Fokus på karbohydrater (kapittel 7 i Eureka! 10)
- sukker, stivelse og cellulose
- 50 % energi – karbohydrat
- Kroppen bryter ned til druesukker -> kroppen forbrenner -> energi til bevegelse, arbeid, vokse, beholde kroppstemepraturen konstant…
- Energikilde og kostkilde
- Bygd opp av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O)
Druesukker og Fruktsukker
- druesukker(glukose) lages i fotosyntesen
- druesukker, fruktsukker -> samme molekylformel => C6H12O6
- ulik oppbygning av molekyl:
- druesukker: sekskant
- fruktsukker: femkant
- Blir oransje i blanding med Fehlings løsning
Sukkerrør/sukkerroe/vanlig sukker
- vanlig sukker -> sukkerrør/sukkerroe
- dannet i 3 trinn:
1) druesukker i fotosyntesen
2) noe omdannes til fruktsukker
3) molekyl druesukker + molekyl fruktsukker = vanlig sukker
- molekylformel: dobbelte av druesukker minus én H2O: C12H22O11
Stivelse
- mange planter -> stivelse = energilager
- stivelse: lange kjeder av druesukker koplet sammen (spiralform)
- tar mindre plass enn sukker -> lettere å lagre
- potetplante: ”bankkonto” brukes for å sende en groe over jorda. Når den nye potetplanten starter fotosyntesen er ”bankkontoen” tom for energi og klar til å fylles opp.
- Ca. 50 % daglig energi inntak fra stivelse
- Forandrer farge med jodløsning
Cellulose
- stive cellevegger -> cellulose
- stengel, blad -> rike cellulose kilder
- bygd opp av lange kjeder av druesukker, men er bundet med hverandre på en annen måte enn stivelse.
- Mennesket -> ikke energi fra cellulose, ikke enzymer til å forbrenne
- Cellulose = kostfiber
- Hjelper til med fordøyelsen, hindrer forstoppelse
- Anbefalt dose pr. dag: 25-35 g
- Grovt brød + grønnsaker = rike cellulosekilder
Klassifisering
- karbohydrater kan klassifiseres ut i fra antallet ”byggesteiner”
- druesukker, fruktsukker -> monosakkarider
- mono = én og sakkarider en betegnelse for sukkerstoff
- vanlig sukker/sukkerroe -> disakkarider
- di = to (bygd opp av druesukker + fruktsukker)
- stivelse, cellulose -> polysakkarider
- poly = mange/flere (bygd opp av lange kjeder meg druesukker)
- ikke løselig i vann
- smaker ikke søtt
Energi
- rask energi -> spis druesukker
- rent druesukker går rett fra tynntarmen til blodet
- andre karbohydrater mp omdannes til druesukker før forbrenning
- vanlig sukker omdannes raskere enn stivelse
- hjelpestoffer – enzymer – omdanner sakkarider til druesukker
- raske karbohydrater går raskt til blodet og brukes opp raskt -> man blir raskt sulten
- langsomme karbohydrater bruker lenger tid på prosessen
- raske karbohydrater: kjeks, cornflakes, rosiner…
- langsomme karbohydrater: grovt brød, salat, bønner…
Blodsukkeret
- kroppen ”kontrollerer” blodsukkeret
- blodsukkeret synker -> sulten, sliten, trøtt, ukonsentrert
- blodsukkeret lavt -> besvimer
- blodsukkeret høyt -> masse insulinutslipp i kroppen
- høyt blodsukker over lenger tid -> skader kroppen
- sunt kosthold -> ½ karbohydrat, resten fett og proteiner
Glykogen
- mer energi i mat enn brukes -> energilager i lever og muskler
- glykogen = menneskets energilager
- glykogen til ca. 90 minutters hardt fysisk arbeide
- større energilager -> lenger fysisk hardt arbeid
- lageret kan økes ved spise karbohydratrik mat etter trening
- masse mat, lite aktivitet -> lagring av fettvev -> for mye fettvev -> helseproblem
Verdt å vite om karbohydrater
- godteri/brus + tom mage = jojo-effekt i blodsukkeret
- blodsukkeret stiger raskt og når høyt, kroppen skiller ut mye insulin og blodsukkeret går raskt ned igjen
- slik diett over lenger tid = jojo-effekt = skadelig
- diabetikere må måle mengden druesukker i blodet -> om mengden er for lav, kan de spise for å få den høyere, om mengden er for høy, kan de sette en insulinsprøyte
- friske mennesker: 4-9 milimol druesukker pr. liter i blodet
- kunstig søtning gir mindre energi enn vanlig sukker
- søtheten er større for kunstig søtning (for eksempel aspartam, sakkarin) enn vanlig sukker
- melkesukker – laktose – bare hos pattedyr
- må spaltes/omdannes til monosakkarider før forbrenning, enzymet laktase
- mange (spesielt Asia, Afrika) mangler laktase
- kan få ubehagelige gasser, oppblåst mage, luftsmerter og diaré om de får i seg laktose
- kalles laktoseintoleranse
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst