt fikk tilbud om en annen jobb. ”Kansas City slide Company” ville ansette Walt til å tegne animasjonsfigurer, lønna var bedre, og dette var jo Walts drøm, så han takket ja. Noen måneder etter fikk også Ub jobb her.

 

Walt startet å lese og studere om animasjon, og hvordan de ”store” jobbet. Han startet å lage sine egne figurer. Han leide farens garasje for 5 dollar i måneden, for å bruke den som studio. Walt jobbet til langt på natt i studioet, han fikk solgt sine ideer til ”Newman Teathre”. Han tjente ingen penger her, men det var ikke viktig, alt han ville, var å få være i bransjen.

 

Walts foreldre flyttet tilbake til Kansas City, men allerede i 1921 flyttet de til Portland.

Denne gangen ble også resten av familien med, alle untatt Walt, så han måtte stå på egne ben. Nå var det på tide for Walt å tjene noe på det han gjorde, han sluttet i jobben sin etter å ha fått 15 000 dollar fra investorer, og startet et eget firma ”Laugh-O-gram films”. Han skulle selge en serie med eventyr-figurer for 11 100 dollar. Etter seks måneders jobbing, gikk firmaet som skulle kjøpe seriene, konkurs. Walt fikk aldri betalt. Nå hadde ikke Walt råd til husleia lengre, og flyttet inn på Laugh-O-gram films-kontoret. Hans ansatte gikk fra han, og Walt hadde nesten ikke penger til sin egen mat engang. Men han sparte opp noen penger og dro til Hollywood. Han fikk en jobb som statist i en Western-film. Men dessverre så regnet det den dagen hans scene skulle filmes, så studioet måtte erstatte han.

 

”Det var slutten på min karriere som skuespiller” sa Walt.

 

Walt satt opp et nytt studio i onkel Roberts garasje, og Roy ble hans partner. Dette var en fin løsning: Walt kunne bruke fantasien, og gjøre som han ville, mens Roy passet på at de hadde nok penger til mat.

I 1923 kjøpte de et brukt kamera, leide et lite studio, og noen assistenter, og flyttet inn i en ett-roms leilighet sammen. Pengene hadde de skrapt sammen her og der, Roy hadde spart opp 200 dollar, 500 dollar hadde de lånt fra onkel Robert og 2 500 fra Elias og Flora.

Walt skulle nå gjøre navnet Disney kjent rundt om i verden.

 

<bilde>

Tegningen av studioet

<bilde>

Walt og arbeiderne i studioet.

 

En av assistentene deres var Lillian Bounds. Hver kveld kjørte Walt, Lillian og en annen ansatt hjem etter jobben. Han slapp alltid av den andre først, så han kunne være alene med Lillian. Walt likte å høre på Lillian fortelle om sin barndom. Etter hvert kjørte de lange turer mens de snakket hele tida. Han ble veldig forelsket i Lillian, men ville aldri bli med henne hjem for å hilse på familien. Ikke før han hadde spart nok penger til en ordentlig dress.

 

Roy og Walt ble etter hvert ganske lei av hverandre, de så jo hverandre døgnet rundt. Roy giftet seg med sin kjæreste, Edna Francis i 1925. Bare noen måneder etter giftet Walt seg med Lillian.

Lilly fant fort ut at hun ikke var den eneste Walt elsket. Han var også veldig glad i jobben sin. Og han jobbet mye.

 

Walt fikk nesten sitt gjennombrudd i 1926 med tegnefilmen ”Oswald The Rabbit”. De tjente ikke mye på filmen, men nok til at de kunne flytte inn i ordentlige hus. Den første julen i det nye huset kjøpte Walt en hund til Lilly. Han la den i en hurv under juletreet, akkurat som i filmen Lady og Landstrykeren, som kom i 1955. Hunden het Sunnee.

<bilde>

Lilly, Walt og hunden Sunnee

 

Walt ville prøvde lykken i New York. Walts ansatte fikk ett mye bedre tilbud av en mann med navnet Charlie Mintz der, og de fleste takket ja. Mintz eide rettighetene til ”Oswald The Rabbit”, selv om det var Walt, og hans arbeidere som hadde gjort Oswald til en stjerne, hadde de skrevet under kontrakt. Mintz ville også at Walt skulle jobbe for han, men Walt takket nei, han skulle lage en ny stjerne, og satte kursen hjem igjen, men nå hadde han mistet store deler av sine arbeidere.

 

På et bord i studioet, hadde Walt et bur med hvite mus. Han likte å sitte å se på musene, for han syntes de gjorde så mye morsomt. Så tegnet han en mus med store svarte ører. Først ville han kalle musa Mortimer, men Lilly likte ikke det navnet. Hun foreslo Mickey Mouse, og det er jo det vi kjenner han som i dag.

De første filmene om Mikke mus ble laget i 1928. Den tegnefilmen som virkelig satt fart på sakene var ”Steamboat Willy”. Walt var alltid ute med noe nytt. Dette var den første tegnefilmen med lyd, og faktisk en av de første filmene med lyd i det hele tatt. Det tok ikke lang tid før Mikke mus fikk både venner og kjæreste, Minnie mouse, og en hund, Pluto.

Snart hadde Walt nok penger til å ansette profesjonelle tegnere.

Mikke mus ble fort populær og danket ut den figuren som til da hadde vært den ”største”, Felix The Cat”. Verden kunne ikke få nok av Mikke mus, og ville ha mer.

Mellom 1929-1932 meldte over en million barn seg inn i ”The Mickey Mouse Club” mange kjendiser har også vært medlem i klubben.

 

Det ble etter hvert lagt mer vekt på musikken i filmene, og store symfoni-orkestre spilte. Det ble laget figurer som bevegde seg til musikken. Dette ble kalt ”Silly Symphonies”.

           

Nå var det på tide å prøve noe nytt igjen. Denne gangen var det farger Walt ville ha. Han tok en nesten ferdig ”Silly Symphony” tegnefilm, og gjorde den om til farger. Roy mente det ville bli dyrt og vanskelig å gjennomføre, men Walt ga seg ikke. Filmen ”Flowers and Trees” ble den første tegnefilmen i farger. Filmen vant også ”Academy Award” i 1932. Året etter kom en stor verdenssuksess ”De tre små griser”.

Walt var veldig glad i barn. Hazel (Walts svigerinne) og Marjorie, (Hazels datter) flyttet inn til Walt og Lilly i 1930. Walt behandlet Marjorie som en datter, og han fikk ikke sove før hun hadde kommet hjem om kvelden.

Lilly aborterte to ganger før de fikk datteren Diane Marie Disney, 18 desember 1933.

                                             

<bilde>

Walt, Lilly og Diane 1934

 

Uker før fødselen skrev Walt: ”Jeg har laget en hau med regler for at mitt barn ikke skal bli bortskjemt, men jeg tviler. Det kommer nok til å bli det mest bortskjemte barnet i hele landet”.

 

Walt likte å gi Diane masse leker. Til jul året 1934 fikk hun ett gigantisk tre og en innsjø, av faren. Men han skjemte henne ikke ut, han fant fort ut at jo lengre du ønsker deg en ting, jo gladere blir du når du får det.

Walt og Lilly ville ha flere barn, og etter enda en mislykket graviditet, bestemte de seg for å adoptere. Januar 1937, kom to uker gamle Sharon Mae Disney inn i familien. Sharons egentlige fødselsdag var 21. desember 1936.

Jentene ble holdt unna rampelyset, og visste lite om at faren deres var berømt. Walt var veldig glad i familien sin. Han mente at man aldri måtte la jobb gå foran familie, og han gikk aldri glipp av noe i sine døtrers liv.

 

Walts foreldre var nå blitt gamle. Walt og Roy hadde jo nok penger, så de kjøpte ett hus til dem i california, og ansatte en husholderske.

Flora klagde over gass fra veggene i huset, og om morgenen 26. november, til tross for at Walt hadde sendt noen for å fjerne gassen, fant Elias sin kone død på baderomsgulvet. Elias prøvde og bære henne ut men besvimte av gassen. Han kom på sykehus, og overlevde. Men han kom aldri over tragedien. Det gjorde ikke Walt heller, for han hadde vanskeligheter med å snakke om det mange år senere.

 

Walt ville nå prøve å lage en helaftens tegnefilm, Roy og Lilly likte ikke tanken på å gamble med de pengene de hadde. Pengene var ikke viktig for Walt, og etter hardt arbeid ble ”Snow White” laget. Filmen hadde premiere 21. desember 1937. Masse kjendiser var der, og de gråt under filmen, som ble en stor suksess.

Med pengene fra snøhvit bygde Walt et nytt studio i Burbank. Det ble virkelig lukseriøst, med air condition og kiosker, som leverte til kontorene.

 

Tre nye filmer skulle lages: Pinocchio, Bambi og Fantasia. Men på grunn av krigen i Europa, de ansatte krevde høyere lønn og at studioet i Burbank hadde vært kostbart, hadde ikke Walt mye penger til overs. Filmene ble stoppet. Og de ansatte gikk ut i streik. Dette såret Walt, så han dro til Sør-Amerika for å bidra med veldedighet. I mellomtiden døde Elias. Walt dro tilbake og de ansatte hadde sluttet streiken.

Bambi ble laget ferdig, og hadde premiere 21. august 1942.

 

Med nesten 1000 skuespillere, animatører, teknikere osv. i studioet i Burbank, ble det laget mange filmer.

 

I 1949, ville Walt og Lilly bygge ett nytt hus. Huset skulle ikke være ett typisk Hollywood-hus, men det skulle være fint.

Jentene fikk ett eget leke-rom med brus automat. Der kunne de leke med vennene sine uten å forstyrre resten av huset. I hagen bygde Walt en stor togbane, der han kunne kjøre med miniatyr-toget sitt.

 

<bilde>

Toget de hadde i hagen

 

Da Walt satt å så på toget kjøre rundt, med glade passasjerer, fikk han ideen til Disneyland. Han ville lage en park der, barn og voksne kunne ha det gøy sammen. Det skulle være ponny-riding, et miniatyrtog og statuer av tegneseriefigurene. Men igjen manglet han penger til et så stort prosjekt, han solgte sommer-huset og lånte penger her og der. Så lagte han et tv-show som skulle gjøre han enda mer berømt.

Og millioner så på ”Disneyland” som gikk på kanalen ABC, og ble et av de femten mest populære programmene på tv, på den tiden. Og etter ”Disneyland” ble det laget programmer som: ”Mickey Mouse Club” og ”Zorro”.

 

Walts datter Diane hadde i mellomtiden forelsket seg i Ron Miller, og de giftet seg. Walt hadde store planer for Ron, og ville at han en dag skulle ta over hele studioet. Noen måneder før ”Disneyland åpnet fikk Walt sitt første barnebarn, Christopher. Han var litt skuffet over at Diane ikke kalte sitt første barn opp etter han selv, men Dianes femte barn, og andre sønn, fikk navnet Walter Elias Disney Miller.

 

 

Disneyland

 

Disneyland åpnet i 1955 og hadde kostet hele 17 millioner dollar å bygge. Det var verdt det, for 30 år etter hadde 250 millioner mennesker besøkt parken, også konger og dronninger fra hele verden.

Walt og Lilly hadde nå vært gift i 35 år, dagen ble feiret i Disneyland.

Parken er i dag verdens største, og blir stadig større. I parken er det mange hoteller der du kan overnatte, for det blir du nødt til hvis du skal ha sjangs til å få med deg flere enn ett område av parken. For den består av mange områder blant annet zoologisk hage, teatre, kinoer, parker med fontener, blomster og trær, berg og dalbaner, karuseller osv. Walt ville også lage en park i florida, den skulle hete Disneyworld.

 

 

 

<bilde>
<bilde>

<bilde>
<bilde>
 

 

Den neste store film-suksessen kom 27 august, 1965. Det var ”Marry Poppins”, en film der Walt hadde latt tegneseriefigurer og levende mennesker, vise seg sammen på lerretet. Filmen ble nominert til 13 ”Academy Awards”.

<bilde>

Bilde fra filmen Marry Poppins        

 

Walt var nå 60 år gammel, men i bedre for enn noen gang.

Han bygde et universitet, ”CalArts” der man kunne studere kunst: Dans, drama, teater, film osv.

Det ble også laget mange filmer: Lady og landstrykeren, Tornerose og 101 dalmatinere, var noen av disse.

<bilde>

Roy og Walt

 

I slutten av 1966 fikk Walt diagnosen lungekreft, det var nok mye på grunn av årevis med røyking. Mandag 7. november fikk han vite at han hadde seks år og to måneder igjen å leve.

Han besøkte studioet noen få ganger. Der jobbet de med ”The Jungle Book” og ”The Happiest millionaire”, men mesteparten av tiden var han sammen med familien.

30. november måtte han tilbake til sykehuset, og han døde 15. desember 1966, 65 år gammel.

<bilde>

Flagget i Disneyland sto på halv mast.

 

Roy bygde ferdig Disneyworld, men gjorde om navnet til: Walt Disney World. Han ville at alle skulle huske Walt, og hans drømmer.

Walt Disney World åpnet 1. oktober 1971.

Roy døde 20. desember 1971.

 

The Walt Disney Company fortsatte. De gamle medarbeiderne til Disney har også gått bort, men nye er kommet til i stedet Walt hadde laget en arbeidsplan for mange år fremover, og Stadig lager Disney-tegnerne en film nesten hvert tredje år, Nå lages det også data-animerte filmer. og tegneserien om Donald, Mikke og de andre leses hver uke av millioner av barn og voksne over hele verden.

Walter Elias Disney skapte noe som lever videre.

 

 

Familiebilder

<bilde>

En ung Walt

<bilde>

Flora-1934 

 

                                                                                               

<bilde>

Flora, Elias og Diane-1934

                                                                                                     

<bilde>

Roy og hans kjæreste, Edna, giftet seg 11. april 1925.

                                          

<bilde>
                    

Walt og sørteren, Ruth

<bilde>
 

Walt og Lilly

<bilde>

Walt og Lilly-1940

<bilde>

Walt leser ”Pinocchio” for Sharon og Diane

                  

<bilde>

Walt-1940

<bilde>
      

Walt og Diane                                   

<bilde>

Sharon og Diane

 

<bilde>

Roy O. Disney, Walts livslange partner, og gode venn

 

 

Helaftens animasjonsfilmer fra Walt Disney Company:

 

1937: Snøhvit og de syv dverger

1940: Pinocchio, Fantasia

1941: Den fredsommelige dragen,  Dumbo

1942: Bambi

1943: Saludos Amigos, Victory Trough Air Power

1945: The Three Caballeros

1946: Spill for meg, Song of The South

1947: Fun And Fancy Free

1948: Melody Time

1949: So Dear To my Heart, The Adventures of Ichabod and MR.Toad

1950: Askepott

1951: Alice i eventyrland

1953: Peter Pan

1955: Lady og landstrykeren

1959: Tornerose

1961: 101 dalmatinere

1963: Sverdet i steinen

1964: Mary Poppins

1967: Jungelboken

1970: Aristokattene

1971: Hokus, pokus, kosteskaft

1973: Robin Hood

1977: Bernard og Bianca, Peter og draken Elliott

1981: To gode venner-Todd og Copper

1985: The Black Cauldron

1986: Mesterdetektiven Badil Mus

1988: Oliver og gjengen, Hvem lurte Roger Rabbit?

1989: Den lille havfruen

1990: Bernard og Bianca i Australia

1991: Skjønnheten og udyret

1992: Aladdin

1993: Et førjulsmareritt

1994: Løvenes konge

1995: Pocahontas, Toy story

 

Det er laget en god del filmer etter dette. F.eks: Oppfølgere til tidligere filmer, Ringeren i Notre Dame, En Langbeint film, Oliver og gjengen Shrek, Lilo og Stitch, Kongerike for en lama, Istid, Finding Nemo, Min bror Bjørnen, , og sikkert enda flere.

 

 

Hva har jeg lært?

 

Jeg har lært masse om Walt Disney. At han gikk en lang vei for å nå dit han gjorde, og hadde mange jobber for å forsørge seg selv. Han tegnet og lagde filmer fordi han likte det, og ikke for pengenes skyld. Han hadde store ambisjoner, og lot seg ikke stoppe så lett. Han var en snill mann som var glad i barn, og ville at alle skulle ha det godt.

 

Dette har vært spennende, jeg har lest mye om Walt og begynte til og med å drømme om historien om natta.

Litt trist når han døde på slutten, for det var en spennende historie.

En verden uten Walt Disney, hadde vært en verden uten alle tegnefilmene, lekene, tegneserieheftene osv. Det hadde vært kjedelig det!!!!

 

-Vi må aldri glemme at det hele startet med en liten mus. Walt Disney.

 

 

 

<bilde>

Denne statuen står i Disneyland. og hedrer mannen bak all magien: Walt Disney

 

 

Kilder

 

Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon

http://fuv.hivolda.no/prosjekt/gunnargrodal/bio.htm

http://disney.go.com/disneyatoz/waltdisney/home.html

http://home.online.no/~hkaas/donald/hvordan.html

http://users2.ev1.net/~disneyelvis/Disney/WDW/WalterEDisney.htm

 

 

Walt Disney

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst